Ziua mea preferată dintre cele petrecute la Dubai a fost când am plecat la Abu Dhabi. Am spus deja că nu sunt mare fan al Dubaiului dar la Abu Dhabi mergeam pentru prima oară în timp ce la Dubai era vorba de o revedere, acesta fiind parțial motivul pentru care mi-a plăcut mai mult acolo.

Emiratele Arabe Unite înseamnă de fapt 7 provincii fiecare cu o anumită autonomie proprie. De departe cele mai importante sunt Abu Dhabi și Dubai. Celelalte cinci sunt Ajman, Fujairah, Sharjah, Ras-al-Khaima și Umm al-Kuwain. Chiar dacă cel mai cunoscut este Dubai-ul, cel mai bogat este de departe Abu Dhabi. La fel ca și mărime, emiratul Abu Dhabi reprezintă două treimi din suprafața țării.

Fiecare emirat are șeicul său, dar președintele este Khalifa bin Zayed al-Nahyan, șeicul din Abu Dhabi. Prim ministru este șeicul din Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Existența și uniunea emiratelor se bazează enorm pe relațiile bune dintre cele două familii, al-Nahyan și al-Maktoum care își alternează succesiunea la postul de președinte și deja se vehiculează zvonuri că prințul moștenitor Hamdan al-Maktoum se va căsători cu fiica șeicului din Abu Dhabi. Un exemplu faimos al bunelor relații datează din 2009 când în urma crizei imobiliare Dubaiul nu mai avea bani să termine cel mai înalt turn din lume. Șeicul din Abu Dhabi a „donat” 10 miliarde de dolari și construcția a continuat, numele clădirii fiind schimbat din Burj Dubai în Burj Khalifa în cinstea acestuia.

Pentru că eram patru, taxiul a fost nu numai cel mai confortabil mod de deplasare din Dubai, dar și cel mai ieftin. Parcă am dat 200 de dirhami (paritate aproape egală cu leul) pe drum, iar 4 bilete cu autocarul ne-ar fi costat tot atât. Cele două orașe sunt legate de o autostradă cu 3-4 benzi pe sens. Apropo de ce ziceam mai devreme despre relat iile familiilor e amuzant că numele autostrăzii este Sheikh Zayed road în Dubai și Sheikh Maktoum road în Abu Dhabi. După o oră și ceva de mers am ajuns la prima noastră oprire, Marea Moschee.

Moscheea Sheikh Zayed a fost inaugurată în 2007 și este cea mai mare construcție religioasă din țară. După ce am văzut mai multe locuri din lumea arabă aș putea adăuga că e poate cea mai frumoasă moschee din lume. Moscheea arată incredibil fiind construită în întregime marmură albă. Arhitectura este una deosebită parcă inspirată din palatul sultanului din 1001 de nopți. Intrarea la moschee este gratuită și se organizează tururi ghidate la ore fixe. Lucrurile sunt foarte stricte, fotografii sunt permise doar în anumite zone iar femeile sunt obligate să aibă capul și corpul acoperite în întregime. După intrarea prin poarta impozantă am continuat traseul spre imensa curte ce poate adăposti la rugăciuni 40.000 de oameni. Curtea este ornată cu bijuterii prețioase și coloanele sunt suflate în aur. Interiorul moscheii nu este nici el mai prejos găzduind decorațiuni din bijuterii scumpe dar și cel mai mare covor persan din lume. Am stat vreo două ore bune la moschee și am făcut o mulțime de poze, imagini superbe pe care vă invit să le vedeți mai jos.

Moscheea albă este cea mai importantă atracție turistică din Abu Dhabi. O altă zonă interesantă este Corniche, promenada cu zgârie-nori de la malul mării. Noi văzusem destui zgârie-nori prin Dubai așa că nici n-am mai ajuns acolo ci ne-am urcat într-un alt taxi spre renumitul parc de distracții din oraș, Ferrari World.

 

 

Ferrari World este cel mai mare parc de distracții indoor din lume. A fost construit așa din motive evidente, temperatura din Abu Dhabi fiind mult prea ridicată în timpul anului. Tematica aleasă este strâns apropiată de o mare pasiune a emirilor înnebuniți după bolizii de mare viteză. Dincolo de mașini este și o tematică Italiană, mai multe atracții fiind legate de locații din cizmă.

Un film de prezentare al parcului:

 

Un bilet de intrare la parc începe de la 250 AED. Cele mai multe atracții sunt indoor, singurele excepții fiind două roller coastere care sunt construite la exterior. Biletul de intrare asigură accesul liber la majoritatea atracțiilor, dar există și unele contra cost (precum Ferrari Simulator) și altele care necesită rezervare pentru o oră fixă.

Am început prin a ne planifica timpul, făcând rezervări la câteva atracții unde era necesar și aflând orele pentru spectacole. De spectacole nu am fost tocmai incantați, sunt doar trei și destul de mediocre: RED (un show cu dans și cascadorii pe motociclete), Viva Ferrari (o proiecție 3D) și Pit Stop (o demonstrație de schimbare a pneurilor din F1). Muzeul Ferrari adăpostește cele mai scumpe modele ale scuderiei și merită și el o vizită.

Mi-a plăcut mult cursa de karturi, foarte bine organizată și simulatorul de zbor Viaggio in Italia. Cele două roller coastere trebuie încercate. Fiorano GT Challenge e ceva mai „light” – nu atinge viteze foarte mari. În schimb, vedeta parcului de departe este Formula Rossa, cel mai rapid roller coaster din lume care atinge viteze de 240 km/h. La Formula Rossa sunt cozi mari și am preferat să-l lăsăm la final când se mai eliberase din aglomerație. Un mic disconfort la roller coastere a fost diferența de temperatură între frigul din interior și căldura mare din afară. Nu vreau să îmi imaginez cum e vara. Dintre atracțiile contra cost, am încercat Simulatorul Ferrari unde am fost zgâlțâit destul de bine. Pentru pasionați există și Ferrari Experience unde se poate conduce o mașină reală.

A fost o după amiază foarte frumoasă la parcul de distracții de unde nu am plecat decât seara târziu. Cu toate astea aș concluziona că Ferrari World nu se ridică la nivelul marilor parcuri din vest. Ca să păstrez tradiția din celelalte articole despre parcuri de distracții o să dau și niște note.

Notele mele pentru Ferrari World:

Diversitatea atracțiilor: 7/10

Spectacole și animații: 5/10

Roller-coastere: 7/10

Atracții pentru copii: 8/10

Timp pierdut la cozi: 5/10

Preț intrare/mâncare: 6/10

Must try: Formula Rossa, Karting Academy, Viaggio in Italia, Fiorano GT Challenge

Nota parc: 6.5/10

 

 

 

Aceasta e ultima parte din povestea despre vacanța noastră din acest an, una cu adevărat de vis, în care am văzut locuri superbe și foarte diferite: plaje pustii, balene, ruine antice, rezervații de animale, locuri mistice sau peisaje spectaculoase în Sri Lanka, apa turcoaz și bancurile de nisip din Maldive sau construcțiile impunătoare care bat toate recordurile din Dubai și Abu Dhabi. Sper să mai repet cândva un concediu asemănător. Până atunci, mai am multe altele de povestit…

 

Am plecat cu taxiul din Dubai

DSC09873

 

Ferrari remorcat, o priveliște comună numai prin UAE

DSC09479

 

Autostrada Sheikh Zayed

DSC09478

 

Parcarea de la Moscheea albă

DSC09491

 

Moscheea arată fabulos

DSC09527

DSC09517

 

Am făcut o grămadă de fotografii

DSC09529

DSC09541

DSC09713

 

Intrarea în complex

DSC09548

 

O imagine memorabilă

DSC09551

DSC09553

 

Din curtea interioară

DSC09561

DSC09568

DSC09576

 

Interiorul moscheii

DSC09581

DSC09583

DSC09592

 

Cel mai mare covor persan din lume

DSC09607

DSC09608

DSC09619

 

La plecare

DSC09679

 

Soarele ardea deja puternic

DSC09699

 

Tunelul spre insula Yas

DSC09735

 

Acolo este Ferrari World

DSC09738

 

Gata de distracție

DSC09750

 

Exponate F1 la intrare

DSC09767

 

Muzeul Ferrari

DSC09822

 

Unul din spectacole

DSC09780

 

Roller coaster

DSC09787

 

Parcul e interior, dar roller coasterele sunt afară

DSC09795

 

Karting

DSC09803

 

Formula Rossa, cel mai rapid roller coaster din lume

DSC09807

 

Atinge peste 240 km/h

DSC09812

 

Ferrari simulator

DSC09844