Cum vă povesteam, cele mai importante zone turistice din Hong Kong sunt insula cu același nume și peninsula Kowloon ele fiind despărțite de mare, între Marea Chinei de Sud și Golful Perlelor.

Hong Kong este în mod paradoxal un oraș foarte poluat. Deși este unul din cele mai verzi orașe din regiune cu o mulțime de parcuri, puțină industrie poluanta și transport foarte eficient care reduce nevoia de a te deplasa cu mașina, are nenorocul de a se afla în apropiere de două mari orașe ale Chinei. Guangzhou și Shenzen, centre industriale uriașe responsabile pentru cea mai mare parte a poluării din Hong Kong. Shenzen se află la doar câțiva kilometri iar Guangzhou – cunoscut și sub numele său istoric Canton, al treilea oraș al Chinei – este la mai puțin de o sută de kilometri. Ambele orașe au peste 10 milioane de locuitori, iar regiunea Guangdong din care fac parte are puțin peste o sută de milioane. Aceasta poluare „nemeritată” este și prima nemulțumire a oricărui locuitor din HK. Totuși administrația locala face tot ce poate să îmbunătățească asta și oricum față de marile orașe din China lucrurile aici stau mult mai bine.

Locuitorii din Hong Kong nu au foarte multe în comun cu cei din China. Vasta majoritate a populației, peste 90%,  este alcătuita din cetățeni de origine chineză, cei de origine europeana fiind doar o mică minoritate. Cu toate astea, stăpânirea britanică de sute de ani și-a lăsat o amprentă puternică asupra vieții din Hong Kong. Spre deosebire de China, aici toată lumea vorbește engleză, aici sunt legi stricte care se respectă iar manierele și buna creștere se găsesc adânc în conștiința localnicilor. Dacă în Beijing, abia am scapăt întreg în îmbrânceli încercând să intru în metrou, aici lumea se aliniază ordonat în coloană când vine un autobuz. În timp ce în Beijing traversatul străzii e o experiență extremă în care poți scăpa cu noroc, aici numai când te apropii de o trecere de pietoni se oprește întreg traficul. Nu mai vorbesc de curățenie. Este un oraș foarte civilizat care păstrează o tradiție lungă. O mare îngrijorare a localnicilor este ca aceste lucruri să se păstreze și ca autonomia de a își face propriile legi să continue.

În Hong Kong se află cele mai scumpe proprietăți din cauza zonei rezidențiale limitate ca spațiu cumulată cu nivelul de trai foarte ridicat al populației, fiind în același timp orașul cu cei mai mulți zgârie-nori din lume, întrecând New York, Shanghai sau Dubai. Apartamentele din aceste turnuri sunt în mare majoritate extrem de mici, costul de construcție pe metru pătrat fiind uriaș, la fel ca și prețul chiriilor. Astfel o mare parte din locuitori stau în apartamente sub 20 de metri pătrați!

Opțiunile de transport sunt numeroase. Rețeaua de metro (MTR) acoperă distante lungi unind insulele pe sub mare cu cele zece linii ale sale. Un alt mod foarte popular de transport sunt vaporașele de pasageri care traversează golful în toate direcțiile. În rest, autobuzele și tramvaiele double-decker sunt modul preferat de transport.

Ne-am trezit mai târziu în prima zi a anului pregătiți să exploram orașul. Principalele atracții de aici sunt dealul Victoria și țărmul din Kowloon dar mai ales priveliștile – de pe maluri, din vârful unui zgârie-nor, de pe apă sau de pe dealuri – toate acestea sunt impresionante.

Prima oprire a fost pe malul apei din Kowloon, nu departe de unde stăteam noi în Tsim Sha Tsui. Aici se află mai multe muzee moderne, centrul cultural, turnul cu ceas și promenada Avenue of the Stars. Industria cinematografică din Hong Kong a fost una din cele mai mari din Asia așa că nu putea lipsi strada în care vedetele locale și-au lăsat amprenta în ciment. Eu personal nu am recunoscut pe nimeni aici în afară de Bruce Lee și Jackie Chan.

Am mers mai departe către terminalul de feriboturi. De aici se poate ajunge ușor pe insula Hong Kong, plimbarea de 20 de minute fiind una foarte plăcută. Ne-am îmbarcat așadar pe feribot către HK, ajungând în districtul financiar. Aici domina zgârie-norii uriași, cel mai impresionant fiind turnul ICC, cel mai înalt din Hong Kong și al șaselea cel mai înalt din lume.

În centrul insulei tronează dealul Victoria, o oază de verdeață unde se află mai multe palate ale vechilor stăpânitori britanice. Aceștia sunt cele mai scumpe proprietăți din lume. Până la începutul secolului trecut doar englezii aveau voie să locuiască aici fiind o zonă interzisă localnicilor chinezi. Ne-am îndreptat către Victoria cu un autocar double-decker trecând pe serpentine printre turnuri care de care mai înghesuite pe pantele abrupte. Drumul durează cam o oră și merită făcut pentru priveliște. O altă alternativă de a ajunge în vârf este tramvaiul turistic pe care aveam să îl luăm la întoarcere.

Cum principala activitatea a localnicilor în timpul liber este shopping-ul, aici în vârful dealului nu avea cum să nu fie un Mall, ba chiar sunt două. The Peak lookout este o clădire construită pe marginea dealului în care se afla un Mall, un Madame Tussaud’s și mai multe magazine de suveniruri. În vârf, cei mai leneși vizitatori pot plăti 40 HKD ca să urce cu liftul pe acoperișul clădirii și să observe priveliștea. Pentru ceilalți, chiar de lângă clădire începe poteca Victoria care înconjoară dealul. De aici priveliștile sunt cu adevărat superbe, iar plimbarea e foarte plăcuta prin parcul cu vegetație abundentă. Aici pot spune ca am simțit prima oară că suntem într-o zonă tropicală. N-am putut să nu parcurgem poteca până la capăt înconjurând tot vârful Victoria. În depărtare prin smog, cred că am văzut și Shenzen și Macau. După zeci de opriri pentru poze și câțiva kilometri buni de mers ne-am întors la Peak pentru a lua tramvaiul.

Fiind zi liberă de 1 ianuarie erau o mulțime de turiști și am stat aproape o oră la coadă la tramvai. După lunga așteptare ne-am îmbarcat coborând cu viteza pe pantele abrupte ale dealului. Tramvaiul merită încercat însă pot spune că drumul cu autobuzul este cel puțin la fel de spectaculos, fiind și mai ieftin și mai puțin aglomerat.

Ajungând în districtul financiar am continuat plimbarea printre turnuri. Traficul era dominat de autobuzele double-decker și de renumitele tramvaie cu etaj unice în lume. Pentru pietoni sunt construite pasarele pe unde se traversează ferit de soare sau ploaie între malluri și clădiri. Sunt zeci de malluri aici, peisajul fiind dominat de magazinele de lux. Dacă traficul rutier din Hong Kong mi s-a părut acceptabil, traficul pietonal în schimb a fost ceva nemaivăzut. Nu e o raritate în Hong Kong să nu prinzi primul verde la trecerea de pietoni din cauza aglomerației!

Ne-am întors seara din nou cu feribotul admirând clădirile luminate de pe cele doua maluri. Seara nu putea decât să se încheie la cumparaturi în bazarul de noapte de pe Temple Street în Kowloon, unul din cele mai bune locuri pentru suveniruri din oraș.

Am hotărât ca ziua următoare să mergem într-un parc de distracții. Cele mai mari din HK sunt Ocean Park și Disneyland. Am decis să ne ducem la primul dintre ele și să petrecem acolo toată ziua.

 

 Dimineața în Tsim Sha Tsui

DSC00274

 

Turnul cu ceas și sala de spectacole

DSC00358

 

Promenada din Kowloon

DSC00290

 

Priveliștea către insula HK

DSC00299

 

Barca dragon, un vechi simbol al orașului

DSC00322

 

Avenue of the stars

DSC00325

 

Amprenta lui Jackie Chan

DSC00335

 

Pe drum către ferry terminal

DSC00291

 

Pe feribot către Hong Kong Island

DSC00380

 

Districtul financiar

DSC00383

 

ICC, cel mai înalt turn din HK

DSC00386

 

În autobuz către Victoria Peak

DSC00392

 

De pe drum

DSC00397

 

Victoria Peak

DSC00413

 

și priveliștea uimitoare

DSC00424

 

Un vechi tramvai turistic

DSC00436

 

Nu putea lipsi un Mall aici

DSC00439

 

The Peak Lookout

DSC00450

 

La plimbare pe deal

DSC00454

 

 La fiecare colț e o vedere grozavă

DSC00517

 

Prin parc te simți cu adevărat în Asia de sud est

DSC00457

 

O poză cu priveliștea

DSC00495

 

După câțiva kilometri am ajuns înapoi

DSC00526

 

Exista aici și un mic Madame Tussaud’s

DSC00534

 

Tramvaiul Victoria Peak

DSC00538

 

La drum!

DSC00551

 

Coborând pe pantele abrupte

DSC00545

 

Înapoi în Financial district

DSC00558

 

O catedrală pierdută între turnuri

DSC00552

 

Zgârie-nori, peste tot

DSC00569

 

Un monument abstract

DSC00579

 

Pietonii circulă în general pe pasarelele suspendate

DSC00590

 

Nu era noapte încă, dar soarele nu prea se vede între turnuri

DSC00589

 

Magazinele de lux domină peisajul

DSC00585

 

Kowloon noaptea

DSC00597

 

Pe drum către feribot

DSC00606

 

Înapoi în Kowloon, cumpărături la Night Market

DSC00170