După o săptămână de plimbări în care am văzut locuri minunate prin Sri Lanka, am ajuns în cele din urmă și la Colombo, capitala țării. Am sosit noaptea târziu iar a doua zi după prânz zburam spre Maldive. Am stat deci foarte puțin, dar nici rău nu ne-a părut.

Colombo este de departe cel mai mare oraș din Lanka, având un milion de locuitori în zona centrală și peste 6 milioane în zona sa metropolitană – adică aproape o treime din întreaga populație a țării. Este un port important la Oceanul Indian și cel mai important centru economic. Este un oraș modern dar care din punct de vedere turistic nu are foarte multe de oferit.

Zborul nostru era pe la două și pentru că ne-am trezit dimineața devreme i-am rugat pe cei de la recepție să ne aranjeze un scurt tur de oraș. Prompt a venit un tuk-tuk după câteva minute și am plecat la plimbare. Turul nostru a durat cel mult o oră. Am mers pe bulevardele largi și bine întreținute (o mare schimbare față de drumurile înghesuite pe care tot mersesem), am trecut pe lângă un parc mare și un lac în mijlocul căruia se aflau mai multe temple. Prima noastră oprire a fost chiar la un templu budist. Am asistat întâmplator la o ceremonie religioasă și apoi la o nuntă locală.

Sri Lanka este spre deosebire de India un stat majoritar budist. Există minorități importante hinduse și musulmane, ambele aparținând comunității tamil. Neînțelegerile religioase au dus la un dur război civil care s-a încheiat abia deceniul trecut. Chiar și azi sunt zone de conflict care sunt mai bine de evitat, dar ele se află mai ales în nord vestul țării. Zonele pe care le-am văzut noi mi s-au părut liniștite și foarte sigure.

Mai departe am mers cu ricșa noastră pe bulevardul de coastă, Galle Face Road făcând o scurtă pauză pe malul mării. Era zi de alegeri prezidențiale în Sri Lanka așa că peste tot domnea liniștea, erau doar cozi mai mari la centrele de votare. Am mai trecut pe lângă niște clădiri impozante ale ministerelor și casa președintelui, am văzut și câțiva zgârie-nori și cam atât – am făcut cale întoarsă la hotel. Colombo nu m-a impresionat cu nimic.

După masa de la hotel am luat drumul spre aeroport cu un microbuz aranjat tot de ei. Zborul nostru SriLankan a întârziat o oră, dar nu a fost mare problemă. Mai târziu am descoperit că SriLankan sunt extremi de punctual… la întârziere. Toate cele patru avioanele cu care am zburat au întârziat fix o oră. Altfel, nu am ce să reproșez companiei despre care pot spune că au servicii mult peste medie.

Era momentul să ne luăm la revedere de la frumoasa Sri Lanka, o țară care mie mi-a plăcut în mod excepțional. Dar urma o destinație mult așteptată – Insulele Maldive.

Pe avion mi-am luat loc special la geam ca să pot admira aterizarea în Maldive. După vreo oră de zbor am văzut malurile atolului care apără Maldivele de valuri și de acolo culoarea oceanului s-a schimbat din albastru închis într-un turcoaz splendid. Imaginea e memorabilă.

Nu am cine știe ce poze de la aterizare dar pentru o idee puteți urmări filmulețul mai jos.

 

 

Aeroportul din Male este unul destul de mic, pista fiind construită pe o insulă artificială (Hulhule) în apropierea capitalei. Chiar și așa pista permite aterizarea avioanelor mari. Cele mai multe avioane ajung Colombo sau Dubai, dar există chartere care zboară direct în mai toate orașele mari ale lumii. Există și un terminal pentru hidroavioane care asigură zborurile interne.

Controlul pașapoartelor a mers destul de repede. Noi, românii nu avem nevoie de viză în Maldive și nu a trebuit să prezentăm niciun fel de document. Am văzut că unora li se mai cerea documente pentru zborul de întoarcere sau cazare.

La controlul bagajelor nu a mai fost la fel de ușor. După ce ne-am luat bagajele a trebuit să mergem cu ele la verificare, iar controlul este extrem de strict. Maldivele au interdicții destul de stricte și foarte multe lucruri sunt interzise în bagajul de cală. Obiectele interzise mai putin obișnuite se datorează credinței islamice stricte și includ: orice fel de băuturi alcoolice, obiecte religioase sau de cult (non-musulmane), filme, reviste sau ziare „imorale”.

Eu am avut ceva probleme pentru că aveam la mine un mic Buddha sculptat, cumpărat ca suvenir din Sri Lanka. Vameșul mi-a spus că este considerat obiect de cult și nu am voie să intru cu el. 🙂 Mi s-a părut ridicol, dar n-am mai stat de discuții de teama unei amenzi sau altor probleme. Au fost totuși suficient de amabili cât să îmi dea un bon cu care să pot să ridic statueta la plecare. Dacă nu am dus dorul la suveniruri și oricum mi le-am recuperat la plecare, fără băuturi a fost ceva mai greu să stăm „pe uscat” 3 zile. Chiar în fața aeroportul ne aștepta barca noastră trimisă de la hotel.

Hotelul nostru era pe insula Maafushi, la 30 de kilometri, nu foarte departe de Male. Am zburat până acolo cu barca rapidă și nu am făcut decât 20 de minute. Cam cu stomacul pe dos, dar am ajuns totuși cu bine. N-am avut timp să ne gândim prea mult la asta pentru că am zărit imaginile de vis – nisipul alb, apa bleu, palmierii verzi. Un vis. Am petrecut 3 zile superbe pe Maafushi, dar despre insulă o să povestesc mai târziu. Aici o să vă spun doar mai multe despre capitala Male.

Dacă la dus am plecat direct de la aeroport la hotel cu rapida, la întoarcere am luat un feribot din Maafushi până în orașul Male, unde am zăbovit câteva ore până la plecare.

Male este unul din cele mai dens populate orașe ale lumii, pe micuța insulă de 5 kilometri pătrați locuiesc 150.000 de mii de oameni, adică jumătate din populația din Maldive. Evident, este un oraș extrem de aglomerat cu mult construcții înalte construite foarte aproape una de alta. Majoritatea când se gândesc la Maldive își imaginează insule pustii și feerice, iar aglomerația din Male este probabil ultimul lucru la care s-ar gândi.

La retur am ajuns la Male cu feribotul. Am făcut cam o oră și jumătate pe drum iar vaporul ne-a lăsat în partea de sud a insulei. Există taxiuri dar pentru noi cu multe bagaje am găsit mai convenabil un camion cu care am mers 2 kilometri până la capătul opus al insulei. Am trecut printr-un trafic infernal pe drum. Cele câteva ore le-am petrecut mai mult pe o terasă frumoasă pe malul mării, dar am apucat să facem o scurtă plimbare prin capitală. Nu sunt prea multe puncte de interes, ar fi moscheea centrală (Friday Mosque) și casa președintelui ambele aflate lângă piața centrală. Am mai trecut pe la piața de pește și am găsit cu greu și un magazin de suveniruri. Altfel, multe blocuri înghesuite dar frumos colorate.

La final ne-am îmbarcat într-un nou feribot spre aeroport. Urma zborul de Dubai via Colombo. Aveam o legătură scurtă la Colombo (o oră și ceva între zboruri) și ne-am făcut ceva griji când am fost anunțați că zborul nostru întârzie o oră, dar zborul de Dubai a fost și el întârziat exact la fel și nu am avut probleme. Cum spuneam SriLankan întârzie foarte punctual… Despre sejurul la Dubai dar și de zilele de vis petrecut pe plajele din Maldive o să scriu în părțile următoare.

 

Dimineața la hotel în Colombo

DSC08442

 

Am făcut un mini-tur de oraș cu tuk-tuk

DSC08452

 

Bulevardele largi din Colombo

DSC08453

 

Am oprit la un templu budist

DSC08458

 

Unde am prins o nuntă

DSC08462

 

Interiorul templului

DSC08467

 

Imaginea mi-a amintit de Indonezia

DSC08470

 

Altă nuntă

DSC08472

 

Case frumos colorate

DSC08479

 

Faleza orașului

DSC08491

 

Bulevardul principal și centrul financiar

DSC08501

 

Autostrada spre aeroport

DSC08518

 

Gata de plecare

DSC08525

 

Maldivele din avion

DSC08537

 

Sosirea la Male

DSC08544

 

După un control foarte minuțios am ieșit din aeroport

DSC08546

 

La ieșire din terminal ne așteaptă bărcile

DSC08547

 

Părăsind aeroportul

DSC08557

 

Capitala Male e pe altă insulă

DSC08569

 

Resorturi de pe drum

DSC08585

 

Am ajuns!

DSC08598

 

Destinația noastră, insula Maafushi 

DSC08604

 

Să înceapă relaxarea! 🙂

DSC08722

 

Imagini de la întoarcerea din insule 3 zile mai târziu. Din Maafushi – vor urma

 

Portul din Male

DSC09112

 

Un mijloc de transport din port pentru cei cu multe bagaje este camionul

DSC09116

 

Male, nu tocmai imaginea la care ne gândim când vine vorba de Maldive

DSC09137

 

Marea piață din Male

DSC09161

 

Țărmul orașului 

DSC09172

 

Din nou la aeroport

DSC09181