Vara asta am petrecut o vacanță de o săptămână în Croația. Pot spune că a fost cea mai frumoasă de când a început pandemia. A fost genul de concediu pe gustul meu: am mers cu prieteni dragi, am vizitat o mulțime de locuri, am mâncat bine și am rămas cu multe amintiri frumoase. Voi face un serial din mai multe părți despre escapada noastră croată pentru că sunt mult prea multe locuri despre care merită povestit, precum Dubrovnik, Split, Zadar, insulele Hvar și Brac sau locurile pe care le-am văzut în statele vecine: Mostar, în Bosnia și Kotor în Muntenegru.
Anul 2021 a adus o mulțime de zboruri noi de vacanță din București, de la destinații exotice la destinații europene pe unde nu prea mai văzusem zboruri directe în trecut. Una din acestea ne-a atras atenția: agenția Karpaten lansase un charter direct către Dubrovnik în Croația. Nu mai fusesem de 11 ani în Croația și îmi doream de mult timp să revin. Astfel, nu am ezitat să rezervăm un sejur împreună cu prietenii noștri. Am rezervat o săptămână în luna iunie. Din păcate, cu puțin timp înainte de data plecării s-au anulat zborurile (de fapt au fost amânate pentru final de iulie). Am primit banii înapoi de la agenție, dar tot ne doream să mergem pe coasta Adriaticii.
Norocul a făcut ca tocmai în acea perioadă Ryan Air să lanseze un alt zbor direct din București spre Zadar. Nu am stat mult pe gânduri și am rezervat noi date pentru luna iulie. Singurul dezavantaj la Zadar a fost că aveam câteva ore în plus de condus până în sudul Croației, dar ținând cont că autostrăzile croate sunt bune, nu a fost o mare problemă. Am ales două locații de cazare: 3 zile la Mlini (o stațiune la mare lângă Dubrovnik) și apoi 4 zile la Makarska (un port frumos, nu foarte departe de Split). Mașina închiriată am luat-o pentru toată perioada, cu ridicare și retur din aeroportul Zadar.
Am plecat de pe Otopeni într-o sâmbătă pe la prânz. Zborul spre Zadar durează doar o oră și 15 minute. Am făcut puțin mai mult timp pentru că era furtună în Croația și avionul nu a putut ateriza imediat.
Cum am ieșit din avion s-a potolit și ploaia.
Intrarea în Croația a fost relativ rapidă. Am stat un pic la controlul pașapoartelor iar apoi bagajele au sosit repede. Mai departe am luat mașina rezervată de la ghișeul rent a car și am pornit la drum.
Aveam drum lung până la Dubrovnik – 370 de kilometri. Am făcut 5 ore, aici incluzând câteva pauze plus trecerea vămii cu Bosnia de 2 ori (pentru a traversa fâșia Neum).
Singurul loc unde am stat mai mult la coadă a fost stația de taxare de la Ploce, unde se termină autostradă croată. De acolo am mers numai pe drum cu o bandă.
Am sosit la cazarea din Mlini înainte de miezul nopții.
Am stat la Premium Apartments Srebreno, un complex de apartamente excelent ce aparține de hotelul Sheraton.
Apartamentul nostru de lângă Dubrovnik
De la hotel până la Dubrovnik erau 10 kilometri. Primul loc unde ne-am hotărât să mergem a fost pe muntele Srd, locul de unde se vede acea ultra-fotografiată priveliște a orașului de sus
Acolo am luat prânzul la restaurantul Panorama, unul din cele mai selecte din zonă. Puteți vedea de ce se numește așa localul…
Locul perfect pentru o cafea cu vedere
Crucea din apropiere dedicată victimelor războiului din anii 90
Foarte puține orașe din Europa se pot lăuda cu o asemenea panoramă
Chiar lângă restaurant se află telecabina care merge până aproape de zidurile cetății.
Am luat bilete și nu am prins coadă deloc. Un bilet dus-întors la telecabină costă 170 de kune croate (aproximativ 22 de euro)
Coborârea spre cetate a durat cam 5 minute
A fost o idee bună să lăsăm mașina sus și să luăm telecabina pentru că locurile de parcare prin oraș sunt foarte greu de găsit
La pas pe străzile înguste care coboară spre centrul Dubrovnik.
Stradun este principala promenadă a orașului. Este inima Dubrovnik, locul unde sunt cele mai mult terase și magazine, unde clădirile arată impecabil și soarele strălucește în aleea de piatră lucioasă de la pașii vizitatorilor de sute de ani.
Dubrovnik nu are foarte multe atracții propriu-zise. Sunt multe biserici care pot fi vizitate, câteva muzee, dar aproape fiecare clădire are ceva special și fiecare loc amintește de istoria gloriosului oraș-cetate Ragusa, rivalul economic al Veneției.
Turnul cu ceas alături de palatul Sponza
Catedrala Dubrovnik
Mănăstirea dominicană și zidurile cetății
Harta din dreapta prezintă locurile unde au căzut obuze pe vremea războiului iugoslav. Obuzele armatei sârbe au produs daune majore orașului, care au fost refăcute după mulțime ani.
Portul turistic din Dubrovnik
Dacă există o experiență la Dubrovnik care nu trebuie ratată, aceea este un tur pe zidurile cetății.
Fortificațiile din Dubrovnik sunt unele din cele mai elaborate ale Evului Mediu. Zidurile au fost construite între secolele 12 și 17 având o circumferință completă de 1940 de metri. În cel mai înalt punct au 25 de metri și o grosime ce variază între 4 și 6 metri. Zidurile sunt presărate cu imense turnuri și bastioane de apărare.
Am făcut turul complet al zidurilor cetății. Traseul a durat o oră și jumătate incluzând foarte multe pauze pentru fotografii și câteva pentru a ne adăposti de soare.
Intrarea pe ziduri nu este gratuită. Dimpotrivă, un bilet este destul de scump – 200 de kune (25 euro)
Dar vederile de pe ziduri sunt minunate iar traseul circular e o experiență care merită
Și-așa celebrul Dubrovnik a fost făcut mai faimos acum câțiva ani datorita serialului Game of Thrones.
Dubrovnik a fost ales ca locație principală de filmare pentru scenele din serial care aveau loc la King’s Landing. De atunci, locul a atras valuri de turiști, fani ai show-ului HBO. De pe zidurile Dubrovnik, la tot pasul se pot revedea locuri familiare din serial.
Vederi din Dubrovnik. Comentariile nu își au rostul
Turnul Mincetta este cel mai înalt punct de pe ziduri
Vederea din turn
Prin aglomerația de case din oraș și-a făcut loc și un teren de sport. N-a încăput unul dreptunghiular 🙂
Aleea Stradun de sus
Dubrovnik nu prea are cine știe ce plajă.
Unii localnici găsesc locuri pentru relaxare pe stânci și sar direct în apa adâncă
La finalul circuitul complet am revenit în oraș unde am mai poposit la o terasă
Cu telecabina înapoi pe muntele Srd
După amiaza am revenit la hotel și am mers direct la plajă.
Complexul Sheraton din Mlini are o plajă privată destul de întinsă iar noi aveam acces gratuit la ea.
Pentru cine nu știe asta deja, Croația nu prea are plaje cu nisip. Malurile sunt în general abrupte, stâncoase, iar unde este mai lin, aproape peste tot, sunt pietre sau pietriș. Plajele sunt superbe, dar sunt foarte diferite de cele cu care suntem noi obișnuiți. E bine să ai niște pantofi de plajă la tine. Plaja Srebreno din Mlini este una micuță dar foarte frumoasă. Peisajul din jur este grozav, iar dacă la mal este pietriș, în apă este nisip fin. Marea nu era foarte caldă în iulie, pentru noi a fost perfect să ne răcorim după drumeție.
Mai pe seară am făcut rezervare la cină la un restaurant renumit din Cavtat, orășel aflat la 10 minute cu mașina.
Cavtat este în sine un loc ce merită vizitat. Se află într-un golf natural bine protejat de valurile mării și este înconjurat de pădure. Portul turistic din Cavtat este mai mereu plin iar pe mal sunt zeci de terase și magazine.
Am mâncat excelent la restaurantul Ludo More de la malul mării (recomand)
Apusul peste portul Cavtat văzut de la masă