O călătorie în familie, cu părintii, e o tradiție deja veche, pe care o țin de mulți ani și sper să o mai continui mult și bine. De la ei am învățat să iubesc călătoriile și ne potrivim bine la preferințe de locuri pe care vrem să le vedem, activități favorite și chiar ritmul rapid de călătorie cu care sunt obișnuit. An de an încercăm să facem măcar o vacanță împreună.

Anul acesta destinația pe care am ales-o a fost Irlanda. Am petrecut 5 zile acolo și, așa cum ne-am obișnuit, am făcut un circuit complex și am văzut mai toate locurile frumoase ale țării.

Am numit acest serial „Irlanda însorită” pentru că am avut parte de o vreme splendidă tot sejurul, numai soare și temperaturi mult peste medie. A fost extraordinar, mai ales că vorbim de una din cele mai ploioase regiuni ale Europei.

Am zburat la Dublin din București cu Ryan Air. Compania low cost din Irlanda are mai zboruri zilnice cu orare foarte convenabile. Zborul din București a durat 3 ore și jumătate iar după ora prânzului eram deja la destinație.

 

Ne-am deplasat prin Irlanda cu mașina. Am închiriat chiar de la aeroport și imediat după sosire am plecat la drum. Mașina a fost partea cea mai costisitoare a concediului (sunt la mare căutare în Irlanda și implicit scumpe). Am avut un Mazda SUV compact care a fost ideal pentru traseul nostru lung și bagajele pe care le-am avut la noi.

 

Cam așa arăta prima parte din traseul nostru. Prima zi am plecat de la aeroportul din Dublin direct spre vest către cazarea noastră din Ennis. Nu am făcut decât o oprire la Tullamore. A doua zi, am făcut un circuit mult mai lung din Ennis, care a inclus orașele Limerick și Killarney, parcul național Muckross (Killarney) și faimosul drum pitoresc Ring of Kerry.

 

Din Dublin am avut majoritatea drumului pe autostradă. M-am obișnuit repede cu condusul pe stânga iar drumul a fost destul de liber.

Irlandezii au taxe de autostradă, dar punctele de taxare sunt rare iar tariful e mic (de obicei 2-3 euro). Taxele se pot plăti cash sau cu cardul în aceste locuri. Există însă o excepție: pe autostrada M50 (centura circulară a Dublin) plata se poate face doar electronic, pentru a evita cozile. Taxa se poate plăti online, cel târziu a doua zi după trecere.

 

Am făcut un prim popas după vreo oră și jumătate de condus, la Tullamore.

 

Acolo se află o faimoasă distilerie de whisky unde se produce Tullamore Dew. Am ajuns târziu pentru a face un tur, dar tot am trecut pe la magazinul de suveniruri al fabricii.

 

Am sosit la cazarea din Ennis mai târziu, după amiaza. Am stat într-un loc splendid. Era practic o fermă la țară. Am avut o casă mare doar pentru noi și o grădină vastă. La terasa mișunau printre noi găinile și pisicile iar în depărtare se auzea mugetul vacilor.

 

Seara am dat o tură prin Ennis

 

Am Servit cina la un restaurant bun din oraș

 

Am planificat o excursie lungă în prima zi. Destinația principală era Portmagee, portul de unde rezervasem o excursie pe mare spre insulele Skellig după amiaza. Până acolo, ne-am propus să mai vizităm câteva locuri pe traseu și am început de la prima oră în cochetul oraș Limerick.

 

Limerick este un oraș important al Irlandei. Este al treilea ca mărime (cu vreo 100.000 de locuitori) și cel mai mare din vest. Orașul istoric din Limerick se află într-un cadru natural frumos, la gura de vărsare a râului Shannon în Ocean.

Cele mai importante repere din Limerick sunt castelul medieval de pe malul apei și catedrala, una din cele mai impunătoare ale țării.

 

În cultura populară, „limerick” este și un tip de poezie cu 5 versuri, de obicei amuzante. Cam așa sună un limerick:

“There was a young lady of Lynn,
Who was so uncommonly thin
That when she essayed
To drink lemonade
She slipped through the straw and fell in.”

 

După o scurtă plimbare prin oraș am vizitat castelul

 

Muzeul prezintă istoria de peste 8 secole ale castelului și marile bătălii ce au avut loc acolo.

 

Turul se încheie cu urcarea în turnul cel mai înalt

 

Vederi de sus peste orașul Limerick

 

Pe malul râului Shannon

 

Următoarea oprire a fost la doar 15 kilometri de oraș, acolo este satul Adare, unul din cele mai pitorești din vestul Irlandei.

 

Biserica din Adare

 

Drumul nostru a continuat spre parcul național Killarney. Acolo este regiunea muntoasă a Irlandei. Vorbim despre cele mai înalte vârfuri din țară ce abia depășesc 1000 de metri. Altfel, Irlanda este în cea mai mare parte a ei o câmpie verde nesfârșită.

 

Am trecut prin Killarney, un orășel foarte pitoresc aflat la poalele munților. Killarney este locul preferat pentru cazare pentru majoritatea turiștilor care vizitează parcul natural dar și a celor care aleg să meargă mai departe pe cea mai pitorească sosea a Irlandei: Ring of Kerry.

 

Catedrala din Killarney

 

Am ales ca ultima vizită înainte să ajungem la port să fie la domeniul Muckross, aflat în inima parcului național Killarney în cel mai pitoresc loc.

 

Pentru că nu aveam foarte mult timp, cel mai bun mod de a descoperi domeniul vast a fost o plimbare cu trăsura.

 

Castelul Muckross

 

Lacul Muckross și masivul cel mai înalt al Irlandei. Vârful acestuia este Carrauntoohil care atinge impresionanta altitudine de 1.038 de metri.

 

Turul cu trăsura a continuat spre pădure, până la baza munților.

 

Acolo am făcut o pauză, iar vizitiul ne-a invitat să facem o scurtă drumeție până la cascada Torc

 

Cascada Torc, cea mai mare și mai impresionantă din Irlanda

Benson, calul nostru a avut timp să se odihnească pentru drumul de întoarcere. Ghidul ne-a mai povestit pe drum istoria domeniului și a castelului. Ne-a arătat și plajă de la malul lacului. Ne-a spus că vremea e minunată și numai bună pentru baie. Afară erau 23 de grade iar apa avea 14 grade!

 

Revenind spre intrarea la castel

 

Mai departe, am condus pe Ring of Kerry. Acesta este un drum circular ce pornește din Killarney și merge pe malurile abrupte al peninsulei Iveragh. Drumul este o plăcere la volan.

 

Am sosit la Portmagee cu puțin timp înainte de plecarea excursiei pe mare la 4 după amiaza. Portul este foarte frumos cu case colorate la malul mării.

 

Ne era foame și tot am mers la un restaurant în port să servim masa. A trebuit să mâncăm pe fugă pentru că barca ne aștepta să plecăm.

 

Excursia spre Skellig Islands era momentul mult așteptat al zilei. Este vorba de două insule: Little Skellig, un paradis natural, și Skellig Michael, probabil cea mai faimoasă insulă a Irlandei, pentru peisajul său stâncos dar și pentru că este locul unde s-au filmat scene din Star Wars – Episode VII.

Există două tipuri de excursii cu barca: cele lungi care includ o oprire de 2 ore pe insula Skellig Michael, și cele scurte (Eco Tour) care fac doar un tur pe ocean al insulelor. Pentru primele, locurile sunt limitate la 40 de vizitatori pe zi și se rezervă cu multe săptămâni în avans. Eco Tour a fost cea mai bună variantă pentru noi. Chiar și aceasta are locuri limitate și a trebuit să o rezerv cu câteva zile în avans, un bilet online fiind 40 de euro de persoană.

 

Lăsam în urmă Portmagee

 

Oi la păscut pe țărmul Irlandei

 

Insulele sunt destul de departe, la 8 kilometri în largul coastei. Am mers cu mare viteză iar drumul a durat 45 de minute.

 

Din cabina căpitanului: se văd insulele!

 

Când am ajuns la Little Skellig am fost cu toții uluiți. Insula stâncoasă era efectiv acoperită de mii și mii de păsări. Este vorba de „northern gannets”, o specie rară de gâște de mare. Acestea își petrec verile în Skellig, depun ouă iar când cresc puii, pleacă tocmai spre coasta Africii de Sud.

 

Vederi superbe cu Little Skellig

 

Am continuat drumul spre insula mare Skellig, însoțiți de gannets în zbor.

 

Skellig Michael (sau Great Skellig), cea mai faimoasă insula din largul Irlandei

 

Un filmuleț interesant care explică istoria veche și mai recentă a insulei

 

Skellig Michael este un loc important pentru fanii Star Wars. În Episode VII, Rey ajunge aici pentru a primii lecții Jedi de la un Luke Skywalker retras pe insulă.

 

În vârful insulei se află o mănăstire veche de multe secole. Este una din cele mai greu accesibile probabil din lume. Călugării au construit drumuri spre vârf dar multe dintre ele au fost distruse de valuri și furtuni. Cel mai „ușor” drum spre vârf astăzi este o potecă de peste 600 de trepte din piatră abrupte.

 

La fel de interesante sunt și locurile unde s-a filmat The Force Awakens, precum platforma unde în film aterizează Millenium Falcon.

 

Skellig Michael adăpostește și ea o mulțime de păsări. Nu sunt zeci de mii ca pe insula cealaltă pentru că tururile zilnice probabil sperie păsările. Se pot observa însă zeci de specii diferite precum pufini, guillemot sau rândunele polare.

 

Farul de pe Skellig, în dreapta deasupra stâncilor. Ca să înțelegeți cum arată vremea obișnuită aici, valurile sunt atât de puternice încât sparg în fiecare an geamurile farului. Era total altceva când am mers noi, marea era lină – vorba căpitanului „ca o oglindă”

 

Insula Skellig Michael, în toată splendoarea ei

 

Am văzut insula din toate unghiurile de pe mare

 

Lăsăm Skellig Michael în urmă

 

Întoarcerea a fost ceva mai rapidă decât drumul la dus

 

Revenim în pitorescul sat Portmagee

 

Reclamă la bere dintr-un bar din Portmagee

 

Aproape de Portmagee este singurul pod care leagă insula Valentia de Irlanda.

 

Vaci la malul mării

 

O focă rătăcită

 

Drumul spre Ennis a fost foarte lung. Am ajuns aproape de miezul nopții la cazare, dar excursia minunată pe mare a meritat fiecare secundă la volan. Urma o altă zi la fel de frumoasă în Irlanda și o altă destinație faimoasă: Dealurile Moher