Încă de când eram mic eram pasionat de geografie și îmi amintesc că mă dădeam grozav la cei mari punându-le întrebări de cultură generală. Una era ceva de genul „Care e capitala Canadei? Montreal sau Toronto”. După ce primeam răspunsul greșit, mă amuzam spunându-le că e de fapt Ottawa, iar adulții erau impresionați de cunoștințele mele 🙂

Toronto și Montreal, cele mai mari orașe canadiene, au fost mult timp în competiție și încă sunt pentru titlul de cel mai important oraș al Canadei. Toronto este capitala provinciei Ontario cu majoritate vorbitoare de limba engleză iar Montreal este capitala statului Quebec, majoritar francez. La jumătatea secolul 19 s-a pus probleme mutării capitalei din Kingston, iar cele două orașe au dus o luptă acerbă pentru a deveni capitală. S-a ajuns chiar la violențe iar pentru a calma spiritele, regina Victoria a decis personal să înființeze o nouă capitală într-un mic orășel, Ottawa aflat chiar pe granița dintre cele două mari provincii. S-a construit acolo parlamentul și mai multe clădiri guvernamentale iar de atunci Ottawa a rămas sediul administrației.

Mai departe o să vă spun chiar despre toate aceste orașe: despre două zile în care am vizitat Toronto, am făcut un drum lung până la Ottawa, oprind chiar și la Kingston iar apoi am vizitat capitala Canadei pentru ca la final să revenim la aeroportul din Montreal pentru zborul de întoarcere spre casă.

Dimineața am părăsit hotelul din Niagara Falls și ne-am îndreptat spre Toronto. Vizitasem deja centrul modern, trecusem pe la Lawrence Market, Toronto Sign și urcasem în CN Tower. Mai era un loc unde doream să ajungem, Toronto Islands – insulele de pe lacul Ontario, de unde se spune că se vede cea mai frumoasă priveliște cu orașul. Am luat-o așadar direct către port unde nu am găsit niciun loc de parcare (nici măcar în loturile subterane foarte scumpe) dar din nou am ajuns lângă CN Tower unde am lăsat mașina în același loc norocos ca înainte. Am mers puțin pe jos, iar din port am ales varianta cea mai rapidă spre insule – un Water Taxi. Drumul pe apă a durat 10 minute și a costat 10 dolari de fiecare.

Pe insulele orașului Toronto este amenajat un parc natural dar și un parc de distracții. Locul este preferat de localnici pentru plimbări, relaxare sau sporturi nautice dar principalul motiv pentru care cei mai mulți ajung aici este vederea spre Toronto cu al său skyline de zgârie-nori. Am mers și noi direct la malul lacului într-un loc de unde panorama se vede cel mai bine. La întoarcere am luat feribotul mare unde biletul spre Toronto este gratuit.

Înainte de a pleca am mai făcut o oprire în zona rezidențială din Toronto, în vest. Acolo se află un castel splendid în stil gotic, Casa Loma. Acesta a fost construit la începutul secolului trecut pentru a servi ca reședință lui Henry Pellatt, un magnat în industria energetică. Castelul are o arhitectură unică pentru Canada iar astăzi a fost transformat în muzeu. Turul cu ghid ni s-a părut costisitor (30 de dolari) așa că ne-am rezumat să admirăm Casa Loma de afară și am mai făcut o plimbare prin cartier unde se mai află multe alte palate sau vile luxoase. De acolo am părăsit Toronto și după câteva blocaje în trafic am ajuns pe autostradă în direcția Ottawa.

Am mers vreo 3 ore pe drumul de pe malul lacului Ontario pentru a face pauză mai spre amiază la Kingston. Acest oraș a fost prima capitală a provinciei britanice Canada între 1841 și 1844, fiind urmată de Toronto și Montreal pentru o scurtă perioadă până la înființarea Ottawa în 1866, precum spuneam la începutul articolului. Kingston este un oraș interesant turistic, cu un mic centru vechi unde se regăsesc încă multe clădiri în stil colonial și un parc frumos la coada lacului Ontario.

De la Kingston am mai făcut o oră și jumătate până la Ottawa unde am sosit după lăsarea serii. Am stat în acea ultimă noapte în cea mai bună cazare pe care am avut-o în Canada, într-o cabană la periferia orașului în mijlocul unui parc verde. Noaptea am stat la televizor lângă șemineu iar dimineața am servit micul dejun pe verandă la umbra brazilor. Era ultima noastră zi în Canada înainte de zborul spre casă și nu ne-am grăbit deloc să plecăm.

Pe la prânz am mers în centrul orașului. Ottawa se află pe malul râului cu același nume iar în mijloc este Parliament Hill, unde se află principalele clădiri guvernamentale. Arhitectura aduce mult cu stilul britanic iar clădirea parlamentului seamănă cumva cu cel din Londra și cu Big Ben. Zilnic se fac tururi ale parlamentului cu ghid iar biletele sunt gratuite. Am mers la casa de bilete pentru a face rezervare, iar tururi în engleză nu mai erau decât seara târziu astfel că am ales un tur în franceză care începea mai repede. Am mai avut timp de o scurtă plimbare pe Parliament Hill iar apoi a sosit ghida și am început turul.

Nu am intrat în Parlament decât după un control de securitate foarte strict. Înauntru am vizitat câteva camera elegante, sala senatului și locul unde premierul Trudeau se întâlnește cu invitații străini. Cea mai frumoasă încăpere este cu siguranță mare bibliotecă, o cameră elegant decorată care adăpostește sute de mii de volume inclusiv constituția Canadei. Pe parcursul turului am aflat multe informații despre istoria Canadei și organizarea sa constituțională. Totul a durat cam o oră. La final se mai putea urca în turn doar că era o coadă mult prea mare și am preferat să plecăm prin oraș.

Ottawa este împărțită în două de canalul Rideau, o construcție unică pentru vremea sa (aprox. 1830) care face legătura cu fluviul St. Lawrence pe o distanță de peste 200 de kilometri. Pe partea cealaltă a canalului se află centrul vechi și Byward Market, o zonă comercială foarte interesantă cu multe clădiri colorate.

După amiaza am părăsit Ottawa spre destinația noastră finală în Canada – aeroportul din Montreal. Pe la 8 am decolat spre Paris iar din avion am văzut de la geam ultimele imagini zburând peste capitala statului Quebec. Sase ore mai târziu am ajuns pe Charles de Gaulle iar de acolo a urmat un zbor scurt până acasă. A fost un circuit destul de lung, drumul nostru prin estul Canadei, dar am reușit să vedem tot ce ne-am propus, principalele atracții din regiune. Preferatele mele au fost Quebec, Toronto și normal, cascada Niagara. Recomand oricui această plimbare cu mașina, mai ales acum când putem ajunge așa de ușor în Canada.

 

Dimineața pe autostradă spre Downtown Toronto

 

Am parcat în același loc grozav aproape de CN Tower

 

Toronto Harbour

 

Pentru a ajunge pe insule, cea mai rapidă variantă a fost un Water Taxi

 

Pe lacul Ontario

 

Harta Toronto Islands

 

Vederea spre Toronto

 

La plimbare pe insulă

 

Am revenit cu feribotul la Toronto

 

De pe vas

 

Skyline văzut de pe apă

 

Magazine prin port

 

Trafic prin Downtown

 

Am făcut o oprire în vestul Toronto

 

La Casa Loma, un palat impresionant

 

Alt castel, peste stradă

 

Tot cartierul Loma e plin de vile luxoase

 

Părăsind Toronto pe autostradă

 

Oprire pentru cumpărături la Walmart

 

Mai târziu, spre seară am oprit la Kingston

 

O ultimă vedere cu lacul Ontario

 

Centrul din Kingston

 

La apus, pauză de alimentare înainte de Ottawa

 

Am stat la o vilă în suburbiile capitalei

 

Dimineața am luat micul dejun în natură

 

Spre centrul Ottawa

 

Pe malul Ottawa River, granița dintre Quebec și Ontario

 

Vedere cu clădirile parlamentului

 

Cladirile guvernamentale

 

Parlamentul Canadei

 

Ne-am luat bilete pentru turul parlamentului, dar am mai avut puțin de așteptat

 

și ne-am mai plimbat prin împrejurimi

 

Catedrala Notre Dame

 

Canalul Rideau face legătura cu fluviul St. Lawrence (200 de kilometri)

 

A venit ghidul și plecăm în tur

 

Interiorul palatului după un control de securitate amănunțit

 

Camera reprezentanților

 

Biblioteca mi s-a părut cea mai deosebită cameră

 

Se putea urca și în turn dar coada era prea mare

 

La finalul vizitei

 

Byward Market, zona comercială din Ottawa

 

După amiaza am plecat spre Montreal

 

La aeroportul Trudeau

 

Decolare peste Montreal

 

Ultima vedere cu fluviul St. Lawrence