Ultimele două zile pe Valea Loirei le-am petrecut mai relaxat în fermecătorul sat Sully sur Loire unde eram cazați fără să mai conducem sute de kilometri cu mașina.

Una din zile n-am mai plecat nicăieri. Am rămas să ne bucurăm de farmecul localității și cu ocazia asta să vedem și castelul aflat la doi pași de noi pe lângă care deja trecusem de mai multe ori în zile anterioare.

Castelul Sully sur Loire a fost construit la începutul secolului 13 pe ruinele unor fortificații vechi de mai multe secole chiar pe apele Loirei de către Philip al II-lea, regele Franței. Construcția era un donjon flancat de 4 turnuri. Trei secole mai târziu castelul a trecut în proprietatea ducelui de Sully care i-a adăugat o aripă nouă cu apartamente. Dintre cei mai faimoși locuitori se remarcă scriitorul Voltaire care a petrecut câțiva ani la Sully. Astăzi castelul a fost transformat în muzeu. Nu este totuși printre cele mai vizitate din regiune pentru că se află destul de departe de celelalte castele dar – zic eu – este unul din cele mai deosebite, cu un aspect cu adevărat medieval înconjurat de apele râului. Un bilet de intrare la castel costă 8 euro. Se pot vizita sălile vechi medievale, apartamentele regale, sala mare (unde se poate vedea un film istoric), turnurile și curtea interioară.

Tot prin Sully am mers la un restaurant din sat, recomandat de gazdele noastre la hotel. Spre surprinderea noastră am dat de un restaurant demn de stele Michelin unde am servit un meniu de degustare foarte deosebit care a inclus 5 feluri: de la un amuse bouche până la desert incluzând foie gras cu rubarbă, scoici st. Jacques, surf and turf, reducții, emulsii și alte lucruri de care am mai auzit doar pe la Master Chef. A fost o cină cu adevărat deosebită. Restaurantul Entre Loire et Sologne din Sully ar putea fi lejer unul dintre localurile de top dintr-o mare capitală însă în Franța asemenea locuri pot fi găsite chiar și într-un sătuc izolat.

Ultima zi pe Valea Loirei am mai făcut o plimbare mai scurtă de jumătate de zi când am văzut alte două castele renumite – Cheverny și mai ales Chambord aflate la vreo 80 de kilometri distanță. Am plecat de data asta pe un drum de țară printre sate și păduri, un traseu mult mai frumos decât cel pe autostradă.

Chateau de Cheverny este o proprietate privată care a fost făcută faimoasă în lume de seria animată belgiană TinTin, fiind locul unde se desfășoară mai multe dintre aventurile povestirii. Cheverny este un domeniu uriaș care include păduri, lacuri, grădini și ferme. La Cheverny se poate vizita castelul (doar cu tur ghidat), se pot face plimbări pe lac cu barca, se pot face sesiuni de echitație, se poate vizita muzeul dedicat seriei TinTin sau se pot vedea căinii și trofeele de vânătoare. Costul intrării este destul de piperat – 16 euro (inclusiv muzeul) sau 11 doar palatul și grădinile. Am ajuns la Cheverny dimineața chiar la ora de deschidere și am avut ocazia de a vedea domeniul aproape pustiu în timpul zilei fiind mult mai aglomerat. Camerele din castel sunt extrem de bine întreținute și funcționale, se vede că locul este activ folosit. Grădinile de la castel sunt și ele foarte bine îngrijite. Am sărit peste muzeu, pentru că nu sunt neapărat un fan al seriei dar am mers la sala de trofee și apoi la fermă. Acolo se cresc toate florile colorate posibile, pregătite să își ia locul în grădini iar nu departe de acolo este adăpostul câinilor. Căinii de vânătoare rasa foxhound sunt una din marile atracții de la Cheverny în special pentru copii care se înghesuie când vine ora de hrănire.

Am revenit apoi la mașină și am mers spre est în direcția marelui castel Chambord, iar pe drum am mai oprit și la o fabrică de ciocolată. După o degustare dulce am intrat în uriașul domeniu iar după câțiva kilometri de condus prin pădure a apărut vederea impresionantă a castelului.

Chateau de Chambord este cel mai mare castel de pe Valea Loirei și este cel mai vizitat castel din regiune. Se află în mijlocul unui domeniu uriaș administrat de statul francez. Castelul a fost înființat în secolul 16 ca lojă de vânătoare pentru Francis I regele Franței. Construcția a durat aproape 30 de ani iar bugetul a fost unul uriaș în acele vremuri. Se știe că mai mai mulți arhitecți au participat la proiectarea clădirii, dar mai multe surse susțin că de fapt proiectul original i-ar fi aparținut lui Leonardo da Vinci care în acele vremuri a trăit la curtea regelui la Amboise. Cert este că Chambord are o arhitectură unică în lume iar fațada sa este o imagine reprezentativă în turismul francez.

Am dat de o aglomerație mare la castel. Există 3 parcări de mari dimensiuni pe domeniu (cea mai apropiată de castel fiind contra cost) dar de-abia am găsit unde să lăsăm mașina. De acolo am mers ceva până la casa de bilete iar după ceva așteptare la coadă am intrat la castel (tariful întreg 13 euro). Castelul este imens, mult mai mare decât orice altceva am mai vizitat prin Loira. Interiorul are zeci de camere. Cel mai remarcabil detaliu al castelului este scara interioară dublă din mijlocul clădirii. Ea leagă cele 3 etaje și de acolo se poate ajunge pe terasă de unde se vede priveliștea peste întregul domeniu. La castel sunt expuse o colecție de armuri, de arme dar și de calești regale.

Cum spuneam Chambord a fost ultimul loc vizitat. Restul zilei ne-am odihnit pentru că ne aștepta un drum foarte lung până la aeroportul Basel-Mulhouse. Am părăsit Sully sur Loire dimineața următoare după micul dejun. Am mai făcut o oprire în apropiere la Gien unde se află un alt castel dar și o renumită fabrică de porțelan de unde am mai luat suveniruri. Am mai văzut în trecere Auxerre, un oraș unde nu am zăbovit prea mult dar care mi s-a părut că are un centru vechi foarte frumos iar apoi am ajuns pe autostradă. Spre seară am sosit la aeroport, am returnat mașina și am zburat acasă.

 

Dimineața a fost frig bine. Am găsit brumă pe parbriz

 

Am mers mai întâi peste stradă de hotel, la castelul Sully sur Loire

 

Intrarea la castel

 

Sala mare

 

Dormitorul regal

 

Loira văzută din turn

 

Oamenii erau foarte scunzi pe vremuri (Armura era pe un piedestal înalt)

 

Curtea castelului

 

Iedera pe ziduri

 

Franța era în plină campanie electorală

 

Am servit masa la un restaurant deosebit

 

O masă chiar specială

 

Bucătărie adevărată franțuzească

 

Ziua următoare am plecat din nou la plimbare spre vest

 

Un castel de pe drum

 

Prima oprire a fost Chateau de Cheverny

 

Camerele sunt decorate foarte luxos

 

Grădina castelului

 

Cheverny „de pus în ramă”

 

Muzeul Tin Tin

 

Pepiniera și fermele

 

Câinii de vânătoare de la Cheverny

 

Trofeele de vânătoare

 

După plecare am mai oprit la o fabrică de ciocolată

 

Dulciurile arată fantastic dar și prețurile sunt pe măsură

 

Intrarea în domeniul Chambord

 

Coada la bilete

 

Am sosit la castel

 

Fațada castelului

 

Scara interioară dublă

 

Scara văzută de sus

 

Apartamentele regale

 

Terasa castelului

 

Grădinile

 

Curtea principală

 

Muzeul adăpostește caleștile regale

 

La plecare de la Chambord

 

Pe drum am mai oprit la Beaugency

 

și apoi la Meung sur Loire

 

Castelul Meung

 

Gata de plecare din Sully

 

Gien, primul loc unde am oprit ziua următoare

 

Vedere peste Gien

 

Fabrica de porțelan

 

Porțelanul de Gien e renumit în toată lumea

 

Am plecat spre aeroport. Drumul pe malul Loirei

 

De pe drum: uriașa centrală nucleară Dampierre

 

La întoarcere am trecut și prin Auxerre

 

O oră mai târziu am ajuns pe autostradă

 

Aproape de aeroportul Basel