Vara trecută am mai adăugat o nouă țară pe lista celor vizitate, trecând astfel pragul de 80 în total. Este vorba despre una foarte apropiată de noi – Georgia, stat aflat la “o aruncătură de băț”, pe malul opus al Mării Negre. Dacă până acum ceva timp era mai complicat să ajungem acolo (nu erau zboruri direct și cele cu escală durau și costau destul de mult), în iulie anul trecut Wizz Air a lansat ruta București – Kutaisi. Am putut astfel ajunge în Georgia în două ore iar pe bilete am dat 100 de lei dus-întors.
Am ajuns la Kutaisi cu unul dintre primele zboruri directe de la Wizz în luna iulie. Zborul a fost lin și am ajuns la timp pe aeroportul mic dar cochet numit David the Builder. Controlul vamal a fost rapid, chiar am primit o sticlă de vin cadou de bun-venit de la vameși iar apoi am ieșit afară. M-a izbit imediat căldura și umezeala puternică. Erau 30 de grade dar se simțea mult mai cald. De altfel, zona centrală a Georgiei (câmpia din jurul Kutaisi) beneficiază de un climat sub-tropical aparte cu multe precipitații, umezeală și căldura peste media zonei.
Kutaisi este al treilea oraș ca mărime al Georgiei cu o populație de peste 150 de mii de locuitori. Orașul este un centru economic și politic important fiind și sediul parlamentului georgian din 2012. Restul sediilor guvernamentale sunt în capitala Tbilisi aflată la peste 200 de kilometri la sud-est. Kutaisi a fost capitala regatului Georgiei între secolele 11 și 13. Din punct de vedere turistic împrejurimile sale au multe de oferit – începând cu mănăstiri creștine, peșteri și canioane și zona montană din apropiere.
Am stat la Kutaisi la un hotel în centru iar proprietarul ne-a preluat de la aeroport împreună cu câțiva alți români sosiți și ei cu același zbor. Am plătit un preț ridicol pe noapte – doar 45 de lari (aproximativ 15 euro) pentru o cameră. De altfel, Georgia este una dintre cele mai ieftine țări pe care le-am vizitat în ultimul timp.
Nu am petrecut decât o zi la Kutaisi înainte de a pleca mai departe spre Tbilisi. Am organizat ziua destul de bine astfel încât am reușit să vizităm cele mai multe locuri turistice din zonă. Astfel, am luat un tur cu ghid de jumătate de zi care include opriri la câteva din mănăstirile și peșterile din jurul orașului. Pentru tur am plătit doar 10 euro incluzând aici intrările la atracții și masa de prânz. La ora plecării dimineața a sosit microbuzul la hotel și am plecat în tur. Era o zi mohorâtă cu nor dar poate că a fost mai bine așa pentru că oricum era foarte cald.
Am oprit prima dată după vreo jumătate de oră la mănăstirea Motsaminda, o mică biserică cocoțată pe o stâncă într-un cadru natural foarte frumos. Acolo am întâlnit pentru prima dată palmierii printre pădurile de foioase, o vedere normală în regiunea Kutaisi, unde nu numai clima dar și vegetația este unică. Am prins slujba la Motsaminda și am descoperit că obiceiurile bisericești georgiene sunt cam aceleași cu ale noastre. Preoții au niște straie mai colorate, lumânările se aprind înăuntrul bisericii dar în rest e cam la fel.
Următoarea vizită a fost la Mănăstirea Gelati. Aceasta este considerată cea mai importantă mănăstire a Georgiei și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica veche a fost construită în jurul anului 1106 de către regele David al 4-lea, supranumit “Constructorul”. El este considerat popular cel mai de succes conducător din istoria Georgiei iar pe vremea lui regatul acoperea tot Caucazul de la Marea Neagră până la Caspică. David the Builder a lăsat și mult construcții în urmă, cele mai multe din ele fiind mănăstiri. Gelati este cea mai cunoscută dintre acestea și este locul unde se află mormântul regelui. Arhitectura specifică bisericilor ortodoxe include elemente armene și bizantine. Exteriorul este din piatră, de obicei mai simplu, iar interiorul este complet vopsit cu icoane. Multe dintre aceste picturi s-au păstrat bine la Gelati chiar și după aproape un mileniu.
Am revenit apoi în Kutaisi unde am urcat cu microbuzul până în vârful dealului central. Acolo se află catedrala Bagrati un alt monument de patrimoniu UNESCO, o construcție și mai veche datând în anul 1003 și construită de regele Bagrat al 3-lea. Catedrala a fost parțial distrusă de otomani în secolul 17 fiind complet renovată abia în anii 90 după independența Georgiei. De pe pajiștea din fata catedralei se vede cea mai bună priveliște peste orașul Kutaisi. Acolo am dat peste un grup de muzică tradițională și așezați pe iarbă am putut admira vederea sub acordurile muzicale.
La finalul unei dimineți cu multe opriri la biserici, am părăsit din nou Kutaisi înspre nord. Am vizitat în continuare Sataplia – un parc natural care include și o peșteră renumită pentru că acolo s-au descoperit urme preistorice și o mulțime de schelete și urme de dinozaur. Am făcut mai întâi o drumeție prin pădure trecând prin Dinosaur Park unde se regăsesc mai multe statui cu dinozauri și pe la platforma de observație cu podea de sticlă de unde se poate vedea valea și rezervația naturală din jur. Peștera nu este foarte lungă (sub 1 kilometru) dar prezintă câteva formațiuni unice precum o stalagmită în formă de inimă, toate fiind luminate colorat. Tot turul pe jos a durat o oră și jumătate,
După masa de prânz servită la un restaurant tradițional am sosit la ultima oprire a zilei, peștera Prometheus. Aceasta a fost descoperită abia in 1984 si este un complex fascinant de stalactite, stalagmite și râuri subterane. Peștera are aproape zece kilometri lungime iar partea care se vizitează are 1100 de metri. De la centrul turistic modern am coborât printr-o pădure deasă de ferigi până la intrarea în peșteră. Pe traseul de jumătate de oră am văzut câteva camere și formațiuni fascinante iar la finalul plimbării am făcut un tur cu barca pe râul subteran.
După Prometheus am revenit la hotelul din Kutaisi. Restul timpului prin oraș am mai vizitat la pas câteva locuri interesante precum fântâna Colchis din centru sau parlamentul Georgiei și în rest am stat pe la terase unde am mâncat foarte bine. V-am spus deja că Georgia este o țară foarte ieftină. Vă dau niște exemple de prețuri ca să vă faceți o idee, menționând că 2 lari (GEL) înseamnă aproximativ 3 lei românești. La magazin un croissant este 1 lari, un suc la cutie 1,5 sau un pachet de țigări 5-6 lari. La restaurant, o bere este 4 lari, o sticlă de vin georgian 20 de lari iar un fel principal rar trece de 15 de lari. Practic cel mai deosebit restaurant din Kutaisi e comparabil la prețuri cu o cantină din București.
Gastronomia georgiană are influente turcești și rusești dar și câteva feluri foarte deosebite. Se găsesc peste tot kebaburi, frigărui și ciorbe, dar nu trebuie ratate felurile specific georgiene precum Khinkali (un fel de pelmeni mari umpluți cu carne și bulion; se servesc minim 5 și au un mod special de consum), Badirjani (un aperitiv delicios cu vinete prăjite și nucă), Lobio (un fel de supă cu fasole și ceapă) și nu în ultimul rând Khachapuri, probabil cel mai faimos fel de mâncare din Georgia. Khachapuri vine în zeci de varietăți și l-aș putea denumi ca “pateul dus la rang de artă culinară”. Există o mulțime de varietăți cu brânză, cașcaval, carne sau fasole și foarte multe feluri de servire. Pentru mai multe detalii puteți citi AICI. De la merdeneaua de pe stradă până la pateul imens stil pizza servit pe post de pâine, georgienii nu au o masă fără khachapuri. Deserturile sunt delicioase și nu trebuie ratat vinul georgian, renumit în spațiul ex-sovietic și nu numai.
Pot să vă mai spun multe cultura și tradițiile din Georgia dar mai păstrez informațiile și pentru articole următoare care vor fi dedicate capitalei Tbilisi și împrejurimilor sale.
Aterizarea la Kutaisi
Aeroportul David the Builder – mic și cochet
Am stat la un hotel central din oraș. Vederea de la balcon
Piața centrală
Fântâna Colchis
Apar mall-urile moderne și prin Georgia
De la piața alimentară
Nuci și alune caramelizate pe băț
Kutaisi Half Day tour: prima oprire mănăstirea Motsameta
Regiunea Kutaisi are o climă specială, astfel că se pot întâlni și palmieri prin pădure
Vedere peste vale
Interiorul bisericii
Preotul se pregătea de slujbă
Următoare oprire: Mănăstirea Gelati
Este cea mai importantă biserică a Georgiei
Complexul include mai multe clădiri vechi
Interiorul bisericilor
La plimbare prin complex
Biserica veche
Am revenit apoi la Kutaisi pentru a vizita catedrala Badagi din centru
Ne-au întâmpinat cântăreți de muzică tradițională georgiană
Crucea de fier și vederea peste oraș
Catedrala Badagi
O pensiune acoperită de verdeață
Continuam excursia la Sataplia, la nord de Kutaisi
Acolo s-au găsit schelete de dinozaur și s-a amenajat un parc tematic
Vederi cu valea
Platforma de observație suspendată
Intrarea la Sataplia
Interiorul este luminat în culori
Formațiunea în formă de inimă
Platforma cu podea de sticlă
Următoarea oprire: peștera Prometheus
Coborârea spre intrare
Imagini din peștera uriașă
Imagini cu parcurile naturale din Georgia
Unde să mergem mai departe?
La final, cate ceva despre gastronomia georgiană
Khinkali – un fel de pelmeni mari umpluți cu bulion și carne tocată
Khachapuri cu cașcaval, sau pateul dus la rang de artă culinară
Altă variantă de khachapuri
Restaurantele din Kutaisi sunt de bună calitate și foarte ieftine