Eilat, o destinație excelentă de iarnă

De când s-a lansat zborul direct cu Wizz Air din București, Eilat – stațiunea israeliană de la Marea Roșie – a devenit una dintre cele mai atractive destinații de vacanță pe perioada iernii. Se ajunge acolo cu avionul în mai puțin de 3 ore din București iar vremea pe timp de iarnă este de obicei foarte călduroasă, cu puțin noroc poate fi chiar bună de plajă.

Am petrecut Revelionul de anul trecut la Eilat. A fost un sejur foarte plăcut în care ne-am relaxat câteva zile la mare și am scăpat de frigul de la noi. Temperaturile la început de an au fost în general peste 20 de grade, cu maxima de 29 într-una dintre zile astfel că am putut face și plajă în ianuarie.

Ținând cont de perioadă, am dat foarte puțin pe zbor – vreo 300 de lei plus cât am mai plătit pe bagajul de cală. Zborurile Wizz aterizează pe aeroportul Ovda, la 60 de kilometri nord de Eilat, practic în mijlocul deșertului. Ovda este o bază militară folosită temporar până când se va inaugura noul aeroport internațional Ramon (anunțat pentru primăvara 2019). Celălalt aeroport vechi din Eilat se află chiar în centrul stațiunii, fiind folosit doar pentru zboruri interne și la fel urmează să fie închis de la anul. Tarifele zborurilor sunt mici și pentru că sunt subvenționate de statul israelian care duce o campanie puternică de incurajarea turismului.

Chiar dacă se ajunge ieftin, să nu credeți că un concediu la Eilat este tocmai un chilipir. Tarifele la cazare în Eilat sunt foarte mari. O cameră la un hotel de 3-4 stele se învârte pe la 150-200 de euro pe noapte și foarte greu puteți găsi ceva bun sub o sută de euro. De aceea, vă recomand să găsiți și o cazare înainte de a rezerva. Pentru variante mai ieftine, cele două state vecine (Iordania și Egipt) oferă tarife la hotel de 2-3 ori mai ieftine dar la fel trebuie să luați în considerare costurile mari pentru viză (pentru Aqaba în Iordania) și situația instabilă politic (în Sinai, Egipt).

Ca să o iau de la început, am sosit în Ajun pe la ora prânzului pe aeroportul Ovda, după ce făcut un ocol aerian survolând Amman și marea Moartă. Am găsit la Ovda o bază militară extinsă cu multe tancuri și avioane de vânătoare. Aeroportul de pasageri este improvizat într-o baracă de metal împărțită de un perete la jumătate în sosiri și plecări. Controlul pașapoartelor a durat ceva – așa e mai strict mereu în Israel. După un mic interogatoriu am primit la final un bon pe post de viză dar și câteva pliante turistice cu Eilat. Important de știut, nici la Ovda nu se pun ștampile în pașaport astfel că nu e problemă pentru planuri viitoare de călătorie în state arabe. După coada lungă, bagajele veniseră deja, dar am observat că fuseseră inspectate (deschise) de vameși.

De la Ovda se ajunge în Eilat cu autocarul. Există autocare ce așteaptă fiecare avion la sosire. Se pot găsi bilete pe loc dar e de preferat o rezervare online în avans. Drumul durează cam o oră și jumătate pe un drum prin deșert de-a lungul graniței cu Egiptul. Pe traseu se pot vedea multe cazarme și fortificații militare și chiar tancuri. Nu ne-am speriat totuși pentru că în zonă este liniște de foarte mulți ani.

Prima impresie din Eilat este aceea a unei stațiuni foarte moderne cu hoteluri mari și aerisite. Majoritatea turiștilor sunt ruși și se găsesc afișe și reclame în chirilice la tot pasul. Noi am stat la unul dintre cele mai bine cotate hoteluri, Dan Panorama, aflat chiar în centrul stațiunii. Pentru o cameră spațioasă cu vedere la mare și mic dejun inclus am plătit în jur de 120 de euro pe noapte.

Eilat este împărțit în două zone – centrul în nord, dispus în jurul aeroportului, foarte aproape de granița cu Iordania și partea de sud, în zona cu corali nu departe de frontiera egipteană. Majoritatea hotelurilor se află în centru. La est de aeroport este zona turistică iar la vest sunt blocurile de locuințe. De-a lungul malului este o promenadă lungă cu palmieri. Aceea este zona înțesată cu terase, restaurante și magazine. Eilat este o bună locație pentru shopping deoarece este o zonă tax-free și prețurile sunt destul de bune. Cele mai căutate produse sunt cele cosmetice, mai ales cele cu apă/nămol de la Marea Moartă. Mâncarea este foarte bună – mai ales specialitățile locale (humus, baba ganoush, salate etc) și peștele proaspăt și fructele de mare.

Plaja din zona de nord este plăcută, dar nu tocmai “wow”. Sunt foarte multe terase pe nisip iar zona de stat la plajă este destul de restrânsă. Nisipul are și pietriș iar marea se adâncește relativ repede. Se pot închiria umbrele și șezlonguri. Noi am avut o plajă privată a hotelului unde am beneficiat de ele gratuit.

De anul nou nu a fost o petrecere de mare fast în oraș, ci doar artificii lansate la marile hoteluri. Noi am petrecut la restaurantul hotelului unde am avut muzică live, am dansat iar la miezul nopții am desfăcut șampaniile. Petrecerea nu a durat totuși prea mult, pe la 2 era deja liniște.

Zona de plajă cu adevărat deosebită este cea din sud unde sunt coralii. Acolo sunt doar câteva hoteluri, dar plaja are nisip fin iar apa este extraordinar de curată fiind aproape de rezervația naturală. Prin mare se pot vedea sute de pești multicolori iar mai departe de mal se poate face snorkelling într-o zonă amenajată, la Coral Beach. Locul este de o frumusețe rară și chiar deosebit, doar că este puțin izolat de restul stațiunii.

Tot în sud, un loc care trebuie vizitat neapărat este Eilat Underwater Observatory, cea mai importantă atracție turistică din zonă. Este un complex care include mai multe atracții dedicate faunei subacvatice din Marea Roșie: un acvariu uriaș, un parc marin cu animale, un submarin care face plimbări printre corali și observatorul care oferă o vedere de sub apă dar și de deasupra de la înălțime. Am stat acolo jumătate de zi și am avut ce face iar la plecare am mers alături la Coral Beach unde am stat pe plajă până seara.

Din Eilat se pot face multe excursii, inclusiv în țările vecine, Petra fiind la doar 3 ore distanță, similar și deșertul Wadi Rum. La Aqaba se poate ajunge în jumătate de oră doar că e mai complicat cu vama. Noi am petrecut două zile într-o excursie în nord, pentru a revedea Ierusalimul, Marea Moartă și Masada. Mai multe despre asta într-un articol următor.

 

Survolând Marea Moartă

 

Aeroportul Ovda este de fapt o bază militară

 

Drumul spre Eilat de-a lungul graniței cu Egiptul

 

Nisipul roșiatic

 

Am stat la hotelul Dan Panorama din Eilat

 

De la terasa camerei

 

Promenada din Eilat

 

Plaja centrală

 

La 2 kilometri este granița cu Iordania și se vede Aqaba

 

Merge o baie de anul nou

 

Central Square

 

Seara la shopping

 

Ice Mall

 

Am mâncat foarte bine în Israel

 

De la humus, sosuri, salate

 

Platouri cu pește

 

și cu fructe de mare

 

Merge și o narghilea după

 

Am primit dulciuri dimineața de Sabat

 

Liftul de Sabat. Oprește automat la toate etajele

 

La sud de Eilat sunt recifurile de corali

 

La poze cu cămila

 

Observatorul subacvatic

 

Am vizitat întâi Marine Park

 

Acvariul cel mare

 

Tunelul pe sub apă

 

Rechini

 

Demonstrație cum se extrag perlele din scoici

 

La acvariu

 

Demonstrația de hrănire a peștilor

 

Corali la malul mării

 

Mai întâi, o plimbare cu submarinul

 

 

Turul subacvatic

 

Diversitatea din Marea Roșie

 

Din nou la suprafață am vizitat observatorul

 

Sub mare

 

Oare cine se uită la cine? Sentimentul era că in acvariu suntem noi

 

Vederi din vârf

 

Un mic vapor de croazieră

 

Platforma de jos

 

Gata de mers la plajă

 

Coral Beach

 

Ultima zi pe plajă

 

La plecare spre aeroport cu autocarul prin deșert

 

Părăsim căldura de la Marea Roșie și ne întoarcem la iarna noastră

2 thoughts on “Eilat, o destinație excelentă de iarnă”

    1. Duminica este în general program de lucru normal. Pe faleza din Eilat sunt mai multe automate de schimb non-stop care au curs la fel de bun ca la case.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.