După o zi petrecută la Munchen la petrecerea de Oktoberfest am înnoptat la Oberammergau, un frumos sat tradițional bavarez aflat la poalele munților. În acea zi am făcut un traseu frumos: după o plimbare la pas prin sat, am pornit la drum cu mașina vizitând pe rând castelul Linderhof, satul Ettal și stațiunea Garmisch-Partenkirchen, pentru a trece apoi granița în Austria unde am rămas la Innsbruck, capitala Tirolului.
Micul dejun la hotelurile germane e mereu îndestulător. Ne încărcăm de energie pentru o zi plină
Oberammergau are mulțime de case vopsite în stil tradițional bavarez. Temele picturilor sunt de obicei religioase iar fațadele arată splendid.
Satul mai este faimos pentru spectacolul Passion Play, o tradiție ce datează încă din secolul 17. Acesta are loc de Paște o dată la zece ani și la el participă toți localnicii. Evenimentul atrage mii de turiști din Germania și din lumea întreagă iar biletele (care costă sute de euro) se epuizează cu mult timp în avans.
Imagini cu frumoasele case pictate din sat.
Satul este renumit și pentru obiectele artizanale din piatră și lemn create local. Sunt multe magazine cu asemenea suveniruri, iar vitrinele iți iau ochii
Fântâna din piața centrală
Biserica din Oberammergau
Prima oprire a zilei a fost castelul Linderhof, aflat la vreo 20 de kilometri
Linderhof este una din marile atracției ale Bavariei, unul din faimoasele castele construite de regele Ludwig II, celelalte fiind Herrenchiemsee și Neuschwanstein
Palatul Linderhof se află în mijlocul unui parc mare la poalele munților. Interiorul castelului se poate vizita doar cu un tur ghidat iar un bilet este 8,5 euro. Castelul este de obicei foarte aglomerat, dar datorită vremii ploioase am prins o zi puțin mai liberă și am putut rezerva un tur la scurt timp după sosire.
Grădinile și fântânile palatului au fost proiectate de Carl von Effner conform cerințelor stricte ale regelui. Fântânile se pornesc la fiecare jumătate de oră
Turul castelului a durat jumătate de oră timp în care am aflat multe despre povestea de viață zbuciumată a regelui Ludwig.
Acesta a urcat pe tronul Bavariei la doar 18 ani. Nu s-a căsătorit niciodată, anulându-și logodna cu prințesa Austriei. De-a lungul vieții a avut relații recunoscute cu bărbați, subiectul fiind o mare problemă pentru biserică. A fost un mare promotor al artelor, preferatul său fiind compozitorul Richard Wagner, și este faimos pentru proiectele sale uriașe de construcție a unor mari castele în Bavaria. A fost etichetat nebun de oponenții săi iar în 1886 la vârsta de 40 de ani a fost forțat să abdice. 3 zile mai târziu, a dispărut după o plimbare împreună cu doctorul său personal, ambii fiind găsiți morți în apele lacului Starnberg, în condiții suspecte, cel mai probabil regele fiind asasinat.
Dintre castelele construite de Ludwig, Linderhof este singurul finalizat înainte de moartea sa și unicul unde a apucat să locuiască.
Chiar dacă de afară castelul nu pot să zic că impresionează, interiorul este splendid iar camerele regelui au decoruri magnifice.
Plimbare prin grădini, înainte de a părăsi domeniul
Revenind la drumul principal, am oprit în localitatea Ettal
Ettal este faimos pentru marea sa mănăstire Benedictină. Ettal Abbey este unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din sudul Germaniei.
Tot la Ettal am nimerit la o sărbătoare locală. Toți locuitorii erau îmbrăcați în haine pitorești iar în fața primăriei fanfara intona melodii tradiționale.
La prânz, am oprit la Garmisch Partenkirchen, cea mai faimoasă stațiune de ski a Germaniei. Mai fusesem acolo iarna cu ani în urmă, dar de data asta am putut descoperi centrul localității – unul extrem de pitoresc, cu o mulțime de case vechi din lemn pictate frumos.
Garmisch este aproape de granița cu Austria. Am trecut dincolo de munți îndreptându-ne spre Innsbruck.
Pe autostradă în Tirol
Am oprit mai întâi dincolo de Innsburck aproape de orășelul Wattens. Acolo se află Swarovski Kristallwelten, unul dintre cele mai vizitate muzee ale Austriei. Prima fabrică de cristale Swarovski a fost construită la Wattens în 1895, brandul având să devină unul din cele mai faimoase din lume.
Cu ocazia centenarului companiei, a fost inaugurat muzeul Swarovski iar în 2015 au fost deschise cele 14 camere cu minuni, punând muzeul pe harta marilor atracții turistice din Tirol. Ne așteptam să vedem expoziții cu diverse cristale, în schimb am văzut spectacole cu roboți, domuri geodezice, holograme și tot felul de exponate neobișnuite. Muzeul e o desfătare pentru simțuri, nu doar vizual și auditiv, ci și olfactiv.
Intrarea la muzeu se face prin capul „gigantului” de iarbă
„Chambers of Wonder”
La finalul turului este un magazin imens cu toate felurile de cristale Swarovski posibile
Grădina norilor de cristal
La plecare de la Kristallwelten – merită vizitat muzeul
După amiaza am mers în centrul Innsbruck
Mai întâi la un street food market pe malul râului Inn pentru o gustare de seară
Apoi am mers la plimbare prin centrul istoric. Mai văzusem Innsbruck cu ani în urmă, un oraș fermecător cu un centru vechi de multe sute de ani cu sute de clădiri de epocă deosebite.
Simbolul Innsbruck este Goldenes Dachl (Balconul de Aur). Acesta a fost construit în anul 1500 în onoarea împăratului Maximilian I, fiind locul său preferat pentru a urmări festivitățile și paradele ce aveau loc în oraș.
Momentul cel mai special al vizitei la Innsbruck a fost la finele zilei când am asistat la un spectacol tradițional tirolez. Spectacolul familiei Gundolf este o tradiție de peste o sută ani ce se ține în fiecare seară la sala restaurantului Sandwirt de la periferia orașului. Locurile sunt limitate iar în majoritatea serilor se epuizează, fiind foarte utilă o rezervare online din timp.
Spectacolul a durat două ore incluzând momente de dans tradițional, muzică la toate instrumentele locale dar și nelipsitul yodel tirolez.
Instrumentele tradiționale „alphorn”
„Edelweiss” cantat la fierăstrău
Melodie cu tălăngi
Dansul pădurarilor
La final trupa a intonat melodii în toate limbile oaspeților, inclusiv în română pentru noi
Am dormit excelent peste noapte la hotelul Olympia din Seefeld im Tirol, la peste 1400 de metri altitudine. Singurul regret, nu am putut vedea priveliștea Alpilor din cauza ceții.
Pe pajiștile alpine din preajma hotelului
Am părăsit apoi zona Innsbruck îndreptându-ne spre est de-a lungul văilor din Alpi. Am traversat un peisaj de vis pentru a ajunge două ore mai târziu la Zell-am-See
Am zăbovit la o plimbare pe malul lacului la Zell-am-See, una din cele mai faimoase stațiuni ale Austriei
Centrul vechi din Zell
Mai departe am părăsit Austria pentru a reveni în Germania. În ultima parte din circuitul nostru aveam să mai vedem Berchtesgaden și lacul Konigsee.