Cea mai frumoasă excursie pe care am făcut-o în 2020 a fost chiar la noi în țară. Am petrecut atunci o săptămână în Ardeal vizitând câteva din cele mai frumoase locuri pe care le are România de oferit. Am mers la Brașov, la Sibiu, prin Ținutul Secuiesc și mai ales am vizitat cele mai faimoase biserici fortificate transilvănene urmărind traseul celor 7 biserici înscrise în patrimoniul UNESCO: Prejmer, Viscri, Biertan, Saschiz, Câlnic, Dârjiu și Valea Viilor.
Am mers în luna august, după multe luni de stat acasă din cauza pandemiei. Era o perioadă cu număr de cazuri covid redus și majoritatea restricțiilor fuseseră anulate, iar pentru noi era prima vacanță adevărată post-pandemie. Poate și de aceea, ne-am simțit extraordinar și am putut aprecia cu adevărat plimbarea asta.
Prima parte a vacanței ne-am cazat în Brașov, la un apartament, iar a doua parte am petrecut-o la o pensiune din apropiere de Sibiu. Am mers cu mașina, iar în fiecare zi am vizitat altceva.
Am plecat din București așadar într-o vineri dimineață înspre Brașov. Chiar dacă nu era un moment de vârf, tot am prins traficul tradițional de pe DN1.
Un scurt popas la Bușteni pentru a admira peisajul Bucegilor.
Cum spuneam, ne-am cazat mai întâi la un apartament din Brașov. Am stat în complexul Avantgarden într-un bloc recent construit. Apartamentul era spațios și foarte curat și a fost pentru noi varianta ideală de cazare.
Primul loc pe care l-am vizitat a fost Hărman, un sat aflat nu foarte departe de Brașov. Acolo, în centrul localității se află biserica fortificată. Aceasta nu face parte din cele 7 aflate în patrimoniul UNESCO, dar poate ar merita să fie.
Biserica Hărman a fost construită în secolul 13. Biserica are un turn cu ceas înalt și este înconjurată de ziduri groase cu înălțimi între 5 și 12 metri.
Curtea interioară de la Hărman este tare frumoasă. Am găsit-o bine îngrijită și plină de flori colorate.
Muzeul cetății include școala unde învățau elevii din sat și mai multe camere cu obiecte tradiționale de pe timpuri.
O machetă cu biserica fortificată Hărman
Interiorul bisericii a fost renovat recent
Nu am ezitat să urc în turnul bisericii. Scările sunt înguste și abrupte dar merită efortul pentru că vederile de sus sunt grozave.
Mai departe am mers la Prejmer, localitate aflată la doar 10 kilometri de Hărman. Acolo se află una dintre cele mai mari biserici fortificate din România.
Biserica din Prejmer a fost prima unde am ajuns dintre cele 7 aflate în patrimoniul UNESCO. De la intrare am fost întâmpinați cu un panou de prezentare a lor și traseul recomandat pentru a le vizita.
Tunelul de intrare prin zidurile groase ale cetății
Biserica Luterană din Prejmer a fost construită inițial de cavalerii teutoni la începutul secolului 13
Interiorul impunător al bisericii
Cel mai impresionant lucru de la Prejmer sunt însă zidurile fortificației. Acesta sunt groase de peste 5 metri și înalte de peste 12 metri. La interior includ 270 de mici camere care aveau scopul de a găzdui sătenii în cazul unui atac. Peste 1500 de oameni putea fi adăpostiți în cetate. Pe vremuri de pace, camerele erau folosite pentru a depozita diverse bunuri.
Următoarea oprire a zilei a fost orașul Sfântu Gheorghe, aflat și el în apropiere
Am descoperit un orășel cochet, curat și foarte îngrijit. Clădirile istorice din centrul vechi sunt renovate și arată bine iar străzile erau toate decorate cu flori.
Sepsiszentgyorgy, pe scurt Sepsi este numele maghiar al orașului
Am făcut o plimbare prin Parcul Elisabeta din centru
La Sfântu Gheorghe am servit masa. Am mâncat la restaurantul Szentgyorgi Pince, un loc pe care îl recomand călduros. Masa a fost delicioasă și ieftină.
Eu am ales gulaș de vită
Ultima oprire a zilei a fost la Feldioara. Aici am trecut pe la biserica fortificată din localitate – una dintre cele care încă așteaptă să fie renovate.
Dacă biserica mai așteaptă, cetate din Feldioara a fost renovată recent și arată grozav. Aflată pe un vârf de deal ce oferă priveliști grozave peste Țara Bârsei
Panou informativ cu istoria cetății.
Feldioara este cea mai importantă cetate construită de cavalerii teutoni în Transilvania, la începutul secolului 13, numele german al fortificației fiind Marienburg.
Vederi din cetatea renovată complet în 2017.
Vederi peste zidurile de apărare
Din cauza pandemiei ne-am ferit de locurile mai aglomerate și trebuie să recunosc că am ezitat puțin când a venit vorba să ne plimbăm prin Brașov. Era totuși păcat să stăm mai multe zile în oraș fără să mergem prin centru deloc, Brașov fiind unul din locurile mele preferate din România.
Astfel, am mers într-o dimineață la prima oră când am putut da o tură prin centru fără să fie prea multă lume prin jur.
Mai întâi am urcat cu mașina pe muntele Postăvaru. De pe drumul spre Poiană se poate vedea o priveliște splendidă peste Brașov.
Un alt loc cu vederi grozave este Turnul Alb, deasupra centrului istoric din oraș.
Piața Sfatului văzută de sus
… și de jos
Biserica Neagră
Vederi frumoase cu centrul vechi din Brașov dimineața