La fel cum Islanda este faimoasă în Europa pentru atracțiile sale geotermale, dacă vorbim de emisfera sudică, singurul loc comparabil este Noua Zeelandă iar Rotorua este „capitala” termală a sa, faimoasă pentru vulcani noroioși, gheizere și centre balneare.

Rotorua se află în zona centrală a insulei de nord, pe malul lacului omonim. Lacul Rotorua este defapt un uriaș crater al unui vulcan stins. Regiunea este plină de cratere vulcanice și izvoare termale, cele mai faimoase dintre ele fiind Wai-o-Tapu și Whakarewaka.

Probabil că v-ați dat seama din numele enumerate deja, Rotorua este un important centru al populației băștinașe Maori, fiind unul din puținele orașe din Noua Zeelandă unde aceștia sunt majoritari. Astăzi, Rotorua este un important centru turistic în Noua Zeelandă și începe să devină faimos în lumea întreagă.

Eu am ajuns la Rotorua prima oară în 2017, dar nu am avut prea mult timp atunci, petrecând doar jumătate de zi în oraș la finalul unui tur când am vizitat Hobbiton.

https://crisgrig.wordpress.com/2017/11/25/calatorie-la-capatul-lumii-4-hobbiton-waitomo-si-rotorua-de-la-stapanul-inelelor-la-gheizere-si-lacuri-vulcanice/

 

Cu ocazia acestei a doua vizite în Noua Zeelandă, mi-am dorit să revăd Rotorua și să vizitez câteva locuri pe care le ratasem prima dată.

Am sosit la Rotorua după amiaza după un drum destul de lung cu mașina venind dinspre peninsula Coromandel. Drumul a fost destul de plictisitor (foarte atipic pentru NZ) astfel că imediat ce am sosit voiam să fac ceva să mă dezmorțesc.

Astfel, cum am sosit la Rotorua am oprit direct la Skyline, telegondola care duce sus pe deal, de unde se vede panorama peste lac.

 

La Skyline Rotorua sunt mai multe variante de bilete. Sus este un mini-parc de distracții iar eu am ales să adaug câteva coborâri cu sania la biletul de telegondolă.

 

Vederi cu Lacul Rotorua. Nu m-am prins care e faza cu „Rotovegas”….

 

Mai departe am mers direct la coada pentru sanie. Am luat echipamentul de protecție și direct la vale!

 

Săniile sunt pe roti și coboară la vale pe pante foarte abrupte. Ghidonul este pe post de frână și direcție. Există trasee de dificultăți diferite, iar cel „Avansat” e de-a dreptul periculos. Neozeelandezii sunt mari amatori de adrenalină…

 

Revenirea la punctul de plecare se face cu telescaunul

 

După câteva coborâri eram din nou plin de energie

 

La terasa de la restaurant, admirând priveliștea

 

După vreo două ore petrecute la Skyline am plecat cu telegondola înapoi la mașină.

 

Am mers apoi la cazare la Pohutu Lodge, un hotel bun aflat într-o locație excelentă, la doi pași de parcul geotermal Whakarewaka.

 

Am parcat fix în fața camerei. Mai departe se vede aburul din parcul Whakarewaka

 

Rezervasem un apartament peste noapte, dar am primit upgrade la un duplex… 2 dormitoare, living, 2 băi și grădină…. Nu că aș fi avut nevoie….

 

Mai târziu am mers în vizită la Te Puia, cel mai vizitat loc din oraș – casa marelui gheizer Pohutu

 

Intrarea la Te Puia este destul de costisitoare (50 de dolari NZ), dar nu puteam rata o vizită și de data asta.

 

La plimbare prin parcul termal

 

Piscinele cu aburi sunt folosite de poporul maori pentru gătit

 

Parcul este și un loc sfânt pentru localnici

 

Vedere peste lacul central. Câțiva copii făceau baie în apele calde

 

Pohutu este cel mai mare gheizer din emisfera sudică. Explodează aproximativ din oră în oră, iar jetul de apă poate atinge înălțimi de 30-40 de metri.

 

Am așteptat ceva până să prindem erupția. Într-un final apa s-a ridicat iar explozia a durat aproape 10 minute.

 

Pohutu încă mai arunca apă când am plecat de la Te Puia

 

Inclusiv apa curentă din Rotorua este termală. Aburul iese prin oraș din canale

 

Seara am mai dat o tură prin centru cu mașina

 

Eleganta primărie din oraș

 

La finalul zilei am mers la cumpărături la unul din hipermarketurile din centru

 

Ziua următoare aveam să părăsesc Noua Zeelandă. Zborul din Auckland era pe la 4 după amiaza, iar până la aeroport mai aveam de condus vreo 3 ore. Nu mai era mult timp de stat prin Rotorua și am zis că cel mai bun mod de a-l petrece ar fi o vizită la Polynesian Spa, cel mai faimos centru spa din oraș.

 

Biletul de intrare la Deluxe Pools (piscinele exterioare cu apă caldă), era vreo 40 NZD. Nu e ieftin, dar merită cu vârf și îndesat. Zona este superbă, piscinele termale fiind chiar pe malul lacului Rotorua.

 

Sunt multe piscine cu ape de temperaturi și compoziții diferite. Fiecare are diverse proprietăți medicale curative. A fost o relaxare chiar grozavă înainte de un zbor lung.

 

Pe la prânz am părăsit Rotorua în direcția Auckland

 

Pe drum am avut un soare splendid și am condus printr-o zonă verde, foarte pitorească. Am trecut și pe la Matamata unde este parcul Hobbiton și apoi pe autostrada A1 spre Auckland.

 

Am ajuns la aeroport la limită cât să prind zborul spre Tahiti. Aici se încheia prima parte din călătorie, în care mai mult revăzusem locuri (Paris, San Francisco, Noua Zeelandă). Ce urma mai departe era complet nou, locuri în care aveam să ajung pentru prima dată – destinații la care visasem de mult: Polinezia Franceză sau Insula Paștelui.