Se spune despre marile orașe americane că o dată ce ai vizitat unul le-ai văzut pe toate și pot confirma că asta e valabil pentru multe, dar nu și pentru metropola din nordul Californiei, una aparte pentru State. San Francisco este una din cele mai interesante destinații turistice din SUA dar și ale lumii.

Este un oraș modern, cosmopolit, cu o populație și o cultură deosebită. Nivelul de trai este printre cele mai ridicate din America și implicit este un loc scump. Bogăția se datorează zecilor de mari companii care au sediul în oraș, multe din ele foste startup-uri din Silicon Valley. Orașul este renumit pentru cele 7 coline ale sale pe care circulă tramvaiele în mare viteză, pentru zona portuară pitorească de la malul golfului sau pentru podurile sale cufundate de ceață. San Francisco are multe parcuri, zone cu terase sau promenade la malul apei unde vizitatorii se pot bucura de vremea plăcută care nu se schimbă prea mult tot timpul anului.

San Francisco se află pe o peninsulă între golful omonim și Oceanul Pacific. Suprafața orașului propriu-zis este redusă iar populația nu depășește 1 milion de locuitori. Multe alte milioane trăiesc la sud în suburbii și multi alții fac naveta dinspre orașele mari din apropiere, San Jose sau Oakland.

Am fost la San Francisco cu munca pentru câteva zile în care am avut un program plin dar în ziua plecării înapoi spre casă am apucat să petrec câteva ore prin centrul orașului și am trecut pe la câteva dintre atracțiile turistice principale.

În puținul timp pe care l-am petrecut acolo am putut vedea Fisherman’s Wharf – zona portuară, Golden Gate Bridge – podul simbol al orașului sau centrul vechi cu ale sale străzi în pantă. Cea mai frumoasă amintire rămâne turul cu vaporul făcut pe insula Alcatraz.

Pentru început am mers în centrul vechi, locul ideal pentru plimbare din nordul orașului. „Vechi” este puțin mult spus pentru că nu prea există care au mai mult de 100 de ani. San Francisco a fost distrus integral de un incendiu la începutul secolului trecut, după care totul s-a reconstruit de la zero. Casele din zona Pacific Heights sunt de o frumusețe și eleganță unică. Vorbim aici de unele din cele mai scumpe proprietăți de lux din lume.

Pe străzile în pantă circulă tramvaiele pline la refuz cu localnici dar și cu turiști care vor să încerce experienta. După o scurtă plimbare cu tramvaiul am ajuns la Lombard Street. Aceasta este o alee celebră cu viraje abrupte care șerpuiesc de pe Russian Hill până spre mare. Aleea este decorată cu flori și o este plăcere de coborât pe jos sau la volan. Nu departe se află Downtown Financial District – zona cu zgârie-nori moderni care creează un contrast puternic între vile de lux și turnurile sale de sticlă.

Am mers apoi până la malul oceanului pentru a vedea de aproape poate cel mai recunoscut loc din San Francisco, Golden Gate Bridge, podul care leagă peninsula de zona de nord a Californiei. Podul suspendat de metal de culoare roșie este supranumit cel mai fotografiat pod din lume.

Ultima oprire a fost la Fisherman’s Wharf. Aceasta este zona portuară centrală unde vechiul port naval a fost transformat în promenadă turistică cu mall-uri, restaurante și terase. Aceasta este zona preferată de localnici pentru o alergare matinală sau pentru o ieșire seara.

De acolo urma să plec într-o mini croazieră spre insula Alcatraz. Rezervasem deja turul în avans online (pentru că biletele se epuizează cu mult timp înainte). Ne-am îmbarcat de la Pier 33 și am început navigarea pe San Francisco Bay de unde se văd cele mai frumoase priveliști ale orașului. După 30 de minute am debarcat pe insula numită de localnici „The Rock”.

Alcatraz este faimoasă în SUA ca locul închisorii de maximă securitate unde la jumătatea secolului trecut erau duși cei mai periculoși pușcăriași ai Americii. Locul fiind pe o insulă izolată, departe de țărm în mijlocul apelor agitate era considerat ca imposibil de evadat. Închisoare a fost închisă în 1963 iar astăzi este un muzeu vizitat anual de sute de mii de turiști.

Am avut ghid de-a lungul turului și am aflat o mulțime de informații despre istoria locului. Am vizitat zona de detenție, celulele solitare, curtea închisorii dar și celule unde au stat deținuți faimoși, precum cea a lui Al Capone. După închisoare, am vizitat și restul insulei care astăzi a devenit un adevărat sanctuar pentru păsări și plante rare. Fauna și flora sunt unice dar la fel de frumoase sunt vederile către San Francisco și Golden Gate. La finalul celor două ore am revenit la vapor și apoi în oraș.

După amiaza urma pentru mine zborul lung spre casă, astfel că atât am putut vizita în oraș. San Francisco mi-a lăsat o impresie deosebită și îl consider unul din cele mai frumoase orașe din State. Mi-am promis cândva că o să revin pentru a petrece mai mult timp.

 

 

Sosind cu Boeing 747 după un zbor de 12 ore de la Amsterdam

 

Am închiriat cea mai mică și roșie mașină din State

 

Pe autostradă spre oraș

 

Downtown are un aer ceva mai european

 

San Francisco este așezat pe mai multe coline, iar centrul vechi este „în pantă”

 

Tramvaiele vechi sunt în sine o atracție turistică

 

Panorama spre Colt Tower

 

Lombard Street, strada ce șerpuiește printre flori

  

 

Conducând pe malul San Francisco Bay

 

Probabil cel mai faimos simbol al orașului rămâne podul Golden Gate

 

 

Fisherman’s Wharf, zona turistică din port

 

 

Vederi de pe ponton

 

Mai târziu am am pornit în croazieră…

 

Spre insula Alcatraz

 

Vederi cu orașul de pe mare

 

Sosirea pe insula-pușcărie

 

Turul închisorii

 

Deținuți faimoși din trecut

 

Celula lui Al Capone

 

Curtea închisorii

 

La plimbare pe insulă

 

Pe Alcatraz se pot vedea multe specii de păsări dar și flori rare

 

Fauna și flora pe Alcatraz

 

 

Pe mare înapoi spre oraș

 

 

Spre aeroport