Nu am mai fost de mulți ani prin nordul Moldovei iar principalul motiv a fost drumul lung cu mașina din București. Nu am vrut să conduc din București prin traficul haotic de pe DN2 și să facem 6-7 ore în mașină sau chiar mai mult.

Anul trecut am ajuns însă prin Iași și Neamț pentru o plimbare în familie, în singurul mod care mi se pare sigur și confortabil: cu avionul. Orarul de zbor din București la Iași ne-a permis să profităm de un weekend plin fără timp pierdut – plecare din București vineri seara și întoarcere duminică seara.

Am călătorit la dus cu Blue Air și la întors cu Tarom.

Zborul spre Iași a trecut pe nesimțite; în mai puțin de 45 de minute eram deja în Moldova.

 

Pentru că în cele două zile ne-am propus să vizităm mai multe locuri am închiriat o mașină de la compania locală Autonom, direct de la aeroport.

 

Am ales să ne cazăm la un apartament într-un bloc nou din centrul orașului pentru cele două zile. Toate costurile au fost la un buget mult mai mic decât ne-ar fi costat un city-break afară. Apartamentul a fost 200 de lei două nopți, mașina doar 250 de lei cu tot cu asigurare, chiar și zborurile au costat vreo 300 de lei de persoană dus-întors.

 

Am avut timp prima seară să dăm o tură prin centrul Iași-ului. De la prima vedere, am fost impresionați de oraș. S-au schimbat multe în ultimii ani iar zonele centrale arată foarte bine.

 

Palatul Culturii este simbolul orașului Iași. În spatele palatului a fost amenajat un parc foarte frumos, loc preferat pentru plimbări de ieșeni.

 

Terasa palatului culturii

 

Vedere de pe terase, spre parc și Palas Mall

 

Palatul culturii a fost renovat recent. Este cu siguranță una din cele mai frumoase clădiri din România.

 

Am încheiat seara cu o vizită la Palas Mall

 

Dimineața următoare am plecat în excursie cu mașina. Am planificat un traseu mai lung până al Târgu Neamț cu o oprire în mai multe din atracțiile turistice din județele Iași și Neamț.

 

Prima oprire a fost la Ruginoasa la Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza. Acolo, la 60 de kilometri vest de Iași, se află un palat deținut de familia Sturza ce a fost cumpărat în 1862 de domnitorul Cuza pentru a-l transforma în reședință de vară.

 

Palatul s-a degradat puternic în perioada comunistă, dar, asemenea multor alte atracții din regiune, a fost reconstruit cu fonduri europene acum câțiva ani și readus în circuitul turistic. Astăzi este un muzeu foarte interesant despre istoria romanilor și viața lui Cuza.

O proiecție a acestuia întâmpină vizitatorii la intrarea în muzeu.

 

Camerele palatului Ruginoasa

 

Pe la prânz am sosit la Târgu Neamț

 

Târgu Neamț mi se pare unul din cele mai interesante orașe ale României din punct de vedere turistic. Este un loc puternic legat de istoria Moldovei, oraș unde au trăit oameni care au schimbat istoria noastră. În împrejurimile orașului se află impunătoarea Cetatea Neamțului, locul legendelor lui Ștefan cel Mare, casele memoriale ale lui Sadoveanu sau Alexandru Vlahuță, satul Humulești cu bojdeuca lui Ion Creangă dar și câteva din cele mai frumoase mănăstiri din Moldova: Neamț, Agapia și Văratec.

Casa memorială Veronica Micle, chiar în centrul orașului.

 

Am mers mai întâi să vizităm Cetatea Neamțului aflată pe o colină la marginea orașului. Nu mai vizitasem niciodată locul. Ultima oară când am ajuns acolo acum mulți ani era închisă pentru renovare. Reconstrucția s-a încheiat recent iar cetatea este acum una din cele mai impresionante din țară. Pentru a vizita cetatea Neamțului e nevoie de puțină condiție fizică. Mașina se poate parca doar la baza dealului iar de acolo se urcă vreo 20 de minute pe un drum în pantă. Priveliștea cetății lui Ștefan cel Mare merită tot efortul.

 

Podul lung circular este singurul mod de acces în cetate

 

Zidurile groase ale cetății unde răzeșii au rezistat regelui Sobieski

 

Nu numai zidurile cetății au fost renovate dar și camerele interioare, fiind astăzi decorate cu scene ale perioadei medievale din Moldova

 

De pe zidurile cetății se vede tot orașul Târgu Neamț și toată regiunea înconjurătoare

 

Am continuat spre sud în direcția mănăstirilor Agapia și Văratec

 

Mai întâi, mănăstirea Văratec o adevărată oază de liniște a Moldovei

 

Am revăzut apoi Mănăstirea de măicuțe Agapia, poate cea mai îngrijită mănăstire de la noi

 

Înapoi spre Târgu Neamț am poposit din nou la Humulești, la casa memorială Ion Creangă

 

Bojdeuca scriitorului

 

Nu am mai vizitat casa de data asta, ci am trecut pe la muzeul alăturat unde sunt recreate poveștile lui Creangă, de la ursul fără coadă la capra cu 3 iezi.

 

Nu puteam ajunge acolo fără să revedem cea mai impozantă mănăstire a regiunii, Neamțul.

 

Mănăstirea Neamțului

 

Nu departe de Mănăstire am descoperit rezervația de zimbri și faună carpatină

 

Câțiva dintre zimbrii din rezervație

 

În parc se mai pot vedea și o mulțime căprioare și cerbi lopătari

 

Mai târziu am făcut cale întoarsă spre Iași. Am poposit pentru masă la unul din cele mai faimoase restaurante din toată Moldova: Hanu Ancutei

 

Restaurantul se află pe DN2 nu foarte departe de orașul Roman. Mâncarea tradițională de acolo este excelentă și este acompaniată de muzică populară live.

 

Am continuat turul prin zonele rurale moldovene cu o oprire la Mircești. Acolo se poate vizita Casa memorială Vasile Alecsandri

 

În curtea casei se află mausoleul unde a fost înmormântat Bardul din Mircești

 

Ultimul loc pe care l-am vizitat în acea zi, după ce am revenit în județul Iași, a fost Palatul Sturza din Miclăușeni. Este un domeniu splendid de vizitat unde se organizează tot soiul de activități culturale și desigur se organizează tururi cu ghid ale palatului.

 

Palatul se poate vizita doar la ore fixe împreună cu un ghid. Palatul inițial a fost construit de Ion Strudza, domnitor al Moldovei în secolul 18 și a rămas al familiei peste generații. Palatul actual a fost finalizat în 1904 de către George Strudza și soția sa, Maria, fiica la Ion Ghica. Construcția a fost realizată într-un stil aparte, feudal, castelul fiind unic în România din punct de vedere arhitectural.

 

Din păcate, palatul aflat în patrimoniul național nu a trecut încă printr-o renovare completă dar camerele sale mai arată măreția de altădată

 

Tot pe domeniul de la Miclăușeni se află mânăstirea Sfinților Voievozi

 

În drum spre Iași am mai trecut și prin Cotnari

 

Acolo am admirat întinderile uriașe de viță de vie ale celui mai mare producător de vin din Moldova

 

Am revenit în Iași după lăsarea serii

 

Ultima zi de plimbare, duminică, mai aveam timp suficient de plimbări pentru că zborul de întoarcere spre București era seara mai târziu. Am preferat să nu mai facem drumuri lungi, ci să descoperim mai bine Iașiul și locurile sale speciale.

 

Palatul culturii nu este numai o clădire superbă ci este și un loc foarte interesant de vizitat. Palatul adăpostește nu mai puțin de 4 muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul Științei și Muzeul de Artă. Toate merită vizitate.

 

Am petrecut o oră și jumătate la palat dar am fi putut petrece și o zi întreagă. Muzeele sunt foarte interesante și sunt foarte multe de văzut.

 

Vederea de la balconul palatului

 

Dincolo de piața mare de la palatul culturii se află principala stradă pietonală din Iași…

 

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este zona pietonală cea mai cochetă unde sunt și cele mai importante clădiri istorice

 

Biserica Trei Ierarhi

 

Teatrul Național

Primăria orașului

 

Catedrala Mitropolitană unde se află faimoasele moaște. Am fi vrut să vizităm dar coada era imensă chiar și în afara praznicului Sf. Paraschiva.

 

Iașiul are o mulțime de biserici încărcate de secole de istorie

 

Mănăstirea Golia

 

Biserica Sf. Nicolae

 

Mai departe de oraș, pe un deal, mai este și frumoasa Mănăstire Cetățuia

 

Un alt loc foarte interesant de văzut în oraș este muzeul Unirii, reședința domnitorului Cuza din capitala Moldovei

 

Interioarele arată impresionant

 

După amiaza am mers la plimbare prin cel mai cunoscut parc din oraș – parcul Copou

 

Teiul lui Eminescu din Copou

 

Casa memorială G. Topârceanu

 

Tot în Iași se află și casa memorială Ion Creangă, locul unde scriitorul a petrecut cea mai mare parte a vieții

 

Camerele casei din Iași nu sunt cu mult mai încăpătoare decât cele din bojdeuca de la Humulești

 

Am încheiat ziua la soare la terasă servind pește și fructe de mare la restaurantul Blue Aqua. Masa a fost excelentă

 

Lacul Ciric, în drum spre aeroport

 

Zborul Tarom a plecat chiar la apus spre București.

 

A fost un weekend foarte plin în care am văzut o grămadă de locuri. Am avut timp de toate astea doar pentru că am zburat cu avionul. Iașiul a fost o surpriză mare, un oraș frumos și modern cu o mulțime de atracții interesante. Iași poate fi o destinație pentru un city-break la fel de plăcută ca multe alte orașe din vestul Europei. La fel de frumoasă a fost revederea cu bisericile din Neamț și cu toate palatele sau fortificațiile recent renovate și bine îngrijite. România se schimbă în continuu și merită redescoperită.