Flandra, partea de nord a Belgiei, vorbitoare de olandeză, este o zonă plină de locuri și orașe atractive. Regiunea a fost una dintre cele mai bogate ale Europei în Evul Mediu, câteva orașe-târguri cunoscând o mare dezvoltare în acea perioadă. Multe dintre ele și-au păstrat clădirile istorice iar astăzi sunt locuri absolut fermecătoare de văzut. Poate două dintre acestea merită incluse chiar printre cele mai frumoase ale lumii: Bruges și Ghent. Bruges este supranumit Veneția nordului datorită canalelor sale, iar Ghent era cândva cel mai mare oraș din nordul Europei și a păstrat un centru istoric splendid. Am mai vizitat zona cu mulți ani în urmă, dar prin cele două am trecut doar fugitiv.

Anul trecut, am avut ocazia de a le revedea într-un scurt city break. Am mers în Belgia doar pentru două zile, de sâmbăta dimineața până duminică seara.

Am sosit în Belgia în zori pe aeroportul Charleroi cu un zbor direct Wizz Air.

 

De la Charleroi am luat autocarul direct spre orașul Bruges. Drumul cu autocarul durează cam o oră și 45 de minute.

 

Era început de vară și am găsit centrul din Bruges plin de turiști. Nu numai că era sezonul turistic, dar era și o vreme splendidă cu soare (un lucru rar în ploioasa Belgie), iar toată lumea era pe afară.

 

Bruges (sau Brugge în olandeză) se află în nord-vestul Belgiei, la câțiva kilometri de marea Nordului. Orașul a fost unul dintre cele mai importante centre de comerț din vestul Europei, fiind foarte accesibil datorită multitudinii de canale artificiale ce au fost construite în regiune de mai multe secole. Asemenea canale legau Bruges de mare și de alte orașe importante, dar își croiau drum și prin tot centrul său, înlocuind practic străzile. Asta i-a adus orașului supranumele de Veneția Nordului. Centrul istoric din Bruges s-a conservat bine peste secole iar astăzi este una din cele mai compacte și pitorești aglomerări urbane din Europa, o zonă aproape exclusiv pietonală.

 

Primul lucru pe care l-am făcut la Bruges a fost o plimbare cu barca pe canale. Este probabil experiența de neratat în oraș și cel mai bun mod de vedea frumusețile centrului vechi. Există mai multe locații de unde se poate pleca în excursie, de-a lungul principalelor canale. O plimbare cu barca de o oră costă vreo 10-15 euro. Mariabrug (podul Maria) este unul din aceste puncte de plecare.

 

Sunt plecări foarte dese astfel că deși era multă lume la coadă n-am avut prea mult de așteptat până am pornit la drum.

 

Orașul are zeci de biserici vechi și multe clădiri istorice impunătoare. Cele mai multe au fost construite cu secole în urmă de ghildele comerciale care aveau sediul în oraș. Cel mai bun loc pentru a le admira pe toate este de pe barcă, pe zecile de canale din oraș.

 

Vederi din plimbarea pe canalele din Bruges

 

 

Trecând pe sub Bonifaciusbrug, cel mai vechi și faimos pod din oraș.

 

Am revenit la Mariabrug după aproape o oră pe apă

 

Am continuat apoi la pas pe străzile din oraș

 

Dar m-am oprit repede la prima terasă

 

Bicicleta este principalul mijloc de transport folosit de localnicii din Bruges

 

Grote Markt, piața centrală, este inima orașului

 

Grote Markt este o piață pătrată înconjurată de clădiri absolut superbe. Acestea erau cândva sediile breslelor comerciale din oraș.

 

Cea mai impunătoare clădire din piață este Bruges Belfort

 

Turnul din Bruges aparținea cândva clădirii trezoreriei, iar în 1240 când a fost construit era una din cele mai înalte clădiri de pe continent. Are 85 de metri și a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

 

Mi-am dorit cel mai mult să urc în turn, pentru care aveam o fascinație datorită filmului „In Bruges” cu Colin Farrell.

De obicei, nu se găsesc bilete în aceeași zi, ele fiind rezervate în avans, dar am fost norocos să găsesc o disponibilitate peste doar o oră. Accesul este limitat și se permite intrarea doar pentru grupuri mici la intervale de 15 minute.

 

Timpul de așteptare a fost numai bun pentru a servi prânzul la un restaurant din apropiere.

 

Chimay e berea mea belgiană preferată. Merge foarte bine cu fish&chips

 

Am urcat 360 de scări până în vârf, iar de sus am descoperit o vedere splendidă peste tot orașul

 

Mai multe vederi cu Grote Markt, înapoi la nivelul solului

 

Nu departe de turn am făcut o vizită la Muzeul Berii, că doar berea este cel mai faimos produs de export al Belgiei.

 

Muzeul prezintă modul de producție al diferitelor tipuri de beri și desigur turul se încheie cu o degustare.

 

De Burg este o altă piață frumoasă a orașului

 

Acolo se află cea mai importantă biserică din Bruges, bazilica Holy Blood.

 

Bazilica este splendid decorată și adăpostește la interior o relicvă considerată a fi sângele lui Hristos.

 

Saint Sang este un important loc de pelerinaj pentru catolicii belgieni și nu numai. Anual are loc o paradă imensă cu zeci de mii de participanți, procesiunea sângelui sfânt. Acesta este cel mai mare eveniment din Bruges și se tine primăvara, de Înălțare.

Relicva poate fi văzută zilnic, doar între orele 2 și 3.

 

După amiaza am luat-o la pas spre gară, admirând vederile peste canale. Bruges e un oraș foarte frumos, dar dacă ai noroc să-l prinzi într-o zi însorită e fantastic

 

Catedrala Onze Lieve, la marginea centrului vechi, este cea mai mare din Bruges.

 

La gara din Bruges. Aveam cazarea rezervată la un hotel din Bruxelles, doar că era iunie și ziua era lungă. Mai era mult până se insera, astfel că am decis să opresc la jumătatea drumului la Ghent. De la Bruges la Ghent se ajunge cu trenul în jumătate de oră.

 

Am ajuns la Ghent într-o nebunie similară de lume și turiști. Știam de Bruges că e un oraș faimos turistic, dar despre Ghent mai puține. Am fost impresionat de oraș însă chiar de la prima vedere.

 

Castelul medieval Gravensteen este un adevărat simbol pentru Ghent.

 

Castelul din Ghent arată parcă scos din basme cu cavaleri și prințese.

 

Ghent a fost unul din primele mari orașe ale Europei. În secolul 13, populația atingea 50.000 de locuitori fiind întrecut pe atunci doar de Paris. Era cel mai important centru comercial din tot nordul Europei iar asta i-a adus o bogăție uluitoare. Bogăția aceasta se poate vedea în clădirile superbe păstrate peste secole. Astăzi Ghent este al doilea oraș ca mărime al Belgiei fiind casa a jumătate de milion de oameni în zona sa metropolitană.

 

Nu mi-a venit să cred cât de frumos putea să arate centrul din Ghent. Mai fusesem demult pe acolo în vremuri fără internet, hărți și Tripadvisor și nu văzusem mai nimic.

 

Nu numai Bruges are canale și râuri navigabile, și la Ghent e la fel. Am zis că cel mai bun mod de a petrece după amiaza ar fi o nouă plimbare cu barca.

 

Vederi de pe canalele din Ghent

 

Lebedele de aur erau pe vremuri simbolul prostituției. Astăzi, cel mai faimos bordel din Ghent a devenit hotel Marriott

 

Castelul Gravensteen văzut și de pe apă

 

Poarta Rabot era cândva punctul de taxare pe canalul navigabil Ghent – Bruges. Acesta a fost punctul terminus al turului nostru. 

 

Am revenit la mal după o oră cat a durat turul

 

Am continuat plimbarea la pas pe străzile foarte pitorești din centrul vechi.

 

Primăria din Ghent adăpostită de o clădire splendidă

 

Belfort, turnul cel mai înalt din Ghent

 

Sunt câteva zeci de biserici impunătoare prin oraș.

 

Beer Train, o variantă pentru cei care vor să vadă Ghent pe scaun cu o bere în mână

 

La finalul plimbării am luat trenul de Bruxelles, drumul a durat mai puțin de o oră

 

Tot nu se întunecase când am sosit la Bruxelles.  Am înnoptat la un hotel cochet din apropiere de parcul Leopold. A fost

 

Dimineața de duminică am început ziua cu o plimbare prin Cinquentenaire, cel mai mare parc din capitala Belgiei.

 

Parcul a fost inaugurat la cinzeci de ani de la Razboiul Mondial și adăpostește mai multe muzee, inclusiv Muzeul National Militar. Vederea parcului de pe acoperișul muzeului.

 

Muzeul militar este fascinant. Adăpostește o colecție imensă de arme, uniforme și obiecte aparținând armatei și familiei regale. Sunt expuse chiar tancuri, baterii de artilerie și avioane din timpul diferitelor războaie.

 

O zonă specială a muzeului include bijuteriile coroanei ruse. Țarul Nicolae, în pragul revoluției bolșevice, și-a trimis tezaurul prietenului său regele Leopold al Belgiei. După ce acesta a fost înlăturat de la putere și ucis de comuniști, bijuteriile au rămas la Bruxelles.

 

Un alt loc pe care l-am văzut prima oară la Bruxelles a fost sediul Uniunii Europene.

 

Nu puteam trece prin Bruxelles fără a revedea Grote Markt, una din cele mai frumoase piețe ale lumii.

 

Galeriile St. Hubert

 

Am mai povestit despre Bruxelles și puteți citi mai multe sfaturi de călătorie aici:

Bruxelles, capitala Europei

 

Pe la prânz am plecat iar din oraș, către est de data aceasta. Aveam timp destul să mai ajung și la Leuven, un alt oraș frumos al Flandrei, unul unde nu mai fusesem niciodată. Drumul cu trenul a durat jumătate de oră.

 

Leuven este capitala provinciei Flemish Brabant și are și el un centru istoric foarte pitoresc. Orașul a fost scena unor bătălii crunte în războaie iar majoritatea clădirilor au fost distruse, dar de fiecare dată au fost reconstruite. Chiar dacă se vede că nu sunt atât de vechi, arată foarte bine.

 

Am prins din nou o zi cu vreme splendidă iar lumea ieșise la terase „ca ciupercile după ploaie”

 

La plimbare pe străzile pitorești din Leuven

 

Alături de catedrala St. Peter se află vechea clădire a primăriei, cea mai faimoasă atracție din Leuven.

 

Construcția datează din secolul 15 și a fost adăugată în patrimoniul UNESCO pentru detaliile uimitoare al e fațadei. Mi s-a părut una din cele mai frumoase clădiri medievale pe care le-am văzut vreodată.

 

La terasă cu o super priveliște

 

Am mai făcut o plimbare prin cartierul Groot Begijnhog, o zonă cu multe clădiri istorice unde era cândva cea mai mare mănăstire de măicuțe din regiune.

 

Am încheiat ziua la un picnic într-un parc din Leuven. Am făcut siesta pe iarbă și am și dormit un pic sub soarele călduros.

 

Seara am plecat cu trenul la aeroportul Zaventen, acesta fiind foarte aproape de Leuven.

 

Gata de zborul spre casă la finalul a două zile super pline