La începutul anului am făcut cea mai lungă plecare de până acum și am petrecut revelionul pentru prima dată la mare depărtare de casă. Am mai fost în străinătate de anul nou, însă numai în țările apropiate cu mașina, dar de data asta am ajuns tocmai în Hong Kong.
Cum am ajuns în Hong Kong? Ei bine, întâmplător. Împreună cu mai mulți prieteni doream să facem o plimbare mai lungă în Thailanda de ceva timp. Undeva prin toamna anului trecuta a apărut și o oferta către Asia de la Qatar Airways. Cele mai bune prețuri, de la 500 de euro, erau pentru Singapore și Hong Kong. Cum Bangkok era mult mai scump iar la Singapore mai fusesem, am decis sa zburam la Hong Kong unde puteam sărbători și noul an înainte de a merge către capitala thailandeza. Am prins și un preț excelent mai ales ținând cont ca aveam plecare înainte de anul nou și eram acolo în ianuarie, în timpul sezonului principal turistic din Asia de sud est. În plus aveam să petrecem anul nou în una din cele mai moderne metropole ale lumii. Îmi aminteam deja de primele imagini cu artificiile spectaculoase din jurul lumii care apar pe la noi în fiecare sfârșit de an unde Hong Kong era mereu nelipsit cu câteva ore înainte de Revelionul nostru.
Am făcut și un traseu cu mai multe opriri pentru cele 3 săptămâni în care aveam să stăm. După o scurtă escală la Doha, urma sa ajungem în Hong Kong chiar înainte de anul nou. De aici, prima oprire urma să fie în Bangkok unde vom petrece mai mult timp. Din Bangkok zburam spre Phuket de unde luam vaporul către insulele Phi Phi. Mai departe, către Siem Reap în Cambodgia cu o scurta oprire în Kuala Lumpur. Am găsit zboruri convenabile atât ca oră și ca și preț, evident cu Air Asia, cea mai buna companie din regiune. Ultima oprire avea sa fie Macao, de unde vom lua vaporul către aeroportul Hong Kong. În lungul serial pe care îl încep aici o sa va povestesc de toate locurile astea, dar pentru început o să scriu de drumul și sosirea în Hong Kong.
Traseul călătoriei
În ultima zi a anului am părăsit iarna rece de la noi și ne-am îmbarcat într-un zbor Qatar cu destinația Doha. Qatar este alături de Emirates, una din cele mai bune companii aeriene din lume, an de an concurând pentru titlul de cea mai buna companie aviatica a lumii. Spre deosebire de Emirates care are în Dubai de ceva timp un aeroport ultramodern, Qatar-ul nu avea încă asta. Vechiul aeroport din Doha era mult prea mic și învechit, mult sub standardele companiei. Vorbesc la trecut pentru ca în Mai 2014 s-a deschis noul aeroport internațional Hamad în Doha considerat acum unul din cele mai moderne din lume. În călătoria noastră, însă, am poposit pe aeroportul vechi dar escala fiind foarte scurtă nu a fost nicio problemă.
Pe 31 decembrie, pe la 5 după masă am ajuns în Hong Kong. Temperatura aici era plăcută, puțin peste 20 de grade, numai bună pentru o perioadă de adaptare între frigul de la noi și căldura din Thailanda. Din aeroport am luat un autocar double decker (așa sunt cam toate aici) către Kowloon unde aveam rezervată cazarea.
Pentru început să vă povestesc câteva lucruri despre istoria HK. Hong Kong înseamnă în cantoneză „port înmiresmat”. În secolul 16 aici au sosit comercianții portughezi care au înființat o mică așezare, după ce anterior primul loc în care se stabiliseră era o insulă apropiată, Macau. Portughezii au fost însă alungați brutal de conducerea chineză la sfârșitul aceluiași secol, renunțând la acest port pentru ca mai târziu să se stabilească din nou în Macau. La începutul secolului 17, compania britanică a Indiilor de Est a stabilit pe insula părăsită un punct comercial. Britanicii au adus bunuri pentru comerț mai ales din India. Nu au avut mare succes inițial în comerț pentru că chinezii erau doar interesați să vândă, nu și să cumpere, fiind o țară foarte izolată și neinteresată de bunurile străinilor.
East India Company nu s-a dat ușor bătută și a găsit produsul cu care să intre pe piață. În podișurile din India și Balucistan (Afghanistan și Pakistan astăzi) se cultiva mac, din ale cărui semințe se extrăgea o substanță halucinogenă. Ați ghicit, opiumul – substanța care avea și să ducă la decăderea marelui imperiu. EAC a reușit astfel să intre în China, peste voia împăratului, creând dependenți de opium, care susțineau vânzarea ilegală. Astfel Hong Kong a devenit poarta de intrare a opiumului în China și a cunoscut o mare dezvoltare în următorii ani. Între 1830 și 1930 au avut loc războaiele Opiumului. De fiecare dată când China încerca să oprească consumul de opiu și importul în țară, compania britanică sprijinită de guvern ataca porturile cantoneze. La sfârșitul primului război, după înfrângerea trupelor chineze s-a semnat tratatul de la Nanking, prin care întreaga regiune Hong Kong devenea provincie a coroanei. De atunci populația micuțului port a crescut mult, aici venind atât britanici și americani în căutare de afaceri prospere dar și refugiați chinezi. În anii 80 Hong Kong a devenit unul din cele mai importante centre financiare ale lumii, pentru ca în 1997 să se semneze un acord istoric prin care regiunea revine administrativ Chinei, având totuși un statut special.
Regiunea administrativa speciala (S.A.R.) Hong Kong de astăzi are o populație de 7 milioane de locuitori și este încadrată de Golful Perlelor, Marea Chinei de Sud și Shenzen în China. Din regiune face parte insula propriu-zisă Hong Kong alături de insula Lantau, peninsula Kowloon și o mulțime de alte insulițe. Zonele cele mai dezvoltate sunt insula Hong Kong și Kowloon, aici fiind și cele mai scumpe proprietăți din lume.
Prețurile pentru cazare în centrul orașului, mai ales de revelion, erau uriașe, începând de la câteva sute bune de dolari pe noapte. Citind pe net, am găsit totuși 2 clădiri, renumite pentru turiștii care vizitează orașul. Este vorba de Chunking Mansion și Mirador Mansion. Cele 2 clădiri au reușit să stea încă în picioare printre hotelurile de lux și zgârie norii construiți aici. În ele se află câteva mii (da, mii!) de hoteluri și pensiuni împărțite pe etajele clădirii. Condițiile în unele sunt oribile, dar altele sunt foarte confortabile și aici se poate dormi la prețuri rezonabile în centrul financiar din Kowloon la câteva minute cu feribotul sau metroul de insula Hong Kong. Am făcut până acolo o oră cu autocarul direct de la aeroport. După ce am trecut prin magazinele de la Chunking unde se vinde orice legal sau nu și prin restaurantele puternic mirositoare indiene, am reușit să ne cazam repede. Ne grăbeam totuși, pentru că mai erau doar câteva ore până la anul nou.i
Locul preferat de localnici și turiști pentru vederea artificiilor este în vârful peninsulei Kowloon. Chiar dacă anul nou chinezesc este acum cea mai mare sărbătoare din oraș, care anul asta avea loc pe la sfârșitul lui ianuarie, în Hong Kong este și o mare sărbătoare a anului nou mondial fiind un loc unde se strâng milioane de turiști pentru sărbătoare. Fusesem avertizați la hotel că trebuie să ne grăbim pentru ca străzile vor fi închise cu câteva ore înainte de 12. Pe la ora 9 ne-am îndreptat spre esplanada și deja politia începea să pună garduri pentru a bloca unele străzi. Cum ni se închidea un drum, ne întorceam și o luam pe alta străduță și așa am reușit cu greu să ajungem pe malul apei. Aici, nu era loc să te miști. Sute de mii de oameni veniseră deja să își rezerve un loc bun pentru artificii. La știri am aflat mai târziu ca au participat câteva milioane de oameni pe străzi. Am găsit totuși un loc bunicel, ne-am dotat cu baloanele tradiționale de anul nou și am așteptat. Mai întâi din fata operei am urmărit spectacolul de lasere, un spectacol gratuit care se ține în oraș în fiecare seara, la care participa cele mai înalte turnuri din oraș, de pe ambele parți ale strâmtorii. Tot aici, avea loc în direct și cea mai importanta emisiune TV de anul nou.
La 5 minute, sosea cate un vaporaș care aducea mari vedete locale. Erau cântăreți și actori, dar evident nu am recunoscut pe nimeni. Erau urale la sosirea fiecăruia, dar cel mai mare entuziasm a fost stârnit de sosirea unui domn scund alături de soție și o vastă gardă de corp. Am aflat că era CY Leung, șeful executiv al regiunii, un fel de președinte ales, dar cu atribuții puțin limitate. Cu toate astea, se pare că era foarte apreciat de mulțime. El a sosit cu câteva minute înainte de miezul nopții și a adresat câteva cuvinte „națiunii”. La fix toate clădirile s-au luminat. Artificii care mai de care mai spectaculoase explodau din vârful zgârie-norilor. Pot să spun ca este de departe cel mai spectaculos foc de artificii care l-am văzut vreodată, însă a durat mai puțin decât mă așteptam. După doar 5 minute s-a așternut liniștea și marea masă de privitori s-a îndreptat în coloane ordonate către case.
Asta a fost prima zi în Hong Kong și primul revelion sărbătorit departe de casă. Despre ce e de văzut în marele oraș o să vă povestesc în partea următoare.
Escala în Doha
Zborul Qatar
Un brad Swarovski în aeroportul HK
Airport shuttle
Către Kowloon
Mirador Mansion
Chunking Mansion
Hotelul Peninsula
Mulțimea strânsă la show-ul de sunet și lumini
Laserele luminează din vârful zgârie-norilor
Aglomerație nebună pentru artificii
CY Leung, guvernatorul HK
Pregătit cu baloane de anul nou
În căutarea unui loc
Almost there…
Clădirile luminate
O explozie de artificii!
La mulți ani 2014!