Înainte de a părăsi Luxor și a porni la drum spre Aswan, mai aveam o dorință de îndeplinit. Luxor este unul dintre puținele locuri din lume unde se organizează zboruri cu balonul, iar de data asta nu voiam să ratez ocazia unui zbor peste Valea Nilului.

Mai zburasem cu balonul o dată în trecut, în Capadochia. A fost atunci o experiență fantastică pe care mi-am dorit să o refac cândva. Poate zborul peste Luxor nu oferă priveliști chiar la fel de frumos ca cele din Turcia, dar un bonus este prețul. Zborurile pornesc de la 50 de dolari! Nu cred că se poate zbura altundeva în lume atât de ieftin.

Am rezervat cu o seara înainte de plecare, la telefon, la compania Hod Hod Soliman (cea mai bine cotată pe Tripadvisor). Zborul cu balonul cu transport de la hotel și mic dejun inclus m-a costat echivalentul a 200 de lei. Plecarea era în zori de zi pentru că baloanele cu aer cald sunt mai ușor de controlat pe răcoare.

Așadar la 5 dimineața am fost preluați de la hotel cu un microbuz și duși la malul Nilului. De acolo, am traversat fluviul cu barcă până la un câmp de pe malul vestic.

 

Am sosit înainte de răsărit la locul de decolare de pe malul vestic al Nilului, nu departe de intrarea spre Valea Regilor.

Am găsit acolo 4 baloane mari desfășurate pe pământ. Totuși oamenii nu începuseră încă să le umfle.

Orice zbor trebuie autorizat de turnul de control din Luxor, iar în ziua aceea era vânt mai puternic. Comandantul nu autorizase încă zborurile și erau șanse să se anuleze.

 

După vreo jumătate de oră de așteptare totuși s-a dat undă verde și s-a început rapid umflarea baloanelor colorate.

 

Cam 20 de minute durează până se umflă un balon și se ridică de la sol. Pasagerii trebuie să urce apoi imediat

 

Îmbarcarea!

 

Pilotul controlează balonul în două moduri.  Fie aprinde instalația de gaz care pompează aer cald și face balonul să se ridice. Fie deschide una dintre supapele din partea superioară pentru a lăsa aerul să iasă într-o direcție și astfel poate vira sau coborî. Restul e la latitudinea vântului

 

Ne ridicăm ușor de la sol împreună cu celelalte 3 baloane.

Decolarea cu balonul este foarte lină și relaxantă – nu e deloc ceva de speriat.

 

Balonul nostru avea o capacitate de 24 de persoane dar, conform reglementărilor egiptene de atunci, nu am urcat la bord decât 11. Era spațiu destul dar am fost rugați să păstrăm masca pe durata zborului.

 

Unul din cele mai frumoase lucruri când zbori cu balonul este să pozezi celelalte baloane. Dacă în Capadochia am zburat alături de multe alte zeci, la Luxor mai erau doar 3 în acea zi, dar am tot am putut surprinde niște cadre splendide.

 

Am zburat întâi la joasă altitudine peste câmpurile agricole și destul de aproape de acoperișurile caselor. Valea Regilor se vede în depărtare.

 

Un balon se ridică peste Valea Regilor

 

Am început să ne ridicăm și noi foarte sus

 

Aici a venit mare surpriză. 95% din zborurile cu balonul din Luxor se fac de-a lungul malului vestic al Nilului, se aterizează într-un alt loc mai la sud, iar un zbor normal nu depășește jumătate de oră.

Dar vântul din acea dimineața nu a fost de acord și a ținut să ne schimbe direcția către Nil. Pilotul nu a avut ce face și a ridicat din nou balonul pentru traversarea fluviului, iar durata noastră de zbor s-a dublat.

 

Soarele răsare peste Luxor și Nil

 

Vederi splendide de deasupra fluviului.

Pilotul ne-a spus că suntem foarte norocoși și că sunt cel mult 2-3 zile pe an când turiștii au privilegiul să traverseze Nilul.

 

Dincolo de oraș am început coborârea pentru a ateriza în căutarea unui loc mai spațios și sigur.

 

Celălalt balon a aterizat direct în curtea unui sătean

 

Noi ne-am oprit abia pe un vârf de deal.

 

Aterizarea nu e deloc la fel de lină ca decolarea. Pasagerii trebuie să se așeze într-o poziție de siguranță și să se ancoreze. Am fost zdruncinați tare de impact iar apoi echipa de la sol (care ne urmărise cu mașina) a intervenit repede să țină carlinga să nu se răstoarne.

 

Am făcut-o și pe-asta! Am primit și certificat.

 

Am revenit apoi la hotel pentru puțină odihnă și pentru a face bagajele de plecare.

 

Mai târziu au sosit prietenii de la Luxor Private Tour pentru transferul la Aswan. Dacă până aici am descoperit în mai mult detaliu locuri unde fusesem în trecut, mai departe urma o incursiune în necunoscut – la Aswan și Abu Simbel.

 

Drumul de la Luxor la Aswan durează mai mult de 4 ore. Sunt vreo 240 de kilometri și mai multe localități pe traseu. Este un drum anost, cu peisaje deșertice și câteva oaze verzi.

 

Din fericire sunt câteva locuri interesante pe traseu pentru a tăia din monotonie. Principalele atracții dintre Luxor și Aswan sunt templul lui Horus din Edfu, ruinele din Esna și templul crocodililor din Kom Ombo.

Am sărit Esna, iar prima oprire a fost la Edfu, în centrul orașului, după două ore de mers.

 

Templul lui Horus se află chiar în centrul orașului Edfu. Este extraordinar de bine păstrat iar măreția lui te impresionează încă de la poartă.

 

Am petrecut o oră explorând templul din Edfu

 

Statuia zeului Horus la intrare

 

Vederi cu templul lui Horus

 

Am plecat apoi din nou la drum

 

Camioanele supraîncărcate sunt comune pe șoselele din Egipt

 

Următoarea oprire a fost o oră mai târziu la Kom Ombo, pe malul Nilului.

Am lăsat mașina la poartă și am mers pe jos mai departe spre templu.

 

Vedere peste Nil de la Kom Ombo.

Locul era cândva un sanctuar al crocodililor, iar templul era dedicat lor.

De când a fost construit barajul Aswan, crocodilii nu mai ajung pe Nilul superior. Astăzi mai este doar un muzeu al crocodililor la Kom Ombo unde se pot vedea câteva mumii de crocodili și se pot afla mai multe informații despre istoria locului.

 

Templul din Kom Ombo nu este la fel de bine păstrat precum cel din Edfu, dar poate oferi o idee bună a mărimii pe care a avut-o cândva. Templul a fost construit în perioada ptolemeică în secolul I înaintea erei noastre și reflectă deja primele influențe ale stilului arhitectural grecesc în Egipt.

 

Din nou la drum, pe dreapta este oaza din Kom Ombo – locul din Egipt cu cea mai mare producție de curmale

 

Aproape de Aswan, peisajul s-a schimbat mult. Apa Nilului acolo este mult mai curată și are altă culoare iar pe dealuri se pot vedea dune de nisip.

 

Am stat la un hotel de 5 stele din Aswan din partea de nord a orașului. Tariful pe noapte – doar 40 de dolari.

 

Recepția din hotel

 

Vederea de la terasa camerei.

 

A mai fost timp de o plimbare înainte de lăsarea serii. Am mers la sud de oraș pentru a vizita una dintre marile sale atracții: Templul din Philae.

 

Templul Philae se află pe o insulă mai sus de barajul inferior din Aswan. Templul a fost mutat bucată cu bucată în anii 60, atunci când locul unde se afla inițial (tot o insulă, în apropiere) a fost inundat de lacul creat de construcția barajului.

Pentru a ajung la port se merge cu barca 15 minute pe lac. Aici e nevoie de un pic de talent la negociere pentru că barcagii au un preț pentru egipteni și unul de 10-15 ori mai mare pentru străini. Am reușit să vorbim cu alți câțiva străini să mergem cu aceeași barcă și astfel am obținut un tarif mai rezonabil.

 

Pe drum spre insulă

 

Templul din Philae

 

După ce am debarcat am luat-o la pas pe insulă. Am avut o oră și jumătate timp să explorăm pe cont propriu

 

Templul egiptean era dedicat zeiței Isis și a fost înființat în jur de secolul 7 i.e.n. Se afla într-un loc natural special alături de principalele cataracte (cascade) ale Nilului. Locul a rămas un important loc de pelerinaj chiar și mai târziu în perioada ptolemeică sau după ocupația Imperiului Roman. Chiar și după extinderea creștinismului a rămas un refugiu al „păgânilor” care făceau slujbe în secret în onoarea zeiței Isis. Templul a fost închis și convertit în biserică creștină tocmai în secolul 6.

Philae a fost de departe cel mai frumos templu vizitat în acea zi. Poate și datorită peisajului înconjurător, mi s-a părut că e una din atracțiile de top din Egipt.

Vederi de la Philae, fără alte comentarii.

 

Am poposit la finalul vizitei la o terasă la cafea și foarte repede ne-am trezit înconjurați de pisici

 

Am plecat înapoi înainte de lăsarea serii

 

Se vede barajul vechi în depărtare

 

Înapoi în port

 

Am încheiat o altă zi frumoasă în Egipt privind soarele cum apune peste Nil de la terasa hotelului.

Mai aveam o zi în Egipt, iar aceasta era cea mai așteptată dintre toate. Urma să mergem tocmai la granița cu Sudanul la templul Abu Simbel, un loc unde visam de multă vreme să ajung, iar înapoi la Aswan urma să explorăm celelalte atracții din oraș.