O vizită la cascada Niagara nu avea cum să lipsească din circuitul nostru canadian. Mai fusesem la Niagara de pe partea americană cu vreo 5 ani în urmă dar știam despre partea canadiană că oferă priveliști chiar mai deosebite, numai pun că văzusem cascada într-o zi cu ceață și ploaie și încă de pe atunci îmi doream să revin cândva la nord de graniță.

După o noapte petrecută la Toronto, am decis ca următoarele două zile să le petrecem în stațiunea Niagara Falls, la doi pași de cascadă. După drumul lung și obositor de la Montreal, zilele la Niagara erau mai degrabă de odihnă.

Drumul de la Toronto l-am parcurs destul de repede – sunt 120 de kilometri pe autostradă și am făcut ceva mai mult de o oră. Am găsit la Niagara cele mai ieftine cazări din Canada și variante pe alese. Am stat la un hotel tipic american aflat la câteva sute de metri de cascadă.

Prima zi am decis să facem o plimbare cu vaporașul pe râul Niagara. Voyage to the Falls este probabil experiența de neratat într-o vizită la cascadă. Plimbarea cu vaporul durează aproximativ 30 de minute iar vaporul merge până aproape de vâltoarea cascadei de unde nimeni nu scapă uscat. Biletele costă 25 de dolari canadieni, se coboară până la vapor cu liftul iar fiecare vizitator primește o pelerină. Plimbările cu vaporul se fac de pe ambele maluri. De pe partea americană se merge cu vapoarele Maid of the Mist. Pentru a diferenția pasagerii și vapoarele, americanii au pelerine albastre iar canadienii pelerine roșii.

Am prins o vreme superbă cu soare și mai jos puteți vedea câteva imagini splendide din plimbarea noastră. Am navigat aproape de Bridal Veil, cascada de pe partea americană, am trecut pe sub Rainbow Bridge, podul care leagă cele două maluri iar apoi ne-am apropiat de marea cădere de apă. Imaginea Niagarei din mijlocul său este ceva care te marchează. De acolo ai impresia aproape că apa te înconjoară din toată părțile și că se apropie din ce în ce mai mult iar zgomotul este asurzitor. Cei mai mulți pasageri s-au adăpostit în interiorul vaporului. Am rămas până în punctul cel mai apropiat pentru confruntarea cu Niagara iar senzația a fost unică – ce e drept m-am întors ud leoarcă.

Reveniți la mal am admirat vederea cascadelor de la terasa Grand View. Am făcut apoi o plimbare prin zona centrală din Niagara Falls, care aduce mai degrabă cu Las Vegas sau un parc de distracții. Sunt acolo mai multe cazinouri, mai multe restaurante decorate și atracții precum – Ferris Wheel, un circuit mare de karturi, casa groazei sau muzeul ciudățeniilor. Ai ce face dacă ai mult timp la Niagara, dar ai și unde să arunci banii.

După o seară relaxată, ziua următoare am făcut o scurtă plimbare cu mașina prin zonă. Am mers întâi la cumpărături, la uriașul Niagara Outlet Collection de unde am luat o grămadă de haine de firmă. Trebuie spus că produse de firmă (cele mai luxoase) sunt de 3-4 ori mai ieftine ca în România și pentru ceva deosebit, de calitate chiar merită să treceți pe la unul din outlet-uri. Noi am mai mers de altfel și pe la outlet-urile din Toronto și Montreal și bagajele au fost pline la final.

 

Harta zonei Niagara

 

Apoi ne-am îndreptat către zona de pe malul vestic al râului Niagara renumită pentru vinul produs și include câteva din cele mai renumite crame ale Canadei. Este o idee bună să părăsești autostrada și să mergi pe drumurile din sate, printre câmpurile cu vie. Am vizitat una dintre aceste crame – Colaneri Estate unde se poate face un turul al cramei și o degustare de vinuri.

Mai târziu am ajuns în Niagara on the Lake, un sat absolut fermecător aflat pe malul lacului Ontario aproape de gura de vărsare a râului Niagara. Este o localitate mică plină de case și vile elegante, restaurante, crame de vin și magazine. Am făcut o scurtă plimbare la pas prin sat la umbra arțarilor admirând clădirile frumoase iar înainte de plecare am servit prânzul la un restaurant în centru.

După amiază am revenit la cascadă chiar deasupra căderii de apă. Pentru a ajunge acolo am coborât cu funicularul de la hotelul Fallsview. De acolo se pot face plimbări chiar prin spatele cascadei, cu Journey Behind the Falls. Noi ne-am rezumat să admirăm vedere de sus. Erau niște nori negri pe cer care creau un contrast impresionant de culori. După lăsarea serii am admirat cum se aprind luminile sub cascadă, creând un adevărat spectacol de sunet și lumini. La finalul zilei nu am rata o vizită la cazinoul uriaș, unde am trecut pe la slot machines.  Chiar și pentru cineva care nu apreciază deloc viciul, trebuie măcar vizitat interiorul cazinoului de la Fallsview. Noi am câștigat, am și pierdut iar la final am ieșit cu o pierdere minimă.

Cam astea au fost cele două zile petrecute la Niagara Falls. A fost cea mai relaxată parte din concediul nostru. Mai departe am plecat înapoi în direcția Montreal, dar până acolo am vizitat, Ottawa – capitala Canadei.

 

 

 

Sosind la Niagara Falls

 

Orășelul Niagara Falls

 

La Niagara Resort

 

Ratonii se plimbă liniștiți prin parc

 

Cazinoul

 

Se vede cascada

 

Revedere cu Niagara

 

Vaporașele canadiene și pasagerii cu pelerine roșii

 

Maid of the Mist este vaporul american. La ei costumele sunt albastre

 

Journey behind the falls, pe partea americană – am făcut asta mai demult

 

Am mers mai întâi la plimbarea cu vaporașul

 

Gata de îmbarcare

 

Cu pelerinele pe noi, pregătiți de duș sub Niagara

 

Bridal Veil Falls

 

Curcubeul pe partea americană

 

Când am ajuns sub Niagara, unii pasageri s-au adăpostit în interior

 

Sub vâltoarea cascadei

 

Cam atât de aproape ajung vapoarele

 

Nu e puțin lucru să prinzi o zi cu soare la Niagara

   

 

Înapoi la mal

 

Panorama de sus

 

La plimbare prin Niagara Falls

 

Mini-atracții și restaurante

 

Zona aminteste cumva de Las Vegas

 

 

Cu kitsch-ul de rigoare

 

La Ferris Wheel

 

Tocmai ce se legalizase cannabis în Canada de două zile și deja erau magazine

 

La plimbare spre Niagara on the Lake

 

Oprire pe la marele Niagara Outlet, un loc excelent pentru cumpărături

 

Zona e renumită pentru cramele de vinuri. Am vizitat una dintre ele: Colaneri Estate

 

Câmpurile viticole

 

Vizita la cramă

 

Prin Niagara on the Lake

 

Pe malul lacului Ontario

 

Casele frumoase din Niagara on the Lake

 

Frunze de arțar… simbolul Canadei

 

Am luat masa înainte să plecăm

 

 

Pe drumul de întoarcere am văzut numai vile luxoase

 

Vedere cu vărsarea Niagara River

 

Ceasul florar

 

Înapoi la Niagara Falls

 

Am trecut și pe cazino

 

Am luat funicularul

 

Cascada de sus

 

Zoom pe marea cascadă

 

La coborâre

 

Incline Railway

 

 

Locul unde ești cel mai aproape de vâltoare

Jos se intră sub cascadă

 

Cu cerul negru cu tot, mi s-au părut fantastice imaginile

 

O ultimă vedere cu Niagara