Am petrecut recent un weekend în Polonia, pentru un scurt city break în capitala Varșovia. Ne-am hotărât cumva în ultimul moment să plecăm și am ales orașul datorită orarului de zbor foarte convenabil și prețului relativ mic. Am mers la Varșovia în pragul sărbătorilor de iarnă, astfel că am putut vedea orașul decorat și am petrecut și ceva timp pe la Târgul de Crăciun. Nu mai fusesem la Varșovia de vreo zece ani și am descoperit un oraș mult schimbat, foarte modern și primitor pentru turiști, cu multe atracții nou-deschise. Mai departe, am structurat articolul ca un mini-ghid, incluzând câteva sfaturi de călătorie.

Cum ajungem?

Cum spuneam, motivul principal pentru care am mers la Varșovia a fost orarul de zbor. Wizz Air operează o rută spre București din baza de la aeroportul Chopin inclusiv un zbor vinerea la 9 seara de la noi (ajunge la 10 PM) și întoarcere la 6 seara duminica și sosire înapoi la 9. Este un orar perfect pentru un city break de weekend.

Tarifele la Wizz încep de la 200 de lei dus-întors. Noi am dat 300 de lei ținând cont că am luat biletul cu doar 3 zile înainte de plecare. Celălalt zbor direct este operat de compania națională poloneză LOT, care are 3 zboruri pe zi. Tarifele sunt mai mari și încep de la 100 de euro retur.

Transport și bani

Aeroportul Chopin se află la doar 8 kilometri de centru. Un taxi (sau Uber) costă cam 10 euro și drumul durează 20 de minute. Totuși cel mai convenabil mod de transport este autobuzul local. Există mai multe rute frecvente care leagă aeroportul de centru iar un bilet este 4,2 zloți, drumul durând doar jumătate de oră.

Se pot achiziționa abonamente zilnice sau pe perioade mai lungi. Cel mai convenabil pentru un asemenea city-break este un abonament de weekend la 24 de zloți, valabil de vineri seara până luni dimineața pe toate mijloacele de transport – autobuze, tramvaie, metrou. Abonamentele se pot cumpăra de la casele de bilete din aeroport sau de la automate, iar biletele simple se pot lua inclusiv de la automate din unele autobuze (de exemplu, autobuzul de la aeroport are automat de bilete). Transportul în comun este eficient și foarte bine organizat și în centru vă puteți descurca lejer luând exclusiv tramvaiul sau autobuzul.

Moneda locală este zlotul (PLN). La momentul când scriu articolul zlotul polonez este aproape egal cu leul – 10 PLN = 11 RON. Cea mai bună idee e să scoateți bani de la bancomat. De preferat o sumă mare de la început ca să nu mai plătiți alte comisioane. Altfel, casele de schimb valutar din aeroport și din centru au un curs prost și unele au comisioane mari. La bănci se poate schimba cu un curs mai bun dar sunt închise seara și în weekend. Nu e nevoie de mult cash pentru că în majoritatea locurilor se poate plăti cu cardul.

Cazare și mâncare

Tarifele sunt în general mici la cazare și oferta este mare. Varșovia are un număr uriaș de hoteluri de lux aparținând celor mai mari lanțuri mondiale – Marriott, Hilton, Intercontinental etc. Aceste hoteluri de 5 stele sunt în mare parte destinate călătorilor business. Asta înseamnă că în weekend sunt mult mai ieftine decât în timpul săptămânii și se poate sta în condiții excepționale la doar 50-60 de euro pe noapte. Am găsit și noi un asemenea „deal” stând două nopți la Westin Hotel, unul din hotelurile de top ale lumii, pentru doar 120 de euro. Există altfel o mulțime de variante de cazare pentru toate gusturile și bugetele. inclusiv apartamente și hosteluri prin centrul vechi.

Mâncarea poloneză este foarte bună iar prețurile sunt rezonabile, la fel ca la noi (poate chiar puțin mai mici decât la București). Felul de bază care se găsește la orice restaurant tradițional este pierogi – un fel de colțunași, fierți sau copți umpluți cu carne, brânză sau legume. La același nivel de importanță este Golenko, adică ciolanul de porc servit cu varză călită și hrean. Alte feluri preferate de polonezi sunt Bigos (un fel de tocănița vânătorească), Golabki (niște sarmale mai mari) sau borșul de vită și supa de pui. La capitolul băuturi, orice meniu include multe tipuri de bere și vodca, aceasta din urmă venind în multiple variante. Pentru că am fost în preajma sărbătorilor, băutura cea mai comună a fost pentru noi vinul fiert și am încercat chiar și bere fiartă cu scorțișoară.

Nu am avut timp să încercăm prea multe restaurante la Varșovia, dar vă pot recomanda unul unde am mâncat excelent: Zapiecek.

Ce e de văzut?

Foarte multe, o să mă limitez la cele mai importante:

  • Centrul vechi. Trebuie spus că Varșovia a fost unul dintre cele mai grav devastate orașe pe timpul războiul mondial, marea majoritatea a clădirilor sale fiind distruse complet atunci. Singura zonă care păstrează un aspect istoric este centrul vechi al orașului, unul relativ mic, dar care adăpostește multe clădiri frumoase și renovate recent. Inima sa este Rynek Starego Miasta (piața mare), una din cele mai aspectuoase piețe din estul Europei. Zona este plină de baruri și restaurante, de magazine de suveniruri iar iarna începând de la sfârșitul lunii noiembrie Piața mare adăpostește Târgul de Crăciun. Centrul vechi este înconjurat de ziduri de apărare și porți (Barbican fiind cea mai impunătoare dintre ele) și adăpostește câteva biserici foarte frumoase – cea mai mare fiind catedrala regală.
  • Palatul regal. Cea mai vizitată locație din centrul vechi este palatul regal care cândva era casa monarhilor polonezi. Cu toate că istoric, nu Varșovia, ci Cracovia a fost cel mai mult timp capitala regatului, palatul regal de aici este unul impunător și încărcat cu multă istorie. Palatul a fost aproape complet distrus în război dar a fost reconstruit în anii 80. Turul palatului a fost foarte interesant. Timp de o oră am văzut apartamentele regale, săli de bal și audiențe – toate decorate foarte elegant. Un bilet de intrare normal este 15 zloți, dar noi am nimerit o zi specială în care toate muzeele din oraș aveau intrarea liberă.
  • Palatul Culturii și Științei. Clădirea este un adevărat simbol al orașului. Un cadou al URSS pentru polonezi, clădirea este un fel de „Palatul Scânteia” a lor, doar că este mult mai mare. Are 237 de metri înălțime și în anii 50 la vremea construcției era una din cele mai înalte de pe continent. Astăzi palatul adăpostește instituții de stat, muzee, restaurante și multe altele. Pentru turiști, poate cel mai interesant este platforma de observație din vârf. De sus, se poate vedea cea mai bună priveliște peste Varșovia inclusiv peste districtul de afaceri și zgârie-norii săi. Biletul pentru urcarea cu liftul este 20 de zloți.
  • Palatele Wilanow și Lazienki . Acestea sunt palatele regale de vară. Lazienki se află în oraș la 2 kilometri de centru și include parcul omonim, locul preferat al localnicilor pentru plimbări. Wilanow se află într-un orășel periferic la vreo 15 kilometri – este un palat mai mic dar foarte elegant și la fel include niște grădini foarte frumos decorate.
  • Muzee:
    • Warsaw Rising Museum (1944) este un muzeu nou și foarte interesant dedicat revoltei orașului împotriva naziștilor din 1944. Timp de 2 luni, în vara acelui an, locuitorii din Varșovia s-au răsculat împotriva ocupației germane și au dus un adevărat război de gherilă cu soldații. Așteptarea lor era ca trupele sovietice și britanice să vină să-i elibereze, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat cu toate că Armata Roșie a avansat până la porțile orașului. Astfel, pe durata luptelor au murit mii de polonezi iar orașul a fost aproape ras de pe fața pământului ajungând în câțiva ani ca populația să scadă de la 1,5 milioane la doar câteva zeci de mii!
    • Copernicus Science Center este un muzeu interactiv dedicat astronomului Nicolaus Copernic, născut în oraș. Muzeul include un observator astronomic, un cinematograf Imax și foarte multe laboratoare și aplicații interactive. Este un muzeu făcut special pentru copii care pot învăța despre fizică, chimie sau astronomie și se pot distra cu o mulțime de experimente practice. La Copernicus e bine să faceți o rezervare online în avans pentru că este destul de aglomerat în weekend. Un bilet este 35 de zloți.
    • POLIN este un muzeu dedicat istoriei evreilor polonezi. Este construit chiar pe locul fostului ghettou din Varșovia, locul unde mii de evrei au fost uciși și mulțime alții deportați către lagărele de concentrare. Un bilet este 27 de zloți și este o idee bună și aici să rezervați online pentru a nu sta la cozi.
    • Muzeul Chopin dedicat marelui pianist, erou național al Poloniei, născut la Varșovia 1810. Muzeul este găzduit
    • Mai sunt mule alte muzee de interes: Muzeul național etnografic, Dollhouse Museum, Vodka Museum, Polish Army Museum – toate sunt interesante și oferă opțiuni bune de a petrece timpul, mai ales dacă vremea afară nu e foarte bună.

De ce Varșovia?

Pentru că este un oraș cu aer vestic și prețuri estice. Este destul de aproape cu avionul- zborul durează o oră și 40 de minute. Am fost surprins să văd cât de mult s-a modernizat Varșovia de la ultima vizită. Eu recomand orașul pentru o asemenea plimbare de weekend. Ne-am simțit foarte bine acolo și am zis că sigur mai revenim – data viitoare, vara.

 

Sosirea cu Wizz pe aeroportul Chopin

 

Centrul modern din Varșovia luminat noaptea

 

Hotelul Westin, unul dintre cele mai bune din oraș

 

Vederea din cameră

 

La pas prin centrul modern din Varșovia

 

Prima oprire: Palatul Științei și Culturii

 

Am urcat cu liftul la platforma de observație

 

Vederi cu Varșovia de sus

 

Am luat apoi tramvaiul spre centrul vechi

 

La Palatul regal

 

Turul palatului

 

La plimbare prin centrul vechi

 

Catedrala din Varșovia

 

Inima orașului – piața mare

 

Pe la târgul de Crăciun

 

Poarta Barbican și zidurile orașului

 

Palatul Wilanow, aflat la câțiva kilometri de oraș

 

 

 

Fotbalistul Lewandowski apare în multe reclame prin oraș

 

Cina la restaurantul Zapiecek

 

Golenko și vin fiert

 

Platou cu pierogi

 

A doua zi, la hotel

 

Warsaw Uprising Museum

 

Un muzeu nou, foarte interesant

 

Gara centrală

 

Zlote Tarasy, cel mai renumit mall din oraș

 

Palatul culturii se vede în plan secund

 

Am luat și metroul la un moment dat

Copernicus Science Center

 

Muzeul dedicat științei are o mulțime de atracții interactive

 

Seara înapoi la hotel, gata de plecare spre aeroport