Am povestit alte dăți cum mereu încerc să văd locuri noi, să ajung în cât mai multe țări și orașe și că evit să petrec vacanțe în același loc. Există totuși câteva excepții, locuri de care m-am atașat mult și în care am revenit cu drag de mai multe ori. Unul dintre ele este Roma, prima mare capitală europeană pe care o am vizitat-o, un oraș care îmi oferă surprize și în care descopăr locuri surprinzătoare de fiecare dată când revin. De când am văzut Roma prima dată am revenit aproape anual, inclusiv anul acesta când am avut ocazia să vizitez pentru prima oară de Paști.
Ma refer evident la Paștele catolic, pentru că de Paștele nostru nu am plecat niciodată din țară, fiind un moment pe care îl petrec mereu alături de familie. Anul acesta s-a nimerit ca cel catolic să fie cu o săptămână mai devreme, mai exact pe 5 Aprilie. Am zis un moment numai bun pentru a revedea un oraș foarte drag și pentru a experimenta cum este Paștele la Vatican.
Am găsit un orar de zbor convenabil la Wizz Air cu plecare sâmbăta dimineață și întoarcere duminica seara către Roma Ciampino, numai bine pentru a face o scurtă vizită. Cu o luna înainte de plecare am observat că peste 90% din cazările din Roma erau deja rezervate și cu greu am găsit o opțiune în apropiere de Vatican prin AirBnb. Ne-am mai interesat din timp și cum se poate participa la slujbă. După ce am găsit mai multe informații contradictorii pe diverse siteuri până la urmă am aflat informațiile corecte chiar de la gazda noastră. Pentru a participa la slujba din biserica San Pietro de sâmbătă seara, intrarea este limitată și se face numai pe bază de invitație. Invitația se obține prin mediile bisericii catolice sau trimițănd un fax direct la Vatican cu câteva luni în avans. Deja era târziu pentru asta. Am aflat însă contrar informațiilor găsite pe mai multe siteuri că la slujba de duminică intrarea este liberă și se se face pe baza regulii primului venit. Piața cea mare a Vaticanului poate adăposti maxim 150.000 de vizitatori iar când se umple se închid și porțile. Trebuia așadar să ajungem devreme, dar ne-am bucurat să aflam că se poate chiar și fără invitație.
Am ajuns la Roma sâmbătă dimineața iar de la aeroport am luat autocarul până la gara Termini. Autocarele pleacă din Ciampino la intervale de 15 minute în timpul zilei, iar prețul este de doar 4 euro pentru un bilet dus. La Roma am început cu un espresso puternic și un mic dejun consistent. Era încă devreme să ne cazam așa că am luat-o la pas prin oraș. Am mers prin Piața Republica, apoi pe Via Barberini iar după ce am mai pierdut niște timp prin magazine am luat metroul către stația Ottaviano, cea mai apropiată de Vatican unde ne-am cazat la 10 dimineața cu amabilitatea gazdei noastre.
Vremea era destul de caldă la Roma, însă se anunța ploaie mai tot weekendul. Dacă sâmbătă se vorbea de averse în a doua parte a zilei, prognoza spunea că duminică plouă torențial. Trebuie așadar să ne facem planuri în funcție de ploaie, mai dificil fiind cu participarea la slujba de duminică în aer liber.
Ne-am propus ca sâmbătă să vizitam Musei Vaticani, cel mai mare muzeu din oraș care găzduiește celebra Capela Sixtină. De câte ori mai fusesem la Roma nu reușisem niciodată să vizităm muzeele. Prima dată când am încercat, am găsit o coadă de câteva mii de persoane cu un timp de așteptare estimat la 4 ore și am zis nu mulțumesc. Altă dată am prins o zi în care muzeul era închis. De data asta ne-am pregătit bine. Cam cu o lună înainte am cumpărat online biletele pentru Musei Vaticani. Biletele trebuiesc rezervate și plătite din timp, prețul fiind puțin mai mare (20 de euro online în loc de 16) însă costul merită din plin. De la apartament am plecat la plimbare pe lângă zidurile înalte ale Vaticanului, reușind în doar jumătate de oră să facem ocolul întregii tari. Probabil că știți că Vatican este recunoscut oficial ca stat independent, fiind și cel mai mic din lume cu o suprafață de 0,44 Km2 sau 44 de hectare. Coada de intrare la muzee înconjura și ea o bună parte din țară. Era de așteptat într-o zi atât de încărcată de turiști în weekendul de Paște. Mulți veniseră de la primele ore ale dimineții și încă mai așteptau la coadă și după ora prânzului. Noi nu am stat niciun moment. Cu voucher-ul printat am intrat imediat sărind cozile sub privirile încruntate ale celor care așteptau.
Muzeul este mult mai mare decât ne imaginam. Am petrecut 4 ore vizitând zecile de culoare și mulțimea de colecții de artă. Am văzut mai întâi Pinacoteca, colecțiile de picturi unde cele mai renumite sunt operele lui Rafael Sanzio. Am vizitat apoi mai multe muzee cuprinzând sculpturi romane, statui din Egiptul Antic și din Grecia iar apoi ne-am relaxat la soare în grădinile Vaticane. Pentru a ajunge la Capela Sixtina am mers multe sute de metri prin culoare care mai de care mai impresionante. Capela este ultimul loc care se vizitează înainte de ieșire. Este și cea mai mare încăpere din întreg muzeul unde am descoperit sute de turiști care admirau uimiți pereții vopsiți de Michelangelo. Pictura este cu adevărat impresionantă, dar aglomerația deranjează la fel ca agenții de pază care strigă încontinuu “No Photo!” amintindu-le vizitatorilor că fotografiatul e interzis aici spre deosebire de celelalte camere.
Când am ieșit din muzeu a început și ploaia iar coada era în continuare lungă. Chiar mă gândeam de ce mai stau oamenii la coadă pentru că muzeul se închidea în mai puțin de o oră și era evident că mare parte din ei nu vor mai reuși să intre. Pentru a ne adăposti de ploaie, am luat masa la una din terasele din apropiere așteptând să se mai potolească. Din fericire la Roma, de fiecare dată cad plouă apar precum ciupercile vânzătorii de umbrele. Prețul este proporțional cu forța ploii, când picură o umbrelă costă 3 euro ajungând chiar la 10 când plouă torențial.
Mai pe seară soarele a ieșit din nou iar noi am mers la plimbare prin centru. Am revăzut Panteonul, una din cele mai impresionante clădiri antice și cele mai bine păstrate care astăzi adăpostește mormintele regilor Italiei. Însuși părintele patriei, regele Vittorio Emanuele al doilea este înmormântat aici. Pe lângă sacralitate, clădirea mai impresionează prin sistemele vechi de scurgere a apei. Acoperișul circular are o deschidere mare pentru a permite luminarea naturală a clădirii. Ploaia poate cădea în zona centrală însă apa se scurge imediat prin câteva orificii mici din podeaua de marmură.
La doi pași de Panteon se află Fontana di Trevi unde nu am ajuns pentru că știam că se află în renovare de mai mult de un an; aștept să o revăd la anul când va fi gata. Tot în apropiere se găsește și una din cele mai frumoase piețe din Roma, Navona – o piață mare, dreptunghiulară care adăpostește clădiri pitorești construite în stilul tipic local. Piazza Navona este un loc perfect pentru a privi trecătorii de la una dintre terase. În mijlocul pieței se află una din cele mai deosebite fântâni din capitală – Fontana dei Quattro Fiumi.
Roma de Paști e asaltată de sute de mii de turiști, dar majoritatea localnicilor sunt plecați în vacanță așa că străzile nu erau extrem de aglomerate. Am încheiat ziua cu o plimbare pe malul râului Tevere (Tibru) admirând Castelul Sant’Angelo și podul omonim precum și priveliștea Vaticanului. Am revenit apoi la hotel pentru că ne aștepta o zi lungă.
Duminica de Paște. La 8 dimineața sar din pat să văd cum e vremea de la balcon. E rău de tot. Plouă torențial. Nu prea e de mers la slujbă. Am luat micul dejun, am mai lenevit puțin dar nimic, ploaia nu dădea semne să se potolească nici afară nici pe Accuweather. Slujba începea la 10 și un sfert. Pe la 10 ne luăm totuși inima în dinți să ieșim. La colțul blocului ne aștepta evident un vânzător de umbrele de la care ne armăm bine cu cate o umbrelă și chiar cu un poncho impermeabil. Pe străzile din apropierea San Pietro vedem valuri și valuri de oameni care merg la biserică. Așadar nu sunt singurii nebuni. Când am ajuns slujba tocmai începea iar în piață mai era încă destul de mult loc. Veniseră totuși câteva zeci de mii de oameni iar la locurile “bune” nu se mai putea ajunge. Un control de securitate semi-strict și eram intrați. Am descoperit că nu trebuia neapărat să stăm în ploaie pentru că slujba se putea urmări și de sub coloanele înalte ce împrejmuiesc piața. Peste încă vreo douăzeci de minute, se umple întreaga zonă. Slujba este începută de unul dintre cardinali iar un cor acompaniază finalul predicilor. Nu suntem tocmai departe de prezidiul de unde se ține aflat chiar la intrarea în bazilică dar oricum putea vedea bine pe ecranele mari de unde se proiectează ceremonia. Ca printr-o mică minune de Paști o dată cu apariția papei Francisc se potolește ploaia. Pelerinii sunt veniți mai din toate țările lumii și arborează cu mândrie steagul național. La un moment dat, un grup de câteva sute de argentinieni aflați aproape de noi strigă din toate puterile “Viva il Papa!” iar întreaga piață răsună. La finalul primei parți a slujbei, Francisc se urcă în renumitul papa-mobil și începe un tur prin mulțime în ovațiile participanților.
Papa rostește de la balconul catedralei slujba “Ogni et Urbi” ținând o frumoasă predică despre pacea în lume, despre situația din Siria, Palestina și Irak și despre cum trebuie să fim mai buni unii cu alții. Francisc le mulțumește tuturor pentru participare și ne urează Paște Fericit. A fost o predică sinceră și memorabilă. Mulțimea din piață se felicită reciproc pentru participare, străini sau cunoscuți se îmbrățișează și își urează Bonna Pasqua.
La încheiere, miile de oameni părăsesc piața în coloane ordonate. Mai toți vizitatorii se îndreaptă spre restaurantele din zonă pentru a se încălzi și a lua împreună masa. Facem și noi asemenea și cu noroc găsim un loc la una din terase. Restul zilei am preferat să ne relaxăm. Chiar dacă în prima duminică a fiecărei luni intrarea în toate muzeele din capitală este gratuită am renunțat la idee din cauza cozilor uriașe și după o zi liniștită am revenit seara la aeroport pentru zborul spre casă.
Roma din avion
Am luat autocarul din Ciampino
Autobuzul ne-a lăsat la gara Termini
Dimineața la San Pietro
Pe lângă zidurile Vaticanului
Coadă lungă la Musei Vaticani
Din fericire aveam rezervare în avans și am intrat imediat
Curtea muzeului
Am început cu Pinacoteca
Sala mare adăpostește operele lui Rafael
Pinacoteca văzută din grădini
Intrarea către Capela Sistina
Colecțiile de arta ale muzeului
Culoarele sunt uimitoare
Curtea palatului
Camerele lui Rafael
După vreo 2 ore de mers prin muzeu..
Capella Sistina
Spirala care duce la ieșire
Am luat-o mai târziu la plimbare prin Roma
Panteonul
Deși acoperișul este găurit pentru a permite lumina solară, podeaua nu se inundă niciodată
Panteonul adăpostește mormintele regilor Italiei, inclusiv Vittorio Emanuele II
Piața Navona, una din cele mai frumoase din oraș
Fontana dei Quattro Fiumi
Castelul Sant’Angelo
Podul spre castel este decorat cu statui ale îngerilor
Un porumbel poza și el pentru turiști
Un capucino numai bun să ne încălzim
Duminica de Paști dimineața ploua torențial
Noroc că la Roma se poate cumpăra o umbrelă la orice colț de stradă
Ceremonia este proiectată pe mai multe ecrane
Începe slujba
Când a apărut Papa s-a potolit și ploaia
Prima parte a slujbei se ține din fața bisericii
Papa a făcut o plimbare prin mulțime cu renumitul papa-mobil
Un prim-plan cu Papa Francisc
Slujba “Ogni et urbi” se ține de la balcon
După slujbă toată lumea s-a îndreptat spre restaurantele din zonă
Noi am făcut la fel…When in Rome, do as the Romans do
Vedere a Vaticanului peste Tibru