Lisabona, capitala Portugaliei a fost destinația noastră finală în lungul periplu prin peninsula iberică. Am petrecut aici 4 zile la finalul vacantei timp în care am descoperit mai multe din frumusețile orașului dar și din împrejurimi.

Muzica fado este unul din simbolurile orașului. Este un gen muzical născut în Portugalia cu mai multe secole în urmă, caracterizat de sentimente de durere, jale sau dor. Seamăna mult cu definiția doinei de la noi și realist nu e foarte diferit ca stil. Regina fado-ului este Amalia Rodrigues, cântăreață iubită de întreaga Lisabona, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții până s-a stins în 1999. Vă propun să ascultați puțin muzica citind mai departe articolul, pentru a intra mai bine în spiritul orașului.

 

Noi am avut un hotel rezervat în cartierul Alfama, un fel de centru vechi al orașului, foarte pitoresc cu străduțe înguste și scări abrupte, cu terase înghesuite în piețe micuțe și cu petreceri de cartier și muzica fado fredonata pe sub rufele puse la uscat de la etajele caselor. Alfama este și zona din Lisabona care m-a fascinat cel mai mult având un aer aparte, boem și relaxat.

Prima seară am petrecut-o în Alfama, mergând pe străduțele înguste pe jos sau cu tramvaiul local. Tramvaiele vechi din Lisabona sunt o mare atracție turistică. Exista tramvaie făcute special pentru turiști dar pe lângă ele încă mai circulă și tramvaiele vechi de un secol care gonesc nebunește pe pantele abrupte din centru. Este o experiență o plimbare cu tramvaiele și e ceva ce nu trebuie ratat. Încercați tramvaiul 28, dacă se poate pe burta goală pentru că e o călătorie foarte zdruncinată. Am încheiat seara la un restaurant din cartier, o mică terasă unde am gustat pește bacalhao (cod) preparat tradițional și caracatiță la grătar.

Trebuie să știți că Lisabona este cea mai ieftină capitală din vestul Europei. Prețurile nu sunt cu mult mai mari decât cele din România, iar cu excepția distanței, fiind vorba de un zbor mai lung și implicit mai scump, este o destinație unde se poate face un sejur mai puțin costisitor.

Lisabona este un oraș construit pe coline pe malul râului Tejo nu departe de vărsarea în oceanul Atlantic. Pentru ca localnicii să se deplaseze mai ușor prin cartierele în pantă exista o mulțime de scări, funiculare și chiar lifturi. Pentru priveliște trebuie să încercați liftul Santa Justa aflat în apropiere de piața Rossio. Liftul și-a pierdut din scopul său practic pentru transport, fiind acum un loc de un de se poate admira una din cele mai frumoase vederi deasupra capitalei.

În mijlocul orașului, în vârful celui mai înalt deal tronează castelul Sao Jorge – o fortificație maură datând din evul mediu care pentru mai multe secole a găzduit monarhii portughezi. Tot în zonă mai exista și două piețe importante, Praca Rossio și Praca do Comercio. Rossio este principalul nod de transport pentru metrou și autobuz și poate fi considerat inima Lisabonei. Praca do Comercio se află pe malul apei fiind cu siguranță cea mai frumoasă piață . De la Rossio până aici am mers pe Rua Augusta, prin cartierul Baixa, zona pietonală comercială unde atât localnicii cât și turiștii vin pentru a face cumparaturi sau pentru a lua masa la terase.

Mult mai departe de centru la sud-vest se afla zona Belem. Acesta este un cartier  unde se afla unele din locurile turistice cele mai cunoscute, precum biserica Jeronimos sau turnul Belem. Numele cartierului vine de la vechea biserica care se găsea aici, Santa Maria de Belem (adică Fecioara Maria din Bethleem). Am ajuns la Belem cu autobuzul de unde am mers mai întâi la casa de bilete. Am luat un tichet combinat pentru Jeronimos și turnul Belem care a costat 12 euro, mai convenabil decât biletele separate.

Jeronimos este o biserică uriașă. Sunt o mulțime de încăperi ce pot fi vizitate acolo. Eu am remarcat curtea interioară care este absolut superbă, marmura albă decorata contrastând puternic cu verdele gazonului. În capelă se găsesc mormintele regilor dar și cel al eroului național, navigatorul Vasco da Gama. În apropiere, pe malul apei se află Monumentul Descoperirilor ridicat cu prilejul expoziției mondiale din 1940 construit în onoarea navigatorilor portughezi. La doi pași de monument este Turnul Belem, probabil cel mai cunoscut monument din Lisabona și un adevărat simbol al orașului. Nu e cine știe ce în interior, dar priveliștea de sus merită vizita.

Mai urmeaza un episod despre excursiile care se pot face din Lisabona dar până atunci vă mai dau niște informații utile.

 

Cum ajungeți la Lisabona: Singurul zbor direct în prezent este operat de TAP Portugal. Preturile încep de la vreo 150-200 de euro dus-întors. Tarom și Blue Air nu mai zboară acolo de ceva timp, însă se zvonește ca Wizz Air va deschide o nouă rută în 2015.

Cum vă deplasați: Metroul este un mijloc de transport convenabil și ieftin și face parte dintr-o rețea integrată cu autobuzele (o călătorie costa 1,40 euro iar un day pass costa 6 euro). Metroul are o rețea vasta legând inclusiv aeroportul de oraș. Centrul vechi se poate face lejer la pas, însă puteți folosi aici tramvaiele pitorești sau funicularele când obosiți de la atâta urcat. Nu luați tramvaiele turistice, mai bine încercați un tramvai local (tramvaiul 28 e ideal). Zona Belem se află departe de centru și aici se ajunge doar cu autobuzul sau cu mașina. Sunt locuri care merită văzute în afara orașului (Sintra, Cascais și altele), pentru ele cel mai bine închiriați o mașină.

Unde să stați: Fără dubiu, în Alfama ca să simțiți spiritul orașului. Noi am închiriat un apartament spațios cu 3 camere la vreo 300 de euro pentru 4 nopți în lungă august (adică în sezonul de vârf). Cazarea nu e scumpă deloc la Lisabona.

Ce mâncați: Pește, pește și pește. A da, și fructe de mare. 🙂 Însoțite de o bere Sagres sau de un vin port tawny și pasteis de nada ca desert

Ce nu trebuie să ratați: Să vă rătăciți pe străzile din Alfama sau să petreceți o seară cu localnicii din cartier la terase. Faleza din Belem și mănăstirea Jeronimos. Liftul Santa Justa. Un desert cumpărat la Pasteis de Belem. Tramvaiul 28

 

 

Cartierul Alfama, pe lângă hotel

DSC08267

 

Străduțele înguste pe unde „zboară tramvaiele”

DSC08290

 

Altele sunt prea înclinate pentru tramvaie. Acolo merg funicularele

DSC08357

 

Gonind cu tramvaiul pe străzi

DSC08356

 

Din interior

DSC08362

 

Seara în Alfama

DSC08376

 

Piața Rossio

DSC08273

 

Priveliștea către castelul Sao Jorge

DSC08271

 

Liftul Santa Justa

DSC08276

 

Scările ce duc în vârf

DSC08283

 

O poză cu priveliștea golfului

DSC08282

 

Vederea către St. George

DSC08279

 

Principala stradă comercială, Rua Augusta

DSC08289

 

La capătul străzii, frumoasa Praca do Comercio

DSC08299

 

Piața se află pe malul râului

DSC08296

 

Belem, la capătul celălalt al orașului

DSC08325

 

Mănăstirea Jeronimos

DSC08304

 

Mormântul lui Vasco da Gama

DSC08307

 

Curtea interioară

DSC08320 

DSC08311 

DSC08316

 

Monumentul navigatorilor pe malul apei

DSC08327

 

Același monument cu podul Vasco da Gama pe fundal

DSC08332

 

Turnul Belem

DSC08346

 

Interiorul turnului

DSC08336

 

Vederea din vârf

DSC08341

 

În depărtare, Atlanticul

DSC08338