De departe cel mai deosebit loc din Valencia, ce nu trebuie ratat sub nicio formă este Ciudad de las Artes y las Ciencies (orașul artelor și științelor sau CAC). Este vorba de un ansamblu de clădiri ultramoderne construite la sfârșitul secolului trecut în sudul Valenciei pe fosta albie a râului Turia.
La începutul anilor 90 primăria locală a decis să înceapă un mare proiect pentru un oraș al științei. Proiectantul celor mai multe clădiri este Santiago Calatrava, unul din cei mai apreciați arhitecți din lume dar și pe plan local, el fiind născut în Valencia. Calatrava era deja faimos la momentul începerii construcției lucrând la mari proiecte în Europa precum turnul Turning Torso din Malmo sau gara din Zurich. Zona aleasă pentru construcție a fost cursul vechi al râului ce fusese asanat încă din anii 60 după repetate revărsări și inundații. Proiectul a adus și multe critici, costul fiind uriaș mult peste estimarea inițială. Primul proiect include și un turn de peste 300 de metri care a fost abandonat din cauza costurilor. Cu toate astea, este unul din cele mai impresionante ansambluri arhitectonice moderne din lume.
Am rezervat o zi întreagă pentru CAC dar pot spune acum că timpul nu a fost suficient și a trebuit să ne grăbim la final deci dacă vă gândiți să vizitați alocați mult timp poate chiar două zile întregi. Principalele clădiri de aici sunt Muzeul Științelor Principe Felipe, Hemisferic – un cinema IMAX, Palatul Artelor Reina Sofia, Agora – unde se află un muzeu ce prezintă istoria construcției, l’Umbracle – o zonă amenajată pentru plimbări, podul Assut de l’Or și Oceanografic, acvariul Valenciei. Toate clădirile au fost proiectate de Calatrava cu excepția Oceanografic al cărui arhitect este Felix Candela.
Toate clădirile au un aspect spectaculos oferind oportunități foarte bune de fotografie. Intrarea la Palatul Artelor și la Agora sunt libere. Nu am fost la muzeul de arta, am fost însă la Agora unde se afla o expoziție care prezintă construcția și proiectarea întregului complex.
Muzeul Științelor, Hemisferic și Oceanografic au intrare contra cost. Se pot cumpăra bilete individuale pentru fiecare sau grupate pentru cate doua din ele sau pentru toate, cele grupate fiind mai convenabile. Noi am hotărât să luăm un bilet pentru toate trei care costa 36 de euro. Întâmplator m-am uitat pe site-ul oficial și am descoperit că era în desfășurare o promoție împreună cu McDonalds pentru 2 bilete la preț de 1 la cumpărarea unul meniu. Înainte să mergem am făcut o oprire la un Mc unde am întrebat și am primit voucher-ul pe loc fără să mai cumpăram nimic. Am făcut economie și nici n-a trebuit să dăm banii pe mâncare bună de aruncat. Mai mereu are loc o promoție similară la CAC și e bine de verificat.
Am început vizita la Oceanografic de unde am luat biletele și am dat voucher-ul. Oceanografic este cel mai mare acvariu al Europei și posibil cel mai spectaculos din lume. Ne gândeam inițial că vom face o vizită scurtă însă locul este fantastic și se poate sta lejer o zi întreagă. Acvariul este împărțit în funcție de climate – există spatii amenajate pentru zona marilor oceane, o zonă pentru Mediterană, una a Caraibelor, Marea Roșie, polul Sud, polul Nord și altele. Acvariile se află sub pământ iar vizitatorii se plimba prin tunele de sticla construite pe dedesubt oferind o vedere fantastică a peștilor. Am văzut mii de specii de pești de toate culorile și mărimile. De la rechini uriașe la căluți de mere, de la meduze la calcani, delfini, foci, morse, pinguini și balene. Principalele atracții sunt rechinii albi și beluga, cea mai simpatică și inteligentă specie pe care am văzut-o vreodată. Am stat câteva ore bune la Oceanografic încheind cu un mare spectacol de dresaj de delfini.
Următorul loc care l-am vizitat a fost Muzeul științelor. Ne-am gândit că ne ajunge o oră, însă am regretat mult asta apoi. Este unul din cele mai bine organizate muzee pe care le-am vizitat vreodată ducând conceptul de interactivitate la extrem. Pentru pasionații de știință este un loc fantastic. Toate exponatele sunt practic experimente cu care vizitatorii se pot „juca”. De la fenomene electrice sau optice până la a înțelege universul și galaxiile sunt sute de asemenea simulatoare interactive. Exista o zonă care simulează încălzirea globală, una cu experimente electrostatice și chiar o cameră care simulează gravitația zero din spațiu. Din păcate nu am avut timp să stăm prea mult aici pentru că trebuia să mergem mai departe la Hemisferic și apoi la aeroport pentru zborul spre casă.
Hemisferic, clădirea construită în forma unui ochi este defapt un mare cinematograf IMAX. Ne grăbeam să ajungem aici pentru că biletul la film este cu oră fixă. Se proiectează zilnic mai multe filme 3D cu imagini spectaculoase. Cel pe care l-am ales noi se numea Universul Ocult, o prezentare a galaxiilor îndepărtate și a celor mai puternice observatoare de pe Pământ. Filmul a durat o oră și a meritat din plin. La final am închiriat o barcă pe piscina lină din fața Hemisferic de unde am putut admira și mai bine arhitectura. Se lăsa seara iar noi trebuie să fugim la aeroport deși am fi vrut să mai rămânem.
Valencia a fost ultima oprire din concediul nostru de vară. Am petrecut două zile superbe și consider Valencia unul din cele mai deosebite orașe din Europa ce trebuie neapărat văzut. Eu o să mai revin acolo cu siguranță.
Am sosit dimineața la Orașul Științelor
Indicator de orientare
L’Umbracle
Promenada deasupra clădirilor
Hemisferic
Muzeul Principe Felipe
Agora și podul lui Calatrava
Interiorul din Agora
La muzeu se prezintă proiectarea clădirilor
Oceanografic
Pe sub acvarii
Meduze
Zona rechinilor
Shark attack!
Zona marilor oceane
Marea Mediterană
Beluga, de departe cel mai simpatic animal
Foci și morse
Păsări tropicale
La delfinariu
Am plecat mai departe către Muzeul Științelor
Muzeul privit din lateral
Printre experimente
Muzeul văzut din față
Deja ne dureau piciorele de cât am mers
Hemisferic
La film
Gata de plecare
Am mai rămas puțin să ne plimbăm cu barca
Hemisferic, ochiul văzut de pe apă