Am ales o destinație puțin mai neobișnuită pentru a petrece vacanța trecută de vară. În loc să mergem ca mai toată lumea, la mare, am hotărât să mergem spre locuri mai răcoroase. La noi era deja caniculă de multe săptămâni iar eu unul nu mai suportam căldura. Astfel am decis să fugim de căldură la jumătatea lunii august spre locuri mai reci iar destinația pe care am ales-o era una la care visam de mult timp: Sankt Petersburg, orașul imperial al Rusiei.
Planificasem un concediu de 9 zile (o săptămână plus weekend-uri) și nu aveam de gând să le petrecem pe toate acolo. Astfel, am împărțit timpul între Sankt Petersburg și Lituania (capitala Vilnius și stațiunea Palanga de la Marea Baltică – trebuia timp și pe la mare totuși). La plecarea din Rusia aveam o escală mai lungă la Riga, iar cu ocazia asta aveam să văd ultimele 2 state europene în care nu am ajuns: Lituania și Letonia.
Am găsit zboruri convenabile cu Austrian – dus la Sankt Petersburg și întoarcere din Vilnius, cu escale la Viena. Zborul de legătură de la Sankt Petersburg la Palanga l-am găsit la compania Air Baltic. La cazări nu a fost deloc greu să găsim variante bune, iar cu viza de Rusia am rezolvat repede (știam deja rutina din excursia trecută la Moscova). Totul era pregătit pentru un concediu grozav în jurul Mării Baltice!
A venit și ziua plecării și eram foarte incantați – de-abia așteptam să ajungem la St. Petersburg. Am plecat din București de la 38 de grade. După un zbor de o oră spre Viena, o escală scurtă și apoi încă 2 ore și jumătate de zbor, soseam în Rusia unde maxima de-abia trecea de 20 de grade. Vremea era perfectă pentru plimbare și chiar dacă se anunțau ploi, până la urmă nu au fost deloc. Aproape tot timpul petrecut acolo am avut soare.
Aeroportul Pulkovo se află la 20 de kilometri de centru. Dacă prin oraș cel mai bun mod de deplasare este metroul, acesta nu ajunge la aeroport, astfel că taxiul era singura opțiune. Cea mai convenabilă variantă de transport pe distanțe mai lungi s-a dovedit a fi aplicația Yandex (aceeași companie ca Yango de la noi). Aplicația a fost foarte utilă pentru a selecta destinația evitând discuțiile cu șoferii (care nu știu deloc engleză) și pentru a stabili tariful de la început (țepele pentru străini la taxiuri sunt comune).
Pentru cele 5 zile în oraș am ales hotelul Moscova, aflat în zona de est a orașului. Este un hotel de 4 stele pe care îl recomand din plin. Nu este chiar central, dar are o mulțime de avantaje. Face parte dintr-un complex mare care include multe restaurante, hypermarket, magazine de suveniruri și chiar o stație de metrou – practic tot ce aveam nevoie era la doi pași. La recepție am fost întâmpinați călduros și am primit un upgrade de la o cameră dublă la un apartament spațios. Am fost extrem de mulțumiți de alegerea făcută la cazare.
St. Petersburg este o metropolă imensă ce se întinde de-a lungul râului Neva, la gura de vărsare a acestuia în golful Finlandei. Populația totală se apropie de 6 milioane, iar ca nivel de trai orașul este cel mai bogat din Rusia, peste Moscova. Infrastructura este foarte bună, centrul istoric este complet renovat iar construcțiile moderne abundă. S-a investit mult la St. Petersburg, deloc întâmplător ținând cont că vorbim de locul natal al președintelui Putin. Turismul în ultimii ani a explodat, iar în cele câteva luni de vară orașul este invadat de milioane de vizitatori, ruși și străini.
Istoria orașului s-a scris la începutul secolului 18, când Țarul Petru cel Mare dorea să extindă puterea navală a imperiului. Pentru asta a cucerit un teritoriu de la Marea Baltică și a hotărât ca pe acea zonă mlăștinoasă să construiască un mare port. Orașul a inflorit atât de mult și rapid încât doar 10 ani mai târziu a devenit capitală, conducerea fiind mutată de la Moscova. Au urmat două secole de continuă înflorire pentru St. Petersburg care a devenit unul din cele mai strălucitoare metropole ale Europei. Sfârșitul ascensiunii a venit în 1917 o dată cu revoluția bolșevică și instalarea regimului comunist. Mai departe capitala a fost mutată înapoi la Moscova, numele a fost schimbat Petrograd și mai apo în Leningrad, urmând o continuă perioadă de declin, incluzând aici asediul din timpul Războiului Mondial când o bună parte din oraș a fost distrusă. Abia în 1991, după căderea Uniunii Sovietice și-a recuperat vechiul nume și, treptat, faima de odinioară.
Pentru că Sankt Petersburg este unul din cele mai interesante orașe pe care le-am vizitat vreodată, o să-i dedic nu unul, ci trei articole. Sunt extraordinar de multe locuri de văzut și lucruri de făcut în oraș. O să vă convingeți mai departe. Aici o să mă rezum la primele impresii din marele oraș imperial al Rusiei.
Prima zi după sosire, am făcut o scurtă tură de descoperire. Am luat metroul de la hotel și ne-am îndreptat spre Nevsky Prospekt, la 2 stații de noi. Metroul din Sankt Petersburg este unul din cele mai adânci din lume având și scop de buncăr anti-atomic. Stațiile sunt elegante dar nu sunt chiar opere de artă ca la Moscova. Din cauza adâncimii, scările rulante sunt extrem de lungi. Astfel, deși trenurile circulă foarte des și sunt confortabile, se pierde mult timp la accesul la suprafață.
Ne-am gândit că cel mai bun mod pentru o primă vedere a centrului este de pe apă. Sunt 300 de kilometri de canale artificiale și peste 330 de poduri la Sankt Petersburg. O croazieră pe acestea este una dintre experiențele de neratat. Am mers așadar la unul dintre debarcadere (sunt multe prin tot centrul) și am plecat la plimbare pe canale. Am avut audio-ghid în engleză, astfel că pe durata turului de o oră am putut afla multe lucruri interesante. Am trecut pe lângă palate și vile luxoase, pe lângă faimosul muzeu Hermitage iar apoi am ieșit în larg pe Neva. Acolo, vederile sunt absolut uimitoare. Râul Neva pornește din Lacul Ladoga și se varsă apoi în Marea Baltică. Deși străbate doar 75 de kilometri, ca debit este unul din cele mai mari din Europa. Am continuat croaziera pe lângă insula Petru și Pavel unde s-a construit prima fortificație a lui Petru cel Mare, apoi pe lângă marele port naval pentru a reveni în apropiere de bulevardul Nevsky.
Nevsky Prospekt este artera principală care străbate centrul de la est la vest. De-a lungul bulevardului se află cele mai bune restaurante, bănci sau magazine de lux. Este totuși un bulevard circulat, cu mult trafic, astfel că pentru plimbări sunt de preferat străzile laterale de-a lungul canalelor unde traficul este închis.
Cea mai impunătoare clădire de pe bulevardul Nevsky este catedrala Kazan. Uriașa construcție ortodoxă a fost începută în 1801, având ca model San Pietro din Roma. Catedralele se aseamănă iar dintre coloanele sale poți avea impresia că ești la Vatican.
De la Kazan se ramifică unul din cele mai pitorești canale navigabile, pe malul căruia se află cea mai frumoasă biserică din Sankt Petersburg. Savior of Spilled Blood (Biserica sângelui vărsat ) este o adevărată capodoperă a ortodoxismului. Am prins biserică încă deschisă seara când am ajuns iar înainte de orele închiderii am putut-o vedea mai puțin aglomerată decât de obicei. Biserica este impresionantă la exterior, dar frescele și mozaicele dinăuntru te lasă cu gura căscată. Biserica este construită ca omagiu Țarului Alexandru II chiar pe locul unde acesta a fost asasinat de către revoluționari prin explozia unei bombe.
Închei aici, lăsând cele mai mari atracții din Sankt Petersburg pentru articolele următoare. Mă refer aici la Muzeul Hermitage, la Peterhof și la Tsarskoe Selo – palate țarilor. Până atunci vă las cu imaginile primelor noastre impresii din oraș.
Drumul a început pe Otopeni, cu Austrian Airlines
O scurtă escală la Viena
Zborul 2, spre Rusia
Aterizarea la Sankt Petersburg
Ne-am deplasat cu Yandex spre oraș.
Autostrada de centură a orașului
Hotel Moscova
Am primit upgrade un apartament de 2 camere
Harta metroului
Stațiile de metrou sunt foarte adânci…
Zona centrală, lângă Nevsky Prospekt
Catedrala Kazan
Clădiri interesante prin centru
Pentru început am rezervat o croazieră pe canale
La plimbare pe canale
Trecem pe sub Hermitage
În larg, pe Neva
Muzeul Hermitage
Fortăreața Petru și Pavel
Vederi de pe Neva
O șalupă rapidă pleacă de la Hermitage
Revenim pe canale
Blocaj în „trafic”
Revenim pe uscat
Church of Savior on Spilled Blood
Am intrat să vizităm biserica
Interiorul este incredibil de frumos
Locul asasinării lui Alexandru II
Magazine cu suveniruri în apropiere
Am luat cina la un restaurant cu specific georgian
Final de zi, tot la catedrala Kazan și apoi la metrou
O nouă zi la hotel Moscova
„Venetia Nordului”
Parcul Champ de Mars
Biserica și turlele ei luminate de soare
La terasă, planificând obiectivele următoare