Litoralul Mării Negre este pentru cei mai mulți dintre noi cea mai accesibilă destinație pentru o vacanță la plajă. Eu unul m-am cam saturat să merg pe la noi la mare după câteva experiențe neplăcute. Asta a fost acum 3-4 ani și de atunci n-am mai revenit. Sunt sigur că lucrurile s-au mai schimbat și în bine între timp dar problema principală la noi la Mamaia, Neptun sau Eforie (nici nu mai vorbesc de alte stațiuni) rămâne raportul preț-calitate. Vara, hotelierul roman obișnuit cu profit imediat încearcă să speculeze la maxim în special turismul de weekend iar tarifele sunt astronomice comparativ cu ce se oferă. Nu se modernizează mai nimic, dar prețurile cresc de la an la an. Am cunoscuți care au plătit pentru 2-3 nopți la Mamaia cât ar fi costat poate o săptămână de lux pe Coasta de Azur. Dacă unii acceptă asta e treaba lor, dar eu am renunțat să dau mulți bani pentru a mânca prost, pentru a sta într-o cameră de hotel veche și murdară sau pentru a fi tratat urât de personal. Repet, nu e peste tot așa, dar de obicei în locurile de la noi unde serviciile sunt cu adevărat bune, tarifele sunt uriașe. La bulgari a fost dintotdeauna altfel. La ei s-au făcut investiții serioase pe termen lung și diferențele se văd de la o poștă.
Vara asta am mers pentru un weekend la Kavarna și cu ocazia asta am descoperit un hotel excelent despre care vreau să vă spun mai departe. A fost o decizie de ultim moment și cazarea a fost aleasă întâmplator de pe booking.com. Am găsit un hotel la Kavarna cu review-uri foarte bune – o cameră triplă (eram doi, dar ce mai conta, era ultima cameră disponibilă) cu vedere la mare și regim all-inclusive inclus pentru doar 160 de euro două nopți. E vorba de un resort de 4 stele, White Lagoon Beach Resort. Totul suna foarte bine, dar ce am găsit la fața locului ne-a întrecut mult așteptările.
La Kavarna se poate ajunge din București via A2 Constanta – Vama Veche sau via Ruse – Varna. Prima variantă este mai rapidă, durează cam 3 ore 45 de minute în mod normal dar în condiții de trafic în sezon (vineri seara sau mai ales duminică seara la întoarcere) drumul prin Ruse ar fi de preferat. Noi am făcut cam 4 ore fiindcă am prins ceva coadă la graniță la Vama Veche.
Am sosit la hotel după amiaza. Am trecut de bariera de la intrare în resort după ce am confirmat rezervarea noastră, iar apoi am mers la recepție unde am fost primiți foarte călduros. Am primit cheia de la cameră, o hartă a resortului și ni s-au dat mai multe indicații utile. Mașina am lăsat-o în parcarea subterană gratuit.
White Lagoon este deținut de o companie norvegiană iar cei mai mulți dintre turiști sunt scandinavi veniți cu charterele la Varna. Ce rămâne disponibil este luat în general de români care vin cu mașina. Hotelul include reguli foarte stricte de bun simț: nu se fumează decât în locuri amenajate, copii nu au voie în anumite zone rezervate adulților și invers, sunt ore de liniște etc. Este un hotel perfect pentru familii, în special pentru cei cu copii mici.
Resortul cuprinde mai multe clădiri distribuite pe o zonă foarte mare de câțiva kilometri pătrați la malul mării sub dealurile Traciei. 3 clădiri sunt chiar la mal și includ studiouri și apartamente de 2 sau 3 camere. Toate au vedere la mare. Camerele duble (basic) se află ceva mai departe mai sus pe deal, relativ departe de mare. Camera noastră era un studio de 40 de metri pătrați cu un balcon deschis de unde se vedea frumos Marea Neagră aflată la doar câțiva metri. Studioul include 2 paturi mari, o canapea, birou, o baie mare dar și o bucătărie dotată cu toate electrocasnicele posibile (nu că ai avea nevoie să gătești la all inclusive). Toate astea la 80 de euro pe noapte de cameră.
Restaurantul mare se află în mijlocul resortului și are un program de mese destul de extins, cu micul dejun până pe la 11, prânzul 12-2, un snack după amiaza și cina de la 6 la 8. Regimul all inclusive include băuturi locale. Mâncarea a fost excepțională, proaspătă, gustoasă și variată. Bufetul restaurantului este uriaș iar gama de alegere foarte vastă. Meniul la cină are în fiecare seară o altă tematică internațională. Mi s-a părut foarte frumos că există bufet dedicat copiilor cu tăvi așezate mai jos ca să poată ajunge la ele și unde se servește în general mâncare mai sănătoasă.
Resortul dispune de vreo 4 piscine (una indoor), terenuri de tenis și fotbal, amfiteatru, aqua park și 2 plaje private. Există zilnic programe de animație – muzică live, proiecții de filme, discotecă pe plajă, gimnastică la piscină. Șezlongurile și umbrelele la plajă sunt gratuite și sunt suficient de multe pentru toată lumea. Acesta e un mare plus la plajă, iar faptul că e privată înseamnă că nu e deloc aglomerat. Marea are ceva pietriș la mal dar în rest este nisip, iar pe una dintre plaje apa este cristalină și se pot vedea cu ochiul liber pești sau alte vietăți marine. Se pot face plimbări cu vaporașul sau se pot închiria hidrobiciclete sau caiace.
Un sejur la resort poate fi destul de plictisitor pentru tineri, este foarte multă liniște dar pentru familii în căutare de relaxare este perfect. Noi o să mai revenim cu siguranță acolo pentru un sejur mai lung în anii următori.
Puteți citi mai multe pe site-ul hotelului:
Regiunea oferă destul de multe oportunități pentru plimbări și alte activități. La sub 20 de kilometri se află Balchik și Kaliakra, două din cele mai deosebite locuri din nordul Bulgariei. La Balchik se poate vizita Castelul construit de Regina Maria pe vremea când Cadrilaterul făcea parte din țara noastră iar la Kaliakra se poate vedea cetatea și capul omonim de unde se văd cele mai frumoase priveliști de la Marea Neagră. Mai există prin apropiere și două terenuri de golf, iar orașul Varna nu este nici el prea departe.
După ce am petrecut două zile la hotel, am mers la plecare la capul Kaliakra. La Balchik mai fusesem, dar la Kaliakra niciodată. Am stat vreo oră pe la cetate. Mașina se lasă undeva la marginea drumului iar de acolo se mai merge pe jos cam un kilometru. Monumentul de intrarea în cetate se numește Poarta celor 40 de fecioare potrivit unei legende care spune că 40 de fete din satul din apropiere au preferat să își lege părul și să se arunce împreună în mare decât să fie capturate de invadatorii otomani. Primele fortificații datează din secolul 4 iar cetatea otomană a fost construită în jurul secolului 15. Complexul arheologic include clădiri și descoperiri din mai multe perioade și culturi ale istoriei. Prin cetate se mai găsesc mai multe magazine de suveniruri dar și o bază militară. Poteca ajunge tocmai până în vârful Capului de unde se vede o priveliște minunată.
Nu departe de Kaliakra se află golful Bolata, unde am descoperit poate cea mai frumoasă plajă din Bulgaria (zic eu). Nu există marcaje sau semne care indică drumul spre plajă. Revenind de la Kaliakra se face dreapta după 2 kilometri pe un drum asfaltat iar după încă 2 km se ajunge în golf. Plaja Bolata face parte dintr-o rezervație naturală și nu este amenajată. Peisajul la adăpostul stâncilor abrupte arată grozav, apa este foarte limpede iar nisipul e fin. Plaja este un mic secret păstrat de localnici. De altfel a fost singurul loc turistic din regiune unde am văzut mai mulți bulgari decât români.
Revenind după câteva ore la plajă am mai trecut apoi pe la ferma de melci din Balgarevo, unde am vizitat crescătoria. Se pot face și degustări la restaurant dar noi am preferat să mai mergem încă doi kilometri până la restaurantul Dalboka, un loc care deja a ajuns faimos în România pentru midiile proaspete și fructele de mare care se pot servi acolo. Ferma de scoici se află la doar o sută de metri în larg. Terasa este plină mereu de compatrioți de-ai noștri, meniurile sunt în română iar toți ospătarii cunosc limba. Se poate chiar și plăti cu lei. Atenție, sunt două terase la Dalboka pe malul mării; cea „faimoasă” e cea de pe partea dreaptă. După o masă delicioasă (recomand icrele la aperitiv și midiile Dalboka Mariners) am pornit spre casă încheind aici mini-vacanța nostră la Marea Neagră.
La drum spre Marea Neagră
4 ore mai târziu am ajuns la hotel
Apartament cu vedere la mare
De la terasă
Hotelul White Lagoon
Relaxare la plaja privată a hotelului
Restaurantul all inclusive
Hotelul are vreo 5 piscine și un mini aqua park
Plaja de la hotel
La plimbare cu hidrobicicleta prin golf
La plecare am mai oprit pe la capul Kaliakra
Intrarea la fortul Kaliakra
Ruinele cetății
Coasta Mării Negre
Am mers apoi la Bolata
Unde este una din cele mai frumoase plaje ale Bulgariei
Plaja neamenajată Bolata
Am trecut și pe la ferma de melci din Kavarna
Crescătoria de melci
Am mers apoi la cină la Dalboka
Terasa Dalboka (mare atenție e cea din partea dreaptă)
Meniul în română
Masa a fost delicioasă
Apusul la Cernavodă
Imagini de la Balchik dintr-o plimbare mai veche
Castelul Reginei Maria
Grădinile din Balchik
Plaja din apropiere
Castelul de la malul mării