Că tot se apropie revelionul m-am gândit să mai povestesc despre locuri frumoase unde ar putea fi petrecut. De data asta e vorba de un loc mai aproape de casă – cea mai importantă stațiune de ski din Bulgaria și din Balcani – Bansko, unde am trecut în anul nou acum 4 ani.

De la București până la Bansko sunt 500 de kilometri iar drumul se poate parcurge în 7 ore, cea mai rapidă variantă fiind prin Sofia. Avem stațiuni foarte frumoase și pe la noi cu peisaje superbe dar pârtiile nu prea se compară cu cele din Bansko. Acum nu sunt eu mare schior și nu pârtiile sunt principalul motiv pentru care am ales Bulgaria, ci calitatea serviciilor. Am închiriat un apartament de 3 camere acolo la un hotel de 3 stele, pe care am plătit 120 de euro pentru patru nopți! Nu cred că am fi stat o noapte în condiții similare în România la aceiași bani.

Îmi amintesc că era o iarnă foarte rece. Ninsese bine iar în ajunul anului nou când am plecat noi era ger. Din fericire drumurile fuseseră curățate și nu a mai nins pe traseul nostru. Am prins un soare plăcut dar pe marginea drumului totul era înghețat.

Sunt mai multe variante de drum spre Bansko. La dus noi am preferat drumul cel mai scurt via Giurgiu, Veliko Târnovo, Stara Zagora și Plovdiv. Drumul cel mai scurt nu e neapărat și cel mai rapid. Se trec munții de două ori și e posibil ca trecătoarele să fie blocate. Pentru noi a fost ok, dar acum aș recomanda ca traseu drumul via Plevna și Sofia pentru că deși este mai lung este mult mai lejer evitând complet munții. Recent drumul e și mai rapid pentru că bulgarii tocmai au inaugurat un tronson important de autostradă de la Sofia până la Blagoevgrad, un drum pe care se pot face și 4 ore de la Ruse. Pentru noi drumul a fost mai lung. Am plecat din București dimineața foarte devreme și am ajuns la Bansko după lăsarea serii. Ce e drept, am făcut și mai multe pauze pe drum.

Nu ne așteptam la mare lucru la 30 de euro pe noapte, dar am fost surprinși de cazarea din Bansko. Am stat la un hotel nou, tocmai ce fusese inaugurat. Apartamentul nostru arăta impecabil. Avea 120 de metri pătrați, 2 dormitoare, 2 băi, un balcon cu vedere și un living mare cu bucătărie și chiar un șemineu. Ca dotări am avut tot ce ne trebuia ca să ne gospodărim.

Ne-am odihnit seara după drumul lung iar a doua zi, în ziua de ajun am plecat cu mașina spre pârtie. Se poate ajunge cu telecabina, dar eu am preferat șoseaua. A meritat alegerea pentru că drumul trece printr-un peisaje superb, pornind de la stejarii verzi, urcând spre brazi înalți iar mai târziu ajungând într-un decor acoperit de un strat gros de zăpadă. Sus am dat de un soare puternic și mii de oameni care se bucurau de sporturile zăpezii.

Pe vremea aceea, condițiile de ski de la noi erau la pământ și tarifele de ski erau uriașe. Standardele din Bansko erau incomparabile ce cele din România. Știu că între timp s-a investit destul de mult și pe la noi în sporturile de iarnă, însă sunt convins că tot nu ne putem compara cu ei la preturi. Nu prea știm să schiem dar tot ne-am dorit să încercam renumitele pârtii. Am petrecut o zi de vis pe zăpadă la Bansko și nu am plecat decât la lăsarea serii.

Noaptea dintre ani am petrecut-o în piața centrală a orașului. Primăria organizase un concert cu muzică tradițională dar și mai modernă. Focul de artificii de la miezul nopții a fost unul impresionant. A durat mai mult de zece minute cu explozii care mai de care mai colorate și mai diferite care au acoperit cerul. După artificii au început dansurile tradiționale și nu am scăpat de localnici până nu ne-am alăturat în hora lor.

Prima zi din noul an a fost una de odihnă. Am dormit mult și am mâncat bine. După amiaza am ieșit la plimbare prin centrul orașului. Bulevardul Pirin e zona pietonală preferată de localnici și turiști. Bansko are dincolo de cartierul de hoteluri construite și un centru vechi. Sunt mai multe clădiri istorice iar cea mai importantă este vechea Biserică Sfânta Treime construită în memoria lui Ivan din Rila. Altfel, centrul e o zonă plăcută cu mai multe magazine cochete și restaurante cu mâncare bună.

A treia zi la Bansko am plecat la plimbare cu mașina. Am mers până la cealaltă stațiune importantă de ski a țării, Borovets, aflată la 120 de kilometri distanță pe care i-am parcurs în mai puțin de 2 ore. Dacă Bansko se află la poalele munților Pirin, sub vârful Vihren care la 2914 m este al doilea al Bulgariei, stațiunea Borovets s-a construit sub vârful Musala din masivul Rila, cel mai înalt al țării cu 2925 m.

Nu am venit pentru ski la Borovets ci pentru renumita telegondolă, cea mai lungă a Bulgariei. Telegondola Yastrebets urcă din stațiune de la 1350 de metri până la altitudinea de 2369 m. Am avut noroc când am ajuns la casa de bilete și nu am prins o coadă mare. Drumul până sus a fost incredibil de frumos. Am prins o vreme senină și am putut vedea peisajele peste munți până la zeci de kilometri distanță. De sus pleacă mai multe trasee de ski dar și de drumeție. Se poate ajunge în trei ore la Musala, cel mai înalt vârf din peninsula Balcanică. Nu eram echipați de urcare pe zăpadă iar noi nu am putut merge mai departe, dar am rămas la un vin fiert și ne-am bucurat de peisajul minunat de pe creastă. La un moment dat îmi doresc să revin la Borovets vara ca să urc pe Musala și la renumitele lacuri glaciare din Rila.

La întoarcere am făcut greșeala să mergem spre Bansko pe drumul direct prin munte via Yundola. Am dat de un drum foarte dificil, pe unde nu ajunseseră mijloacele de deszăpezire dar am mers încet și am ajuns cu bine. Pe platoul de la Yundola, am putut vedea un cer plin de stele așa cum n-am mai văzut niciodată. Poate din cauza aerului curat, dar stelele și luna erau atât de mari încât părea de necrezut. Dimineața următoare am plecat spre casă, de data asta pe drumul sigur prin Sofia, pe care am circulat lejer.

Cam atât despre un revelion în Bulgaria. Nouă ne-a plăcut mult la Bansko chiar dacă nu suntem schiori. Probabil pentru pasionați e un loc ideal. Bulgaria e o țară cu munți superbi, ca și a noastră cu o mulțime de peisaje care așteaptă să fie descoperite.

 

Drumul prin Bulgaria cu copacii înghețați

DSC07667

 

Popas la Shipka

DSC07675

 

Apartamentul din Bansko

DSC07688

 

Vederea de la balcon

DSC07695

 

Centrul din Bansko, strada Pirin

DSC07710

 

Era un soare splendid

DSC07709

 

Monumentul lui Ivan Rilski

DSC07726

 

Biserica Sfânta treime

DSC07732

 

Gata de ski

DSC07702

 

Drumul spre pârtie

DSC07751

 

Și-am ajuns sus

DSC07791

 

Pârtia din Bansko

DSC07764

 

Multă lume la ski

DSC07827

 

Mașina de zăpadă și… curcubeie

DSC07779

 

Prețurile la ski pas sunt rezonabile

DSC07830

 

La vale

DSC07785

 

Merge un vin fiert

DSC07763

 

Anul nou la Bansko

 

Am plecat la plimbare spre cealaltă mare stațiune bulgărească…

DSC07865

 

…Borovets

DSC07875

 

Harta pârtiilor și telegondolei

DSC07878

 

Off we go

DSC07884

 

Am ajuns cu bine

DSC07908

 

Muntele Musala 2925 m, cel mai înalt al Bulgariei

DSC07890

 

Terasa la 2400 m

DSC07903

 

Ce-aș mai fi rămas la o drumeție

DSC07892

 

Trebuia să mai ajungem și înapoi la Bansko

DSC07935

 

O vedere cu care mi-ar plăcea să mă trezesc în fiecare zi

DSC07943