Din toate locurile pe care le-am vizitat în Canada, cel mai mult mi-a plăcut Quebec City. Orașul de la gura marelui golf St. Lawrence are un aer european, cu multe clădiri vechi, un frumos centru pietonal și chiar un mare castel: Chateau Frontenac – unic în America de Nord.

Am ajuns la Quebec pentru o excursie de o zi din Montreal. Am plecat de la cazarea noastră în zorii zilei și ne-am întors seara încă pe lumină. Distanța dintre cele două orașe este 270 de kilometri iar drumul se face destul de repede cu mașina pe o autostradă unde nu prea există trafic.

Prima dimineață petrecută în Canada ne-am trezit foarte devreme fără să vrem, pentru că eram încă setați pe fusul orar de acasă. Am verificat prognoza meteo – la Quebec se anunța soare pe când la Montreal erau șanse de ploaie. Astfel am luat decizia pe loc de a pleca spre Quebec. Ținând cont că am plecat așa de devreme, am sosit la Quebec pe la 10 dimineața și astfel aveam toată ziua înainte.

Am lăsat mașina într-o parcare centrală și de acolo am luat-o la pas prin orașul vechi. Zona este plină de terase, restaurante și magazine de suveniruri și amintește mai degrabă de un orășel istoric din Franța decât de unul nord-american. Centrul Quebec este împărțit în orașul de sus și cel de jos – legate de un funicular. Pentru început ne-am plimbat în orașul de sus unde peisajul este clar dominat de marele castel Frontenac. Clădirea a fost construită la finalul secolului 19 pentru căile ferate canadiene și mai târziu a devenit un adevărat simbol pentru Quebec. Acum un deceniu a fost cumpărată de lanțul Fairmont care l-a renovat și transformat într-un hotel de lux.

Quebec este una din cele mai vechi așezări europene din America. Primul fort a fost înființat de către exploratorul francez Jacques Cartier în 1535. Băștinașii îl numeau „kanata” (adică sat sau așezare) și de acolo vine numele dat mai târziu regiunii Canada. Pentru coloniștii de limbă franceză, portul a devenit mai târziu principalul punct de sosire în Lumea Nouă. Astăzi Quebec City (se adaugă „City” pentru a evita confuzia cu regiunea din care face parte) este simbolul istoriei și culturii canadienilor vorbitori de franceză. Comparativ cu cele mai mari orașe din Canada, populația este destul de redusă – sub jumătate de milion – dar Quebec este în top când vine vorba de vizitatorii care ajung anual acolo.

Revenind la plimbarea noastră am mers pe Terasse Dufferin, promenada din apropierea castelului, sau Boardwalk cum le place americanilor să spună. De pe Boardwalk se văd cele mai frumoase priveliște peste fluviul St. Lawrence și mai departe peste golful cu același nume. Am prins o vreme grozavă – soare și peste 20 de grade (sună puțin dar pentru un loc nordic precum Quebec, este aproape caniculă). La capătul promenadei se află ruinele vechiul fort – La Citadelle – unde nu am ezitat să urcăm până în vârf. Mai apoi am trecut și pe la catedrala Notre Dame unde am asistat puțin la slujbă.

Am părăsit apoi centrul Quebec conducând spre nord pe malul golfului. Următoarea oprire a fost parcul natural Montmorency unde se află una din cele mai frumoase cascade ale Canadei, cea mai vizitată după Niagara. Parcul are două zone care pot fi vizitate – la baza cascadei și deasupra ei unde se poate merge pe un pod suspendat. Între cele două zone se poate ajunge pe jos pe un traseu de o oră, cu telecabină sau cu mașina, ambele având parcări extinse.

Am mers mai întâi la baza cascadei de unde se vede cele mai bine dimensiunea sa. Cu cât te apropii mai mult cu atât se simte mai tare forța cascadei, datorită vuietului puternic și stropilor de apă. Cam pe la 50 de metri de cascadă se face efectiv duș. Am urcat puțin pe scările suspendate de unde se vede cel mai bine cascada Montmorency iar apoi am revenit la mașină.

Înainte de a vizita podul suspendat, am servit masa la conacul Montmorency, o clădirea foarte elegantă cu terasă cu vedere la cascadă. Mâncarea la restaurant a fost bună dar destul de scumpă, locația fiind într-adevăr deosebită. După prânz am mers la plimbare pe deasupra cascadei. Pe pod, vuietul căderii de apă este extraordinar de puternic. Interesant de știut este că Montmorency este cea mai înaltă cascadă din Canada, depășind Niagara cu 30 de metri, chiar dacă nu se compară ca dimensiuni. Tot pe acolo se poate merge cu tiroliana peste cascadă pentru o experiență unică. Noi ne-am rezumat să-i urmărim pe cei mai curajoși cum sar și să admiram vederile de sus.

După amiaza am revenit în Quebec, iar de data asta am mers către orașul de jos. Această zonă este cea mai pitorească din oraș, străduțele fiind rezervate exclusiv pietonilor. Am trecut mai întâi pe la marea pictură urban Quebec Mural (de altfel sunt mai multe asemenea picturi pe pereții caselor din oraș), apoi prin Place Royal unde se află cele clădiri din Quebec până am ajuns la Rue de Petite Champlain. Aceasta este cea mai elegantă stradă din oraș, plină de clădiri cochete. Este și locul preferat de turiști pentru a cumpăra suveniruri locale sau pentru terasele restaurantelor. Ne-am uitat și noi prin câteva magazine de blănuri și piele, am gustat dulciuri cu sirop de arțar iar apoi ne-am așezat la o terasă de unde aveam o vedere frumoasă spre Chateau Frontenac. La finalul plimbării am mers pe malul apei, pentru a admira uriașul golf St. Lawrence.

După asta ne-am luat la revedere de la Quebec și am plecat la drum spre Montreal. Pe la jumătatea traseul am făcut o oprire de cumpărături la un supermarket Walmart în orașul Trois Rivieres iar după vreo 3 ore am sosit înapoi la cazare. Ziua la început de iunie a fost lungă astfel că ne-am bucurat de lumină tot drumul – soarele apunea abia pe la 9, după ce am sosit noi la apartamentul din Montreal. În partea următoare o să vă spun mai multe despre drumul spre Toronto.

 

La drum dimineața devreme

 

Pauză de o cafea

 

Până am ajuns la Quebec a ieșit și soarele

 

Am parcat chiar în centru

 

Străzile de centrul vechi

 

Simbolul orașului, castelul Frontenac

 

Castelul este acum Hotel Fairmont

 

Promenada Dufferin

 

De la Quebec se deschide golful St. Lawrence

 

La plimbare pe Terasse Dufferin

 

La Citadelle

 

Sus pe zidurile cetății

 

Steagul Canadei arborat în vârf

 

O ultimă vedere cu Chateau Frontenac

 

Funicularul spre Vieux Quebec

 

Prin centrul orașului

 

Catedrala Notre Dame

 

Am prins slujba la catedrală

 

Am mai făcut o plimbare la nord

 

La 20 de kilometri se află parcul Montmorency

 

Chute Montmorency

 

Zoom pe cascadă

 

Nu mă așteptam să avem vreme așa de bună la Quebec

 

Scările sunt făcute pentru a vedea cascada îndeaproape

 

Montmorency și curcubeul

 

Am urcat apoi cu mașina la restaurantul de deasupra cascadei

 

La Manoir Montmorency am luat și masa

 

Podul de deasupra cascadei

 

Pentru curajoși se poate trece cu tiroliana

 

 

Pe pod deasupra cascadei

 

Căderea de apă și St. Lawrence în depărtare

 

Am revenit apoi în Vieux Quebec

 

Quebec City Mural

 

Muzică stradală

.

Place Royal

 

Cartierul Petit Champlain

 

Funicularul, de jos

 

Rue du Petit Champlain, cea mai europeană stradă de pe continent

 

La finalul zilei am rămas la o terasă

 

Gata de plecare

 

Pe malul fluviului St. Lawrence

 

Vapoarele turistice

 

 

Drumul lung înapoi spre Montreal

 

Am mai făcut o scurtă pauză în orășelul Trois Rivieres

 

Am trecut și pe la supermarketul Walmart

 

 

Seara la Montreal