Excursii în Sinai – Mănăstirea Sf. Ecaterina și Canionul colorat

 

Cea mai confortabilă excursie din punct de vedere al distanței care se poate face din Sharm el Sheikh este la mănăstirea Sf. Ecaterina în mijlocul peninsulei Sinai. Ni s-a mai părut interesantă și o excursie la canionul colorat cu safari prin desert. Ambele erau oferite de cele mai multe agenții din Sharm. Când eram pe punctul să le luam pe amândouă am mai dat de câțiva români interesați și așa am putut face un grup cu jeepul să mergem unde vrem – și am decis să facem ambele excursii într-o singură zi.

Din Sharm el Sheikh se organizează excursii de o zi spre Cairo de exemplu care se afla peste 500 de kilometri distanță, fără autostrăzi și pe drumuri pline de checkpoint-uri militare. St. Catherine se află la “doar” 220 de kilometri de Sharm pe același gen de drumuri nu tocmai grozave.

Imediat ce am plecat cu jeep-ul la drum am înțeles cum se pot face fizic asemenea excursii – motivul este că toți șoferii sunt nebuni, conducând dincolo de orice norme ale rațiunii. Pe drumuri cu o bandă pe sens, pline de gropi și nisip se merge cu minim 150 km/h, de obicei cât de repede poate mașina sau autocarul. Așa se face ca până la St. Catherine’s am făcut 2 ore și ceva pe un drum pe care nu te-ai aștepta să faci mai puțin de 4 ore.

St. Catherine’s este cel mai important loc turistic din întreg Sinaiul. Aici se află Muntele Sinai (muntele lui Moise) de pe care se spune ca Moise a primit cele zece porunci. La baza muntelui se află Mănăstirea sfânta Ecaterina construită în memoria martirei creștine Ecaterina din Alexandria. Mănăstirea a fost construită în secolul 6 la ordinul împăratului bizantin Iustinian, fortificată cu ziduri înalte și este o adevărată oază verde în mijlocul unei văi aride. Pe lângă vizita în mănăstirea ortodoxă, se mai pot face plimbări cu cămila și de asemenea se fac drumeții până în vârful muntelui (de obicei se pleacă în zori pentru a evita căldura puternică).

De la mănăstire am plecat mai departe către Canionul Colorat aflat mai adânc în mijlocul deșertului și nu după mult timp s-a terminat asfaltul iar șoferul a început să gonească nebun peste dune depășind și 100 kilometri la oră. A fost o experiență de ținut minte, din care am scapăt cu bine. Vă invit să vedeți filmulețul de mai jos cu șoferul nostru.

 

 

După cursa nebună am ajuns la canionul colorat – format cu multe mii de ani în urmă de un râu de mult secat – o raritate geologică în toate culorile unde nuanțele pereților se schimbă în funcție de lumină. Cel mai bine o să las pozele să vorbească. O să vă mai spun doar că după canion am servit un ceai cu beduini în deșert (teoretic ei trăiau în ca nomazii în corturi, practic stăteau acolo mai mult pentru turiști). Jeepul nostru trebuia să vină să ne ia dar nu a mai apărut. A venit într-un târziu altă mașina care ne-a dus mai departe în deșert unde am văzut ce se întâmplase. Șoferul nostru se trezise să mai facă niște bravade peste dune și reușise performanța să se răstoarne într-o vale. Am pus toți turiștii umărul să-l scoatem de acolo și într-un târziu am plecat la drum. Seara s-a încheiat pe malul marii, unde am servit cina la un restaurant tradițional, un sfârșit numai bun după o zi plină.

 

Jeepurile gata de plecare

DSC02546

 

La ieșire din Sharm el Sheikh se separă principalele două drumuri

DSC02553

 

Un popas la marginea drumului

DSC02559

 

Deșert cât vezi cu ochii

DSC02564

 

Drumul nu e tocmai grozav. Chiar și așa se merge cu mult peste 100 km/h

DSC02574

 

Parcarea la St. Catherine. La dreapta, muntele Sinai

DSC02583

 

Ultima parte de drum spre mănăstire se merge pe jos

DSC02602

 

De fapt se mergea și cu cămilele dar am aflat prea târziu

DSC02615

 

Mănăstirea Sf. Ecaterina

DSC02607

 

Privită de sus

DSC02676

 

Turnul bisericii

DSC02667

 

O adevărată oază în mijlocul deșertului

DSC02650

DSC02640

 

Mai departe la drum spre Canionul colorat

DSC02686

 

Lăsăm asfaltul în urmă

DSC02693

 

Trecem la off road

DSC02699

 

Desert safari!

DSC02701

 

Intrarea în canionul colorat

DSC02708

 

Cândva a fost apă aici și a săpat un frumos canion

DSC02734

 

Ne strecurăm prin stânci

DSC02742

 

Adaptarea plantelor la mediu

DSC02717

 

Devine din ce în ce mai îngust

DSC02764

 

Vederi din canion

DSC02760

DSC02745

DSC02767

 

Se vede și ieșirea

DSC02784

 

Lăsăm canionul în urmă

DSC02798

 

La o tabără de beduini… turistici

DSC02801

 

Tatăl și fiul discută afaceri

DSC02804

 

Iar mama vinde suveniruri

DSC02803

 

Trebuia să vină jeepul nostru să ne ducă înapoi, dar tot întârzia

DSC02807

 

A venit în schimb alt jeep care ne-a dus în deșert

DSC02826

 

…pentru că șoferul nostru se răsturnase într-o râpă

DSC02829

 

Am pus toți umărul și am plecat mai departe

DSC02831

 

Seara la cină pe malul marii (dincolo se vede Arabia Saudită)

DSC02835

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.