Am ajuns din nou la Kuala Lumpur după un an, oraș care deja a devenit unul din preferatele mele. De data asta am aterizat la terminalul internațional, unul foarte modern extrem de diferit de terminalul Air Asia aflat la 2 pași. De acolo am luat trenul automat până la terminalul de sosiri. Sunt mai multe variante de a ajunge în oraș. Se poate merge cu trenul expres până la gara centrala din KL, cu autocarul sau cu taxiul. Pentru că aveam hotelul în afara traseului trenului, am preferat să luăm taxiul.

Malaezia este una dintre cele mai ieftine țări dezvoltate ale lumii. Aici hoteluri de 5 stele cu adevărat luxoase sunt printre cele mai ieftine din lume. Puteți prinde cu noroc o noapte la un hotel de prim rang chiar de la 50 de euro pe noapte. Am revenit așadar la hotelul Marriott Putrajaya unde am plătit de 3-4 ori mai puțin decât la un hotel echivalent din vest. Orașul Putrajaya este capitala administrativă a Malaeziei, supranumit orașul gradină. Aici se află cele mai multe sedii guvernamentale dar și multe palate luxoase ale celor înstăriți. Hotelul este unul din preferatele mele, cu servicii excelente și o gradină luxuriantă superbă.

Mai întâi ne-am odihnit puțin după drumul lung. După odihnă, am luat shuttle-ul hotelului până la KLCC (city center) unde se află turnurile Petronas. Nu le mai văzusem noaptea și pot spune că sunt chiar mai spectaculoase decât ziua. Zilnic, în fiecare seară la interval de jumătate de oră, la fântânile din fata turnurilor este un spectacol de sunet și lumini. Am urmărit spectacolul și apoi am intrat în mall. Despre magazine nu pot spune mare lucru decât că preturile la haine sunt cam la fel ca la noi, adică măricele. La mall am luat și masa la food court, chiar îmi era dor de niște nasi lemak, mâncarea tradițională malaieziană.

Dimineața plecam spre Sabah, partea de est a Malaeziei din insula Borneo. Borneo este una dintre cele mai spectaculoase și sălbatice regiuni aici aflându-se una din cele mai mari păduri tropicale din lume. Ca mai peste tot pe mapamond, natura a avut de suferit din cauza defrișărilor masive și aici, dar Indonezia și Malaezia, țările care împart insula fac eforturi pentru a crea aici un parc natural uriaș. În Borneo trăiesc în sălbăticie ultimii urangutani din lume, aceștia mai existând în libertate doar pe insula vecină Sumatra. Tot aici trăiește maimuța „cu nasul mare” sau proboscis, una din cele mai ciudate specii de primate. Doar în Borneo se poate găsi cea mai mare floare din lume, rafflesia o plantă carnivoră care poate trece de un metru în diametru.

Urma să zburăm spre Kota Kinabalu, capitala regiunii Sabah. Un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și unul din principalele centre turistice de pe insulă. Lângă Kota Kinabalu se află muntele Kinabalu, care la puțin peste 4000 de metri este cel mai înalt vârf din Asia de Sud est și unul din cele mai accesibile. Kota Kinabalu nu este renumit doar pentru junglă și peisajul montan ci aici se află și plaje superbe și locuri excelente pentru scufundări.

Vă recomand să vă uitați la filmulețul următor pentru a vedea mai multe imagini din paradisul din Sabah, Borneo:

 

Am plecat din Kuala Lumpur așadar către Kota Kinabalu cu Air Asia, un zbor de două ore. Am traversat marea peste insulele Risu, care cel puțin din avion arată superb. Am zburat apoi peste sultanatul Brunei, o țară micuță care a atins o bogăție uriașă datorita zăcămintelor de petrol. La final am aterizat la Kota Kinabalu, zburând peste jungla densă dar și peste plajele cu nisip auriu.

Aveam aici cazare la un hotel de patru stele din centrul orașului, cu doar 30 de euro pe noapte. Din păcate, pentru că urma să mergem să stam mai mult în Boracay, nu am stat aici decât două zile, fapt care l-am regretat apoi pentru că din KK sunt atât de multe locuri de văzut, încât poate și o săptămână nu ar fi de ajuns.

Am ales să facem o plimbare până la parcul Lok Kawi, un refugiu pentru animale sălbatice aflat la o oră cu mașina de oraș. Lok Kawi nu poate fi considerat un zoo, pentru că animalele trăiesc într-un spațiu uriaș pe 280 de acrii. Mai multe rezervații naturale se găsesc la câteva ore distanță de Kota Kinabalu, dar dacă nu aveți extrem de mult timp, parcul poate fi o alegere foarte bună fiind mult mai aproape de oraș.

Aici se găsesc elefanți, căprioare, papagali, tucani dar și vedetele incontestabile specifice insulei: maimuțele proboscis și urangutanii. Pe lângă multitudinea de animale din rezervație există și o gradină botanică mare cu multe orhidee și plante tropicale caracteristice. Am dat aici de un spectacol pentru copii, care ne-a plăcut și nouă cu dresaj de animale. Cel mai simpatic a fost papagalul care învățase să facă adunări și să potrivească forme sau culori, dar și urangutanul Mowgli care face acrobații peste spectatori. Nu am mai multe de spus decât că este un parc chiar deosebit și voi lăsa imaginile să vorbească.

Seara am ieșit pe drumul către mare. Nu departe de plajă se afla bazarul central unde noaptea este piața de peste. Aici, o adevărată nebunie de arome și culori. Crabi și creveți uriași, scoici care de care mai ciudate și pești de toate culorile așteptau clienții pe tarabe. Am mai căscat gura apoi printr-un mall modern dar și printr-un mall chinezesc plin de fake-uri. La final am luat masa la un restaurant pe faleză și ne-am relaxat la un cocktail pe terasă.

Noaptea am citit pe net o știre foarte îngrijorătoare. O furtună tropicală se formase în mijlocul Pacificului și erau șanse să se transforme în taifun. Dacă avea să fie taifun, aceasta ar fi lovit partea centrală a insulelor Filipine, exact unde se afla plaja de vis din Boracay.

Ziua următoare ne-am îmbarcat cu Zest Air spre Manila. Zest Air este o companie filipineză care recent fusese cumpărata de Air Asia. Eram destul de îngrijorați de posibilitatea unui taifun care să ne strice planurile dar și plecam cu regret din paradisul din Sabah. Cândva voi reveni în Borneo și atunci o să stau cel puțin o săptămână. Dar acum urma prima experiență în Filipine, o țară despre care o să vă povestesc în partea următoare.

 

Aeroportul KLIA

DSC04155

 

Cu taxiul către hotel

DSC04163

 

Marriott Putrajaya

DSC04179

 

Se vede KL în depărtare

DSC04168

 

Am gustat puțin dragon fruit

DSC04173

 

La 34 de grade, ar merge o baie

DSC04169

 

Ringgit-ii malaiezieni sunt de plastic și foarte colorați

DSC04171

 

Seara ieșim prin oraș

DSC04208

 

Turnurile Petronas

DSC04220

 

Mașinile de F1

DSC04223

 

Suria KLCC

DSC09605

 

Din mall

DSC09616

 

Fântânile dansatoare

DSC04218

 

Mi-era dor de niște nasi lemak

DSC04222

 

Borneo, venim!

DSC04240

 

Kota Kinabalu din avion

DSC04252

 

Aeroportul KK

DSC04368

 

Pe drum spre hotel

DSC04283

 

Una dintre multele moschei din oraș

DSC04256

 

Am stat la Horizon hotel

DSC04268

 

Priveliștea din cameră

DSC04258

 

La drum spre parcul natural

DSC04270

 

Lok Wadi Park

DSC04289

 

Intrarea în parc

DSC09765

 

Un spectacol cu papagali și urangutani

DSC04295

 

De prin parc… elefanți

DSC04302

 

Vite de-ale locului

DSC04322

 

Căprioare

DSC04299

 

Un urs dansator

DSC04304

 

Marile vedete… urangutanii

DSC04308

DSC04313

 

… dar și maimuțele proboscis

DSC04316

 

De prin gradina botanică

DSC04326

 

O floare mai ciudată

DSC04328

 

Umezeala e uriașă

DSC04335

 

Prin junglă sunt mai multe căsuțe amenajate

DSC04336

 

Sus în foișor

DSC09726

 

Ne întoarcem în oraș

DSC04265

 

La piața de pește

DSC04372

 

Calamari sau scoici?

DSC04373

 

…sau un crevete uriaș?

DSC04375

 

Fructe și legume

DSC04376

 

Mall-ul de fake-uri

DSC04377

 

Deja dimineață

DSC04382

 

La drum spre Filipine

DSC04384