În mijlocul iernii probabil că mulți dintre noi ne gândim la vremuri mai însorite, la următorul concediu la mare sau poate la vacanțe trecute. Eu mi-am amintit de un concediu petrecut în Sharm el Sheikh prin 2010 în vremuri foarte diferite pentru Egipt, în plin boom turistic înainte de revoluția musulmană.

Eram în decembrie când ne-am hotărât să facem primul nostru concediu la plajă iarna, decizie care a creat mai târziu o traditie, devenind deja un obicei să petrecem un concediu în fiecare iarnă în tari călduroase departe de gerul de acasă.

Decembrie nu e tocmai vârful sezonului în Egipt, însă temperaturile sunt de obicei mari iar noi am avut norocul să prindem o vreme călduroasă cu temperaturi peste medii trecând de 30 de grade. Ce e drept, noaptea se făcea răcoare, însă ziua era cald iar apa mării de asemenea. Pe atunci Egiptul era foarte căutat, cu o mulțime de chartere din București care plecau spre Sharm sau spre Hurghada, iar preturile erau pe măsură. Îmi amintesc că am găsit un preț last minute foarte bun, undeva sub 500 de euro de persoană, cu zbor direct inclus și cazare la un hotel de 5 stele all-inclusive. Am făcut ceva research și am ales hotelul Kiroseiz 3 Corners din Sharm el Sheikh.

Am zburat spre Egipt cu un charter Tarom – un zbor de vreo 3 ore din București, am luat rapid vizele on-arrival și mai departe am fost întâmpinați de agenții de turism. Acasă erau câteva grade pe minus iar în Sinai erau 35. Un adevărat soc termic, însă unul plăcut – mult mai puțin plăcută a fost mai târziu întoarcerea la frig. De la aeroport am fost preluați cu autocarele Tez Tour. Pe vremea aceea (probabil e la fel și acum) Sharm era un teritoriu sub „ocupație” rusă, aceștia formând vasta majoritate a turiștilor din zonă, iar Tez era cea mai mare companie turistică din Rusia ce aducea zeci de chartere pe zi pline de turiști rusi dar și un charter pe săptămână din România. Localnicii erau deja adaptați la turiștii lor obișnuiți, cunoașterea limbii ruse fiind o condiție de angajare la marile hoteluri și agenții. Noi am fost întâmpinați de un ghid din Republica Moldova, capabil să se ocupe de micuțul grup săptămânal de români dar și de valurile de turiști ruși.

Am ajuns repede cu autocarul la hotelul Kiroseiz – Three Corners. Era un hotel de 5 stele care oferă cazare doar în regim all-inclusive. Trebuie să spun că detest să fac concedii la all-inclusive. Sunt unele persoane care preferă să își petreacă întreg concediul mâncând, stând la plajă, dormind, mâncând, dormind și tot așa. Pentru mine așa ceva ar fi un concediu de coșmar, nu aș suporta să stau o săptămână într-un loc fără să fac nimic și să nu vad alte locuri. Nu văd rostul de a mai pleca de acasă pentru atât. În schimb, într-un concediu mai lung ai nevoie de o cazare bună, mâncare proaspătă, curățenie și confort în cameră și de aceea am ales și hotelul acesta iar multe din mese le-am sărit oricum. Ca sfat, dacă vă plănuiți să petreceți un concediu în Egipt, nici să nu vă gândiți la altă opțiune în afară de resorturile de 5 stele. Nu vreți să știți cum arată un hotel de 3 stele sau chiar unele de 4 aici.

În Sharm sunt zeci de resorturi de 5 stele, incluzând lanțurile faimoase precum Hilton, Marriott, Sheraton, Hyatt, Iberotel sau Four Seasons, unele dintre ele fiind considerate printre cele mai luxoase resorturi din lume, evident cu prețuri pe măsura. Mai trebuie știut că în Sharm sunt foarte puține resorturi care se află pe plajă. Marea majoritate sunt construite pe partea cu deșertul dar dețin plaje private la câțiva kilometri în zonele cu corali.

Hotelul nostru dispunea de două asemenea plaje către care se putea ajunge gratuit cu microbuzele din resort ce plecau la fiecare oră. Una din plaje se numea Sandy beach și era potrivită pentru înot iar cealaltă – Coral beach era recomandată pentru amatorii de snorkeling. Cea din urmă avea un ponton plutitor la capătul căruia se afla reciful de corali și mii de pești colorați.

Frumusețea din adâncuri este și unul din motivele pentru care mulți turiști merg în Egipt. Nu sunt deloc expert în domeniu, însă multi pasionați de snorkeling și scufundări mi-au spus că niciun alt loc din lume nu se compară cu Marea Roșie. Un mic filmuleț ca să vă convingeți:

 

 

Am avut parte de un incident foarte nefericit în Sharm în perioada când eram acolo. Într-o dimineață, am mers la plaja resortului din golful Sharks bay unde spre surprinderea noastră ni s-a spus că nu avem voie să înotam. Nu ni s-a dat nicio explicație iar când am încercat să intrăm doar puțin în apă, salvamarii au început să fluiere agitați. Am plecat înapoi la hotel enervați pentru ca să aflam mai târziu la știri că un rechin a rănit grav câțiva turiști chiar lângă plaja noastră și mai apoi ca o altă turistă a fost ucisă. Guvernul egiptean a lansat o operațiune de amploare iar două zile mai târziu rechinii au fost capturați, turiștii neavând voie să înoate în golful respectiv între timp. Se pare că a fost un incident singular, însă turismul a fost grav afectat în regiune în acel an din cauza atacurilor. Singular sau nu, cine a dat numele golfului probabil că a avut un motiv, însă din fericire am scăpat cu bine – dacă ne trezeam mai devreme în ziua respectivă am fi putut fi chiar acolo.

 

 

Pe lângă cele 2 plaje superbe, am avut condiții excelente la hotel cu spectacole în fiecare seară (câteva au fost chiar foarte bune), cu mult timp petrecut în parcul acvatic din resort și cel mai important cu mâncare bună. Trebuie să știți că multi europeni au probleme în Egipt de la alimente. Stomacul nostru nu prea e obișnuit cu unele bacterii și mulți suferă de la alimentația locală, cea mai mare problemă fiind apa de la robinet ce trebuie evitată sub orice formă. Noi nu am avut nicio problemă, dar îmi amintesc că la întoarcere un grup de români cazați la alt hotel ne-au povestit cum mâncarea le-a stricat mare parte din concediu. Un medicament bun de luat în Egipt este imodium.

Sharm El Sheikh nu este tocmai un oraș locuit, cea mai mare parte din locuitori sunt angajați ai hotelurilor. Faptul că în general femeile nu au voie să lucreze munci fizice în Egipt face ca populația din Sharm să fie aproape integral alcătuită din bărbați. Nu îmi amintesc să fi văzut o localnică în timpul concediului.

Dacă în apa marii fauna și flora sunt printre cele mai bogate din lume, în Sharm dincolo de palmierii care înconjoară resorturile începe pustiul – marele desert Sinai cu munți înalți și fără urmă de vegetație.

Nu există nimic de văzut în oraș dar în schimb centrul turistic este plin de baruri de hookah (narghilea) și magazine de suveniruri pentru turiști. Cele mai căutate suveniruri fiind covoarele și baticurile, dar și narghilele lucrate de mână sau vase decorate cu nisip.

Cele mai multe activități pe care le pot face turiștii sunt pe mare, în primul rând scufundări și snorkeling fie local fie pe coralii de lângă insulele din apropiere (cel mai cunoscut este la Ras Mohammed), plimbări cu barca cu fundul cu sticla sau croaziere mai lungi.

În rest se pot face și o mulțime de excursii în Sinai, la muntele lui Moise sau safari prin Desert, sau chiar spre destinații mai îndepărtate precum Cairo(autocar 5-6 ore) , Ierusalim (autocar 6-7 ore), Luxor (cu avionul) sau chiar la Petra în Iordania(2 zile).

Noi am optat pentru o excursie până la Ierusalim și la Marea Moarta dar și pentru un safari prin Sinai incluzând o vizită la mănăstirea Sf. Ecaterina și o plimbare în Canionul colorat. Despre cele două excursii o să povestesc într-un articol următor.

O să închei cu câteva sfaturi. Mergeți în Sharm el Sheikh dacă vreți un concediu la soare în anotimpuri mai răcoroase la noi, dacă sunteți pasionați de scufundări și snorkeling și pentru a vedea o stațiune luxoasă probabil peste așteptări. Hotelurile de lux sunt cam la fel ca în Europa, însă cele de 3-4 stele nu sunt nici pe departe. Pentru un concediu plăcut căutați doar hoteluri de 5 stele. Evitați vara, când e mult prea cald. Mare atenție ce mâncați și unde, la fel și cu băuturile – o gură de apă băută din neatenție ar putea să vă facă să petreceți câteva zile în camera din hotel. La hotelurile de lux care se respectă apa folosită la spălatul legumelor și fructelor sau pentru gheață este filtrată.

Lucrurile s-au schimbat în Egipt de când am fost în 2010 (în rău), însă siguranța nu a fost niciodată o problema în Sharm. Sunt prea mulți bani investiți în stațiune ca să poată conta diverse conflicte interne, iar turismul este principalul contribuitor la bugetul țării. Sharm nu este așa departe cum v-ați putea gândi, este mai aproape de noi decât Spania sau Franța – sunt mai puțin de 3 ore de zbor direct din București. Împăcați-vă cu ideea că la cumpărături oricât ați negocia veți plăti mai mult decât prețul adevărat, dar e ok – oricum e mult mai ieftin decât la noi. În rest, mergeți cu inima deschisă, veți găsi niște oameni foarte primitori și călduroși și veți avea o vacanță de vis așa cum am avut și noi.

 

Aterizând la Sharm el Sheikh

DSC02488

 

Aeroportul SSH

DSC02490

 

Imagini de la hotel

DSC07537

DSC07118

DSC07535

DSC07527

 

Terasa camerei

DSC07081

 

Plaja cu corali

DSC07147

DSC07161

 

Plaja pentru înotat

DSC02530

DSC02522

DSC02535

 

Parcul acvatic din resort

DSC02978

DSC02974

DSC02979

 

Amfiteatrul pentru spectacole

DSC02858

 

De prin Sharm el Sheikh, baruri de narghilea

DSC02501

 

Bulevardul principal

DSC02865

 

Mall-ul orașului

DSC07597

 

Suveniruri tradiționale

DSC07582

DSC07583

 

Multe baruri se adaptează la obiceiurile turiștilor. Urma să joace „Strana Bucharest” 🙂

DSC02960

 

La plimbare cu barca cu fund de sticlă

DSC02886

DSC02945

 

Frumusețea din adâncuri

DSC02913

DSC02938

 

Pe cât de frumoasă și populată e marea pe atât de sterp și pustiu e deșertul din jur

DSC02527

 

Zburând peste Sinai înapoi spre casă

DSC02995