Am ajuns în Thailanda pentru prima dată în decembrie 2012, în insula Phuket. Insulă poate fi puțin impropriu spus pentru că este legată de partea continentală Thailandeză printr-un scurt pod, dar cu siguranță din punct de vedere al marketingului denumirea de insula aduce mai multi turiști și în general așa e considerată oficial. Este cea mai mare insulă a țării și de departe cea mai vizitată. Phuket este renumită pentru plaje, pentru viața de noapte și pentru insulele din apropiere – 2 dintre acestea fiind renumite la nivel mondial – insulele Ko Phi Phi unde se află golful Maya – celebra plajă din “The Beach” și insulele carstice din golful Phang Nga.
Am stat trei zile la Patong Beach, cel mai animat oraș din Phuket, dar o să vă spun mai multe altă dată despre Thailanda și insula Phuket. Pentru acum, o să povestesc mai mult despre prima excursie pe care am făcut-o în insulele din Phang Nga – poate cea mai frumoasă excursie care am făcut-o pe mare. Cu toate că “the beach” este cea mai faimoasă și este într-adevăr o plajă superbă, cea mai deosebită excursie care se poate face din Phuket este în Phang Nga. Aici se află o mulțime de insule carstice (aproape 50) în care se regăsesc o multitudine de peșteri, golfuri interioare și tot felul de stânci care sfidează gravitația. Pe lângă peisajele uimitoare, insulele sunt pline de plante endemice sau zeci de specii de pasări rare sau maimuțe.
Excursiile în Phuket, în marea lor majoritate plimbări cu vaporul se pot cumpăra din mai multe surse. Varianta cea mai comodă este de la hotel, altfel agențiile de turism de pe stradă o să ofere un preț mai bun, iar dacă aveți mult timp să le căutați, companiile care le organizează oferă cel mai bun preț fără a mai avea intermediari. Traseul și confortul diferă de la o companie la alta dar toți ceilalți sunt re-selleri, depinde doar cât efort vreți să depuneți ca să aveți cel mai mic preț. Excursia mea de o zi în Phang Nga a costat cam 1600 Baht (adică vreo 40 de euro) de persoană. Ca și sugestie când alegeți v-aș recomanda să vă intereseze cel mai mult insulele pe care opriți (verificați dacă chiar se merge pe ele sau se trece prin apropiere), alte facilitați (canoe sau bărci mici sunt necesare pentru a ajunge pe unele insule) și tipul vaporului(mărimea). Evitați vapoarele mici dacă aveți cea mai mică problemă cu răul de mare și cele foarte mari dacă vă deranjează aglomerația.
Excursia care am rezervat-o includea transferul la/de la hotel către debarcaderul aflat la o oră distanță, o plimbare cu vaporul de vreo 6 ore, prânzul pe vas, opriri pe insula Hong, insula Tapu (James Bond Island), o plimbare cu canoe prin peștera liliecilor și câteva opriri pentru scufundări și plajă.
Zona a fost făcută faimoasă de filmul cu 007 “The man with the golden gun” din 1974 unde Roger Moore se duelează și zboară prin spectaculoasele peisaje de aici.
Trailerul filmului:
După acest film insula Tapu, cu forma ei conică ce dă impresia că oricând s-ar putea prăbuși în mare, a fost redenumită James Bond Island. Mai mult, există câteva stânci similare pe alte insule în apropiere pe care localnicii le-au numit, James Bond 2 și 3. 🙂
Așadar, am plecat la drum cu vaporul companiei Amazing Canoeing. Dimineața, o furtună de toată frumusețea ne-a pus serios pe gânduri dacă excursia se va mai face. După o ploaie torențială pe durata drumului cu microbuzul, am ajuns în port exact când s-a înseninat și vremea a fost superbă toată ziua. Cam așa este vremea normală aici, imprevizibilă. Vaporul ne aștepta în port. Am aflat că era vorba de o companie deținută de câțiva lady boys așa că vaporul nu putea fi altă culoare decât roz.
După plecare am trecut mai întâi pe lângă un mic sat pescăresc. Aici, ne-am strecurat cu vaporul printre mai multe case plutitoare. Casele locuite de pescari se mută deseori în funcție de cât de mult pește se prinde în zonă. După cam o oră de navigat am ajuns la prima oprire. Era vorba de insula piraților unde se află peștera liliecilor. Poveștile ghidului îmi amintesc de Monkey Island, un joc pe PC care îmi plăcea mult în copilărie. Urma să ne urcăm în canoe pentru a explora peștera. Fiecare 2 turiști primeau o canoe cu un vâslaș. Vâslașul e necesar pentru că în peșteri te poți pierde foarte ușor și sunt multe locuri unde e dificil de cârmit din cauza stâncilor. Ne urcăm în canoe și mergem spre peșteri. Acolo obișnuiau să se adăpostească pirații din zonă și probabil să își ascundă și comorile furate. Dacă peștera este plină de lilieci, la intrare sunt o mulțime de maimuțe. Câteva sar la noi în barcă pentru a-și primi porția de banane. În peșteră, mergem cu torțe pentru a vedea, dar liliecii se văd abia în capăt – trecem chirciți pe sub un pasaj cu înălțime de jumătate de metru iar în încăperea următoare dorm câteva mii de lilieci, de-abia dacă se vede tavanul de ei.
De aici după o oprire pentru scufundări, mergem la Hong Island. Hong în thai înseamnă cameră. Asta pentru că insula are un golf interior în care se poate ajunge doar cu canoe prin câteva pasaje naturale pe unde marea și-a croit loc. Este probabil cea mai spectaculoasă insulă din rezervație. După ce trecem printr-un pasaj foarte îngust, ajungem în mijlocul insulei. Apa nu e deloc adâncă, în multe locuri e doar până la genunchi. Ne dăm jos și începem să ne plimbăm printre peștii de toate culorile. Aici se află și insula “James Bond 2”, o stâncă similară cu originalul. La ieșire ne strecurăm cu greu prin peșteri pe sub stânci. Când vine fluxul, nu se poate intra cu barca pe insula pentru că tunelele sunt inundate, iar când apa este prea mică barca nu poate trece în unele locuri peste stânci. Un loc magnific dar și foarte greu accesibil. Urmează prânzul pe vas și o pauză de plajă pe o insulă pustie.
Ultima oprire este James Bond Island, cea mai renumită din arhipelag. Filmul a făcut insula faimoasă dar și thailandezii reușesc să o promoveze foarte bine. Aici nu mai este sălbăticia din celelalte insule. Numeroși vânzători de “orice” ne întâmpină de pe plajă, chiar există și un restaurant ai multe magazine de suveniruri. Din golful interior se vedea stânca lui 007. Arată ca un con cu vraful în jos – de mirare că e încă în picioare. Stânca, la fel ca și celelalte insule din zonă, a făcut parte din recifuri de corali scoși la suprafață de mișcări tectonice. Marea și vântul le-au erodat de-a lungul anilor creând forme care de care mai ciudate. Stanca Tapu nu este singura atracție de aici, sunt și câteva plaje foarte frumoase pe insulă. Păcat că este prea comercială.
De aici ne întoarcem spre Phuket. Insulele par și mai spectaculoase în lumina apusului. Câțiva membri ai echipajului încep să fluiere foarte puternic. După câteva minute observăm de ce: cheamă pasări – în curând un stol întreg de vulturi ne însoțea în urma vaporului.
Seara am revenit înapoi în Phuket după o plimbare cu adevărat deosebita. Mai multe despre Phuket o să vă spun în partea următoare.
Patong – centrul turistic din Phuket
Dimineața la plecarea în excursie ploua torențial
Dar am venit pregătit
Destul de repede se luminează
Vaporul e gata de drum
Case plutitoare
Near, far… 🙂
Pornim la drum către insulele din Phang Nga
Prima oprire pentru peștera liliecilor
Așa că ne urcăm în canoe
Pentru ca apoi să intrăm în grotele păzite de maimuțe
Vâslașul nostru
Înapoi la vapor
Hong Island – bijuteria din Phang Nga
Intrarea în insula Hong
Interiorul insulei James Bond 2
Ieșirea este inaccesibilă când vine fluxul
O pauză pentru plajă
La drum către James Bond Island
Insula lui 007
De pe insulă nu lipsesc vânzătorii de suveniruri
Faimoasa stâncă
La plimbare pe plajă
Phang Nga – insule spectaculoase la tot pasul
Vulturii ne însoțesc pe drumul de întoarcere
Înapoi în portul din Phuket
1 thought on “Călătorie în Asia de Sud-Est – Partea 5 – Excursie în Phang Nga”