Concediul combinat Grecia-Rusia cu plajă pe insula Creta și o tură prin marea metropolă care este Moscova ar putea părea o alegere ciudată, dar pentru noi a fost una din cele mai frumoase vacanțe. După 6 zile la plajă în Creta deja ne cam plictisisem (recunosc, mai mult eu) iar schimbarea cu o capitală unde sunt o grămadă de lucruri de făcut a prins foarte bine. Ne-am simțit grozav la Moscova, iar orașul a devenit între timp unul din preferatele noastre.

Am stat 4 zile iar dacă am putea schimba acum am fi stat mai mult. Sunt foarte multe lucruri de făcut și locuri de vizitat la Moscova iar în august când vremea e ideală este aglomerat peste tot, așa că n-am reușit nici pe departe să facem tot ce ne-am propus. Dar ne-a plăcut mult în prima noastră vizită la ruși…

Înainte de toate vreau să încep cu niște detalii logistice. Am povestit deja că am găsit un tarif bun pentru zboruri și asta ne-a făcut să alegem Rusia. Din Creta, sunt o grămadă de avioane care zboară la Moscova (în special pentru turiștii rusi care merg în vacanță în Grecia) și așa am putut găsi bilete pe alese (am dat doar 80 de euro pentru Heraklion – Domodedovo la compania greacă Aegean) iar la București am revenit cu zborul direct Aeroflot care a fost și el rezonabil ca preț.

Principalul motiv pentru care nu am ajuns mai demult în Rusia este dificultatea de a obține viza. Procesul s-a mai simplificat recent, în sensul că se obține mai rapid acum, dar este în continuare costisitor și sunt niște bani care se plătesc total aiurea.

Mai întâi este nevoie de o invitație. Se poate obține contra cost de la hotel sau de la diversele agenții online care oferă acest serviciu. Noi am luat-o de pe iVisa.ru unde am plătit 20 de dolari și am primit documentele pe mail imediat. În aplicație se completează datele călătoriei și locația cazării – asta înseamnă că rezervările de hotel și zbor trebuie să fie deja ferme în momentul aplicării.

Mai departe, trebuie făcută o programare. Sunt două variante disponibile – programare la ambasada Rusiei direct sau la VFS Global, o firmă care intermediază viza. Noi nu am avut de ales, pentru că în iunie la momentul aplicării, ambasada avea slot-uri disponibile tocmai prin luna septembrie. Am mers așadar la VFS, care au sediul undeva pe la Aviatorilor.

Am completat mai întâi un formular online pe visa.kdmid.ru, selectând VFS ca loc de depunere a actelor și am mers acolo cu dosarul pregătit. Avantajul VFS este că faci un singur drum și se ocupă ei de tot. Dezavantajul este că se mai plătește un comision suplimentar pentru intermediere (25 de euro). Nu mai pun că la VFS ni s-a spus că pozele care le aveam nu erau bune, că formularul online are nu știu ce greșeli (de fapt era ok, dar n-am mai stat de discuții) și am ajuns la un cost total de vreo 100 de euro cu totul – invitație, comisioane și taxa de viză efectivă. Partea bună e că a durat 10 minute iar o săptămână mai târziu am putut ridica pașapoartele cu viza. Mai menționez că viza este valabilă pentru o singură intrare.

În fine, am rezolvat-o și pe asta și eram pregătiți de prima vizită în Rusia.

 

Pentru această primă parte despre Moscova, o să mă rezum să vă spun despre primele impresii din oraș, despre impresionantul metrou moscovit supranumit „Muzeul subteran” și despre o excursie pe care am făcut-o la Sergiyev Posad la 80 de kilometri de capitală.

Am plecat din Creta pe 15 august. Zborul Aegean spre Domodedovo (aeroportul din sudul Moscovei, al doilea ca mărime) a durat 3 ore și jumătate. A fost draguț că am survolat Constanta fix seara de Ziua Marinei astfel că am putut admira spectacolul de artificii de la fereastra avionului. Mai târziu după miezul nopții am aterizat la Moscova. Controlul pașapoartelor a mers rapid iar în zece minute eram deja afară. Aeroportul Domodedovo ni s-a părut mare și modern la prima vedere, dar nu am zăbovit prea mult pentru că eram deja așteptați de șoferul de la hotel.

Încă din mașina de la aeroport am fost impresionat de infrastructura din jurul Moscovei. Autostrăzi cu 4,6 sau chiar 8 benzi pe alocuri, pasaje subterane și poduri suspendate, stații de taxare electronice și benzinării și locuri de parcare moderne. Mă refer în principal la șoseaua MKAD, al doilea din cele 3 inele de centură ale Moscovei. La capitolul infrastructură Moscova se compară cu orice oraș important din Europa, mai ales după campionatul mondial de fotbal în pregătirea căruia s-au făcut investiții masive. Sigur, traficul este foarte aglomerat, dar asta se datorează populației uriașe (12 milioane de locuitori) și numărului enorm de mașini care tranzitează orașul.

Pentru cazare am ales complexul Izmailovo. Acolo sunt 6 hoteluri mari de 15-20 de etaje (numite conform alfabetului grecesc Alpha, Beta, Delta, Gamma…), vreo 10 restaurante, săli de spectacol și de conferință și un mic mall cu magazine și diverse servicii. Recomand Izmailovo ca cea mai bună opțiune de cazare din Moscova. Condițiile la 4 stele sunt excelente, iar prețul e un chilipir. Noi am plătit 35 de euro pe noapte! Ca și minus, locația nu este tocmai centrală, dar metroul este la 2 pași și în 20 de minute se poate ajunge direct în centrul Moscovei.

 

Complexul de hoteluri Izmailovo

 

Vedere spre Moscova din camera de hotel

 

Lângă hotel este Izmailovo Kremlin, un complex cultural cu clădiri din lemn colorate desprinse parcă din povești. Acest al doilea Kremlin al Moscovei se poate vizita și include o grămadă de atracții.

 

Izmailovo Kremlin adăpostește un palat specific stilului tradițional rusesc, mai multe muzee interesante (muzeul Vodcăi, muzeul pâinii sau cel al basmelor rusești), o mare biserică veche din lemn dar și un restaurant și o cafenea.

 

Alături este piața „Vernisaj” cunoscut și ca Moscow Flea Market. Acesta este cel mai interesant bazar din capitală și locul unde se poate găsi orice fel de suvenir: statuete matroshka, haine și căciuli de blană, obiecte artizanale din lemn sau ceramică sau costume populare. Toate la cele mai bune prețuri, iar dacă vă pricepeți la negociat puteți obține chiar și chilipiruri.

 

Poate părea greu de crezut dar una dintre cele mai mari atracții turistice din Moscova este metroul. Din punctul meu de vedere este alături de Kremlin și Piața Roșie printre locurile care nu trebuie ratate. Ce este atât de interesant la metrou? Ei bine, stațiile arată fantastic de frumos. Sunt mari, spațioase decorate cu tablouri, candelabre, sculpturi sau mozaicuri. Nicio stație nu seamănă cu alta, iar câteva dintre ele sunt uluitoare. Fără exagerare câteva stații de metrou din Moscova sunt mai interesante decât multe muzee importante ale lumii.

Metroul moscovit este construit foarte adânc sub pământ, putând servi și cu scop de buncăr. Pentru a intra se coboară pe scări rulante foarte lungi. Decorurile din stații, holuri și chiar de pe culoare iți iau ochii și fac drumul mai plăcut. Probabil nu e cazul pentru localnicii care trec pe acolo zi de zi, dar noi am fost impresionați la fiecare oprire cu metroul pe parcursul celor 3 zile la Moscova.

10 dintre stații sunt considerate cele mai deosebite, precum în imaginea de mai jos. Există o grămadă de tururi cu ghid care fac „Moscow Metro tour” zi de zi. Pentru a le vedea măcar pe cele 10, sunt necesare minim 4 ore.

 

 

Prima zi la Moscova, vremea nu era chiar grozavă – cerul mohorât și stătea să plouă, astfel că cea mai bună alegere pentru noi a fost să începem chiar cu turul metroului. Am mers pe cont propriu respectând harta de mai sus. Am cumpărat un card reîncărcabil Troika care se poate alimenta la automate cu orice sumă de bani. O călătorie costă 50 de ruble (aproximativ 3 lei) dar dacă se cumpără mai multe – 10, 20 sau 40 de călătorii, prețul scade aproape la jumătate. Noi ne-am luat de la început 20 de călătorii ca să nu avem nevoie de reîncărcare și am pornit în tur.

 

Hotelul nostru din Izmailovo era lângă stația Partizanskaya, pe linia albastră care merge direct spre centru.

 

Prima oprire – stația Kievskaya

 

Stația Belorusskaya

 

O stație cu aspect mai modern – Mayakovskaya

 

Scările rulante până la suprafață sunt foarte lungi. Unele stații sunt la jumătate de kilometru adâncime

 

Arbatskaya

 

Stația centrală de lângă Kremlin: Ploschad Revolyutsii

Elektrozavodskaya

 

Teatralnaya

 

… și cea mai frumoasă dintre toate: Kosmolskaya

 

Voi lăsa celelalte locuri interesante din Moscova pentru un alt articol – sunt pur și simplu prea multe. Aici, cum am spus, o să mai scriu despre Sergiyev Posad – singurul loc din afara capitalei pe care l-am vizitat în Rusia.

Există un tur principal pentru turiștii care vor să iasă din Moscova numit „Inelul de Aur al Rusiei”. Acest circuit durează 4-5 zile și include orașe foarte importante pentru istoria țării, toate aflate pe o rază de 2-300 de kilometri de Moscova. Ar fi vorba aici de localitățile Yaroslavl, Vladimir, Suzdal, Rostov Velikiy și Sergiyev Posad. Toate sunt locuri mult mai liniștite decât aglomerata Moscova unde se pot vizita mănăstiri și palate istorice datând în special din perioada Țaristă.

Noi nu aveam mai multe zile și nici timp să facem turul întreg, astfel că am ales un singur loc dintre acestea să-l vizităm: pe cel mai apropiat – Sergiyev Posad aflat la 80 de kilometri de Moscova. Acolo se află Trinity Lavra, una din ele mai mari și mai importante mănăstiri ale Rusiei.

Cel mai rapid mod de a ajunge acolo este cu trenul. Moscova are multe gări, iar cea pentru Sergiyev Posad se află în nordul orașului. Am luat metroul până la stația Kosmolskaya iar de acolo am mers la gara Yaroslavsky. Sunt 3 gări diferite în acea zonă și nu ne-a fost ușor s-o găsim pe cea bună. Nici cu bilete nu ne-a fost prea ușor pentru că nimeni de la ghișee nu vorbea o boabă de engleză dar într-un final ne-am luat biletul de tren după ce am aprofundat limbajul semnelor. Costul: aproximativ 1300 de ruble dus-întors (vreo 80 de lei).

 

 

Trenul spre S.Posad era unul local și nu era nici confortabil nici foarte rapid. Am parcurs drumul într-o oră și jumătate într-o înghesuială de nedescris. Trenul mergea printr-o zonă rurală și fiind vineri, oamenii se întorceau la sate. Unii din ei erau beți iar pe tren era o gălăgie deranjantă.

 

După aproape 90 de minute de chin am sosit la gara din Sergiyev Posad. Până la marea mănăstire am mai avut de mers pe jos vreo 15 minute.

 

Marele complex bisericesc este impresionant de la prima vedere. Sunt vreo câteva zeci biserici și clădiri, toate colorate frumos, cu turle de aur și decoruri specific stilului rusesc.

 

Intrarea în complex este liberă dar sunt niște reguli de ținută destul de stricte care trebuie respectate – la fel ca la noi dar în plus femeile trebuie să aibă capul acoperit.

 

Am vizitat mai întâi muzeul mănăstirii

 

Imagini cu bisericile de la Trinity Lavra, fără alte comentarii.

 

Gata de plecare. Ne-a luat vreo două ore să vizităm tot complexul

 

Monumente din apropiere care celebrează istoria locului sau comemorează războaiele trecute.

 

Până să revenim la gara am mai trecut pe la magazinele de suveniruri și pe la un restaurant din apropiere.

 

Mai târziu am revenit cu același tren la Moscova, doar că la întoarcere nu a mai fost la fel de aglomerat. A fost singura noastră ieșire; următoarele două zile le-am petrecut vizitând orașul și nenumăratele sale atracții.