După cinci zile petrecute în stațiunea Rethymno, am schimbat cazarea și ne-am mutat cu hotelul la Kissamos, tocmai la capătul vestic al Cretei. Voiam să explorăm și partea aceasta a insulei, unde se spune că se află cele mai frumoase plaje ale Greciei, iar un tur era mult mai ușor de făcut având baza chiar acolo.

Ultimele două zile în Creta am vizitat cele două plaje faimoase ale insulei, Balos și Elafonissi, ne-am relaxat în eleganta stațiune Kissamos, iar la final ne-am îndreptat spre aeroport, nu înainte de a face o oprire în capitala insulei, Heraklion și la palatul din Knossos. Despre toate acestea o să vă spun mai departe.

 

Harta insulei Creta. Aproape toate orașele și stațiunile turistice sunt pe coasta nordică, de la est la vest: Agios Nikolaos, Hersonissos, capitala Heraklion, Rethymno (unde am stat cea mai mare parte din concediu), Chania și Kissamos (unde am petrecut ultimele zile în Creta).

 

Ne-am decazat dimineața și am pornit la drum spre vest în direcția Kissamos. De la Rethymno sunt 100 de kilometri iar drumul a durat o oră și un sfert, ținând cont că am trecut și pe 2 bucăți de drum expres cu 4 benzi.

 

Am sosit pe la 10 la hotelul din Kissamos când era prea devreme să ne cazăm. Acolo ne-a întâmpinat o recepționeră româncă, foarte drăguță care ne-a dat mai multe sfaturi despre ce am putea face mai întâi. Am decis să mergem la Balos după ce ne-am asigurat de starea drumului până acolo.

 

Balos este plaja aceea care apare în cele mai multe vederi cu Creta. O limbă de nisip alb înconjurată de o lagună turcoaz splendidă. La Balos nu se ajunge ușor. Se pot face croaziere de o zi cu plecare din Kissamos, ce includ și o oprire pe insula piraților, Gramavousa și un tur al golfului. Noi nu aveam timp (și nici chef) de o croazieră și am fi preferat să mergem cu mașina.

Problema este drumul prost, neasfaltat pe ultimii 7 kilometri care dacă m-as fi luat după review-urile online ar fi fost imposibil de parcurs fără o mașină 4X4. Noi aveam un mic Kia Picanto, în niciun caz o mașină de teren. Mai mult, asigurările la rent-a-car în Creta nu sunt valabile pe drumurile neasfaltate, astfel dacă pățeam ceva acolo aveam de plătit bani buni. Clar era un risc asumat, dar după informațiile de la fața locului nu părea așa rău.

Am plecat așadar la drum. 8 kilometri la vest de Kissamos am mers pe asfalt până la intrarea în parcul natural. Acolo am plătit la barieră o taxă de intrare iar mai departe a început drumul de pământ. Am văzut că nu era prea rău iar când am mai văzut și multe alte mașini mici care se încumetau și ele pe traseu, ne-am liniștit.

 

Am făcut în total cam jumătate de oră până aproape de Balos. Când mai aveam încă kilometru au apărut mașinile parcate la marginea șoselei. Nu am oprit ci am continuat până la parcarea mare unde mai erau încă locuri disponibile la ora prânzului.

 

De la parcare la plajă se mai merge pe jos vreo 40 de minute. Noi am luat-o la picior, dar drumul se poate parcurge și cu măgarii.

 

După vreo 15 minute de mers se ajunge la „View point”, locul de unde se vede plaja Balos în toată splendoarea sa.

 

Vederi cu Balos Beach

 

Nu am coborât până jos la plajă și ne-am mulțumit să admirăm priveliștea splendidă. Am avut două motive: unul, era destul de mult de coborât pe scările abrupte iar noi încă aveam febră musculară de la drumeție în Samaria, iar doi, era ora prânzului și temperatura se apropia de 40 de grade. Nu se putea sta la plajă pe căldura aceea. Așadar, o sută de poze mai târziu, am revenit la parcare și am făcut drumul de întoarcere. Ne-am decis să mergem la plajă mai pe seară în altă parte.

 

Popas pe drum pentru a cumpăra suveniruri tradiționale – miere și rachiu.

 

Înainte de ieșirea la drumul principal am mai oprit la plaja Mouri Lakos

 

Revenind la Kissamos ne-am cazat la hotel și apoi am mers la un restaurant din apropiere. M-au fascinat florile din sat. Toate casele erau decorat cu garduri încărcate de leandrii și bougainvile infloriți.

 

Am luat masa la o terasă splendidă pe malul mării la doi pași de Kissamos Beach.

 

Mai târziu, după amiază, am plecat cu mașina spre Elafonissi, cealaltă plajă faimoasă din Creta, tocmai în extremitatea vestică a insulei.

 

După o oră de condus pe un drum de munte, trecând prin mai multe sate pitorești și un peisaj montan splendid am sosit la Elafonissi. Am ajuns pe la 4 după amiaza și am avut mai multe avantaje: în primul rând temperatura devenise suportabilă, nu am prins trafic (poate fi foarte aglomerat mai ales dimineața când ajung acolo majoritatea turiștilor) și mai mult am găsit locuri de parcare la discreție (pentru că cei veniți dimineața începuseră deja să plece).

 

Ne-am instalat în mijlocul plajei foarte aproape de apă și am mers repede în mare să ne răcorim.

 

Elafonissi a fost votată recent de turiști ca fiind cea mai frumoasă plajă din Europa. Este într-adevăr uluitor de frumoasă. Nisipul este foarte fin, iar apa este mai rece (chiar și în august) și plină de pești. La fel ca la Balos, o limbă de nisip face legătura cu o mică insulă aflată în centrul golfului. Elafonissi are însă un plus: nisipul roz. Sunt diverse momente ale zilei când sub lumina soarelui toată plaja se vede roz, iar imaginea e splendidă.

 

Vederi de la Elafonissi

 

Am rămas pe plajă până la apusul soarelui. Dacă nu se răcorea nici nu cred că am mai fi plecat mult timp

 

La drum înapoi spre hotel

 

Ultima zi în Creta ne-am relaxat prin Kissamos. Am rămas la hotel la piscină iar mai apoi am făcut o baie în mare pe plaja din stațiune.

 

Plaja Kissamos

 

După amiază am plecat la drum spre Heraklion unde seara urma să zburăm spre Moscova.

 

După 3 ore am sosit la Heraklion

 

Pentru că mai aveam timp arhisuficient până seara am mai făcut un ocol către Knossos, la 5 kilometri de Heraklion. Acolo se află ruinele palatului Minos sau locul unde conform legendei trăia minotaurul. Complexul arheologic este extraordinar de bine conservat, excavările aducând la lumină un întreg oraș. Palatul datează din mileniul 2 i.e.n iar Knossos este supranumit cel mai vechi oraș al Europei.

 

După ce am trecut printr-un mic bazar cu magazine de suveniruri și restaurante am ajuns la intrarea la complexul arheologic. Biletul este destul de scump pentru Grecia, 15 euro, dar situl este impresionant, bine amenajat și merită vizitat.

 

După ce am vizitat Knossos, am mai dat o tură prin centrul Heraklion, cel mai mare oraș din Creta.

 

La magazinele de suveniruri din Heraklion am găsit cele mai mici prețuri din Creta. De acolo am făcut ultimele cumpărături pentru acasă.

 

Ne-am plimbat pe bulevardul pietonal până am ajuns în portul turistic. Acolo, dincolo de bărcile pescărești multicolore, se află cetatea Koules, simbolul orașului.

 

Mai târziu am sosit la aeroportul Heraklion, aflat la doar 5 kilometri de oraș. Am lăsat mașina în parcarea aeroportului și cheile la angajații parcării, așa cum discutasem cu cei de la car rental.

 

Am decolat pe la 9 seara în direcția Moscova. Urma a doua parte a concediului, una foarte diferită, într-una din marile metropole ale lumii, pe care aveam să o vedem pentru prima dată. Rusia, venim!