Baltika – Partea 2 – Palatele țarilor: Peterhof și Hermitage

Planificarea unei vizite la Sankt Petersburg poate fi o adevărată provocare. Pentru că sezonul turistic de vară când nu este foarte frig durează maxim 3-4 luni pe an, vasta majoritate a turiștilor sosesc în aceeași perioadă. Cele mai mari atracții turistice (palatele imperiale, muzeele mari) nu sunt foarte bine organizate și majoritatea nu dispun de rezervări online.Asta înseamnă că trebuie să alegi cu mare grijă momentele și zilele când mergi să vizitezi un loc din Sankt Petersburg.

Spre exemplu, în weekend este aglomerație nebună la Tsarskoe Selo. Hermitage este închis lunea iar marțea după deschidere turiștii se îmbulzesc. La Peterhof, dacă este o zi cu vreme însorită va fi o afluență nebună. O alegere proastă poate însemna 3-4 ore de stat la coadă la bilete sau chiar o zi pierdută fără să poți intra deloc. E foarte important de știut programul fiecărui muzeu și există chiar site-uri care recomanda alegerile cele mai potrivite.

Majoritatea vizitatorilor vin la Sankt Petersburg cu tururi organizate, astfel că programul stă în grija ghizilor. În cazul nostru a trebuit să mă ocup eu de asta. N-a fost simplu, dar am reușit ca în mai puțin de 5 zile să vedem tot ce ne propusesem.

Mai departe o să mă refer la două dintre marile atracții ale Rusiei: muzeul de artă Hermitage și palatul de vară Peterhof pe care am reușit să le vedem în aceeași zi, dar și la alte locuri de neratat cum sunt Catedrala Sf. Isaac, Fortăreața Petru și Pavel sau Muzeul Fabergé.

 

Pentru început Petrehof…

Ne-am trezit într-o dimineață splendidă însorită la hotel și am decis că este ziua perfectă pentru a vizita grădinile palatului Peterhof. Trebuia totuși să plecăm repede pentru a evita aglomerația.

 

Imediat după micul dejun am chemat un taxi prin aplicația Yandex. Peterhof se află la 35 de kilometri vest de Sankt Petersburg, pe malul golfului Finlandei. Drumul ar fi trebuit să dureze cel mult 40 de minute doar că am dat de trafic și de (probabil) singurul șofer care conducea încet și politicos din Rusia, astfel că ne-a luat mai mult de o oră. Am ajuns într-un final pe la ora 10 la porțile palatului.

 

Intrarea la grădinile superioare este liberă. Am prins parcul plin de flori colorate

 

Fântânile de la palat, construite după modelul celor de la Versailles

 

Era devreme dar deja erau o mulțime de vizitatori la palat. La casele de bilete erau cozi mari, dar la automatele de bilete nu era aproape nimeni. Nu am înțeles de ce, cred ca rușii nu au încă multă încredere în tehnologie. Am luat bilete de intrare la grădinile de jos (Lower Gardens), marea atracție de la palat și am intrat în complex.

 

Din grădini se face accesul pentru a vizita interiorul palatului, dar am renunțat pentru că ar fi trebuit să stăm vreo 2 ore la coadă. Oricum palatul nu se compară cu ce e de văzut în grădini.

 

Petru cel Mare a dorit să aibă o reședință de vară mai măreață decât palatul Versailles de care fusese impresionat în vizitele sale în Franța. Astfel a început construcția Peterhof în 1714, palatul și grădinile fiind proiectate de cei mai renumiți arhitecți italieni și francezi ai perioadei.  Domeniul palatului se întinde pe 4000 de hectare la malul mării, iar grădinile amenajate cu zeci de fântâni, canale și lacuri artificiale sunt extraordinar de frumoase. Zic eu, le depășește pe cele de la Versailles în prezent. Dintre toate fântânile se detașează Grand Cascade care cu grotele sale și statuile aurite este o adevărată capodoperă.

Fântânile Grand Cascade și canalul care se varsă în Marea Baltică.

 

Poze cu personaje în costume de epocă

 

Grande Cascade, o capodoperă a vremii

 

La plimbare prin domeniu… Am întâlnit o mulțime de veverițe

 

Fântânile romane

 

Vedere cu palatul de pe poduri

 

Cascada Chess Hill

 

Am mers vreo trei ore prin grădini și nu am văzut nici măcar un sfert din ele. Mai jos e o hartă cu domeniul de pe trenulețul care transportă vizitatorii.

 

O gustare de prânz să prindem energie

 

Plaja palatului la Marea Baltică

 

Palatul Monplaisir

 

Alte vederi din Lower Gardens

 

La finalul vizitei la Peterhof eram încântați. Am decis să luăm vaporul înapoi spre oraș. Chiar dacă era mai scump (1900 ruble un bilet, vreo 25 de euro) era mult mai confortabil și mai rapid.

 

Vaporul merge foarte repede: în jumătate de oră ajunge în centrul St. Petersburg

 

Navigând pe lângă turnul Lakhta Center. Noul sediu al gigantului Gazprom era încă în construcție, urmând să fie cel mai înalt turn din Europa.

 

Am trecut apoi prin uriașul șantier naval

 

Am debarcat la Sankt Petersburg în fața monumentului de bronz al lui Petru cel Mare. Nu departe este catedrala Sf. Isaac la care am mers în vizită.

 

Am luat bilete pentru a vizita turnul catedralei. Din nou la case erau cozi iar la automatele de bilete, liber. Dacă de prima coadă am scăpat, pe scări n-am mai putut evita aglomerația.

 

Turnul de la Sfântul Isaac oferă cele mai bune panorame peste centrul istoric din Sankt Petersburg. Se vede râul Neva, portul, palatul de iarnă și marele muzeu Hermitage.

 

Palatul Amiralității

 

Mai departe am ajuns la Hermitage. Era trecut de ora 3, iar muzeul se închidea la 6. Mai erau și nori negri pe cer, astfel că am decis să intrăm, chiar dacă nu ne rămânea mult timp.

 

Înainte de vizită, câteva poze din Piața Palatului, cea mai mare din oraș. Aceasta are forma unui semicerc. Pe vremuri, de o parte era palatul imperial de iarnă iar de cealaltă, dispuse circular, erau clădirile administrative ale conducerii Rusiei.

 

Cu două ore și ceva înainte de închidere nu era aproape nimeni la intrare. Majoritatea vizitatorilor își alocă 4-6 ore pentru a vizita marele muzeu de artă al Rusiei.

 

Harta muzeului

Muzeul a fost creat de Ecaterina cea Mare care de-a lungul domniei a cumpărat multe opere de artă de la colecționari europeni. Inițial era adăpostit de o clădire adiacentă palatului de iarnă unde trăiau Țarii Rusiei. Mai târziu a fost extins pentru a include fostul palat iar la colecțiile de artă s-au adăugat achizițiile țarilor următori dar și multe alte artefacte capturate în războaie.

 

Am reușit să vedem aproape tot muzeul în 2 ore, dar recunosc că am făcut un mini-maraton pentru a realiza asta. Am poposit puțin în zonele care ne-au interesat mai mult precum apartamentele regale, sălile de bal, săli cu pictură franceză și italiană sau la istoria greacă și romană. Restul le-am trecut în viteză, dar trebuie să recunosc că mă pasionează mult mai mult istoria decât arta și nu sunt genul să mă uit minute în sir la un tablou înțelegând ce a vrut să spună autorul. 🙂

 

Muzeul are o colecția imensă de artă.

 

Bogăția interioarelor este copleșitoare

 

Neva văzută de la o fereastră din Hermitage

 

Am reușit așadar să vedem Hermitage și Peterhof în aceeași zi!

 

Pe străzile pietonale din apropierea palatului

 

Ultimul drum al zilei spre hotel, cu metroul

 

Ziua următoare am mers pe Insula Petru și Pavel din mijlocul Nevei

 

Cetatea de pe insulă, prima fortificație construită după înființarea orașului

 

Biserica Petru și Pavel este un loc de mare importanță pentru Rusia Țaristă. Este locul unde au fost înmormântați aproape toți conducătorii imperiului începând de la Petru cel Mare.

 

Interiorul bisericii

 

Mormintele celor mai mari țari – Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Elizabeta Petrovna sau Alexandru al II-lea.

 

Capela Romanovilor. Ultimul Țar, Nicolae este și el înmormântat aici alături de copii, fiind reînhumat în 1998. După ce au fost uciși brutal de bolșevici în 1918, corpurile lor nu au fost identificate decât abia în 1991 într-o groapă comună din Yekaterinburg. Lipsește totuși trupul uneia dintre fiice – poate prințesa Anastasia, despre care legenda spune că a scăpat.

 

Vederi de la Cetatea Petru și Pavel

 

Un ultim loc de care o să vă mai spun aici este Muzeul Fabergé. Probabil că ați auzit prin filme de faimoasele ouă Fabergé. Peter Carl Fabergé a fost un bijutier născut la St. Petersburg dintr-o familie cu origini germane. Casa lui de bijuterii a intrat în gratiile Țarului Alexandru al III-lea care a început să comande cadouri de mare preț pentru familie. Peter Carl a creat pentru țar multe bijuterii inclusiv Ouă de Paste care conțineau o surpriză. Aceste cadouri au ajuns mai târziu faimoase în lumea întreagă iar ouăle Fabergé se vând azi cu sume astronomice.

Muzeul se află în fostul palat al familiei și include o impresionantă colecție de creații, multe din ele fiind făcute special pentru familia imperială.

 

Muzeul este cel mai bine organizat din toate pe care le-am vizitat la Sankt Petersburg. Ghizii vorbesc perfect engleza și sunt foarte amabili, garderoba era încăpătoare iar informațiile foarte bine structurate. Dincolo de asta, colecția de bijuterii a fost mult peste așteptări.

 

Câteva din ouăle create speciale pentru țari

 

Colecția muzeului include mii de obiecte de preț create de casa Fabergé

 

Am stat la muzeu mai mult decât ne așteptam. Am ieșit la apus.

 

Am încheiat ziua la cină, tot la un restaurant cu specific georgian. Mai aveam un mare obiectiv de văzut – Palatul Ecaterinei de la Tsarskoe Selo. Despre acesta, dar și despre ce se mai poate face la St. Petersburg în episodul următor…

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.