Probabil că ați mai auzit de povestirea în care Ministrul Transporturilor din Japonia și-a cerut scuze public pentru că un tren a plecat cu o întârziere de un minut. Este un fapt inimaginabil la noi, dar pentru japonezi punctualitatea este o normalitate și un standard de la care nu există excepții.

O călătorie prin Japonia nu se poate face decât cu trenul de mare viteză Shinkansen. Este de departe cea mai rapidă, confortabilă și ieftină variantă de călătorie pentru un circuit care include mai multe orașe. Este ieftină datorită abonamentul Japan Rail Pass disponibil pentru turiștii străini care vizitează Japonia pentru o perioadă de una, două sau trei săptămâni. Japonia este una dintre puținele țări ale lumii care oferă avantaje și tarife mult mai bune turiștilor decât propriilor locuitori, acest pass este doar un exemplu.

JR Pass este obligatoriu în opinia mea tuturor celor care vizitează Japonia. JR Pass include transportul gratuit și un număr de călătorii nelimitate cu toate trenurile operate de rețeaua de stat în întreaga Japonia (cu câteva mici excepții, trenurile directe Nozomi și Mizuho). Se pot face și pass-uri regionale dar cel mai convenabil este cel pentru toată Japonia. Ca să înțelegeți despre ce vorbim, spre exemplu un bilet de tren Tokyo – Osaka cu Shinkansen costă 15.000 de yeni (aproximativ 135 de dolari). JR Pass pe o săptămână și călătorii nelimitate costă sub 30.000 de yeni, adică cât un drum la Osaka dus-întors. Face toți banii!

Pass-ul trebuie achiziționat din țara de origine, înainte de plecarea spre Japonia și se poate activa oricând după sosire. Se poate achiziționa online cu livrare prin poștă sau din România de la agenția de turism Exact Travel. Noi am preferat a doua variantă pentru că ne-a fost mai la îndemână. Am mers la sediul agenției, am plătit cu cardul și am primit voucher-ul pe loc.

 

Aici un link util cu harta trenurilor din Japonia eligibile pentru JR Pass

 

După 3 zile frumoase petrecute la Tokyo a venit și vremea plecării și momentul primului drum cu trenul Shinkansen, în direcția Osaka. Am luat un taxi până la Tokyo Station (aveam și metrou direct dar a fost mai confortabil cu bagajele) iar acolo am mers la biroul JR Pass. Am dat voucherele, pașaportul și după jumătate de ore aveam pass-urile pregătite.

Să vă explic mai întâi cum se face călătorește cu Shinkansen. Primul lucru care trebuie făcut este să știți orarele trenurilor și să alegeți pe cel care vă convine. Pentru asta există Hyperdia, un site super-util disponibil și ca aplicație IOS sau Android. Acolo puteți vedea trenurile, chiar filtra după cele eligibile JR Pass. O dată ales drumul puteți merge la biroul Shinkansen de la gară pentru a rezerva bilete cu loc sau puteți merge direct la tren. Accesul la fiecare gară se face pe o poartă specială doar pentru JR Pass – arătați pass-ul unui controlor și mergeți la peron. Pe parcursul călătoriei, noi am constatat că biletele rezervate nu sunt chiar necesare. Trenurile au vagoane cu locuri rezervate și cu locuri libere, iar în cele la liber am găsit disponibilitate întotdeauna. Aș recomanda poate să rezervați locuri doar la trenurile care nu le puteți rata, pe distanțe foarte lungi sau la o oră importantă (ex. trenul spre aeroport). Altfel nu este necesar iar pe linia Tokyo – Osaka există Shinkansen la intervale mici de timp. Deci puteți să nu găsiți loc în primul și să-l luați pe următorul, dacă nu e grabă mare.

Vagoanele standard sunt foarte confortabile, cele mai multe au prize, scaune reglabile și locuri pentru bagaj. Unele trenuri au vagoane pentru fumători, iar altele camere unde fumatul este permis.

Drumul de la Tokyo la Osaka durează între 2 și 3 ore în funcție de tipul trenului (pe o distanță de peste 500 de kilometri). Există 5 tipuri de Shinkansen: Nozomi, Mizuho, Hikari, Sakura și Kodama. Toate merg la fel de repede, diferența fiind numărul de stații de pe traseu. Nozomi face cele mai puține opriri (nu este inclus în JR Pass) iar Kodama cele mai multe.

 

Harta Shinkansen în Japonia

Vitezele la care ajung trenurile Shinkansen sunt de peste 300 km/h. Drumul este foarte confortabil și nu se simte niciun fel de zdruncinătură sau zgomot. Un lucru care m-a impresionat pe tren este eleganța conductorilor, care spune multe despre respectul japonezilor pentru clienți. Conductorul (nu pot să-i spun controlor pentru că nu întreabă pe nimeni de bilete) trece prin fiecare vagon cam o dată la 15 minute pentru a se asigura dacă pasagerii au nevoie de ceva. La fiecare intrare și ieșire din vagon face o plecăciune în semn de respect cu fața la călători. Plecăciunea este întotdeauna completă (nu doar o înclinare din cap) și se face chit că vagonul e gol, că toată lumea doarme sau că nu se uită nimeni la el. E impresionant să vezi asemenea nivel de respect.

Am ales să ne cazăm la Osaka aproape de stația de Shinkansen aflată la 15 kilometri nord de centru. Acolo am stat următoarele 5 nopți. Nu aveam neapărat în plan să petrecem mult timp la Osaka dar am constatat că locația era perfectă pentru ce aveam noi nevoie ca bază pentru excursii spre Kyoto, Hiroshima sau Nara. Am luat o decizie foarte bună și recomand oricui vrea să viziteze regiunea Kansai cu trenul să se cazeze la Shin-Osaka (atenție, nu la Osaka!). Mai ales că hotelurile din Kyoto sunt mult mai scumpe.

Noi am stat la hotelul Mielparque la 3 minute pe jos de Shin-Osaka, un hotel de 4 stele foarte confortabil. Am avut o cameră „japanese style” cu parchet de lemn, saltele pe jos și măsuță de ceai. Recomand oricui să încerce tipul aceste de cazare. Chiar dacă stăteam într-un turn modern de 20 de etaje, senzația era că suntem într-o căsuță de lemn la sat. Numai spun că acest tip de cameră este de obicei mult mai mare decât camerele standard de hotel. Cele mai multe camere de la hoteluri foarte bune din Tokyo sau Osaka nu au mai mult de 10 metri pătrați. Japanese room este ceva mai scumpă dar merită.

Tot aici vreau să vă mai spun câte ceva despre orașul Osaka. Acesta este al treilea cel mai mare oraș al Japoniei după Tokyo și Yokohama (orașe alăturate totuși). Este cel mai modern oraș japonez. Are zeci de zgârie-nori și este principalul centru economic al țării după Tokyo, sediul multor mari corporații precum Sharp, Takeda, Panasonic sau Nintendo.  Principalele atracții turistice din Osaka sunt Dontobori (piața de noapte) și castelul Osaka (acesta fiind reconstruit după modelul fortificației medievale).

Noi am mers la Osaka de 2 ori, pe seară, cu trenul local de la Shin-Osaka. Am fost o dată în zona Osaka Station unde se află mai multe mall-uri și clădiri moderne și o dată la  Dontobori, loc care mi-a amintit cumva de Times Square din New York, fiind plin de reclame uriașe luminoase. Dontobori este cartierul cu cea mai activă viață de noapte din Japonia. Acolo se găsesc zeci de restaurante, baruri, cluburi dar și magazine deschise până dimineața în zori.

Următorul oraș pe care l-am vizitat în turul nostru prin Japonia a fost Kyoto, capitala istorică. Despre Kyoto pot spune că îl consider cel mai interesant oraș al Japoniei și unul din cele mai frumoase ale Asiei.

 

 

Dimineața la hotel. E vremea să ne luăm la revedere de la Tokyo

 

Am chemat taxiul spre gară

 

Gara din Tokyo

 

Accesul la liniile Shinkansen

 

Trenul sosește și pleacă întotdeauna la fix

 

Interiorul confortabil

 

Vine Shinkansen spre Osaka

 

N-am văzut muntele Fuji din tren că era nor, dar cam așa arată

 

Am stat la hotelul Mielparque, la Shin-Osaka

 

Camera stil japonez

 

La doi pași de noi, gara Shin-Osaka

 

Shinkansen

 

Centrul Osaka

 

Osaka este cel mai modern oraș al Japoniei

 

Tot orașul e plin de reclame mari luminoase

 

Seara în zona Dontobori

 

sau Time Square-ul Japoniei

 

Parcare la un hotel

 

Spre miezul nopții era plin de lume

 

Imagini din Dontobori Night Market, fără alte comentarii

 

Canalul Dontobori

 

Pe canal se pot face plimbări cu vaporașul

 

Am luat cina la un restaurant Japanese Barbeque

 

Am primit carnea

 

și apoi ne-am preparat-o singuri pe grătar

 

Noaptea târziu prin Osaka