Bruxelles, capitala Europei

 

Bruxelles (sau Brussels) este primul oraș al Belgiei și capitala neoficială a Europei, datorită sediilor centrale U.E. ce se află aici. Într-o țară unde teritoriile sunt împărțite clar intre flamanzi și valoni, Bruxelles a rămas indivizibil fiind de fapt nucleul care ține țara unită. Orașul este superb și poate fi o destinație excelentă pentru un city break din România. Articolul meu se vrea a fi un mini ghid de vizitare al orașului. Imaginile sunt de la ultima mea vizită, din aprilie.

Mai întâi, cum ajungem la Bruxelles?

Cu avionul. Sunt patru companii care operează zboruri directe la Bruxelles – Tarom, Blue Air, Wizz Air și Ryan Air. Competiția e puternică și prețurile sunt de obicei bune. Am găsit de-a lungul timpul și 80 de euro dus-întors cu Tarom, dar și zboruri începând de la 10 euro cu Wizz. Atenție totuși, doar Tarom și Blue Air (uneori) zboară pe aeroportul Brussels Zaventem, celelalte mergând pe Charleroi, la 60 de kilometri în sud.

De la Zaventem se poate ajunge în oraș cu trenul care este de departe cea mai rapidă variantă (10-15 euro, 20 minute până la gara centrală). Autobuzele pot face peste o oră în funcție de trafic iar un bilet e 3-5 euro. Taxiurile sunt scumpe și nu sunt nici ele prea rapide, fiind o idee bună doar dacă sosiți noaptea. De la Charleroi, în schimb, singura varianta e autocarul (tot 10-15 euro, minim o oră până la gara de sud, de unde se mai ia un tren până în centru).

Trebuie să știți că mașina (proprie sau închiriată) nu e o idee foarte bună pentru a vedea Belgia, cel puțin nu în orașele mari. Traficul din țară și mai ales la Bruxelles este infernal. Motivul? Guvernul a adoptat acum mai multi ani o facilitate prin care oferă multe avantaje firmelor care dau angajaților mașini de serviciu. Efectul a fost că toată lumea are mașină de serviciu, acest lucru devenind o normalitate, la fel și blocajele de ore întregi din trafic în preajma orelor de vârf. Mai nou, se încearcă anularea legii sau găsirea unei soluții de decongestionare a traficului. Concluzionând, NU plănuiți să mergeți cu mașina prin Bruxelles.

Când mergem și unde stăm?

Capitala Belgiei este unul din orașele europene cu cele mai multe zile ploioase pe an, aproape 300. Mergeți oricând, nu veți scăpa probabil de puțină ploaie. Nu vă faceți totuși griji, ploile durează puțin și nu sunt foarte puternice. Sezonul “uscat” (mai exact când plouă doar 15 zile pe lună) este la începutul și finalul verii (aprilie și septembrie). Eu am fost ultima dată în aprilie și am contrazis statisticile, având 3 zile incredibile fără pic de ploaie.

Pentru cazare, zona ideală este centrul vechi în jurul pieței centrale. Nu este tocmai ușor să găsiți cazare convenabilă la Bruxelles. E bine să vă interesați dacă are loc vreun eveniment (conferințe, expoziții) în preajma vizitei. Dacă da rezervați cu mult din timp, sau s-ar putea să nu mai găsiți nimic bun. Hotelurile bune sunt oricum pline în mare parte cu miile de politicieni sau funcționari care călătoresc săptămânal la Bruxelles pentru diverse întruniri U.E. Dacă nu găsiți un hotel central, căutați unul cat mai aproape de o stație de metrou.

Ce e de văzut la Bruxelles?

În primul rand Grotte Markt (Grand Place), una dintre cele mai frumoase piețe centrale din lume, considerată de mulți chiar cea mai frumoasă. Este o piață dreptunghiulară superbă încadrată pe laturile lungi de înalta clădire a primăriei (Stadhuis) și de casa regelui (Broodhuis) transformată azi în muzeu. Piața este sufletul orașului, un loc ideal de privit trecătorii.

La câteva sute de metri de piață puteți vedea un alt simbolul al orașului – Manneken Pis (sau băiețelul care face pipi). E o mică statuetă foarte îndrăgită de localnici. La sărbători sau zile speciale este îmbrăcată cu diverse costume.

Tot în zonă mai pot fi vizitate catedrala și palatul regal. Nu trebuie ratate galeriile St. Hubert care au intrarea chiar din Grotte Markt. Galeriile adăpostesc magazine de lux. Pe lângă clasicele magazine de haine și bijuterii scumpe, aici se găsesc cele mai faimoase ciocolaterii ale Belgiei. Vitrinele sunt incredibil aranjate și e foarte greu să treci indiferent prin fața lor. Prețurile unei cutii de bomboane încep de la 20-30 de euro și pot ajunge și la câteva sute. Merită chiar și așa încercate.

Departe de centru, în nordul orașului, mai există o zonă cu interes turistic unde a avut loc Expoziția Mondială din 1958. Cu acea ocazie au fost construite mai multe clădiri moderne, dintre care se distinge Atomium – un alt simbol renumit pentru Bruxelles. Construcția futuristă din oțel are peste 100 de metri înălțime și poate fi vizitată. Cele 7 sfere sunt construite pe mai multe etaje, iar tuburile care le leagă sunt scări la interior și pot fi traversate. Un bilet costă 16 euro, se urcă cu liftul până la etajul 6, de unde se poate vedea o panoramă a întregului oraș. Restul sferele adăpostesc mai multe expoziții temporare.

Ce să faceți prin Bruxelles?

Cum spuneam, sunt mai multe locuri ce merită văzute în capitală, dar Belgia este renumită cu adevărat pentru stilul de viață boem și pentru gastronomie. Nu puteți veni la Bruxelles fără să gustați un gauffre, brânză, scoici, ciocolată și mai ales bere, doar sunteți în țara berii.

Încercați ciocolată. Este scumpă dar nicăieri nu am gustat dulciuri mai bune. Fie că e vorba de praline, de trufe de ciocolată sau de macarons, dulciurile sunt delicioase. Cele mai renumite firme producătoare sunt Godiva, Guylian sau Neuhaus.

Să beți bere. Berea belgiană este indiscutabil cea mai bună din lume. Este o tradiție națională cu peste 1000 de branduri de bere fabricate în 150 de berării. Trebuie să vă hotărâți care e berea voastră belgiană preferată după ce încercați mai multe. A mea e Chimay Rouge. Dintre localuri, berăria Delirium trebuie vizitată.

O dată la doi ani (în anii pari) în luna august în Grotte Markt se amenajează un uriaș covor florar, eveniment ce atrage mii de turiști. Dacă aveți norocul să ajungeți atunci, neapărat trebuie văzut.

 

Aterizarea la Bruxelles. Mi-a plăcut și cum se vedea umbra avionului 

DSC01870

 

Traficul oribil din oraș

DSC01884

 

Centrul vechi

DSC01886

 

Toate străduțele sunt aglomerate cu terase

DSC01892

 

Specialitatea locală… scoici

DSC01974

 

Piața centrală

DSC01896

 

Broodhuis – muzeul din Bruxelles

DSC01898

 

Vederi din Grotte Markt

DSC01923

 

DSC01910

DSC01951

DSC01903

 

Stadhuis – primăria

DSC01899

DSC01927

 

Galeriile St. Hubert

DSC01930

 

Galeriile adăpostesc magazine de lux…în special de dulciuri

DSC01935

 

Vitrinele sunt greu de rezistat

DSC01938

 

🙂

DSC01940

 

Prețul unei cutii – 200 de euro

DSC01943

 

Exista și dulciuri la prețuri mai rezonabile… waffles la un euro

DSC01959

 

Am luat cina la Chez Leon

DSC01945

 

Moules frites

DSC01947

 

Gaufre

DSC01948

 

Cel mai mic simbol al orașului, Manneken Pis

DSC01963

 

Mic cum este, atrage o mulțime de turiști

DSC01961

 

Terasele din jur au luat și ele numele

DSC01960

 

Totuși cel mai important produs belgian rămâne berea

DSC01968

 

Cea mai renumită berărie din oraș

DSC01944

 

… Cafe Delirium la cramă

DSC01975

 

Bere și brânză

DSC01978

 

Fiecare restaurant încearcă să iasă în evidență cum poate

DSC01984

 

Biserica Notre Dame de Laeken

DSC01994

 

La Atomium

DSC02059

 

Nu pare vechi de 50 de ani

DSC02048

 

Urcând prin brațele construcției

DSC02029

 

Vederea de sus

DSC02011

DSC02020

 

Zoom pe parcul Mini-Europa

DSC02012

 

Spre centru

DSC02013

 

La coborâre

DSC02037

 

Welcome.be

DSC02047

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.