Un weekend la Taormina

Au trecut vreo 8 ani de când am fost ultima dată în Sicilia. Era toamna anului 2012 când am decis să mergem un weekend la Catania. La noi se făcuse frig bine în noiembrie și am plecat spre sudul Italiei cu gândul la temperaturi mai blânde. Nu am avut chiar o vreme grozavă, dar am petrecut un weekend frumos și am descoperit un loc special: Taormina.

Am sosit așadar dimineața pe aeroportul din Catania, oraș aflat pe coasta de est a Siciliei. Am zburat direct cu Wizz Air, iar de la autogara din Catania am luat un autocar spre nord, către Taormina, aflată la 55 de kilometri.

 

Cum spuneam, nu am avut parte de o vreme foarte bună în Italia. Tocmai ce trecuse o furtună puternică peste sud, iar Sicilia fusese puternic afectată de inundații. Acestea trecuseră dar când am sosit, vântul bătea încă puternic iar valurile se izbeau de mal în apropierea șoselei.

 

Am sosit la Taormina așadar la final de furtună și am profitat de vremea urâtă prima zi pentru a ne odihni la hotel.

 

Abia pe seară am ieșit la plimbare prin stațiune. Taormina este o localitate micuță, cu doar 10.000 de locuitori, aflată pe malul de est al Siciliei. Este una din cele mai faimoase destinații turistice ale Siciliei în special datorită cadrului natural splendid în care se află. Clădirile istorice din localitate se cațără pe pantele abrupte ale dealurilor printre pădurea densă cu palmieri.

 

Unul dintre cele mai pitorești locuri din Taormina este Isola Bella. Această insulă se unește uneori cu malul în funcție de flux și reflux.

 

Din centru se coboară destul de mult pe trepte pentru a ajunge la mal

 

Am prins Isola Bella cu mareea joasă. Am reușit să traversăm până la jumătate, când ne-am dat seama că apa revine și am luat-o la fugă repede înapoi.

 

Dimineața următoare, vremea s-a schimbat și a revenit soarele iar noi am plecat la plimbare prin orășel.

 

Vederi frumoase peste oraș

 

Cea mai mare atracție turistică din Taormina este Teatrul Antic

 

Construcția datează din secolul 3 i.e.n. fiind realizată de greci. Marea arenă de spectacole este una din cele mai bine păstrate din acea perioadă a lumii antice. Deosebit este și locul unde se află, într-un vârf de deal cu vederi splendide către mare și mai ales către marele vulcan Etna. Mai jos se distinge profilul vulcanului dintre nori.

 

Admirând priveliștea

 

Spre seară ne-am plimbat prin centrul din Taormina în jurul Pieței IX Aprile. Acolo sunt cele mai vechi și interesante clădiri precum Bisericile Sant Agostino și San Giuseppe, vechiul turn al castelului și cele 4 fântâni din Taormina. Nu lipsesc nici magazinele sau restaurantele cu terase cochete.

 

Aproape de piață este Belvedere din Taormina, locul de unde se pot vedea unele din cele mai frumoase priveliști peste coastă

 

A treia zi urma să părăsim Taormina dar înainte să o facem, am zis să mergem într-o scurtă drumeție pe munte până la castelul de deasupra orașului.

 

Am încurcat puțin drumurile așa că în loc să ajungem la castelul din apropiere am ajuns mult mai sus, la Castelmola, un sat foarte pitoresc cocoțat în vârf de deal.

 

Taormina, văzută de sus

 

Marea se liniștise și avea culori splendide

 

Am urcat și mai sus, până în vârful muntelui

 

Castello di Mola

 

Vederile din vârf, de la ruine, sunt absolut uimitoare

 

La întoarcere am luat un autobuz în grabă, să nu pierdem plecarea trenului spre Catania. Cu ocazia revenirii la Catania, am revăzut centrul din oraș și frumoasa sa catedrală

 

Restul zilei până la zborul de întoarcere acasă l-am petrecut mai la sud, făcând o scurtă plimbare prin portul Siracusa, un alt oraș foarte pitoresc al Siciliei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.