Cathedral Cove a fost una dintre principalele destinații unde am dorit să ajung în acest al doilea circuit prin Noua Zeelandă. Aceasta este considerată de mulți cea mai frumoasă plaja de pe insula de nord, iar imaginea cu celebra stâncă apare pe multe vederi și materiale turistice.

Cathedral Cove face parte din parcul natural Coromandel, din peninsula cu același nume, pe coasta estică a Noii Zeelande, o regiune destul de greu accesibilă.

Pentru a ajunge acolo am avut un drum destul de lung de parcurs tocmai de la nord de Auckland, din Paihia. Am povestit deja anterior peripețiile de pe drum și cum am stat blocat în trafic vineri după amiază prin Auckland. Într-un final am sosit seara târziu la cazarea din Whitianga, localitate aflată la câțiva kilometri de plajă.

 

Harta insulei de nord, cu denumiri în limba Maori

 

După o noapte ploioasă norii se ridicau la Whitianga. Înainte de a pleca spre plajă am dat o tură prin port și centrul orășelului.

 

Planul meu era să iau feribotul din portul Whitianga, de unde mai erau vreo 5 kilometri până la Hahei de unde începe poteca spre plajă. La fața locului am constatat că feribotul care traversa cei 100 de metri până pe malul celălalt era doar pentru pasageri. Cum nu voiam să las mașina acolo, am făcut cale întoarsă ocolind vreo 20 de kilometri pentru a ajunge la Hahei.

 

În apropiere de Hahei, am trecut pe lângă un alt loc turistic interesant – Hot Water Beach – unde am făcut un prim popas.

 

Hot Water Beach este un loc aparte. Este mai întâi o plajă foarte frumoasă, așa cum Noua Zeelandă are multe. Ce este special este că se află într-o zonă cu izvoare termale, iar unele dintre ele se află chiar la malul mării. Când marea se retrage, apar turiști cu lopeți care își sapă gropi în nisip pentru a ajunge la apele calde din subteran. Astfel, se poate sta cu picioarele în apă termală în timp ce valurile mării vin să te răcorească. Am prins marea la reflux, dar intrând în apă am putut simți zone cu nisip cald. Foarte interesantă senzația…

 

Mai departe la drum spre Hahei

 

Am parcat mașina aproape de Hahei Beach. Pentru a ajunge la Cathedral Cove sunt două variante: pe jos pe poteca de la malul mării (o oră de mers) sau cu autobuzul până unde se termină șoseaua și mai departe pe jos încă vreo jumătate de oră. Pentru că parcasem chiar în locul de unde începea poteca, iar peisajele erau tare frumoase, am preferat să o iau direct la pas.

 

Drumul este amenajat dar nu este tocmai ușor. Se începe de pe plajă, apoi se urcă abrupt printr-o junglă deasă, iar în ultima parte este o zonă ceva mai plată.

 

Nu am făcut chiar o oră până la Cathedral Cove așa cum indicau localnicii. Am mers la pas rapid și cred că am ajuns în mai puțin de 45 de minute.

 

Sosind la Cathedral Cove am descoperit un loc… WOW! Chiar atunci a ieșit și soarele dintre nori… Plaja cu nisip fin se află într-un mic golf împrejmuit de stânci. Pe ambele laturi sunt niște peșteri naturale care fac legătura cu golfurile vecine. „Catedrala” este cea din stânga, iar frumusețea stâncii te lasă fără cuvinte…

 

Cathedral Cove… fără alte comentarii

 

Peștera se poate traversa doar 1-2 ore pe zi când marea se retrage. Am ajuns fix în acel moment și astfel am putut vede priveliștea și de pe partea cealaltă.

 

După vreo două pe plajă și multe poze făcute am făcut cale întoarsă. Drumul a fost mai dificil la întoarcere pentru că soarele ardea puternic.

Trebuie spus că Noua Zeelandă (și în general sudul Pacificului) se află într-o zonă unde stratul de ozon din atmosferă este subțiat. Asta face ca soarele să ardă mult mai puternic decât la noi. Spre exemplu, am făcut drumeția la Cathedral Cove pe o temperatură de 27 de grade. Puterea soarelui se simțea însă ca într-o zi toridă de vară de la noi. Radiațiile solare sunt atât de puternice în Noua Zeelandă încât te poți „arde” de la soare chiar și într-o zi cu nor. Recomandarea localnicilor este: folosiți mult și des cremă solară.

 

Orice popas cu umbră de pe traseu a prins tare bine

 

Pentru că nu mai suportam căldura, am parcurs a doua jumătate din drum de data asta cu autobuzul.

 

Am fost lăsați în centrul Hahei, iar de acolo am continuat pe jos. Până la plajă am putut admira vilele elegante din localitate.

 

Înapoi în Hahei, am admirat și plaja din localitate care nu e deloc de lepădat. Nisipul este fin, alb, iar peisajul de vis. Cel mai frumos lucru la plajele din Noua Zeelandă este că sunt aproape pustii…

 

După ce am părăsit Hahei, am continuat drum spre sud, în direcția Tauranga

 

Prin Noua Zeelanda se pot întâlni sute de poduri cu o bandă. Prioritate are cine ajunge primul

 

Pe coastă am mai făcut un popas la Whangamata, stațiune la mare, unde se află o altă plajă faimoasă, lungă de 4 mile. Acolo am servit și masa, admirând priveliștile grozave.

 

Destinația finală a zilei era Rotorua, paradisul termal al Noii Zeelande. La Rotorua am petrecut ultima zi înainte de a plecat mai departe spre Polinezia…