Tocmai ce am vizitat Germania pentru un weekend pe valea Rinului în Westfalia. Regiunea North-Rhine Westphalia este cea mai populată zonă din Germania cu aproape 20 de milioane de locuitori. Este zona unde se concentrează mare parte din industria țării și care poate fi considerată motorul economic al Germaniei și implicit al Europei. În principal aici se regăsește industria grea germană, mai ales industria chimică, metalurgică, extractivă și energetică. Este însă și o zonă turistică importantă a Germaniei cu mai multe orașe deosebite în special pe valea Rinului. În regiune pe o arie geografică relativ mică se regăsesc o mulțime de orașe importante precum Köln, Dusseldorf, Bonn, Aachen și orașele din centura industrială Ruhr – Dortmund, Bochum, Essen, Wuppertal. Am mai vizitat zona de două ori în trecut și de data asta ne-am rezumat la cele mai importante două orașe, Köln și Dusseldorf. Ne-am petrecut weekend-ul la Köln mai ales cu scopul de a vizita parcul de distracții Phantasia Land aflat în apropiere, dar cu ocazia asta am revăzut și cele două orașe germane.

Am ajuns cu o cursa Wizz pe aeroportul din Dortmund. De la aeroport aveam rezervată o mașină. Pentru că avionul ateriza sâmbătă la ora 4 după amiaza am putut închiria o mașină doar la Europcar pentru că Hertz sau Avis au program scurt în weekend. Nu mai închiriasem de la ei dar pot să spun că totul a fost în regulă. Prețul a fost puțin mai mare ca la cele 2 mari companii, însă am apreciat faptul că nu am fost deloc bătut la cap să cumpăr zece mii de feluri de asigurări și opțiuni cum se întâmplă de obicei la celelalte. Zborul a avut și o întârziere pentru că avionul nostru a avut o problema tehnica și am așteptat până a venit un alt avion, în total aproape 2 ore. Mai bine așa decât să fi plecat cu același avion. Am oprit la primul supermarket pentru a face niște provizii și apoi am plecat la drum spre hotelul de lângă Köln.

Germania este țara cu cea mai mare densitate de autostrăzi din lume, iar Westphalia este regiunea cu cele mai multe autostrăzi din Germania. Așadar ar fi pavat să nu ai o mașină aici. Autobahn este un paradis al șoferilor neexistând limită de viteză. De la Dortmund la Köln am făcut mai puțin de o oră, mergând legal. 🙂 Să nu credeți totuși că nu exista limite nicăieri pe autostradă. În zone mai periculoase sau unde se lucrează exista limitări de 80, 100, 120 sau 130 km/h. Cel din urma e un semn care poate fi întâlnit doar în Germania. De asemenea, să nu vă gândiți că autobahn-ul ar fi ceva mult diferit față de autostrăzile din alte tari. Sunt autostrăzi normale cu 2 sau 3 benzi pe sens.

După ce am făcut puțin pe pilotul de curse ne-am cazat la hotel iar seara am ieșit prin Köln la plimbare. Hotelul nostru era în Mulheim, o zonă periferică a orașului de unde am avut vreo 6 kilometri de mers cu mașina până în centru. După ce am admirat domul noaptea și am mers puțin pe Shildergasse – aleea de cumpărături a orașului – ne-am oprit la cel mai celebru local din oraș, Fruh. Este un restaurant tipic german cu berărie proprie unde normal am gustat o bere bună și cârnați tradiționali. Învățat cu halbele de 1 sau 2 litri din Bavaria am fost surprins să vad că aici localnicii servesc berea din păhărele de 200 de ml. Am stat pe terasă pentru că era încă destul de cald, însă clădirea în care se afla restaurantul este deosebită iar localul arăta în interior așa cum v-ați imagina cea mai germană berărie. Fruh e un local care merită vizitat neapărat în Köln, berea a fost bună, mâncarea excelenta iar atmosfera e foarte plăcută.

Ziua de duminică urma să mergem la Phantasialand așa că am mers înapoi la hotel la odihnă. Despre parcul de distracții o să vă povestesc separat, dar pot spune că ne-am distrat excelent acolo.

Sărind peste asta, ultima zi aveam zbor spre casă pe la 4 și ceva. Timp suficient să (re)vedem locurile turistice din Köln și poate chiar din Dusseldorf dacă timpul permite. Așadar, după un mic dejun bun, ne-am de-cazat de la hotel și am plecat spre centru.

Vorbind de atracții turistice – la Köln există catedrala (domul) și restul orașului. Köln pentru turiști înseamnă domul și domul înseamnă Köln. Domul este cea mai vizitată atracție turistică din Germania, fiind cea mai înaltă catedrală gotică și biserica cu cea mai mare fațadă din lume. Cele doua turnuri se înalță peste restul orașului, putând fi văzute de oriunde. Catedrala este deschisă pentru vizitatori ziua, cu excepția orelor de slujba iar pentru a vizita cripta sau pentru a urca în turn se plătește o taxă. Trebuie să știți că nu e de gluma cu turnul. Sunt peste 500 de scări pentru a ajunge în vârf, iar scările spiralate înghesuite nu sunt tocmai ideale pentru asta. Priveliștea de sus merită tot efortul dar dacă aveți probleme de sănătate mai bine evitați să urcați. Nu am mers până în vârf de data asta pentru că o mai făcusem în urmă cu câțiva ani. Am vizitat totuși interiorul spectaculos cu vitralii colorate care creează efecte luminoase deosebite, iar mozaicul de pe jos este pur și simplu impresionant. În centrul altarului tronează lada de aur despre care se spune că include relicvele celor trei regi (adică ale celor trei magi de la răsărit). Totuși, cea mai impresionantă parte a catedralei este fațada. Aceasta este construită în stilul tipic gotic și cu greu poate fi cuprinsă cu privirea, atât de mare este. Fațada mi se pare că are un aspect chiar sinistru, noaptea cel puțin seamănă cu un castel al răului din povești. Poate e doar părerea mea dar în orice caz arhitectura catedralei este ceva unic în lume.

Köln mai este cunoscut și sub numele franțuzesc Cologne. Un parfum făcut aici de un imigrant italian prin secolul 19 a dat numele termenului de Eau de Cologne (apă de colonie) care a devenit mai târziu un nume general pentru parfumuri. Dialectul local se numește Kolsch la fel ca și berea făcută în oraș. O glumă populară spune că Kolsch e singura limbă care se poate bea.

Mai sunt și alte locuri care pot fi văzute la Köln. În primul rand Rinul. Acesta este al doilea cel mai lung fluviu al Europei după Dunăre și cel mai important canal navigabil al continentului. Rinul izvorăște din Elveția trecând prin Liechtenstein, Franța, Germania și Olanda. Mari orașe pe Rin sunt Basel, Karlsruhe, Strasbourg, Mainz, Koblenz, Köln, Dusseldorf, Utrecht și Rotterdam unde fluviul se varsă în Marea Nordului. Am făcut prin 2007 o plimbare mai lungă pe Rin despre care o să încerc să scriu. De data asta, nu am poposit prea mult pe fluviu. Din portul turistic se pot lua plimbări cu vaporul pe Rin fie până la Koblenz sau Dusseldorf (drumuri care durează câteva ore bune) fie mai scurt în jurul orașului.

În Köln se află o mulțime de poduri peste Rin însă cel mai renumit este de departe podul Hohenzollern aflat în dreptul catedralei. Podul denumit după casa regală care a domnit și în România este folosit doar pentru trenuri și n-ar avea nimic foarte special dacă nu s-ar fi creat aici un obicei ca îndrăgostiții să lege un lacăt de grilajul de protecție. Sunt milioane și milioane de lacăte aici formând o imagine cu adevărat unică.

Se făcuse ora prânzului așa că am plecat spre Dusseldorf. De la Köln sunt vreo 50 de kilometrii până în oraș, evident pe autostradă. Am ajuns repede în Dusseldorf dar am pierdut ceva timp până am găsit un loc de parcare dând peste mai multe poduri și tuneluri cu ieșiri întortocheate. Am parcat până la urma în față la Rhein Turm, principalul obiectiv turistic.

Dusseldorf a fost unul din localitățile germane cele mai afectate de bombardamentele aliaților din al doilea război mondial și acesta este și motivul pentru care orașul de azi se remarcă în principal prin modernitate, cea mai mare parte din orașul vechi fiind distrus în război. Turnul Rinului este simbolul orașului și domină peisajul în care se mai regăsesc multe clădiri moderne. Intrarea la turn costă doar 5 euro incluzând transportul cu liftul până la platforma de observare de la 168 de metri. Aici se află o cafenea și geamuri de sticla în toate direcțiile. Geamurile sunt înclinate spre exterior îmbunătățind și mai mult priveliștea. Am prins o zi senină și am putut vedea mult în depărtare, de la priveliștea orașului și a Rinului în apropiere până la Wupperthal sau Bochum și mulțimea de fabrici din împrejurimi. Mai mult am văzut chiar și Köln-ul de aici inclusiv renumita catedrală. La etajul superior la 172 de metri se află un restaurant rotitor. Mai exact, se rotesc mesele încet în jurul turnului fiind astfel posibil să vedeți întreaga panoramă din Westfalia de pe scaun luând prânzul.

După turn am plecat la plimbare prin Media Harbour, vechiul port care a fost transformat în centru pentru birouri. Sunt foarte multe clădiri moderne aici, câteva fiind chiar foarte deosebite ca arhitectură. Cel mai cunoscut este ansamblul de clădiri Neuer Zollhof. Ansamblul a fost proiectat de Frank Gehry și include trei clădiri cu forme neobișnuite având fațade construite din materiale diferite – una din ipsos, una din cărămidă și cea mai ciudată în centru e făcută din otel inoxidabil. Frank Gehry este unul din cei mai renumiți arhitecți contemporani fiind vinovat pentru multe clădiri cu design modern din lume precum Muzeul Guggenheim din Bilbao, opera Walt Disney din Los Angeles sau Dancing House din Praga.

Ne-am uitat la ceas și ne-am amintit că mai avem doar doua ore până la zborul spre casa. Am pornit așadar din nou pe autobahn spre Dortmund iar cei 70 de kilometrii au trecut foarte repede. Cam atât despre cele doua orașe iar despre Phantasia Land o să povestesc în articolul următor.

Info utile: Sunt destul de multe zboruri directe din București, pe lângă Wizz la Dortmund se mai poate ajunge cu Blue Air la Köln – Bonn. În plus, Frankfurt e aproape și aici avem zboruri directe cu Tarom și Lufthansa. Ca să vedeți mai multe locuri închiriați o mașină, e convenabil comparativ cu transportul în comun și e rapid. Cu mașina căutați hoteluri care au parcări incluse, nu e nicio problemă dacă sunt mai departe de centru, e chiar mai indicat pentru deplasări între orașe. Fără mașină e cel mai bine să stați aproape de gara centrală. O idee bună în zonă e să faceți un circuit cu vaporul pe valea Rinului.

 

Aterizarea printre nori la Dortmund

DSC02471

 

Mașina închiriată, un Renault Clio

DSC02481

 

Provizii. În Germania, Lidl parcă are marfă ceva mai bună

DSC02490

 

Autobahn!

DSC02497

 

Centrul din Köln

DSC02516

 

Uriașa și înfricoșătoarea catedrală

DSC02543

 

Shildergasse – strada pietonală

DSC02547

 

Cină la Fruh Brauhaus

DSC02562

 

Gara și înapoi spre hotel

DSC02565

 

Catedrala din Köln

DSC02990

 

Fațada catedralei

DSC02994

 

Interiorul domului

DSC02995

 

Cu vitralii colorate

DSC02997

 

și mozaicuri deosebite

DSC03008

 

Altarul

DSC03018

 

Unde se află cei trei regi

DSC03010

 

Priveliștea orașului

DSC03032

 

Scările de la catedrală

DSC03052

 

Podul Hohenzollern

DSC03083

 

Lacăte…

DSC03059

 

Unii au fost mai creativi

DSC03076 

DSC03077

 

Zoom de pe pod

 

O ultimă poză cu Rinul

DSC03038

 

La drum spre Dusseldorf

DSC03104

 

Dusseldorf

DSC03129

 

Turnul Rinului (Rheinturm)

DSC03131

 

Intrarea la turn

DSC03135

 

Din lift – metri nu etaje

DSC03137

 

Priveliștea superbă de sus

DSC03140

 

Podul peste Rin

DSC03156

 

E tare senzația să te apleci pe stâlpul înclinat

DSC03187

 

E mult până jos

DSC03174

 

Se vede Köln, se distinge chiar și catedrala

DSC03171

 

Clădirile ciudate din port, proiectate de Frank Gehry

DSC03210

 

Neuer Zollhof și turnul pe fundal

DSC03233

 

Ce pot să facă niște omuleți de plastic dintr-o clădire banală

DSC03218

 

Ultima amintire din Dusseldorf

DSC03227

 

Cea mai frumoasă limitare de viteză

DSC03239

 

Înapoi spre casă

DSC03243