Una din cele mai frumoase zone ale Europei este Andaluzia. Nu cred că exista o regiune pe Pământ cu atât de mult orașe și locuri care merită vizitate pe o arie atât de mică. Poate singurele care ar putea concura ar fi Toscana din Italia sau Provence în Franța. Andaluzia este o provincie încărcată cu multă istorie amestecând tradiții arabe și spaniole. Principalele mari orașe sunt Sevilla – capitala regiunii, Malaga, Cordoba, Granada și Almeria dar tot în Andaluzia se afla și alte orășele care atrag o mulțime de turiști precum Marbella, Ronda, Cadiz, Antequerra și altele. Pe lângă locurile superbe, pline de istorie și tradiție, Andaluzia beneficiază și de o mare diversitate a reliefului. Dacă plajele cu nisip fin de pe Costa del Sol sunt bine cunoscute în jurul lumii, la mai puțin de o oră distanță de plajă se poate ajunge la munții Sierra Nevada cu cel mai înalt vârf Mulhacen cu 3479 m. Este posibilă o dimineață petrecută pe plajele calde urmată de o amiază petrecuta pe pârtiile de ski.

Andaluzia este zona unde se simte cel mai puternic influența arabă, provincia fiind sub stăpânire maură multe secole. Mai târziu, după Reconquista spaniolă, a devenit o zonă extrem de importantă pentru comerțul cu America nou descoperită prin porturile Sevilla și Cadiz, Andaluzia fiind locul de unde Columb a plecat în căutarea lumii noi. Astăzi, economia regiunii se bazează aproape exclusiv pe turism fiind altfel una din cele mai sărace regiuni ale Spaniei cu o industrie cvasi inexistentă. Andaluzia se învecinează cu statele Extremadura, Castilla și Murcia nord și Portugalia la vest. La sud se află coastele Mediteranei și ale Atlanticului separate de strâmtoarea Gibraltar dincolo de care este Marocul.

 

Andaluzia

MapOfAndalucia

 

Am petrecut o săptămână în Andaluzia în 2011. Am luat un sejur de o săptămână la Torremolinos de la o agenție turistică. În afara sezonului se pot găsi oferte extrem de bune prin pachete subvenționate de guvernul spaniol pentru a încuraja turismul. Există programe precum Senior Travel create pentru pensionari care de multe ori sunt disponibile pentru toată lumea la prețuri foarte bune. Am achiziționat un asemenea pachet, plătind pentru o săptămână pe Costa del Sol la un hotel de 4 stele cu demipensiune puțin peste 300 de euro de persoană. E drept, asemenea oferte sunt disponibile doar în afara sezonului iar în sezon un astfel de pachet costă cel puțin de 2 ori mai mult. Noi am mers la început de decembrie și chiar dacă vremea nu era de plajă am avut numai soare și temperaturi peste 20 de grade constant, vreme ideală pentru plimbări.

Am zburat către Malaga din București cu o cursă charter operată de Blue Air. Am stat la hotelul Pez Espada care se află pe plaja dintre Torremolinos și Benalmadena într-o zonă superbă în mijlocul Costa del Sol intre Malaga și Marbella. Locul a fost o bază excelentă pentru excursiile noastre prin Andaluzia. Fiind o perioadă în afara sezonului de vârf, am beneficiat de un preț excelent și la mașina închiriată pe care am plătit doar o sută cincizeci de euro pentru 6 zile.

Am făcut excursii zilnic văzând câteva locuri superbe despre care voi povesti în articolele următoare. Pentru început o să vă spun doar câteva lucruri despre Costa del Sol. Coasta Soarelui se identifică cu provincia Malaga. Este o zonă care efectiv trăiește din turism fiind o destinație preferată de plajă a europenilor. Pe lângă capitala Malaga, principalele stațiuni turistice sunt Marbella, Torremolinos, Benalmadena, Puerto Banus, Fuengirola și Estepona.

Principala autostradă din zonă este AP-7 de la Malaga la Algeciras care face parte din Autopista del Mediteraneo, marea autostradă ce unește întreaga coasta a Spaniei. În afară de autostrada principală care este cu taxă mai există o mulțime de drumuri expres de foarte bună calitate, Andaluzia fiind o zonă ideală pentru plimbări cu mașina.

Pe lângă Torremolinos unde am fost cazați am mers în alte două locuri pe Costa del Sol – la Malaga și la Marbella.

De la hotel până la Malaga aveam doar 20 de kilometri. Am petrecut o seară în capitala provinciei prin centrul vechi. Malaga este al doilea oraș ca mărime al Andaluziei cu o populație urbană de un milion de locuitori. Principalele atracții turistice din oraș sunt cetatea maură Alcazaba care domină peisajul de pe vârful unui deal și centrul vechi de la poalele acestuia unde se află marea catedrală și muzeul Picasso, dedicat marelui pictor născut în oraș la începutul secolului trecut. Centrul vechi este înțesat cu magazine fiind un loc preferat pentru cumpărături atât de localnici cât și de turiștii din regiune.

Altă seară când ne întorceam dinspre Algeciras am petrecut câteva ore la Marbella, mai exact în zona de lux a stațiunii orășelul turistic Puerto Banus. Marbella este cea mai mare și renumită stațiune de pe coastă iar Puerto Banus este zona de lux a acesteia unde la tot pasul se vad iahturi și mașini de lux. Puerto Banus e o destinație preferata pentru vedete și milionari care aleg să își petreacă vacantele în Spania.

Altfel, am petrecut un sejur excelent la hotelul din Torremolinos, unde am avut mâncare excelentă și o cameră foarte confortabilă unde ne-am relaxat după excursiile zilnice pe care le-am făcut la Sevilla, Cordoba, Granada, Gibraltar și altele. Despre acestea o să scriu în părțile următoare.

 

Decolarea către Malaga

DSC08056

 

Hotelul Pez Espada

DSC06100

 

Vederea din cameră

DSC09102

 

Terasa hotelului

DSC09148

 

Era decembrie, dar mult soare pe Costa del Sol

DSC09177

 

Plaja din Torremolinos

DSC09124

 

Artă în nisip

DSC09164

 

Mașina închiriată

DSC08075

 

Din Benalmadena

DSC09175

 

Costa del Sol se pregătea de Crăciun

DSC08096

 

Stadionul Romaleda

DSC08300

 

Străzile din centrul vechi

DSC06352

 

Catedrala Malaga

DSC06337

 

Interiorul bisericii

DSC06346

 

Clădiri din orașul vechi

DSC08307

 

Muzeul Picasso

DSC06357

 

Autostrada Mediteranei

DSC08680

 

Puerto Banus, zona de lux din Marbella

DSC08686

 

Printre iahturi

DSC08697

DSC08691

 

Nu numai iahturile sunt scumpe

DSC08702

 

Vechiul far din port

DSC08721

 

Puerto Bonus Marina

DSC08726

 

Am oprit și în Marbella

DSC08739

 

Plaja din Marbella

DSC08754