Stând la Lisabona am făcut și câteva excursii cu mașina. Principalele destinații turistice lângă capitală sunt Cascais (o stațiune la ocean cu plaje renumite) și Sintra (un oraș grandios plin de palate și grădini luxoase). Nu am ajuns la Cascais însă o să vă povestesc mai multe despre vizita la Sintra dar și despre plimbarea mai lungă care am făcut-o până la plajele din sudul țării prin Algarve.

Pentru început despre coasta Algarve. Nu este întocmai o destinație de o zi din Lisabona fiind la o distanță de 300 de kilometri de capitală. Se ajunge totuși destul de repede sub 3 ore, întreaga distanță fiind pe autostradă.

Regiunea Algarve se întinde pe întreaga coastă de sud a Portugaliei și este una din cele mai populare destinații turistice ale tarii și ale Europei cu peste 10 milioane de turiști care ajung aici anual. O mulțime de resorturi și hoteluri luxoase s-au dezvoltat în stațiunile de pe malul oceanului în special în marile stațiuni, cele mai cunoscute fiind Albufeira și Portimao precum și capitala provinciei – orașul Faro.

Prima oprire în regiune am făcut-o totuși într-un loc mai puțin cunoscut, dar care m-a atras pentru frumusețea peisajelor – este vorba de Lagos, un orășel aflat spre capătul din vest al coastei. Aici se află un loc absolut incredibil cu stânci sculptate de valurile puternice în forme care de care mai ciudate. Zona către care ne-am îndreptat se numește Ponta de Piedade. E vorba de un arc natural sculptat de valuri încadrat de un o mulțime de stânci spectaculoase. E un loc absolut superb unde se pot face plimbări pe poteci amenajate sau cu barca printre malurile abrupte.

Mai departe am văzut o altă plajă deosebită tot în Lagos, plaja Dona Ana și am făcut o oprire în cocheta stațiune Portimao. Am petrecut restul zilei în Albufeira pe cea mai întinsă și renumită plajă din Algarve. Spre seară am revenit la Lisabona trecând peste faimosul pod Vasco da Gama, cel mai lung pod din Europa cu cei 17 kilometri ai săi.

Ultimul loc despre care vreau să vă povestesc este Sintra. Orașul se află la 30 de kilometri vest de Lisabona fiind o mare atracție turistică datorită palatelor care se găsesc în zonă. Cea mai veche mare construcție din Sintra este castelul maur care datează din secolul 11, din el păstrându-se vechile ziduri de apărare și turnurile cocoțate pe coline. Pe timpul marilor descoperiri, Sintra a devenit un loc preferat de regi și aristocrați pentru a își construi reședințe de vară datorită climatului mai răcoros datorat pădurii și altitudinii. Palatul Sintra care se mai păstrează și astăzi a fost reședința de vară a familiei regale. Acesta nu este totuși cel mai faimos palat de aici, ci palatul Pena.

Palatul Pena poate intra cu siguranță în topul celor mai frumoase castele din Europa dar poate și între cele mai ciudate construcții. Arhitectura este neobișnuită îmbinând stilurile neo-gotic, neo-islamic și renascentist iar clădirile castelului sunt vopsite în culori atipice și puternic contrastante, verde, galben, rosu aprins sau albastru. A fost construit în secolul 19 la comanda regelui Ferdinand al Portugaliei care a însărcinat un arhitect german să transforme ruinele castelului maur într-un palat regal. Rezultatul a fost unul spectaculos. Nu știu să existe vreo legătură directă, însă cam în aceeași perioadă tot un arhitect german a construit celalalt palat „nebun” al Europei, castelul Neuschwanstein din Bavaria. Cele două sunt în topul celor mai frumoase castele pe care le-am văzut, alături de castelul Rosenborg din Copenhaga și – nu vă mirați – castelul Peleș.

Pena este absolut impresionant atât la exterior cât și în interior.  Domeniul uriaș al palatului este pe măsură cu grădini îngrijite cu atenție. În secolul 19, Sintra devenise deja o locație cunoscută peste hotarele Portugaliei cu aristocrați și milionari din mai multe țări venind să construiască palate aici, în special englezi dar și brazilieni. La sfârșitul acelui secol un milionar brazilian pe numele lui Carvalho Monteiro, moștenitorul unei uriașe averi făcute din comerț cu cafea, a achiziționat un domeniu vast la Sintra de la baroana de Regaleira. L-a contractat pe arhitectul italian Luigi Manini începând o construcție cel puțin la fel de nebună ca palatul Pena.

Palatul și grădinile Quinta do Regaleiro au fost următoarea noastră oprire după Pena. Palatul lui Monteiro este construit în stil gotic cu statui gargoyle înspăimântătoare și turnuri ascuțite. Dacă palatul nu impresionează foarte mult prin dimensiune, grădinile sunt absolut incredibile și nu degeaba au fost înscrise în patrimoniul mondial. În grădini se regăsesc pe lângă plante care mai de care mai rare, o mulțime de construcții ciudate precum capele, tuneluri subterane, grote, fântâni sau lacuri artificiale, cea mai ciudată construcție fiind Fântâna inițierii, practic un turn inversat în care se poate cobori pe scări circulare. Quinta este un loc absolut impresionant, practic un labirint în care te poți rătăci voit sau nu.

Am vizitat Sintra în ultima zi a concediului nostru. De la Sintra ne-am întors la Lisabona unde pentru prima dată după zece zile cu soare superb a început ploaia. La fix pentru a putea pleca către aeroport fără prea multe regrete că părăsim Portugalia.

Acesta e sfârșitul serialului despre circuitul care l-am făcut în Portugalia și Spania. Cum spuneam la început am vizitat o grămadă de locuri și orașe superbe. În Portugalia, m-am îndrăgostit de Lisabona dar și de Porto. Sunt doua orașe care trebuie să le vizitați. În rest, Sintra, Aveiro, Lagos și Evora sunt locuri splendide ale Portugaliei. Pe coasta de nord a Spaniei am descoperit Cantabria cu Santander și Llanes, munții Picos de Europa în Asturia iar în centru Salamanca. Am rămas surprins și puternic impresionat de frumoasa Tară Bască cu ale sale Bilbao, Biarritz, St. Jean și mai ales „Rio al Europei”, orașul San Sebastian. Dacă vă gândeați să ajungeți prin zona și aveați dubii sper ca v-am convins și că am putut să ofer cât mai multe informații utile pentru un viitor traseu.

 

Părăsind Lisabona pe podul Vasco da Gama

DSC08377

 

Am ajuns în Algarve, la Lagos

DSC08380

 

Ponta de Piedade

DSC08386

 

Imagini cu peisajele din Lagos

DSC08390

 

Peisajul e uimitor

DSC08395

 

Plimbări cu barca

DSC08396

 

O frumusețe

DSC08400

 

Plaja din Portimao

DSC08404

 

Plaja Dona Ana

DSC08406

 

Albufeira, cea mai importantă stațiune din Algarve

DSC08407

 

Plaja din Albufeira

DSCN1420

 

Era foarte cald, dar apa destul de rece

DSCN1422

 

Înapoi seara spre Lisabona

DSC08412

 

Trecând pe lângă Estadio da Luz (stadionul Benficăi)

DSCN1490

 

Sintra, orașul cu cele mai multe grădini și palate din Portugalia

DSCN1426

 

Cu autobuzul spre palatul Pena

DSC08418

 

Palatul Pena

DSC08427

 

O nebunie arhitectonică

DSC08432

DSCN1450

 

Zidurile palatului

DSCN1457

 

Sintra de sus

DSC08438

 

Magnificele grădini Quinta do Regaleiro

DSCN1489

 

Palatul lui Monteiro

DSC08442

 

De la etajul superior

DSC08451

 

Grădinile sunt extrem de bine întreținute

DSCN1479

DSCN1482

 

Fântâna Inițierii

DSC08447

 

Văzută și de jos 

DSC08449

 

O ieșire este prin spatele cascadei

DSC08450

 

După 10 zile cu soare, a apărut și ploaia la Lisabona. Numai bine de plecat acasă

DSCN1499