Taj Mahal este cu siguranță cea mai recunoscută imagine a Indiei în lumea întreagă. Templul este de departe cea mai vizitată atracție turistică din India fiind vizitat de peste 3 milioane de turiști anual.  Se află la Agra, la două sute de kilometri este de Delhi și face parte din cel mai comun circuit turistic numit comercial.

Nu aveam cum să ajung în India fără să vizitez templul. După o primă zi haotică în Delhi, primul lucru care l-am făcut seara a fost să ne interesăm cum se poate ajunge la Taj Mahal. Am întrebat mai întâi la recepția hotelului, dar prețul de 15.000 de rupii (200 de euro) ni s-a părut exagerat. Am apelat deci la o agenție turistică locală găsită pe Tripadvisor. Am rezervat o mașină cu șofer până la Agra, tur cu ghid la Taj Mahal și prin oraș pentru un preț total de 6000 de rupii. Mult mai convenabil așa. Urma să fim luați de la hotel a doua zi dimineața.

Drumurile prin India sunt destul de greu de prevazut ca durată. Sunt în general de proastă calitate iar traficul e impredictibil. De exemplu, am fost rugați să plecăm la 5 dimineața pentru că mai târziu se pot face chiar mai multe ore pentru a ieși din Delhi. Ni s-a spus că vom face până la Agra între 3 și 6 ore?! Nu voiam să ne trezim chiar așa cu noaptea în cap și până la urmă am plecat la 7. Nu am prins un trafic foarte rău și jumătate de oră mai târziu eram ieșiți din capitală, la drum pe autostradă. Delhi – Agra este de altfel una din puținele autostrăzi adevărate ale Indiei, un drum cu 3 benzi unde viteza legală este 80-100 km/h. La plecare am făcut o oprire la un sediu oficial de unde șoferul nostru a luat niște acte. Nu știu ce a luat pentru că de-abia vorbea 2-3 cuvinte în engleză și n-am înțeles nimic de la el, probabil a plătit taxele de drum. Pe autostradă am depășit și pe alocuri 100 km/h, o viteză fantastică în India. Am făcut o oprire scurtă la jumătatea drumului, la singurul popas curat asemănător celor din Europa, cu benzinărie, toalete și un mic restaurant. M-am amuzat copios când am văzut cum un autocar cu turiști indieni a oprit 500 de metri mai departe pentru ca grupul să își facă nevoile pe marginea drumului. Nu am priceput de ce nu au folosit toaletele de la popas. Am plecam apoi din nou la drum și reușit performanta de a ajunge la Agra în 3 ore.

 

Harta Indiei cu triunghiul de aur: Delhi – Agra – Jaipur

india_map

 

Ne așteptam să găsim un loc magic, precum imaginile superbe pe care le văzusem pe internet. Nu mică a fost mirarea când am ajuns la Agra, am găsit un trafic infernal și un oraș mizerabil. Poate că ați văzut imaginea cu Taj Mahal-ul oglindit în apele râului. Ei bine, râul Yamuna arată la Agra chiar mai rău decât la Delhi, cu vaci la păscut, sute de oameni care se spală în apă sau își spală rufele și mormane uriașe de gunoaie peste tot.

 

Cu mașina prin Agra

 

Trebuie să recunosc că imaginea se schimbă la intrarea în complexul Taj Mahal – acolo se termină mormanele de gunoaie și aglomerația. Grădinile templului sunt extrem de bine întreținute și curățenia este impecabilă. O discrepanță enormă față de haosul înconjurător. Mașinile nu au voie să se apropie de intrare. Noi am fost lăsați la un kilometru, de unde am fost preluați de ghid și de o mașină de golf care ne-a transportat la intrare. Din fericire ghidul nostru vorbea bine engleză și așa am putut să aflăm foarte multe informații utile. Am mers mai întâi să luăm bilete. Biletele au prețuri diferite pentru străini și localnici, diferența fiind pur și simplu ridicolă. Un bilet pentru străini costă 750 de rupii (10 euro) iar unul pentru localnici costă 20 de rupii!! Străini primesc totuși bonus o sticlă cu apă și o folie pentru a înveli încălțările, iar indienii sunt obligați să meargă desculți.

Taj Mahal-ul face parte din cele 7 noi minuni ale lumii și este considerat de mulți cel mai frumos palat construit vreodată. Este de fapt un mausoleu construit de împăratul mogul Jahan pe o perioadă de 30 de ani, între 1628 și 1658. Scopul inițial al acestuia a fost să adăpostească mormântul iubitei soții a alui Jahan, Mumtaz Mahal. Cum povesteam și în articolul despre Delhi, Shah Jahan a fost poate cel mai important conducător mogul și cu siguranță a construit cele mai mărețe monumente, iar capodopera sa este Taj Mahal.

Jahan avea trei soții, dar una dintre ele era mai iubită decât toate. Mumtaz Mahal a fost soția favorită a șahului, fiind împreună cu el 19 ani și oferindu-i 13 copii. Era atât de apreciată încât împăratul o lua cu el la negocierile politice și se spune că ea era conducătoarea din umbră a imperiului. Numele ei adevărat era Arjumand, Mumtaz Mahal fiind poreclă dată de soț, însemnând „Bijuteria palatului”. Ea s-a stins din viață la nașterea celui de-al 14-lea copil iar Jahan a decis să-i închine marea sa construcție, cupola centrală adăpostind mormântul ei.

Taj Mahal (în traducere palatului coroanei) este cea mai costisitoare construcție din istoria Indiei. Palatul a fost construit din cea mai scumpă marmură albă și decorat cu pietre prețioase aduse din toate colțurile imperiului. Ghidul ne-a povestit cu mare tristețe despre zecile de pietre prețioase care au fost jefuite de englezi și care acopereau cândva bolta palatului. Indienii au în general un mare resentiment față de britanici, pe care ii consideră jefuitori al tezaurului național. Multe din aceste bijuterii se află acum la British Museum, iar cel mai cunoscut dintre toate diamantul Koh-i-noor (cândva cel mai mare al lumii) se află acum în coroana reginei Elizabeth II.

Planurile lui Shah Jahan nu se opreau cu templul alb. Planul său era ca pe partea cealaltă a râului Yamuna să construiască un monument simetric, la fel de mare, doar că acela avea să fie negru, construit din granit și urma să fie chiar mai costisitor decât primul. Era considerat nebun de unii iar după ce a terminat construcția Taj Mahal, planurile lui au fost oprite de fiul său, Aurangazeb, care i-a luat tronul și l-a întemnițat în fortul din Agra. Jahan și-a trăit ultimii ani în dizgrație, prizonier în fort. A fost înmormântat în Taj Mahal alături de iubita sa soție.

De la casa de bilete ne-am îndreptat spre marea poartă dincolo de care se vede Tajul. Momentul acela în care prin poarta deschisă începe să se vadă palatul e unul care nu poate fi uitat de nimeni care ajunge aici. La fel și eu. Văzusem atât de multe imagini de la Taj Mahal dar când îl vezi cu ochii tăi e altceva. E un loc magic. Dincolo de poartă sute de turiști încercau să găsească un cadru pentru o poză fără alți oameni în jur. Dincolo de poartă încep fântânile numite poetic „reflecting pool”. La capătul lor, marea construcție de marmură albă. Se spune că Tajul își schimbă culoarea în funcție de lumină, fiind gălbui dimineața, roșiatic la apus și de un alb orbitor la lumina lunii. Fațada cupolei este decorată cu desene florale și caligrafii islamice. Interesant este că decorațiile sunt făcute prin încastrarea de pietre prețioase de diferite culori în marmura albă și șlefuite până suprafața devine plană, o muncă extrem de dificilă și migăloasă. La interior sunt interzise fotografiile. Turiștii pot vedea decorațiile interioare ale cupolei de o măiestrie unică. Acolo se află două morminte false. Adevăratele morminte se află într-o cameră închisă sub cupola Taj Mahal și acolo se odihnesc Jahan și Mumtaz Mahal.

La plecare am fost forțați să mergem pe la două ateliere, unul de covoare țesute de mână și altul de sculpturi în piatră asemenea celor de pe fațada mausoleului. Spun forțați, pentru că nu țineam neapărat să mergem dar ghidul nostru a insistat (probabil avea și el un comision de acolo). A fost foarte interesant să vedem modul de fabricație, mai ales la sculpturi. Nu am cumpărat nimic, prețurile fiind astronomice.

Am mai vizitat la final fortul din Agra. Fortul a fost construit în secolul 11 fiind cucerit de moguli 5 secole mai târziu. Datorită poziției strategice defensive, a fost ales centru al puterii imperiului, capitala fiind adusă la Agra. Zidurile au fost întărite, devenind una din cele mai sigur fortificații din lume în acele vremuri. Intrarea la fort este inclusă în biletul la Taj Mahal. Construcția face parte din patrimoniul mondial UNESCO fiind renovată recent. După ce am trecut de poarta masivă, am vizitat grădinile interioare și locul unde Shah Jahan și-a petrecut ultimii ani din viată. Nu am rămas totuși prea mult pe la fort deoarece căldura era deja insuportabilă. Ne-am întors la mașină iar după amiaza eram înapoi la Delhi.

Următoarea și ultima parte va fi despre Jaipur, locul cel mai puțin cunoscut din triunghiul de aur, dar locul care mie mi-a plăcut cel mai mult.

 

 

Ieșind din Delhi. Un microbuz poate duce și peste 20 de oameni.

DSC00684

 

Autostrada spre Agra

DSC00691

 

Pe bune? Asta e râul de lângă Taj Mahal ??

DSC00696

 

Transportul prin Agra

DSC00698

 

Intrarea la Taj Mahal

DSC00768

 

Grădinile palatului

DSC00702

 

Marea poartă

DSC00704

 

Imaginea pe care nimeni nu o uită

DSC00708

 

Wow!

DSC00711

 

Normal, am făcut o grămadă de poze

DSC00714

DSC00730

DSC00752

DSC00727

DSC00732

DSC00733

 

Biletul pentru străini costă 30 de ori mai mult decât pentru indieni, dar include pungi pentru încălțări.

DSC00745

 

Intrarea pentru străini prin dreapta

DSC00738

 

Vederea fântânilor

DSC00740

 

Poarta de intrare. Pietrele sunt incrustate în marmură

DSC00746

 

Pe partea opusă trebuia să fie palatul negru

DSC00748

 

Nu am imagini din interior unde fotografiatul e interzis

DSC00743

DSC00758

 

Chiar și un simplu culoar e deosebit la Taj Mahal

DSC00765

 

La plecare

DSC00700

 

Oprire obligatorie la un magazin de covoare

DSC00770

 

Dar și la unul de sculpturi în piatră

DSC00771

 

Agra Fort

DSC00773

 

Zidurile sunt impresionante

DSC00777

 

Interiorul palatului

DSC00783

 

Aici și-a trăit Shah Jahan ultimii ani din viață

DSC00795

 

La revedere, Agra

DSC00802

 

Înapoi spre Delhi. Circuitul F1 din Noida.

DSC00807