Un loc minunat pentru a petrece un concediu în Spania este Benidorm. Nu știu din ce motiv, cea mai mare stațiune turistică a Spaniei este extrem de puțin cunoscută la noi. Nu am auzit niciodată de chartere din București către Costa Blanca iar multe persoane cărora le-am spus că mergem la Benidorm nici nu auziseră de localitate. Cel mai probabil, motivul pentru care regiunea nu s-a promovat prea mult în zona noastră este că nu are nevoie pentru că au suficienți turiști. Costa Blanca este una din principalele destinații de concediu pentru britanici, irlandezi sau olandezi care reușesc să umple hotelurile în fiecare vară.

Cele mai importante stațiuni turistice de pe Costa Blanca sunt în ordine de la nord la sud Denia, Calpe, Altea, Benidorm, Alicante și Torrevieja iar principala poartă de sosire în regiune este aeroportul din Alicante unde în special vara aterizează zeci de chartere zilnic. Se mai poate ajunge și din Valencia, aeroportul fiind la mai puțin de două ore distanță, chiar mai apropiat de unele stațiuni din nord.

De departe cea mai importantă destinație turistică din zonă este Benidorm, o stațiune care atrage peste 5 milioane de turiști anual în marea lor majoritate englezi. Am petrecut o săptămână vara trecută în Benidorm și este o destinație pe care o recomand pentru un concediu de vară. Benidorm este orașul cu cele mai multe clădiri înalte pe cap de locuitor din lume supranumit micul Manhattan. Nu vă gândiți chiar la zgârie-nori foarte înalți însă în stațiune există sute de turnuri înalte de peste 15-20 de etaje. Există și un mic centru vechi construit pe stânca ce separă cele două mari plaje, Levante și Poniente care împreună însumează peste 8 kilometri de plaje superbe în mare parte premiate cu steagul albastru.

Am ales să stăm la hotelul Rialto din lanțul Servigroup, un hotel de 3 stele unde am plătit o sută de euro pe noapte pentru o cameră și demipensiune. Servigroup este unul dintre cel mai mari lanțuri hoteliere de pe Costa Blanca deținând 10 hoteluri mari în Benidorm. De hotel am fost mulțumiți, camerele sunt bune, curățenia impecabilă iar mâncarea excelentă. Hotelul se află la 200 de metri de plaja Levante.

Dacă nu ar fi briza Mediteranei și soarele cald ai putea avea impresia că ești în Anglia. Având un asemenea succes intre turiștii britanici, Benidorm și-a schimbat fața pentru ei fiind plin de pub-uri tipic britanice, baruri cu muzică Live englezească, terase care transmit meciuri din Premier League, cluburi, karaoke, spectacole și multe alte locații multe din ele deținute chiar de englezi care s-au stabilit în oraș. Sunt peste 1000 de locații unde se poate servi masa, sute de baruri și zeci de cluburi pentru toate gusturile și toate vârstele.

Plajele sunt excelente, foarte late cu nisip fin și o pantă lină în apă. Există peste tot șezlonguri și umbrele ce pot fi închiriate, dar se poate sta liber și fără plată. După ce le-am încercat pe ambele pot să recomand plaja Poniente (cea de la sud) ca fiind mai bună pentru că spre deosebire de Levante nu există pietre în apă (te poți accidenta destul de serios de colțurile ascuțite) dar și pentru că este mai liniștită și mai puțin aglomerată. Oricum ambele plaje sunt fantastice.

Centrul vechi din Benidorm merită o vizită mai ales frumoasa Placa del Castell, o piață construită în vârful stâncii de la jumătatea stațiunii cu o priveliște superbă asupra întregului golf. Mai sunt alte locuri în zonă care merită vizitate precum satul montan Guadalest, insula Tabarca sau orașele Altea și Calpe, cel din urmă fiind așezat într-o locație naturală deosebită.

Am fost într-una din zile cu autocarul până la Calpe, drumul durând o oră și ceva. Calpe este mai puțin aglomerat decât Benidorm dar plajele sunt la fel de frumoase. Penyal d’Ifac este o peninsulă stâncoasă cu o înălțime de 330 de metri care domină peisajul din zonă. Nu am rata să urcăm pe stânca, drumul pornind chiar din portul vechi din Calpe. Este o urcare grea – după prima parte în care se merge pe o potecă amenajată drumul devine foarte accidentat cu lanțuri și stânci foarte abrupte. Pentru că nu eram chiar echipați de munte (mai precis eram încălțați cu papuci de plajă) nu am reușit să urcăm chiar până în vârful Penyal d’Ifac, dar am ajuns destul de departe, dincolo de tunelul săpat în stâncă de unde priveliștile sunt fantastice.

Benidorm este probabil unul din locurile cu cele mai multe parcuri tematice în apropiere, cele mai mari fiind Terra Mitica și Iberia Park – parcuri de distracții, Aqualandia – un parc acvatic și Mundomar – un parc cu animale marine. Trebuie să știți că mai peste tot prin Benidorm se găsesc vocuhere de reducere pentru cele patru care diferă -unele sunt reducere de 10 euro, unele de 5 dar cele mai bune sunt cele de 2 la preț de 1 care se găsesc doar la aeroportul Alicante (deci nu le ratați când aterizați). Noi am petrecut o zi la Terra Mitica și Iberia și una la Mundomar unde am economisit aproape o sută de euro cu voucherele.

Despre parcurile de distracții voi scrie separat dar să vă spun câte ceva despre Mundomar. La parc se ajunge cu autobuzul 2 din centru, intrarea fiind ușă în ușă cu cea de la Aqualandia. La Aqualandia am ales să nu mergem pentru că am înțeles că toboganele înalte sunt destul de periculoase iar apa folosită în parc este apă sărată de mare, ceea ce ni-s părut aiurea. Am fost însă la Mundomar unde am avut o zi excelentă. Nu este tocmai un zoo, este un parc interactiv unde animalele stau în condiții foarte bune. Este un loc bun de mers cu copiii dar poate fi un loc bun și pentru adulți să redescopere copilul din ei. Asta am făcut și noi – am hrănit foci, ne-am jucat cu papagali, am pozat lemurieni și am asistat la spectacole de dresaj cu morse sau delfini. Spectacolul cu delfini a fost realmente magic. Vă las să vedeți mai departe pozele dar în încheiere vreau să vă recomand Benidorm ca unul din cele mai potrivite locuri pentru un concediu de vis.

 

Hotelul Rialto

DSC09902

 

Terasa camerei

DSC09912

 

Plaja Levante

DSC09949

 

Plaja Poniente

DSC00573

 

Promenada de la malul mării

DSC09942

 

Sculpturi în nisip, asta mi-a plăcut mult

DSC09936

 

Placa del Castell

DSC09969

 

Vederea de sus

DSC09961

 

Terasa către Mediterană

DSC09982

 

Dincolo de stâncile abrupte se vede Benidorm

DSC00002

 

Vederea către Levante

DSC00015

 

Calpe văzut de sus

DSC00390

 

Plaja din Calpe

DSC00398

 

Penyal d’Ifac

DSC00443

 

Portul Calpe văzut de sus

DSC00461

 

Priveliștea de sus

DSC00488

 

Pentru a se putea ajunge în vârf a fost săpat un tunel

DSC00535

 

Drumul este destul de periculos

DSC00502

 

Am ajuns până aproape de vârf

DSC00525

 

 Intrările în parcul Aqualandia și Mundomar sunt vecine

DSC00032

 

Aqualandia de sus

DSC00256

 

Noi am luat-o însă spre Mundomar

DSC00036

 

Harta parcului

DSC00229

 

La hrănit foci

DSC00147

 

Flamingo roz

DSC00062

 

Un meerkat foarte fotogenic 🙂

DSC00080

 

Papagali și masa de prânz

DSC00226

 

Lemurieni simpatici

DSC00351

 

Pinguinii

DSC00237

 

Mulțimea strânsă la spectacolul cu delfini

DSC00261

 

Intrarea în forță a delfinilor

DSC00269

 

Dolphin-surfing

DSC00280

 

Copii din public participă la spectacol

DSC00288

 

Pauză de masă

DSC00321

 

La final delfinii stau la poze

DSC00340

 

Benidorm văzut de sus

DSC00258