Islanda, foc și gheață. Partea 2 – Cercul de aur

 

Am ajuns în Islanda puțin după miezul nopții. M-am trezit din somn pe avion când a început coborârea spre aeroportul Keflavik și am văzut un apus superb, poate cea mai frumoasă imagine pe care am văzut-o vreodată din cer.

Primul șoc a fost lipsa întunericului. Era aproape unu noaptea și era destul de multă lumină. Iunie e luna cu cea mai lungă zi, iar în Islanda asta înseamnă 20 de ore de lumină și 4 ore ceva mai întunecate când soarele nu apune complet.

Am intrat lejer în țară. Pentru că veneam din Germania, din Schengen, nici măcar nu am trecut pe la controlul pașapoartelor. La sosire, toată lumea, localnici și turiști deopotrivă s-au dus glonț la magazinul duty-free. Islanda este o țară extrem de scumpă (voi reveni mai târziu cu exemple) și duty-free-ul chiar face diferența, în special pentru produse accizate precum alcoolul și țigările. Am luat și noi mai multă bere de acolo iar apoi am continuat spre ghișeul rent-a-car pentru a ridica mașina.

Probabil Islanda este cel mai scump loc pentru închirierea de mașini. În sezon (iunie-septembrie) o mașină economică poate costa de la 100 de euro pe zi, iar un jeep (obligatoriu în zonele greu accesibile) costă dublu. Noi am găsit un preț bunicel cu Hertz plătind 47.000 de coroane (adică 320 de euro) pentru o Toyota Yaris, 4 zile cu toate asigurările incluse. Mai există și câteva companii mai mici locale care pot oferi prețuri puțin mai bune, dar din reviewuri mi s-au părut neserioși și nu am apelat la ei. Oricum nu era mare diferența de cost.

Pentru a vedea Islanda, dincolo de zona apropiată de Reykjavík nu există altă variantă decât închirierea unei mașini, cel puțin dacă nu aveți mai multe săptămâni la dispoziție. De asemenea, există un drum principal (Route 1) care face înconjurul insulei și este asfaltat pe 1300 de kilometri. În afară de el, mai există asfalt în zona capitalei și prin zona turistică Golden Circle. În rest, sunt doar drumuri de pietriș unde accesul e permis doar mașinilor 4X4.

Pentru prima noapte am rezervat un hotel aproape de aeroportul Keflavik. A fost foarte convenabil pentru că eram destul de obosiți după drum. Ne-am urcat în mașină și 10 minute mai târziu eram cazați. Am stat la un hotel simplu dar foarte confortabil, Grasteinn. Temperatura de afară noaptea era de 2-3 grade pe plus, destul de frig. Căldura în camera era însă abundentă și am dormit excelent.

Am stat la patru hoteluri în Islanda, toate de 3 stele. Rezervate din timp la prețuri promoționale au costat intre 100 și 150 de euro pe cameră/noapte. Am stat numai în locuri deosebite cu reviewuri de la excepțional în sus, dar chiar și așa prețurile mi se par foarte mari. Camerele sunt foarte simple, au doar strictul necesar. Peste tot însă curățenia este impecabilă iar confortul patului și căldura sunt ireproșabile.

Dimineața, după un mic dejun excelent eram gata de plecare. Planul era să facem ocolul întregii insule dar pentru prima zi am păstrat un tur mai scurt, unde aveam să vizităm Golden Circle (Cercul de aur), turul cel mai comun făcut de vizitatori în Islanda către locuri mai ușor accesibile.

Cercul de aur este un traseu turistic de aproximativ 250 de kilometri care include 3 locuri cu adevărat deosebite – Parcul Național Thingvellir, gheizerele de la Geysir (scuze de pleonasm) și cascada Gullfoss.

 

Traseul primei zile:

Traseu Islanda

 

Aeroportul se află la 50 de kilometri sud-vest de capitală la Keflavik, iar Thingvellir prima noastră oprire la 50 de kilometri la nord de Reykjavík.

Prima oprire de pe drum a fost Hafnarfjordur, al treilea oraș ca mărime din Islanda, cu o populație de 25.000 de locuitori. Populația Islandei este de 400.000, din care cam 350.000 locuiesc în regiunea capitalei. Fiind o țară destul de mare ca suprafață (cât jumătate din România) asta înseamnă că dincolo de regiunea de sud-vest este practic pustiu. Am vizitat o pensiune splendidă decorată în stilul vikingilor unde am aflat că la Hafnarfjordur trăiesc elfii. Mai în glumă, mai în serios, islandezii cred în creaturi de basm iar orașul este plin cu semne simpatice de genul “Faceți liniște să nu treziți elfii”.  Apoi am mers puțin prin portul pescăresc și prin centru și apoi ne-am continuat drumul spre Reykjavík.

Am oprit vreo două ore în capitală unde am luat și prânzul iar apoi am mers spre port. Acolo am ajuns la un magazin Icewear, cel mai important brand local de haine. E vorba mai ales de haine groase, pulovere de lână, jachete impermeabile și accesorii de munte. Extrem de scumpe, dar și de mare calitate. Am “investit” o sută de euro până la urmă într-o jachetă impermeabilă care s-a dovedit ulterior de foarte mare ajutor.

După ce am părăsit capitala am intrat în pustiu. Drumul drept, peisaje superbe și nicio casă cât vezi cu ochii. Islanda este un loc perfect pentru o călătorie cu mașina. Toate locurile turistice sunt bine amenajate și accesibile, cu parcări și intrare gratuite. Peste tot se găsesc panouri informative cu detalii utile despre atracții, la fel și locuri amenajate pentru picnic. Ceva mai dificil e totuși cu găsirea toaletelor.

Pe la două după amiaza am ajuns la prima destinație a zilei, parcul național Thingvellir (scris corect Þingvellir). Am oprit mai întâi pe malul lacului pentru a privi peisajul superb. Era soare și temperatura urcase peste zece grade (caniculă islandeză 🙂 )iar în depărtare se vedeau crestele cu zapezi ale munților centrali. Pe malul lacului, se vedeau zeci de grămăjoare de pietre așezate una peste alta – pentru noroc.

După încă vreo 5 kilometri am intrat în parc. Thingvellir este renumit din două motive. Cel natural – fiind așezat exact la separarea plăcilor tectonice euro-asiatice și americane aici se poate observa cel mai bine depărtarea lor o dată cu trecerea timpului prin fisurile adânci ce pot fi vizitate. Al doilea motiv este unul istoric – la Thingvellir s-a înființat primul parlament al lumii (spun islandezii) fiind locul de adunare a triburilor încă din secolul 9.

Pentru noi a fost cu adevărat fascinant aspectul natural. Am mers pe potecile de lemn amenajate prin crevasele adânci. E interesant să iți imaginezi că te afli la limita dintre 2 continente. Unele fisuri sunt umplute cu apă iar una din ele oferă o experiență cu adevărat unică – se pot face scufundări intre cele două placi tectonice, iar adâncimea fisurii este de peste 50 de metri! Aceeași fisură era folosită de tribunalul parlamentului de la Thingvellir pentru pedepsirea criminalilor – cea mai dură pedeapsă era aruncarea în fisura adâncă a vinovaților.

Următoarea oprire, Parcul Național Geysir. De aici vine și cuvântul gheizer. Este vorba de un parc vulcanic cu mai multe izvoare fierbinți care erup aruncând jeturi de apă în aer. Sunt mai multe asemenea izvoare prin parc, toate cu apă fierbinte de peste 80 de grade celsius. Interesant este că în ciuda pericolului real, accesul este destul de liber, existând doar câteva semne care avertizează vizitatorii. Marele Geysir nu mai este la fel de activ precum era o dată. Erupe doar de 2-3 ori pe zi aruncând în aer jeturi de apă de până la 100 de metri înălțime. Principala atracție pentru turiști este izvorul Strokkur care explodează o dată la zece minute aruncând apa la zeci de metri înălțime. Cei mai multi dintre turiști stau lângă Strokkur așteptând momentul pentru a îl imortaliza în fotografii. Am văzut și noi cum se acumulează presiunea, izvorul creste ușor, se creează bule mari de apă, apoi apa se retrage brusc în adâncuri, țâșnind zgomotos spre cer la mare înălțime spre uimirea mulțimii.  Am prins și eu câteva imagini cu erupțiile, dar cel mai bine puteți vedea mai jos.

 

 

Următoarea oprire a fost cascada Gullfoss (în traducere Cascada de Aur) aflată la 10 kilometri distanță. Cele mai spectaculoase cascade din Europa se află în Islanda, iar Gullfoss este cea mai renumită dintre ele. Sunt două parcări amenajate la cascadă. Una la înălțime deasupra ei de unde se poate vedea în întreaga splendoare și una sub ea, de unde se poate merge până în mijlocul ei. Vântul datorat cascadei era teribil, de-abia ne puteam ține pe picioare. Aici m-am felicitat pentru jacheta nou achiziționată care mi-a permis să “fac duș” pentru a ajunge aproape de căderea de apă dar și să rezist vântului. Priveliștile la Gullfoss sunt uimitoare iar tunetul puternic al apei este grandios. De sub cascadă am putut vedea și un superb curcubeu. Gullfoss este cea mai impresionantă cascadă pe care am văzut-o în Europa până atunci (spun asta pentru că zilele următoare prin Islanda aveam să vedem și altele poate la fel de frumoase).

De la Gullfoss am plecat spre sud către hotel. Mai citisem despre o a patra atracție care uneori este inclusă în turul Golden Circle iar când am trecut pe lângă nu am putut să nu oprim. E vorba de craterul Kerid (de fapt Kerið, ultima literă se pronunță d, iar “D”-ul islandez se pronunță t). Bine am făcut că am oprit pentru că am descoperit un loc superb și super-fotogenic. Spuneam că intrarea este liberă peste tot. Vulcanul Kerid e o excepție, biletul de intrare fiind 3 euro. Se poate merge pe conul vulcanului și se poate cobori până în crater pe malul lacului. În funcție de lumina soarelui roca vulcanică roșiatică acoperită de mușchi își schimbă culoarea creând o paletă de nuanțe deasupra apei albastre.

Aici s-a încheiat prima zi. Pe la opt seara cu soarele sus pe cer am ajuns la cazarea noastră din Selfoss. Urma o nouă zi superbă, a doua zi traversam sudul Islandei până la Hofn în est, 400 de kilometri printre cascade, vulcani și ghețari.

 

Cel mai frumos cer pe care l-am văzut din avion

DSC05163

 

Am aterizat. Era 1 dimineața și era lumină

DSC05171

 

Mașina închiriată

DSC05174

 

A doua zi la hotel

DSC05182

 

Roadtrip!

DSC05194

 

Peisajul este foarte ciudat

DSC05202

 

Orășelul elfilor, Hafnarfjordur

DSC05221

 

Portul pescăresc

DSC05231

 

O pensiune cu specific viking

DSC05217

 

Lângă portul din Reykjavík

DSC05246

 

Icewear. De aici ne-am echipat mai bine pentru frig

DSC05249

DSCN6949

 

La drum spre cercul de aur

DSC05323

 

Pe malul lacului Thingvellir

DSC05341

 

Un peisaj selenar

DSC05334

 

Am ajuns la prima oprire. Parcul național Thingvellir

DSC05351

DSC05380

 

Fisurile arată deplasarea plăcilor tectonice

DSC05387

DSC05371

 

Punctul panoramic al parcului

DSC05382

 

Thingvellir este și locul primului parlament din istorie

DSC05395

 

Cea mai adâncă fisură din parc. Peste 50 de metri adâncime

DSC05439

 

Gata din nou de drum

DSC05404

 

Oriunde pe drum se pot întâlni caii sălbatici islandezi

DSC05451

 

A doua oprire: Geysir

DSC05460

 

Mai întâi am întâlnit Littli Geysir (micul gheizer)

DSC05468

 

Sunt peste zece gheizere în parc

DSC05475

 

Vedeta este Strokkur, cel mai activ gheizer

 

DSC05472

 

Care o dată la zece minute explodează

DSC05474

 

Mulțimea așteaptă nerăbdătoare

DSC05506

 

There it blows

DSC05526

 

Bătrânul Geysir nu erupe decât foarte rar

DSC05510

 

Am mai prins o erupție la plecare

DSC05514

 

A treia oprire. Cascada Gullfoss

DSC05548

 

Unde a prins foarte bine jacheta recent achiziționată. Bătea vântul teribil

DSC05553

 

Vederi de la nivelul inferior

DSC05594

DSC05590

 

și de deasupra cascadei

DSC05584

 

Curcubeul peste Gullfoss

DSC05615

 

Mai târziu, am ajuns la vulcanul Kerið

DSC05627

 

Imagini din crater

DSC05630

 

 Normal, am coborât până jos

DSC05654

 

Apa este extrem de curată

DSC05659

 

Ultima vedere a zilei

DSC05668

 

Seara am ajuns la cazare. Podul din Selfoss

DSC05674

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.