Ocolul pământului în 2 săptămâni – Partea 3 – Din nou în Noua Zeelandă

După un zbor lung, obositor și plin de turbulențe am aterizat într-un final la Auckland. Eram pentru a doua oară în Noua Zeelandă și de data asta rămâneam pentru patru zile. Anterior petrecusem acolo un sejur lung și vizitasem deja cele mai importante locuri turistice atât de pe insula de nord cât și din sud.

Serialul primului traseu în Noua Zeelanda

Mi-am propus să vizitez și câteva locuri noi, de care nu avusesem timp în prima vizită. Am ales un circuit incluzând Bay of Islands, peninsula Coromandel și Rotorua, evitând complet capitala Auckland. Prima oprire era Paihia, o stațiune în Bay of Islands la 200 de kilometri nord de Auckland, astfel că mai aveam ceva de condus după sosirea la aeroport.

Lunga călătorie de la Paris nu se încheia așadar aici. Am închiriat o mașină pentru toată durata sejurului și după formalitățile de sosire am mers direct la biroul car rental. Înainte de a pleca la drum, am luat masa și am băut două cafele, să mă asigur că nu mă ia somnul pe drum, pentru că în ultimele 36 de ore de-abia ațipisem puțin pe cele două zboruri.

 

 

Înainte de a sosi în Noua Zeelandă văzusem știri despre ciclonul Oma care se îndrepta periculos spre insula de nord. Știam că țara se afla deja preventiv în stare de alertă iar armata punea diguri pe malurile nordice. Paihia, destinația mea, era tocmai spre capătul nordic. Când am sosit însă prognoza se schimbase. Oma se ciocnise cu un alt ciclon și își schimbase traiectoria mergând spre Australia. Astfel, în loc să am parte de 4 zile de vânt puternic și ploi torențiale, am dat de o vreme plăcută. Prima zi a fost nor, iar mai târziu am avut mult soare. A fost destul de cald, cu temperaturi de 20-25 de grade.

 

Prima parte din drum este autostradă pe vreo 80 de kilometri iar apoi este un drum modern care șerpuiește printre dealuri. Am făcut un popas pe malul oceanului la Orewa unde se termină drumul cu 2 benzi.

 

Drumul până la Paihia a durat în total 3 ore și ceva.

 

Am stat la un hotel într-o zonă verde de lângă Paihia, la doi pași de parcul natural Waitangi.

 

Senzația de a vedea un pat după aproape două zile de drum… priceless!

 

După putină odihnă și o baie lungă eram destul de fresh. N-ar fi fost o idee bună să dorm imediat ca să ma ajustez la fusul orar (era de-abia 4 după amiaza). Astfel, am pornit la plimbare prin Paihia.

 

La nici o sută de metri de metri de hotel era cascada Waitangi.

 

La cascadă am mers pe jos, dar mai departe până în oraș erau 3 kilometri și am luat mașina. Paihia este un mic port turistic renumit din două motive: de acolo se pleacă pe Bay of Islands – golful cu zeci de insule, iar celălalt are de-a face cu istoria statului – rezervația Waitangi este locul semnării acordului de pace care stă la baza Noii Zeelande. Acesta din urmă a fost transformat în muzeu numit Waitangi Treaty Grounds.

 

Tratatul de la Waitangi a fost semnat pe 6 Februarie 1840 între conducătorii militari britanici și căpeteniile triburilor băștinașe Maori. Acesta reprezintă practic documentul de formare a Noii Zeelande, iar 6 februarie este ziua națională.

Muzeul este amenajat într-o rezervație naturală, într-un cadru splendid pe malul oceanului. Un tur include accesul în parc, un tur cu ghid care prezintă istoria locului și un spectacol cu muzică și dans Maori.

 

Casa unde s-a semnat tratatul

 

La casa tradițională Maori, în așteptarea spectacolului

 

Ceremonia de întâmpinare

 

Imagini de la spectacol

 

Waitangi este într-un loc splendid, la malul Bay of Islands

 

La plecare, o oprire pe la magazinul de suveniruri

 

Seara am dat o tură prin Paihia. Am descoperit un orășel mic dar elegant, cu câteva hoteluri și restaurante cochete. Principalul business din Paihia sunt plimbările turistice pe Bay of Islands. Se poate face croaziere cu vaporul, cu bărci mai mici sau chiar zboruri cu elicopterul. Bay of Islands era principalul motiv pentru care am mers la Paihia. Chiar dacă vremea nu se anunța grozavă, am rezervat bilete pentru o croazieră a doua zi. După ce am luat cina la un restaurant pe plajă am mers la hotel și în sfârșit am dormit…

 

A doua zi aveam rezervată o croazieră Dolphin Cruise prin compania GreatSights, cea mai mare din Noua Zeelandă. Era vorba de o plimbare pe mare de 3 ore, cu opriri pe câteva insule și vederi cu delfinii din golf.

Mai multe informații despre croaziere aici: https://www.dolphincruises.co.nz/bay-of-islands-cruises

 

Plecare pe Bay of Islands

 

Harta golfului

 

O primă oprire în satul pescăresc Russell

 

Am făcut mai multe opriri pentru a vedea delfinii. Cred că am văzut câteva zeci făcând salturi spectaculoase peste valurile golfului.

 

 

Mai departe trebuia să mergem spre capătul nordic al golfului, unde se află Hole in the Rock, o insulă pitorească renumită. Căpitanul ne avertizase insistent dinainte de plecare că este furtună în larg, marea este agitată și cei cu rău de mare ar fi mai bine să reprogrameze. Din cei o sută și ceva de pasageri nu s-au dat jos decât vreo 5.

Prima parte din traseu a fost pe golful protejat de insulele exterioare unde valurile nu sunt cine știe ce. Mai departe, în larg erau mult mai puternice. Eu n-aveam nicio treabă, dar prin grupul mai mare de turiștii în vârstă au început să apară pungile de hârtie și grețurile. După ce aceștia s-au plâns a trebuit să facem cale întoarsă, chiar dacă mai aveam cel mult 5 minute până la insulă. Grupul acela a primit multe priviri încruntate de la ceilalți turiști.

 

Ne-am întors așadar spre Paihia

 

Vederi din Bay of Islands

 

Am oprit să luăm un domn care ducea la spital o pasăre rănită. Neozeelandezii au în general o mare drag și grijă pentru flora și fauna lor fiind unul dintre cele mai “eco” popoare pe care le-am întâlnit.

 

Un mare vapor de croazieră ancorat în golf.

 

Înapoi în portul din Paihia

 

Am avut parte de concert cu ukulele pe transferul spre hotel.

 

Nu am mai zăbovit mult la Paihia și după masă am plecat la drum. Următoarea destinație din Noua Zeelandă era destul de departe, la sud de Auckland. Mergeam spre peninsula Coromandel, vreo 350 de kilometri în total.

 

Drumurile din Noua Zeelandă sunt gratuite. Sunt 3 excepții, scurte porțiuni de autostradă care taie munții prin tuneluri și scurtează destul de mult timp. Una este la Orewa, nord de Auckland iar celelalte două sunt la sud lângă orașul Tauranga. Pentru acestea, taxa se poate plăti online. Am experimentat sistemul și mi s-a părut foarte simplu de folosit și rapid.

 

Planul nu a mers chiar atât de bine pentru că nu luasem în calcul că ajungeam la Auckland la ora 4 vineri după amiaza, când tot orașul pleacă spre destinații de weekend. Traversarea Auckland de la nord la sud pe autostradă a durat două ore și jumătate 🙁

 

Într-un final, la lăsarea nopții am sosit și la cazare. Am stat la un B&B în Whitianga, unul din micile porturi ale peninsulei Coromandel.

Ziua următoare, am mers în apropiere la Hahei pentru o drumeție splendidă spre probabil cea mai frumoasă plajă din Noua Zeelandă, Cathedral Cove.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.