Călătorie la capătul lumii – Partea 8 – Queenstown și Milford Sound

După o săptămână în care am străbătut Noua Zeelandă de la nord la sud și am văzut locuri extraordinar de frumoase, ajungeam la Queenstown, una din principalele destinații ale călătoriei, o sosire mult-așteptată încă de la planificarea traseului. Acolo am petrecut ultimele patru zile din vacanță. Pot spune acum despre Queenstown că este cel mai frumos oraș al Noii Zeelande.

Queenstown este un oraș foarte mic (15.000 de locuitori) din sud-vestul insulei de Sud fiind una din destinațiile turistice preferate ale țării. Este situat într-un cadru natural de vis: sub crestele munților înalți The Remarkables și înconjurat din 3 direcții de lacul Wakatipu. Pe lângă peisajele unice pe care le oferă, Queenstown este o destinație pentru sporturi de iarnă și sporturi extreme, fiind de altfel supranumit “The Adventure Capital of the World”.

Revenind la povestirea mea, soseam la Queenstown după o zi memorabilă la poalele Mount Cook unde zburasem cu avionul peste ghețari. Drumul a durat vreo 3 ore, timp în care am traversat regiunea Cromwell renumită pentru fructele produse acolo. Dincolo de Cromwell este valea râului Kawarau unde am văzut numai podgorii. Vinul din Noua Zeelandă este renumit în lumea întreagă, iar cel mai căutat se produce în regiune. Nu se putea să nu opresc la una dintre crame pentru a lua câteva sticle la pachet.

Cazarea a fost la o pensiune frumoasă aflată la nord de oraș pe malul lacului Frankton. Proprietarul pensiunii era un austriac care s-a mutat definitiv la Queenstown datorită peisajelor conform spuselor lui. Am deschis așadar o sticlă de vin pe terasă și am stat puțin la povești de pe drum alături de ceilalți oaspeți.

Înainte de lăsarea serii am dat o fugă până în centrul orașului. De acolo, pleacă telegondola Skyline spre vârful Coronet, de unde se vede cea mai frumoasă priveliște a orașului. Vederea cu lacul Wakatipu și vârfurile din lanțul Remarkables este absolut impresionantă. Am stat vreo oră admirând priveliștea până după lăsarea întunericului. Despre Queenstown o să mai povestesc în ultima parte a serialului dar până atunci o să vă spun de excursia pe care am făcut-o la Milford Sound.

Traseul excursiei

 

Milford Sound este conform multor site-uri cea mai apreciată destinație turistică a Noii Zeelande, probabil cel mai faimos loc al țării. Este un fiord lung de 15 kilometri la Marea Tasmaniei care a fost numit cândva de Rudyard Kipling ca a opta minune a lumii.

Distanța în linie dreaptă între Queenstown și Milford este de doar câteva zeci de kilometri doar că nu există un drum direct care traversează munții, iar cel mai scurt traseu via Te Anau are cam 260 de kilometri și durează peste 3 ore cu mașina.

Am plecat cu noaptea în cap din Queenstown pentru a ajunge devreme la fiord. Dimineața ne-a răsplătit cu unul din cele mai frumoase răsărituri pe care le-am văzut vreodată, cu un cer roșu parcă în flăcări. Am plecat pe o ceață densă pe văile de la sud de Queenstown pe drum dar după câțiva zeci de kilometri s-a ridicat și soarele a ieșit pe cer. După Te Anau peisajele de pe drum sunt fantastic de frumoase cu chei înguste și stânci abrupte printre care își fac loc mai multe cascade. Pentru a ajunge la fiord se trece prin Milford Tunnel, un tunel lung de peste un kilometru după care se deschide valea. Parcarea se află la câteva sute de metri de port iar de acolo am luat-o pe jos pe o potecă prin pădure.

Majoritatea croazierelor pe fiord pleacă dimineața între 10 și 12. Tarifele și traseele diferă între companiile care le operează. Nu aveam rezervare făcută în avans și de aceea și graba de a pleca la prima oră pentru a găsi cea mai bună variantă disponibilă. Am rezervat până la urmă un tur cu Southern Discoveries numit Nature Cruise care includea opriri pentru a explora fauna și flora din fiord, masa de prânz pe vapor dar și o oprire la centrul de cercetare submarin. Croaziera a costat cam 70 de dolari NZ.

Plimbarea pe vapor și imaginile pe care le-am văzut au fost de vis. Ținând cont că Milford Sound este unul din locurile cu cel mai mare volum de precipitații din lume, am avut mare noroc că am vizitat fiordul în una dintre puținele zile cu soare și fără pic de ploaie.

 

 

Croaziera a durat în total 3 ore. Am văzut zeci de cascade (inclusiv am intrat cu vaporul sub una dintre ele), am văzut plante unice în lume, foci, delfini și am coborât de pe vapor pentru a vedea peștii din observatorul submarin. Milford Sound este unul din cele mai deosebite locuri naturale pe care le-am văzut vreodată. Mai departe vă las să vedeți imaginile de mai jos. Partea următoare (și ultima) va fi dedicată orașului Queenstown.

 

Valea râului Kawarau este renumită pentru podgoriile de vin

 

Nu se putea să nu opresc la o cramă

 

Iar apoi la o fabrică de brânzeturi, merge cu vin

 

Pensiunea unde am stat la Queenstown pe malul lacului

 

Relaxare după un drum lung

 

Înainte de apus am dat o fugă la telecabină

 

Pârtiile de schi erau mai sus, dar nu era sezon

 

Vederi de la Queenstown Skyline

 

Puține orașe ale lumii se pot lăuda cu un asemenea peisaj

 

Queenstown e considerat capitala extremă a lumii. De la Skyline se poate face bungee jumping, para-pantă sau se poate coborî cu bobul

 

Seara peste Queenstown

 

M-am trezit dimineața pentru a pleca în excursie. Răsplata a fost cerul din imagine la răsărit

 

La drum prin ceață spre Te Anau

 

Drumul spre Milford Sound

 

Unul din lacurile de pe drum

 

Tunelul Milford

 

Am sosit la fiord. Harta parcului natural

 

Poteca leagă parcarea de port

 

Din port. Gata de îmbarcare

 

Am mers în excursie cu Southern Discoveries

 

Am plecat pe Milford Sound

 

Am văzut câteva zeci de cascade

 

Imagini din croazieră. Fără alte comentarii

 

La finalul fiordului… Marea Tasmaniei

 

Înapoi spre port

 

Pe drum am mai văzut foci

 

Focile tolănite pe stânci

 

și delfini

 

Cascada Stirling

 

Am intrat cu vaporul sub cascadă. Cine a rămas afară a făcut baie 

 

Continuăm navigarea

 

Am coborât la Milford Discovery Center

 

Unde am aflat mai multe informații despre vietățile marine

 

Acvariul subteran

 

Ne-am îmbarcat apoi pe un vapor mai mare

 

Reveniți la sol

 

O ultimă vedere cu fiordul

 

Din nou pe drumul pitoresc

 

Popas pe drum printre munți

 

Mirror Lakes

 

Am mai oprit în orașul Te Anau după ce am părăsit fiordul

 

Pe malul lacului Te Anau. Spre seară am revenit la Queenstown

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.