Noi românii cred că avem ceva în subconștient care ne atrage către mare atunci când vine ziua de 1 Mai și începe să se încălzească vremea. Este un fel de tradiție națională ca la venirea weekendului prelungit să urmeze un exod către Marea Neagră. Cele mai căutate destinații tradițional sunt Vama Veche sau 2 Mai, dar la fel de ocupate sunt și stațiunile din nordul litoralului sau chiar Delta Dunării.
De-a lungul anilor și eu am fost plecat de 1 Mai la mare, încă din perioada studenției. Am mers la Costinești, la Vama Veche, la Mamaia dar mai mult în ultimii ani am mers în locuri de peste hotare și de două ori – inclusiv anul acesta – la bulgari, la Sunny Beach.
De ce am ales Sunny Beach? Anul acesta chiar ne-am dorit să mergem la mare la noi. Nu am rezervat un hotel din timp și am avut surpriza să văd cu vreo 2 săptămâni înainte că 90% din camere erau ocupate și rămăseseră doar hoteluri foarte proaste sau foarte scumpe (nici măcar acestea din urmă nu erau prea strălucite). Spre exemplu un hotel de 3 stele din Mamaia, fără nicio masă inclusă și cu nota 7 (slab) pe Booking.com costa 80 euro pe noapte. Am căutat și în Sunny Beach și la 50 de euro pe noapte am găsit un hotel de 4 stele cu calificativ excelent și regim all-inclusive.
Diferențele dintre noi și bulgari când vine vorba de litoral sunt uriașe – ei au servicii bune la un cost redus și știu să te facă să te simți bine-venit, în timp ce la noi se dorește un câștig rapid – tarife mari, servicii proaste și de multe ori o atitudine acră – bazându-se doar pe faptul că românii vin oricum. Nu vreau să generalizez, pentru că sunt excepții de ambele părți, dar de cele mai multe ori la ei raportul preț-calitate e mult mai bun.
Avantajul litoralului nostru este că se ajunge repede pe Autostrada Soarelui. Asta, teoretic, pentru că în asemenea weekend-uri blocajele din trafic pot adăuga ore bune la drum. La Sunny Beach se ajunge din București în aproximativ 4 ore și jumătate sau cinci via Giurgiu, Ruse, Shumen și de acolo fie pe la Varna (pe autostradă dar pe o distanță mai lungă la care se adaugă traficul din Varna), fie pe la Veselinovo (printr-un drum șerpuit prin munți, dar mult mai scurt).
Anul acesta 1 mai a picat lunea, așa că am avut un weekend prelungit de 3 zile. Am rezervat cum spuneam un hotel la Sunny Beach – Neptun Beach Hotel, unde am plătit puțin peste 100 de euro pentru 2 nopți all-inclusive și o cameră cu vedere la mare. Am plecat dimineața spre Giurgiu, am trecut de vamă relativ repede iar apoi am mers întins până am ajuns la Varna. Acolo am dat și de ceva aglomerație pentru că se modernizează podurile peste canal. Am zis mai bine să oprim să servim prânzul și după ce am bănănăit ceva prin străzile întortocheate din centru am găsit întâmplator un restaurant foarte bun în apropiere de port – Staria Chinar (recomand). Ne-am amintit cu ocazia asta cât de mari sunt porțiile de mâncare la bulgari și cu burțile pline am plecat mai departe spre hotel. Două ore mai târziu am sosit la Sunny Beach.
Am fost întâmpinați călduros la hotel, unde mai mulți dintre angajați vorbeau fluent română, am făcut check-in și apoi am mers în camere să ne relaxăm. Eu am luat o bere și m-am instalat confortabil pe balcon. De la ultimul etaj aveam o priveliște frumoasă peste întreaga stațiune. Seara am rămas pe la hotel. Am mers la cină la restaurant unde am descoperit că hotelul era aproape plin și 90% din turiști erau români. Mâncarea la all-inclusive a fost bună – nu extraordinară dar rezonabil de variată și gustoasă.
Ziua următoare ne-am plimbat pe plajă din Sunny Beach iar după amiază am făcut o excursie la Nessebar, orașul pitoresc aflat la doar 5 kilometri, iar restul timpului l-am petrecut la piscină sau la sala cu jocuri a hotelului. A fost o plimbare de weekend relaxată, cu mâncare bună, soare și odihnă, numai bună de reîncărcat bateriile.
De 1 mai la Sunny Beach (la fel ca și la noi) de-abia se deschide sezonul. De obicei în mai e cald, dar nu e încă vreme de plajă sau de baie în mare (poate doar pentru cei mai curajoși). Multe activități nu sunt încă disponibile și mai multe locații sunt închise, dar în mijlocul sezonului Sunny Beach are foarte multe de oferit – sporturi nautice, un parc de distracții acvatic, un luna-parc, pistă de carting, mini golf și multe altele.
Am menționat și excursia la Nessebar. Micul orășel aflat pe o insulă care astăzi e accesibilă pe un drum construit peste un istm artificial este supra-numit perla Mării Negre. Este probabil cel mai vizitat loc de pe litoralul bulgăresc și întregul centru vechi face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Case de lemn pitorești, zeci de biserici ortodoxe vechi și străduțe fermecătoare – Nessebar e un loc foarte frumos care trebuie văzut.
Mai jos am adăugat imagini și din vizita noastră precedentă la Sunny Beach de prin 2010. Atunci – tot de 1 mai – am stat la hotelul de 5 stele Victoria Palace, unul dintre cele mai mari din Bulgaria și am vizitat orașul Sozopol aflat la 70 de kilometri în sud, dincolo de Burgas. Similar cu Nessebar, Sozopol este un oraș vechi de milenii (cunoscut demult ca Apollonia), adăpostind construcții vechi într-un cadru natural frumos, inclusiv veche cetate fortificată și un frumos castel în apropiere.
La vamă la Giurgiu
Popas la Varna pentru masa de prânz
Preparat specific sârbesc
Am stat la hotelul Neptun Beach
Vedere de la balcon
Pescărușii aliniați pe acoperiș
Piscina hotelului
Era încă destul de frig pentru plajă
La plimbare pe ponton
Rece marea, dar tot am intrat puțin
La restaurantul hotelului. 90% din turiști erau români
Am dat o tură până în Nessebar
Casele vechi din centru
Străzile pitorești din Nessebar
Suveniruri tipice
Ruinele vechii catedrale
Una din cele 8 biserici-muzeu din Nessebar
Înapoi în port
– Imagini din excursia din 2010 –
La drum pe lângă câmpul cu rapiță
Atunci am stat la unul din cele mai mari hoteluri din Sunny Beach
Hotelul Victoria Palace
Camera noastră
Prima vizită la Nessebar
Parcul central din Nessebar
La terasă
Atunci am vizitat și Sozopol
Pomii infloriți din port
Casele sunt construite deasupra stâncilor abrupte
Centrul vechi din Sozopol
La malul mării în apropiere de Burgas