Bordeaux este unul din cele mai interesante orașe franceze, loc încărcat cu multă istorie, cu un centru vechi cu o arhitectură specială și multe locuri atrăgătoare. Orașul se află pe malul râului Garonne aproape de vărsarea sa în Atlantic, fiind astfel un important port al Franței. De asemenea, împrejurimile sale rurale au o tradiție viticolă foarte veche, vinul de Bordeaux fiind faimos în întreaga lume.

Bordeaux a fost punctul terminus al traseului când practic am parcurs tot sudul Franței de la est la vest. Am plecat dimineața devreme din Carcassonne și am ajuns destul de repede conducând pe autostradă – în jur de ora 11. Plecarea de la aeroport spre casă a fost seara. Astfel, nu am avut foarte timp de petrecut în oraș, dar a fost suficient pentru a vedea ce îmi propusesem. Asta a însemnat o scurtă plimbare prin centrul orașului, o tură cu mașina prin podgoriile din regiunea Haut-Medoc și o vizită la Dune du Pilat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa.

După drumul de 3 ore pe autostradă, am sosit așadar la Bordeaux, parcând chiar în inima orașului la Place de la Bourse. Clădirea bursei este impresionantă, având un stil arhitectonic specific, în deplină armonie cu clădirile învecinate de la malul răului. În fața bursei sunt fântânile arteziene Mirroir d’Eau, locul preferat de turiști pentru fotografii, datorită reflexiei frumoase a clădirilor pe întinderea de apă.

Am trecut apoi prin vechea poartă a orașului, Porte Cailhau și am făcut o plimbare scurtă prin centrul istoric, trecând pe la catedrala Saint Andre și apoi pe la Monument aux Girondinds. Nu am mai lungit plimbarea pentru că prin oraș erau demonstrații. Nimerisem la Bordeaux chiar de 1 Mai, iar tradițional Ziua Muncii la francezi înseamnă greve și proteste, iar protestatarii mi s-au părut destul de agresivi.

Am reușit să plec cu mașina înainte să se paralizeze traficul din tot orașul. Am plecat spre nord, de-a lungul râului în zona Haut-Medoc, una din cele mai faimoase zone viticole. Am condus cam 2 de kilometri trecând pe lângă zeci de crame și podgorii. Majoritatea dintre ele oferă tururi cu degustare, după rezervări făcute în avans. Nu aveam timp de asta oricum, dar am admirat cramele din mașina. Ca să vă faceți o idee, mai jos ar fi harta regiunilor viticole de lângă Bordeaux. Câteva dintre ele produc vin Grand Cru, adică cele mai faimoase vinuri din lume… și scumpe… o sticlă dintr-un an deosebit poate ajunge la mii de euro.

 

Am condus mai departe pe centura orașului, luând-o spre sud. La 60 de kilometri de Bordeaux se află o adevărată minune naturală a Franței, duna de nisip Dune du Pilat. Aceasta este cea mai mare dună din Europa, atingând peste 110 înălțime având un volum total de 60 de milioane m³.

Dune du Pilat este una din cele faimoase atracții turistice franceze. Am constatat asta încă de la sosire când am dat ture minute bune pentru a găsi un loc liber în parcarea uriașă. Ma departe se merge cam 15 minute prin pădure pentru ajunge la baza dunei. Se urcă până în vârf doar pe niște scări amenajate special pentru a proteja ecosistemul fragil. Imediat ce ajungi sus, e un moment wow! Abia acolo realizezi imensitatea dunei și vezi peisajul fantastic. Pe o parte este pădurea rezervație naturală cu verde puternic, iar dincolo sunt apele puțin adânci bleu ale Oceanului Atlantic. Contrastul de culori este uluitor.

Efectiv am fost fascinat de Dune de Pilat și cred că este unul din cele mai spectaculoase monumente naturale ale lumii. L-aș pune în top între cele mai frumoase locuri naturale văzute de mine vreodată.

După ce am plecat de la dune, mai aveam 4 ore până la decolarea de pe aeroportul din Bordeaux. Am avut astfel timp pentru o oprire pe plajă, în Arcachon, una din cele mai luxoase stațiune de la Atlantic. Am stat doar puțin, dar stațiunea mi s-a părut splendidă. Am zis că voi reveni acolo cu siguranță cândva.

Am lungit-o și am plecat destul de târziu spre aeroport, astfel că a urmat putină goană. Mai aveam de umplut rezervorul, de returnat mașina la car rental și de făcut check-in la zbor. Toate au ieșit la limită astfel încât am ajuns la poartă după ce începuse îmbarcarea. Important e că am ajuns. Urma zborul de 3 ore spre casă la finalul unui circuit minunat prin sudul Franței.

 

 

Am plecat la drum în zori din Carcassonne, via Toulouse

 

Sosind la Bordeaux

 

Place de la Bourse

 

Mirroir d’Eau

 

Râul Garonne

 

Arhitectura clădirilor de pe malul râului

 

Porte Cailhau

 

La plimbare prin centrul istoric din Bordeaux

 

Catedrala Saint Andre

 

Aglomerație la unul dintre puținele restaurante deschise

 

De Ziua Muncii, se face și un grătar pe balcon

 

Nu e Maroc, ci un magazin oarecare din Bordeaux

 

Monument Aux Girondins

 

Parcul din Place de Quinconces

 

Demonstrațiile sindicatelor de 1 Mai

 

La drum spre Medoc

 

Peste tot, crame și podgorii

 

 

Pe centura orașului, către sud

 

Aglomerație mare de vizitatori la Dune de Pilat

 

Urcarea spre dune

 

Treptele sunt amenajare pentru ca impactul pe ecosistem să fie minim

 

Duna are 110 metri înălțime

 

De sus, priveliștile sunt grozave

 

Nisipul e adus de curenți dinspre Atlantic

 

 

Vederi superbe de la Dune de Pilat, fără alte comentarii

 

Înapoi spre centrul de vizitatori

 

Pe plajă câțiva kilometri mai la nord

 

Mai aveam ceva timp înainte de a reveni la aeroport…

 

… astfel că am oprit la Arcachon, o stațiune foarte cochetă la Atlantic

 

Pe plaja din Arcachon

 

 

A venit vremea plecării

 

Gata de îmbarcare cu Blue Air

 

Decolarea peste Bordeaux