O excursie foarte interesantă pe care am făcut-o anul trecut din Dubai a fost o zi petrecută în Oman. A fost prima dată când am ajuns în statul din sud-estul peninsulei arabe și cu ocazia asta am făcut un scurt circuit la sud de capitala Muscat la forturile din Nizwa și Bahla.

Pentru a ajunge acolo am luat avionul spre Muscat. Există mai multe variante pentru a ajunge din Dubai în Muscat și o mulțime de zboruri pe zi (cu Emirates, Oman Air, Fly Dubai sau Air Arabia). Se poate ajunge și cu mașina în 4 ore și ceva. Pentru noi, fiindcă ne doream să ne întoarcem în aceeași zi singura variantă a fost zborul. Am ales Air Arabia care cu toate că decola din Sharjah (la vreo 30 de kilometri de Dubai) avea un orar ideal cu plecare dimineața devreme și întoarcere seara. Am mai rezervat o mașină din aeroport și totul era pregătit.

Sultanatul Oman este un ceva mai aparte între vecinii din peninsula arabă. Asta vine în principal de la modul în care statul a preferat să își folosească profiturile venite din petrol. Spre deosebire de țările care au ales să investească în proiecte gigantice (U.A.E., Qatar) sau ajutoare sociale opulente (Saudi, Kuweit) – Oman a ales să creeze un fond pentru a asigura bogăția generațiilor viitoare iar o altă parte din bani au fost investiți în cultură, în renovarea patrimoniului istoric și în educație. Oman este de departe statul arab care s-a depărtat cel mai puțin de tradiții. Pentru turiști în regiune, cred că Omanul poate oferi cea mai autentică experiență.

Oman are o suprafață de peste 300.000 km2  adică un pic mai mult decât România și o populație de doar 4 milioane dintre care jumătate trăiesc în capital Muscat. Restul țării este astfel aproape pustiu, mare parte fiind teritoriu deșertic. Spuneam de investițiile în cultură – multe fonduri s-au îndreptat către renovarea și punerea în circuitul turistic a mai multor locuri de însemnătate istorică – în special castele, moschei și forturi. Statul Oman are o istorie importantă, omanezii fiind recunoscuți ca cei mai buni navigatori arabi, iar porturile aflate sub influența lor se extindeau cândva din Burma și India, spre Iran și Maldive până în Zanzibar (de altfel insula care acum face parte din Tanzania a fost și capitala Oman-ului acum un secol). Din bogățiile aduse de peste mări au fost construite zeci de forturi și palate, iar câteva din cele mai importante au fost obiectul excursiei noastre.

Traseul nostru

 

Am plecat dimineața de pe aeroportul Sharjah, din emiratul aflat la 30 de kilometri nord de Dubai. Zborul cu Air Arabia a durat mai puțin de o oră și pe la 9 era deja la Muscat. Viza de Oman se poate obține la sosire de pe aeroport. Am schimbat euro în riali (OMR) de la primul ghișeu iar apoi am plătit viza. Pe atunci taxa de viză costa 5 riali, dar condițiile s-au schimbat semnificativ între timp. Acum costă 20 de riali și se poate și obține online (eVisa). Poate sună ieftin dacă nu știți că moneda din Oman este una dintre cele mai valoroase ale lumii: 1 OMR = 2,3 euro! Teoretic se poate intra în Oman pe baza vizei valabile de Dubai, dar facilitatea este valabilă pentru unele țări dintre care nu face parte și România.

O dată ce am rezolvat cu viza, am mers mai departe la biroul de car rental. Nu aveam neapărat în plan să luăm o mașină, doar că nu am găsit un tur de o zi mai ieftin de 150 de euro, iar închirierea ne-a costat doar 25 de riali. După ce-am semnat multă hârțogăraie și am dat cardul de credit am fost gata de drum. Mai departe am plecat la drum, spre sud în direcția Nizwa. Am mers pe autostrada 15, o șosea impecabilă cu 4 benzi. Despre trafic pot spune că este destul de civilizat și m-am descurcat fără nicio problemă la volan. Autostrada trece printr-un peisaj deșertic dar deosebit, foarte aproape de munții Jebel Shams care depășesc 3000 de metri.

Două ore mai târziu am sosit la prima oprire a zilei, dincolo de Nizwa, la castelul Jabrin. Aflat la vest de Nizwa în mijlocul unei oaze verzi cu palmieri, fortul ce datează din secolul 17 a fost recent renovat. Am primit la intrare un audio ghid în engleză care ne-a ajutat să înțelegem mai multe despre istoria locului. Camerele din castel sunt decorate conform vremurile, putând fi vizitate moscheea, camera imamului, bucătăria sau închisoarea spre exemplu iar de la terasa din turn se vede o priveliște foarte frumoasă peste oaza din jur dar și către munții Jebel Shams.

Am plecat apoi înapoi în direcția Bahla. Orășelul de la poalele munților se laudă cu cel mai mare fort din Oman. Bahla Fort este impresionant de la prima vedere prin dimensiuni și prin arhitectură. Este singurul fort din Oman care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cea mai bună priveliște a fortului se vede chiar din parcare. După ce am plătit biletul la intrare am mers aiurea prin castelul imens cocoțându-ne prin fiecare turn și intrând prin orice cameră am întâlnit. Am spus „aiurea” pentru că la Bahla nu există niciun fel de informații pentru vizitatori și nici vreun ghid. Locul arată extrem de bine dar pare cumva părăsit. Erau orele după amiezii și vremea devenise deja insuportabil de caldă și după vizita la castel am rămas la o terasă la umbră să ne răcorim cu o limonadă. Nu ne părea totuși prea rău de căldură, că doar era ianuarie și plecasem din țară de la viscol și zăpezi.

De la Bahla am mers spre Nizwa, principalul oraș al regiunii. Marea atracție este tot un fort, dar Nizwa este un oraș ceva mai mare și sunt și alte locuri interesante de văzut: o moschee foarte frumoasă, un bazar cu produse locale și un centru vechi cu clădiri elegante. Nizwa are un loc important în istoria țării. La începutul secolul 20 Oman era împărțit în două – Sultanatul Oman întins de-a lungul coastei și Imamatul Oman în zona de munte condus de un Imam suprem. Practic Nizwa a fost capitala religioasă a statului, acesta fiind și motivul pentru care acolo se regăsesc cele mai multe moschei și școli islamice. Unirea a venit forțat după ce s-a descoperit petrol în zona de deșert iar sultanul a preluat controlul prin armată pentru a nu împărți veniturile.

După plimbarea prin oraș ne-am oprit la masă la o terasa aflată chiar lângă intrarea în fort (Nizwa Cafe) unde am mâncat foarte bine cu doar doi riali. După masă am servit o cafea specială tradițională. Spre deosebire de celelalte țări din Orientul Mijlociu care preferă ceaiul, Omanul are o adevărată cultură a cafelei. Aceasta se servește într-un ibric de argint cu ceșcuțe mici și alături de curmale iar servirea cafelei este și ea un adevărat ritual.

După masă am mers în vizită la marele fort din Nizwa. Clădirea a fost și ea renovată recent de către stat și arată impecabil. Fortul a fost construit în 1650 deasupra unui râu subteran care permitea alimentarea cu apă chiar și în timpul unui asediu lung. Am vizitat mai multe camere interesante și ziduri de apărare dar cel mai impresionant loc a fost turnul circular. Uriașul turn în forma unei tobe, oferă cele mai frumoase priveliști de la înălțimea zidurilor sale. De aici se vede întregul oraș Nizwa cu ale sale moschei și zone verzi, dar și munții în depărtare. În mijlocul turnului se află un uriaș steag al Oman-ului care domină peste întreg centrul vechi.

De la Nizwa am revenit spre autostradă în direcția Muscat. Am sosit în apropierea capitalei în jur de ora 5, oră de vârf și am dat de un trafic infernal. Inițial doream să facem o scurtă tură prin centru dar după ce de-abia ne-am mișcat de pe loc timp de 30 de minute am zis că cel mai sigur este să renunțăm și să ne îndreptăm spre aeroport ca să nu pierdem zborul. Muscat a rămas de văzut pentru altădată. Seara am revenit cu avionul în Emirate, după o zi frumoasă în tradiționalul Sultanat Oman.

 

Am plecat cu noaptea în cap spre statul Sharjah

 

Am zburat cu Air Arabia

 

Aterizarea la Muscat

 

Aeroportul internațional

 

Mașina închiriată

 

Plinul la pompă 1 OMR e aproximativ 10 lei

 

Autostrada spre Nizwa

 

Mareea moschee din Nizwa

 

Prima oprire – Fortul Jabreen

 

Intrarea la castel

 

Curtea interioară

 

Omanul a făcut o treabă foarte bună cu renovarea monumentelor istorice

 

Vedere din turn

 

Imagini din interior

 

Se vede și ceva verde prin deșert

 

Intrarea în orașul Bahla

 

Bahla Fort

 

Castelul arată impresionant

 

Vedere peste Bahla

 

Frumos, doar că nu am găsit niciun fel de ghid sau informații

 

Spre orașul Nizwa

 

Am parcat în centru, lângă bazar

 

Moscheea

 

Masa de prânz. La final, cafea tradițională și curmale

 

1 Rial omanez. Una din cele mai valoroase monede ale lumii

 

După masă am vizitat Nizwa Fort

 

Intrarea în fort

 

Curtea castelului

 

Fortul circular

 

Nizwa, un oraș ceva mai verde

 

Tunuri de apărare

 

Vedere peste centrul orașului

 

Înapoi spre capitală. Munții se văd frumos de pe autostradă

 

La intrarea în Muscat am dat de un trafic groaznic

 

Ne-am decis să mergem direct la aeroport. Îmbarcarea spre Emirate