Dincolo de litoralul de la Marea Baltică, Lituania mai are multe alte atracții turistice care merită vizitate. Ar fi în primul rând capitala Vilnius, un oraș foarte interesant cu multe biserici și clădiri istorice, apoi Kaunas, al doilea oraș ca mărime precum și castelul medieval din Trakai și dealul crucilor de lângă Siaulai.

În afară de Kaunas, le-am vizitat pe toate: Siaulai și Trakai au fost opriri pe drum după ce am părăsit Palanga iar la Vilnius am rămas ultimele două zile din vacanță înainte de a ne întoarce acasă. Despre acestea trei, o să vă povestesc mai departe.

Harta Lituaniei și principalele sale puncte de interes.

 

Am plecat dimineața din Palanga cu mașina închiriată. Aveam 350 de kilometri de mers până la Vilnius, dar am făcut ceva mai mult pentru că am ocolit puțin, special pentru a vizita Siaulai și Trakai.

 

Până la dealul crucilor, prima noastră oprire, am făcut două ore. Situl se află la zece kilometri nord de Siaulai.

 

Dealul crucilor este un loc foarte important pentru lituanieni, un simbol al credinței dar și al rezistentei anti-comuniste. Se pare că prima dată când au fost puse cruci aici a fost în 1831 după războiul ruso-polonez. În perioada când Lituania a făcut parte din URSS, sovieticii au distrus locul în mai multe rânduri, dar localnicii l-au refăcut. Dealul crucilor a devenit un important loc de pelerinaj mai ales după obținerea independentei, iar în prezent include peste 100.000 de cruci.

 

Sunt amenajate mai multe alei din lemn pentru a traversa dealul iar o tradiție este ca fiecare vizitator indiferent de credință să aducă câte o mică cruce de lemn.

 

Vederi de pe Dealul Crucilor

 

Aproape de deal se află o biserică. Aceasta a fost construită recent, cu ocazia vizitei lui Papa Ioan Paul al II-lea. Atunci pe câmpia din apropierea dealului crucilor s-au strâns peste 100.000 de credincioși la slujbă. Altarul bisericii este un geam mare de sticlă orientat către deal, care dă o iluzie foarte interesantă.

 

Am revenit la mașină trecând pe lângă turmele de oi la păscut.

 

De la Siaulai la Vilnius am mai făcut 2 ore și jumătate – prima parte din traseu pe un drum național, iar a doua, de la Panevezys, pe autostradă.

 

Era încă devreme astfel că nu ne-am dus direct la cazare. În schimb, am continuat pe centura Vilnius spre sud, în direcția Trakai. Acolo se află cel mai faimos castel al Lituaniei, construit pe o insulă în mijlocul lacului.

 

Am sosit la Trakai pe la 4 după amiaza. Vara se închide târziu, astfel că aveam timp suficient pentru a vizita castelul.

 

Pentru a ajunge la castel se traversează două poduri peste lac. Mai întâi către o insulă intermediară și apoi spre insula unde este construită fortificația. Încă de la început, locul ni s-a părut extraordinar de frumos

 

Vechiul castel a fost construit în secolul 15 de Vitautas cel Mare fiind unul din principalele centre ale Ducatului Lituanian. A fost distrus în mare parte în războaie în secolul 17, pentru a fi reclădit abia în anii 60 de către sovietici, păstrând arhitectura inițială.

 

Dacă accesul pe insule este liber, pentru a vizita interiorul castelului se achită un bilet în valoare de 7 euro.

 

Vechiul castel are 3 etaje și o curte mare interioară

 

Sala tronului și apartamentele regale

 

După vizita la castel ne-am îndreptat spre ambarcațiuni pentru o plimbare pe lac

 

Am închiriat o hidrobicicletă pentru o oră

 

Castelul este chiar deosebit, dar cel mai frumos lucru de la Trakai a fost plimbarea pe lac. Vederile de pe apă sunt splendide.

 

O idee foarte bună a fost să luăm pâine la noi. Am putut astfel să hrănim ratele și lebedele de pe lac, care ne-au urmat de-a lungul plimbării noastre.

 

Vederi de pe lacul Trakai

 

Revenind la mal am admirat baloanele zburând peste noi. Vilnius și Trakai sunt faimoase pentru plimbările cu balonul care se organizează zilnic vara. Într-o zi cu vreme bună se pot vedea și zeci de baloane multicolore pe cer.

 

La cină la un restaurant de pe malul lacului

 

Am plecat la Trakai abia după lăsarea nopții

 

Am stat la hotelul Grata din Vilnius. Am plătit foarte puțin, cam 35 de euro pe noapte pentru o cameră dublă spațioasă cu mic dejun inclus.

 

Dimineața am mers la aeroportul Vilnius pentru a returna mașina. Și-a făcut treaba, dar nu mai aveam nevoie de ea prin capitală unde ne puteam descurca cu transportul în comun și pe jos.

 

Mai târziu, am ieșit la plimbare prin Vilnius. Am mers mai întâi destul de aproape de hotel la Muzeul Ocupației (sau KGB Museum), unul din cele mai vizitate din oraș.

 

Muzeul se află în principala clădire a „Securității” din Vilnius, loc unde au fost deținuți și condamnați o mulțime de tineri, intelectuali și adversari politici ai comuniștilor. Muzeul prezintă într-un mod grafic istoria ocupației, lupta partizanilor pentru libertate și poveștile lor tragice. Este un loc trist, dar foarte interesant pentru a înțelege istoria recentă a Lituaniei.

 

Subsolul muzeului este aproape macabru – acolo se pot vizita celulele deținuților, camerele de tortură și de execuție.

 

Pentru a ne deplasa mai departe spre centrul vechi am chemat un Uber. De altfel, am folosit Uber de mai multe ori prin Vilnius pentru curse de 3-4 kilometri și niciuna nu a costat mai mult de 2,5 euro.

Vilnius este un oraș al bisericilor și urmează să vedeți asta din plin. Prima noastră oprire a fost poate cea mai cunoscută dintre acestea: Biserica St. Anne este una dintre cele mai frumoase și un exemplu al stilului gotic în Lituania.

 

Am prins slujba la St. Anne.

 

Vizavi, catedrala ortodoxă

 

Am ajuns apoi la „graniță”. Vilnius are un stat în stat, mă refer aici la Republica Uzupis. Acest cartier cândva rău-famat din Vilnius s-a autoproclamat independent în 1998. „Statul” are președinte, guvern și constituție proprie. Sigur, nimeni nu ia lucrurile foarte în serios, dar cartierul a devenit o mare atracție turistică, un centru al artiștilor dar și al vieții de noapte din Vilnius.

 

Îngerul din Uzupis

 

Raul Vilnia separă Uzupis de restul orașului. Pe el se pot face plimbări cu canoe.

 

Am luat prânzul la un restaurant din Uzupis, unde au loc și întâlnirile „guvernului”

 

Mai departe am mers la plimbare prin centrul vechi din Vilnius

 

Vilnius are unul din cele mai întinse și bine păstrate centre istorice din Europa. Orașul vechi face parte în întregime din patrimoniul UNESCO

 

După amiaza am petrecut pe la magazinele de suveniruri din centru

 

Cel mai căutat suvenir la Vilnius este chihlimbarul

 

Ziua următoare am luat în Uber până în estul orașului, la biserica Christ the Redeemer

 

Interiorul bisericii în stil baroc e splendid

 

Am revenit apoi în centru la muzeul național adăpostit de fostul palat regal.

 

Nu am mers acolo pentru a vizita muzeul ci pentru a urca cu funicularul la turnul Gediminas.

 

Turnul este tot ce a rămas din castelul medieval de sus din Vilnius. Aceasta nu este în sine atât de interesant de vizitat, dar de sus, de pe platforma sa, se văd cele mai frumoase priveliști peste Vilnius.

 

Vederi cu Vilnius din vârful turnului

 

La plimbare prin parcul din apropiere. În această ultimă zi de concediu am prins cu adevărat temperaturi caniculare. La Vilnius erau peste 30 de grade (aproape un record în zonă), iar puțin stat la umbră ne-a prins bine.

 

Palatul ducilor Lituaniei alăturat catedralei naționale

 

Turnul alb

 

Interiorul catedralei și capela cu mormântul regelui Vytautas

 

Centrul istoric din Vilnius este vast, iar atracțiile turistice sunt multiple. Cum spuneam, cele mai multe dintre ele sunt biserici iar pe mai departe am început un mic „challenge” – câte biserici putem vedea într-o zi

 

Biserica Sf. Casimir

 

Biserica St. John

 

Biserica ortodoxă a Sfintei cruci

 

Biserica Sf. Tereza

 

Poarta răsăritului este un punct important

 

Capela adăpostește o icoană considerată făcătoare de minuni, important loc de pelerinaj pentru localnici

 

Biserica Tuturor Sfinților

 

La finalul zilei am ajuns la 7 biserici și mai erau destule de văzut. Nu cred că am mai întâlnit un oraș cu asemenea densitate de biserici (atât de frumoase) în centrul său istoric.

 

Piața catedralei este frumos luminată seara

 

Am încheiat ziua la o terasă pe strada Pillies, principalul loc de promenadă din oraș

 

Iată că a venit și ziua plecării acasă, la finalul unui concediu frumos. Recapitulând, am petrecut zile splendide în Sankt Petersburg, marele oraș imperial al Rusiei, am trecut rapid prin Letonia și am văzut principalele atracții ale Lituaniei de la coasta Baltică până în capitala Vilnius. Sigur, din ce am văzut, se detașează Sankt Petersburg, pe care îl consider unul din cele mai frumoase orașe ale lumii. Altfel, Lituania ne-a depășit așteptările, cu stațiunea Palanga de la mare unde ne-am relaxat din plin și cu Vilnius, un oraș cu un centru vechi splendid.

 

La revedere, Vilnius