Marrakech a fost destinația principală a excursiei noastre în Maroc. Am petrecut acolo 5 zile în total, iar 3 din ele am rămas doar prin oraș vizitând mulțimea de atracții pe care le oferă. Spuneam în articolul precedent că Marrakech a fost votat a doua destinație turistică a lumii și m-am convins și eu de ce. Orașul este unul din cele mai frumoase ale Africii și cu siguranță cel mai deosebit oraș din Magreb. Pentru un vizitator care ajunge pentru prima dată în lumea arabă este o destinație ideală de acomodare îmbinând istoria, cultura, tradițiile arabe și haosul specific cu luxul și confortul oferit de facilitățile turistice moderne. Marrakech este cel mai european oraș al lumii arabe, aflat într-un cadru natural de vis, la poalele munților Atlas.
Alături de Fes, Meknes și Rabat, Marrakech este una din capitale istorice ale regatului Marocan. Chiar dacă nu a fost oraș imperial decât pentru câteva zeci de ani consecutivi în diverse dinastii între secolele 11 și 17, orașul parcă și-a păstrat cel mai mult din strălucirea acelor vremuri comparativ cu celelalte. Datorită așezării la poalele munților Atlas, Marrakech era de cele mai multe ori destinația finală a negustorilor din Sahara sau din Africa centrală. Caravanele din deșert au contribuit mult la dezvoltarea orașului, care a devenit punct central al comerțului între Europa, Magreb și restul Africii. Chiar și astăzi întreaga Medina (centrul vechi) este un bazar gigantic, un adevărat rai al negustorilor. Turismul în masă a ajuns la Marrakech acum foarte mult timp, încă de prin anii 60 și astfel s-a putut dezvolta un oraș modern în jurul vechilor clădiri – cu hoteluri de lux, restaurante și mall-uri făcând din Marrakech combinația perfectă de vechi și nou.
Marrakech este unul din orașele cu cea mai diversificată și extinsă ofertă de cazare. Cele mai multe sunt riadurile (mici palate din Medina transformate în reședințe turistice în care vizitatorii descoperă stilul de viață autentic berber). Sunt câteva sute de riaduri în oraș având prețuri de la 10 la 1000 de euro pe noapte. Dincolo de ele, în zona modernă există o mulțime de hoteluri de lux inclusiv cele mai mari lanțuri hoteliere ale lumii. Noi am preferat să stăm la acestea din urmă, alegând hotelul de 5 stele Savoy. După o primă zi când am făcut excursia dincolo de munții Atlas, am petrecut apoi mai multe zile prin oraș, având ocazia să-i descoperim din plin farmecul.
Pentru început aș vrea să spun câte ceva despre siguranța din Maroc. Multă lume m-a întrebat despre asta – despre riscul de atentate, despre hoții de buzunare și alte pericole. Am mers la Marrakech pregătiți de ce era mai rău – de negustori agasanți, de bărbați afemeiați care să se ia de fete, de hoți și așa mai departe. Ce am descoperit la sosire a fost total altceva, oamenii au fost extrem de prietenoși, de fete nu s-a luat nimeni iar negustorii mi s-au părut mult mai relaxați decât prin Turcia de exemplu. De atentate nu ne-a fost frică niciun moment. Ce e drept a fost unul în oraș acum vreo 6 ani dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Nu cred că riscul în Maroc este cu nimic mai mare decât în vestul Europei. Revenind, ne-am simțit peste tot în siguranță și bine primiți.
Dacă vorbim de atracțiile turistice din oraș, de departe cea mai mare este piață nebună din inima orașului – Djemaa el Fna. Dacă aveți timp să vedeți un singur loc din Marrakech, atunci mergând în piață. Mai sunt mai multe alte locuri interesante. Prima zi petrecută la Marrakech am încercat să acoperim cât mai multe dintre ele.
Am vizitat mai întâi centrul vechi, dând o tură dimineața până la palatul el Bahia, cel mai bine păstrat din oraș. Palatul mi-a amintit cumva de Alhambra din Cordoba dar și de arhitectura persană pe care am întâlnit prin Iran, cu danteluri desenate în pereți și acoperișuri decorate impresionant. El Bahia nu este singurul palat imperial din Marrakech, mai există și palatul El Badi – aflat în ruine, dar și palatul regal folosit și în prezent ca reședință de vară de regele Marocului. Pe lângă marile palate, prin Marrakech se mai pot vizita alte câteva sute de vile luxoase care aparțineau cândva comercianților înstăriți. La doi pași de El Bahia, am mai vizitat mormintele Saadiene, unde se odihnesc cei mai mari regi din acea dinastie. Am trecut și pe lângă marea moschee unde din păcate accesul este permis doar credincioșilor musulmani așa că nu am putut intra.
Pe la amiază am luat un taxi și am plecat spre destinațiile mai îndepărtate din oraș. Am mers mai întâi la grădinile Majorelle, una din cele mai vizitate atracții din oraș. Grădinile au aparținut recent lui Yves St Laurent care le-a transformat într-un paradis exotic verde, cu o vegetație luxuriantă îngrijită de mai multe zeci de angajați. Jardins Majorelle arată impecabil fiind o adevărată oază de culoare, liniște și aer curat în mijlocul orașului agitat. După ce ne-am plimbat printre flori, bambuși, palmieri și cactuși am ajuns la final la casa creatorului de modă. Casa lui YSL este relativ mică dar o adevărată bijuterie arhitecturală, vopsită într-un albastru ce creează un contrast perfect cu verdele din jur.
De la cel mai frumos mirositor loc din Marrakech am mers la cel mai urât mirositor. Am făcut o plimbare spre cartierul pielarilor unde am vizitat tăbăcăriile de piele. Acolo, unii dintre cei mai săraci locuitori ai orașului lucrează zi și noapte într-un miros de nedescris. Pieile sunt cufundate în bazine mari umplute cu apă și excremente de porumbel care ajută resturile nedorite să se descompună. Alte cazane sunt folosite pentru a vopsi pielea fiind și ele umplute cu diverse vopsele care mai de care mai împuțite. Nu am putut rezista acolo decât cu menta proaspătă primită de la ghid ținută strâns la nas.
Mai târziu am revenit în Medina unde ne-am pierdut (în sensul bun) pe străzile întortocheate din bazar. Marocanii sunt maeștrii ai negocierii dar am reușit să găsesc câteva metode de a ajunge la un preț rezonabil – cel mai ușor e când știi prețul real, așa poți spune „dincolo costa mai puțin” sau „nu mă prosti, prețul e de fapt x”. Cel mai bun mod de-l descoperi e să negociezi puțin și apoi să pleci, iar în urmă sigur vei auzi pe vânzător strigând o sumă semnificativ mai redusă. De obicei prețul de început este de 2-3 ori mai mare decât cel corect, dar asta depinde și de alți factori – dacă magazinul este pe o alee aglomerată sau mai izolat, dacă e ora de vârf sau nu și nu în ultimul rand după fața cumpărătorului – un DSLR la gât, o geantă scumpă la mână sau o pălărie de cowboy pe cap vor dubla prețul din start. O dată ajuns la un preț rezonabil pentru un articol, cea mai bună întrebare pe care o puteți pune este „cat costă dacă iau două?” și tot așa… Cunoașterea limbii franceze ajută și ea. Cele mai deosebite suveniruri din Marrakech sunt vasele ceramice Tajine, pălăriile roșii fes, mirodeniile de toate felurile, mătăsuri, sculpturi în lemn sau argintării.
La finalul zilei am servit cina de la o terasă deasupra pieței Djemaa el Fna, locul cel mai fermecător din Marrakech, unde se adună îmblânzitori de șerpi, dansatori tradiționali, calești cu cai, vânzători de orice și turiștii din toate colturile lumii. Un balcon deasupra pieței Djemaa el Fna este unul din cele mai bune locuri de „people watching” din întreaga lume. Mai jos, o scurtă filmare de la terasă.
Chiar dacă am avut mașină închiriată am preferat să ne deplasăm prin Marrakech cu taxiul, din cauza traficului infernal și haotic. Taxiurile sunt cea mai bună modalitate de deplasare. De cele mai multe ori tariful se negociază de la început iar un taxi normal (pentru maxim 3 persoane) costă 20-30 de riali prin oraș. Ca să vă faceți o idee, 10 riali înseamnă 1 euro. Noi fiind 4 am fost obligați să folosim numai grand taxi (Mercedes-uri vechi) unde tariful standard e 50 de riali. La un moment dat am nimerit și un taximetrist corect, unde am avut un șoc văzând prețul adevărat de pe aparat, care era doar 7-8 riali pentru o cursă relativ lungă. Se pot închiria taxiuri pentru câteva ore sau o zi și mai există și autobuze moderne care leagă Medina de cartierele periferice, unde un bilet costă doar 2 riali.
O a doua zi la Marrakech am petrecut-o în mare parte la spa. Nu se poate vizita orașul fără o vizită la una dintre zecile de băi luxoase din Medina. Am mers la Heritage Spa, una din cele mai renumite băi din oraș. Timp de 3 ore, ne-am bucurat de un tratament complet, cu hammam, scrubbing, saună și un masaj extraordinar cu pietre încinse. A costat destul de mult, dar pot spune că experiența a meritat din plin.
După relaxarea de la spa, nu am mai avut energie să facem prea multe. Am făcut o tură prin bazar de unde am luat mai multe suveniruri pentru acasă, iar după amiaza am petrecut-o din nou la o terasă deasupra pieței urmărind trecătorii alături de o cină tradițională cu nelipsitele gustări Tajine. Seara am petrecut mai mult timp la Menara Mall, aflat la doi pași de hotelul nostru.
În ultima seară la Marrakech, trecusem peste orice temeri, ne plimbam relaxați prin nebunia din piață – printre cobre și maimuțe și discutam prietenos cu toți negustorii. Mai mult, am mers noaptea la unul din grupurile care se strângeau în piață pentru a asculta muzică tradițională și am dansat acolo alături de ei. Cum spuneam, am avut puțină teamă când am sosit la Marrakech, dar am ajuns la final să fim total dezinvolți și să îndrăgim din plin orașul și locuitorii săi prietenoși. Marrakech este unul din cele mai atractive orașe ale lumii. Ultima zi am făcut o excursie până la malul Atlanticului, la Essaouira, despre care voi povesti în partea următoare.
Dimineața la hotelul Savoy
Am plecat la plimbare spre centrul orașului
La prima vedere, Marrakech mi s-a părut surprinzător de curat
Un vânzător de apă caută clienți
Vizită la palatul El Bahia
Curtea mare a palatului
Acoperișurile cu detalii berbere
Am mai trecut pe la mormintele Saadiene
Una dintre încăperi
În trecere prin piața mare
Cel mai aglomerat loc – Jardins Majorelle
Grădinile sunt cel mai liniștit loc din oraș
Eleganta casă a lui Yves Saint Laurent
Colecția de cactuși
Casa arată chiar deosebit
Muzeul dedicat creatorului de modă
De la cel mai curat loc din Marrakech la cel mai murdar – tăbăcăriile de piele
Menta e necesară ca să reziști mirosurilor
Am revenit repede la taxi
La magazinul de condimente
Demonstrație cum se produce uleiul de argan
Toate ierburile la vânzare. Arganul e cel mai scump
Bazarul din Medina
Marrakech văzut de la o terasă pe acoperiș
Couscous vegetarian
Caleștile plimbă turiști
Spre hotel
La Menara Mall
Un mic suvenir marocan
Seara peste Djemaa El Fna
Am început ziua următoare la relaxare la spa
Bazarul se întinde pe străzile întortocheate din Medina
Un riad prin centrul vechi
Grand balcon, terasa preferată pentru vederi peste Djemaa El Fna
Vedere peste piață
M-am pus pe făcut poze cu zoom la trecători. Muzicanți tradiționali
O caleașcă în căutare de mușterii
Îmblânzitorul de șerpi
Cobrele dansează pe muzică
Sucurile proaspete de fructe
Poza cu maimuța
Agitația crește cu lăsarea serii
Se făceau pregătiri pentru festivalul internațional de film
Apusul peste moschee
O ultimă vedere cu Munții Atlas