De departe cel mai deosebit loc din Valencia, ce nu trebuie ratat sub nicio formă este Ciudad de las Artes y las Ciencies (orașul artelor și științelor sau CAC). Este vorba de un ansamblu de clădiri ultramoderne construite la sfârșitul secolului trecut în sudul Valenciei pe fosta albie a râului Turia.

La începutul anilor 90 primăria locală a decis să înceapă un mare proiect pentru un oraș al științei. Proiectantul celor mai multe clădiri este Santiago Calatrava, unul din cei mai apreciați arhitecți din lume dar și pe plan local, el fiind născut în Valencia. Calatrava era deja faimos la momentul începerii construcției lucrând la mari proiecte în Europa precum turnul Turning Torso din Malmo sau gara din Zurich. Zona aleasă pentru construcție a fost cursul vechi al râului ce fusese asanat încă din anii 60 după repetate revărsări și inundații. Proiectul a adus și multe critici, costul fiind uriaș mult peste estimarea inițială. Primul proiect include și un turn de peste 300 de metri care a fost abandonat din cauza costurilor. Cu toate astea, este unul din cele mai impresionante ansambluri arhitectonice moderne din lume.

Am rezervat o zi întreagă pentru CAC dar pot spune acum că timpul nu a fost suficient și a trebuit să ne grăbim la final deci dacă vă gândiți să vizitați alocați mult timp poate chiar două zile întregi. Principalele clădiri de aici sunt Muzeul Științelor Principe Felipe, Hemisferic – un cinema IMAX, Palatul Artelor Reina Sofia, Agora – unde se află un muzeu ce prezintă istoria construcției, l’Umbracle – o zonă amenajată pentru plimbări, podul Assut de l’Or și Oceanografic, acvariul Valenciei. Toate clădirile au fost proiectate de Calatrava cu excepția Oceanografic al cărui arhitect este Felix Candela.

Toate clădirile au un aspect spectaculos oferind oportunități foarte bune de fotografie. Intrarea la Palatul Artelor și la Agora sunt libere. Nu am fost la muzeul de arta, am fost însă la Agora unde se afla o expoziție care prezintă construcția și proiectarea întregului complex.

Muzeul Științelor, Hemisferic și Oceanografic au intrare contra cost. Se pot cumpăra bilete individuale pentru fiecare sau grupate pentru cate doua din ele sau pentru toate, cele grupate fiind mai convenabile. Noi am hotărât să luăm un bilet pentru toate trei care costa 36 de euro. Întâmplator m-am uitat pe site-ul oficial și am descoperit că era în desfășurare o promoție împreună cu McDonalds pentru 2 bilete la preț de 1 la cumpărarea unul meniu. Înainte să mergem am făcut o oprire la un Mc unde am întrebat și am primit voucher-ul pe loc fără să mai cumpăram nimic. Am făcut economie și nici n-a trebuit să dăm banii pe mâncare bună de aruncat. Mai mereu are loc o promoție similară la CAC și e bine de verificat.

Am început vizita la Oceanografic de unde am luat biletele și am dat voucher-ul. Oceanografic este cel mai mare acvariu al Europei și posibil cel mai spectaculos din lume. Ne gândeam inițial că vom face o vizită scurtă însă locul este fantastic și se poate sta lejer o zi întreagă. Acvariul este împărțit în funcție de climate – există spatii amenajate pentru zona marilor oceane, o zonă pentru Mediterană, una a Caraibelor, Marea Roșie, polul Sud, polul Nord și altele. Acvariile se află sub pământ iar vizitatorii se plimba prin tunele de sticla construite pe dedesubt oferind o vedere fantastică a peștilor. Am văzut mii de specii de pești de toate culorile și mărimile. De la rechini uriașe la căluți de mere, de la meduze la calcani, delfini, foci, morse, pinguini și balene. Principalele atracții sunt rechinii albi și beluga, cea mai simpatică și inteligentă specie pe care am văzut-o vreodată. Am stat câteva ore bune la Oceanografic încheind cu un mare spectacol de dresaj de delfini.

Următorul loc care l-am vizitat a fost Muzeul științelor. Ne-am gândit că ne ajunge o oră, însă am regretat mult asta apoi. Este unul din cele mai bine organizate muzee pe care le-am vizitat vreodată ducând conceptul de interactivitate la extrem. Pentru pasionații de știință este un loc fantastic. Toate exponatele sunt practic experimente cu care vizitatorii se pot „juca”. De la fenomene electrice sau optice până la a înțelege universul și galaxiile sunt sute de asemenea simulatoare interactive. Exista o zonă care simulează încălzirea globală, una cu experimente electrostatice și chiar o cameră care simulează gravitația zero din spațiu. Din păcate nu am avut timp să stăm prea mult aici pentru că trebuia să mergem mai departe la Hemisferic și apoi la aeroport pentru zborul spre casă.

Hemisferic, clădirea construită în forma unui ochi este defapt un mare cinematograf IMAX. Ne grăbeam să ajungem aici pentru că biletul la film este cu oră fixă. Se proiectează zilnic mai multe filme 3D cu imagini spectaculoase. Cel pe care l-am ales noi se numea Universul Ocult, o prezentare a galaxiilor îndepărtate și a celor mai puternice observatoare de pe Pământ. Filmul a durat o oră și a meritat din plin. La final am închiriat o barcă pe piscina lină din fața Hemisferic de unde am putut admira și mai bine arhitectura. Se lăsa seara iar noi trebuie să fugim la aeroport deși am fi vrut să mai rămânem.

Valencia a fost ultima oprire din concediul nostru de vară. Am petrecut două zile superbe și consider Valencia unul din cele mai deosebite orașe din Europa ce trebuie neapărat văzut. Eu o să mai revin acolo cu siguranță.

 

Am sosit dimineața la Orașul Științelor

DSC01185

 

Indicator de orientare

DSC01202

 

L’Umbracle

DSC01191

 

Promenada deasupra clădirilor

DSC01198

 

Hemisferic

DSC01214

 

Muzeul Principe Felipe

DSC01239

 

Agora și podul lui Calatrava

DSC01273

 

Interiorul din Agora

DSC01269

 

La muzeu se prezintă proiectarea clădirilor

DSC01253

 

Oceanografic

DSC01274

 

Pe sub acvarii

DSC01327

 

Meduze

DSC01345

 

Zona rechinilor

DSC01412

 

Shark attack!

DSC01432

 

Zona marilor oceane

DSC01322

DSC01417

 

Marea Mediterană

DSC01284

 

Beluga, de departe cel mai simpatic animal

DSC01472

DSC01469

 

Foci și morse

DSC01514

 

Păsări tropicale

DSC01398

 

La delfinariu

DSC01506

 

Am plecat mai departe către Muzeul Științelor

DSC01528

 

Muzeul privit din lateral

DSC01243

 

Printre experimente

DSC01554

 

Muzeul văzut din față

DSC01227

 

Deja ne dureau piciorele de cât am mers

DSC01589

 

Hemisferic

DSC01595

 

La film

DSC01605

 

Gata de plecare

DSC01207

 

Am mai rămas puțin să ne plimbăm cu barca

DSC01606

 

Hemisferic, ochiul văzut de pe apă

DSC01619